خشک‌کن حرارتی ایرانی با کمترین مصرف انرژی ساخته می‌شود

عضو هیات علمی گروه طراحی ماشین‌آلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: خشک شدن یک فرآیند بسیار پیچیده و بین‌رشته‌ای است که در آن رطوبت محصول با تبخیر شدن کاهش می‌یابد. محسن حیدری افزود: در طول خشک شدن به‌موازات فرآیند تبخیر، فرآیندهای دیگری نیز رخ می‌دهند که می‌تواند باعث کاهش ارزش غذایی، تغییر رنگ، تخریب ساختار سلولی و ترک برداشتن محصول شود.

عضو هیات علمی گروه طراحی ماشین‌آلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با بیان اینکه بیشتر شرکت‌های فعال در زمینه ساخت خشک‌کن‌های صنعتی در ایران تنها به واکنش تبخیر رطوبت توجه می‌کنند و سایر واکنش‌ها مورد غفلت قرار می‌گیرد، گفت: این موضوع باعث تولید محصولات بی‌کیفیت و کاهش کارآیی خشک‌کن‌ها شده است. حیدری افزود: افزایش عمر ماندگاری محصول، حفظ بیشتر ارزش غذایی، کاهش زمان خشک شدن، کاهش مصرف انرژی و کاهش قیمت خشک‌کن‌ها از مهم‌ترین مطالبات صنعت غذا در فرآیند خشک‌کردن است. ازاین‌رو گروه طراحی ماشین‌آلات صنایع غذایی به‌صورت تخصصی طراحی و ساخت خشک‌کن‌ها را با در نظر گرفتن این مطالبات در قالب طرح‌های پژوهشی کاربردی مورد مطالعه و بررسی قرار داده است.

وی با اشاره به بین‌رشته‌ای بودن فرآیند خشک شدن، گفت طراحی خشک‌کن نیازمند بهره‌گیری از تخصص‌های مختلف ازجمله مکانیک، برق، شیمی و صنایع‌غذایی است. در طراحی خشک‌کن‌ها، علاوه بر تیم تخصصی، داشتن تجهیزات آزمایشگاهی به‌روز و دقیق به‌منظور ارزیابی کیفیت محصولات خشک‌شده نیز ضروری است که این امر در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی محقق شده است.

عضو هیات علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی بیان کرد: سالانه به‌طور متوسط حدود ۳۵ درصد محصولات کشاورزی تبدیل به ضایعات می‌شود. صنایع تبدیلی با جلوگیری از ضایع شدن محصولات کشاورزی می‌تواند حجم ضایعات کشاورزی را در سال به حدود ۱۰ درصد کاهش دهد. وی ادامه داد: خشک‌کردن یکی از آسان‌ترین صنایع تبدیلی است که می‌تواند در کاهش ضایعات کشاورزی تاثیر چشمگیری داشته باشد. این صنعت در بسیاری از زمینه‌ها همانند تولید میوه خشک در مقیاس خانگی قابلیت پیاده‌سازی دارد، ازاین‌رو می‌تواند به‌سرعت در بین کشاورزان گسترش یابد. وی با اشاره به هدر رفت حدود ۳۰ درصد از زرشک تولیدی در خراسان جنوبی در طول سال گفت: این حجم از ضایعات سالانه زرشک در کشور به دلیل استفاده از روش‌های سنتی خشک‌کردن است.

حیدری افزود: روش‌های سنتی خشک‌کردن نه‌تنها باعث ضایع شدن حجم قابل‌توجهی از زرشک در هرسال می‌شود، بلکه افت کیفیت شدید زرشک‌ در فرآیند خشک شدن یکی از موانع اصلی در مسیر صادرات این محصول ارزشمند به شمار می‌رود. وی با بیان اینکه روش‌های متنوعی برای خشک‌کردن مورداستفاده قرار گرفته، اما به دلیل نداشتن کارآیی مطلوب مورد استقبال کشاورزان و فعالان صنعت زرشک قرار نگرفته است، گفت: طراحی خشک‌کن‌های اختصاصی برای محصول استراتژیک زرشک یکی از طرح‌های جاری در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی است که باعث کاهش ضایعات و بهبود کیفیت آن می‌شود.