معرفی «الفبای تولید» از راست به چپ تصویر/ حسین کشمیری، حمید تیغ بند، مهدی باقر پور، حسین محرابی و امیر شیخ غفور

ابزار، الفبای کار است

در این پنل تخصصی صنعت ابزارآلات، حمید تیغ‌‌‌بند مدیرعامل شرکت ابزار توسن عنوان کرد: این شعار را مطرح کردید که ابزار الفبای تولید است، اما من فکر می‌‌‌کنم که فراتر از آن ابزار الفبای کار است، چراکه هر چیزی که ابزار را از آن بگیریم، دیگر وجود خارجی نخواهد داشت. تیغ‌‌‌بند در ادامه با تاکید بر اینکه سیاستگذاران و دست‌‌‌اندرکاران در کشور این صنعت را به خوبی نمی‌‌‌شناسند و این نقطه ضعف بزرگ این صنعت است، عنوان کرد: با وجود این در صنف ابزار برندهای خوبی شکل گرفته‌‌‌اند که نیازمند حمایت سیاستگذار هستند تا این صنعت رشد کند، چراکه برای تولید ابزارآلات در کشور ما چیزی کم نداریم.

صنعت ابزار مهجور مانده است

حسین کشمیری، رئیس هیات‌مدیره شرکت ابزار کنزاکس در ادامه این پنل با تاکید بر این موضوع که باید فراتر از این شعار که «ابزار الفبای تولید است»، نگاه خود را گسترش بدهیم، گفت: در حقیقت ابزار پشتیبان تمام صنایع در کشور است. از دیرباز بشر از ابزارآلات استفاده می‌کرده و بعد از انقلاب صنعتی در انگلیس، به صورت امروزی شکل گرفت و در ایران نیز پس از به وجود آمدن صنعت نفت و گاز شکل گرفت. کشمیری با تاکید بر این موضوع که ابزار مولفه بسیار مهمی است، اما مهجور مانده است.، گفت: در ایران اتحادیه ابزار از دهه ۱۳۴۰ شکل گرفته است، اما باید بپذیریم که نیاز به دانش روز و آموزش دارد. هر اندازه صنعت ابزار رشد کند، خدمات بیشتری به صنایع دیگر خواهد داشت و بهره‌‌‌وری را افزایش می‌‌‌دهد و ایمنی را بالا می‌‌‌برد.

ظهور برندینگ در ابزارآلات ایران

مدیرعامل شرکت ابزار توسن در پاسخ به این پرسش که برندهای ابزارآلات در ایران تا چه اندازه مطرح هستند، گفت: در ایران در گذشته در زمینه ابزار برندهای آمریکایی، اروپایی و ژاپنی مطرح بودند و بازرگانان نمایندگی آنها را در داخل داشتند. در داخل برند خاصی نبود، تا اینکه در نمایشگاه‌‌‌های خارجی حضور یافتیم و به این نتیجه رسیدیم که ما نیز می‌توانیم در این صنعت رشد کنیم. به‌‌‌تدریج در این صنعت رشد کردیم و برندهایی وارد بازار شدند.

تیغ‌‌‌بند، مدیر عامل شرکت ابزار توسن در ادامه تاکید کرد: تولید ابزار را نباید شوخی گرفت، باید به کیفیت آن توجه داشت و در این راستا باید از دانش مکانیک، الکترونیک و... بهره گرفت و تا حد ممکن کیفیت را ارتقا داد، چراکه اگر تولید ما کیفیت نداشته باشد، چیزی برای عرضه نخواهیم داشت.‌‌‌ در این فرآیند است که نیروی انسانی نیز رشد خواهد کرد. این روزها جوانان علاقه‌مند وارد این حوزه شده‌‌‌اند و جمع تلاش نیروی انسانی سبب ارتقای کیفیت می‌شود که در نهایت این امر سبب جلب رضایت مصرف‌کننده می‌شود.

کیفیت، عامل ماندن در بازار

کشمیری، رئیس هیات‌مدیره شرکت ابزار کنزاکس نیز درباره برندینگ در صنعت ابزارآلات عنوان کرد: ما در کشور بر سر دوراهی‌‌‌هایی قرار داریم. دستورالعمل‌‌‌های حاکمیتی در راستای حمایت از تولید با شعارهایی مطرح می‌شود، اما تولید به مولفه‌‌‌هایی نیاز دارد که بدون این مولفه‌‌‌ها رشد نخواهد کرد. پیش‌مولفه‌‌‌های تولید چیست، تنها با اراده که نمی‌توان در این مسیر قدم گذاشت. باید با تجربه، دانش و آموزش و سایر مولفه‌‌‌ها پیش رفت. پس از تولید نیز باید بازار هدف را شناخت و با تولیدات روز دنیا همراه شد. باید تنوعی از محصولات را تولید کرد و به‌‌‌صورت دقیق به نیاز مصرف‌کننده پاسخ داد.  کشمیری در ادامه با تاکید بر این موضوع که ابزار کشش کالایی بالایی دارد، عنوان کرد: باید روی کیفیت کار کرد و به‌‌‌ سمت برندینگ پیش رفت و برای این امر مولفه‌‌‌های مختلف را در نظر گرفت‌‌‌ و در حوزه توسعه بازار نیز پیش رفت. در نهایت حضور در نمایشگاه‌‌‌های مختلف نیز می‌تواند فرصت مناسبی برای این صنعت به شمار رود.

منع واردات، سبب عدم‌رقابت می‌شود

حمید تیغ بند، مدیرعامل شرکت ابزار توسن درباره تقاضای بازار و صادرات ابزارآلات خاطرنشان کرد: در دنیا قبل از اینکه به سراغ تولید بروند، اولین پرسش آن‌‌‌ است که تولید این محصول صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟ اگر تولیدی چندان کشش داخلی نداشت، باید به سمت صادرات پیش رفت، وگرنه دیگر تولید صرفه نخواهد داشت. البته برخی در تولید به‌‌‌دنبال رانت هستند و برخی برای داخل تولید می‌‌‌کنند، البته منطقی نیست که درهای واردات بسته شود، باید با واردات بتوان رقابت کرد. تیغ‌‌‌بند افزود: اگر واردات را منع کنیم، هر صنعتی دچار سرنوشت خودروسازی در ایران می‌شود. چند سال قبل که واردات کالاهایی که مشابه آن در داخل وجود دارد ممنوع شد، شاهد افزایش قاچاق شدیم.

صنعت نیازمند زیرساخت

حسین کشمیری، رئیس هیات‌مدیره شرکت ابزار کنزاکس با تاکید بر این موضوع که قلب ما برای ایران می‌‌‌تپد، گفت: تولید بسیار مهم است ولی باید تمام عوامل تولید را در نظر گرفت. بزرگ‌ترین صنعت ما صنعت نفت و گاز است. اگر روی هر صنعت دیگری متمرکز شویم، باید روی کیفیت تاکید داشته باشیم، بهره‌‌‌وری را افزایش دهیم و سبب ارزآوری برای کشور شویم. چرا ۲۰ سال تلاش و هزینه کردیم و صنعتی ایجاد کردیم، اما هم‌‌‌اکنون شاهدیم زیرساخت‌‌‌های لازم را ندارد.

مشکل تمام کسب‌‌‌وکارها، عرضه چند برابر تقاضاست

حمید تیغ بند، مدیرعامل شرکت ابزار توسن با اشاره به این موضوع که مشکل تمام کسب‌‌‌وکارها نه‌‌‌تنها در ایران، بلکه در دنیا این است که عرضه چند برابر تقاضاست، گفت: در تمام حوزه‌‌‌ها و صنایع عرضه بیشتر از تقاضا شده و این موضوع زمینه رقابت منفی و مثبت را در بازار ایجاد کرده است؛ در چنین بازاری طبیعی است که برخی تولیدکنندگان حذف خواهند شد؛ بنابراین برای حفظ خود در بازار باید تمام مولفه‌‌‌های ماندگاری در بازار را برای خود ایجاد کرد که این عوامل می‌تواند کیفیت، قیمت تمام‌‌‌شده، فروش در فضاهای مختلف همچون فضای مجازی و‌‌‌... باشد. در داخل نیز موضوعات سیاسی و قیمت دلار اثرگذار هستند.

اهمیت صنعت ابزارآلات چیست؟

در ادامه مهدی مهدی باقر پور رییس اتحادیه ابزار فروشان تهران و مدیر این پنل گفت: نظر شما درباره اهمیت صنعت ابزارآلات چیست؟ حسین محرابی، رئیس اتحادیه ابزار و یراق استان همدان گفت: ما هرچقدر بتوانیم بیشتر از ابزارهای متنوع و گسترده استفاده کنیم، در این صورت می‌توانیم توسعه صادرات بیشتری داشته باشیم. باید به یاد داشته باشیم که رشد تولید و صادرات در گرو استفاده از تکنولوژی‌های جدید و روز است.

امیر‌شیخ غفور، مدیرعامل ابزار برش ساحل گفت: سال‌هاست که منتظر چنین روزی بودیم که شاهد اولین نمایشگاه بین‌المللی ابزارآلات باشیم. تاکنون در صنعت کشور بخش ابزارآلات مغفول بود.۲۴ دوره است که نمایشگاه صنعت برگزار می‌شد ولی در کل این دوره‌ها جایی برای ابزار در نظر گرفته نشده بود و این نشان می‌دهد تا چه اندازه این بخش مهجور بوده است، در حالی که با تمام صنایع از خانه تا کارخانه، مغازه و دفتر در ارتباط است. این جایگاه گسترده‌ای است که این صنعت دارد و این نمایشگاه باعث می‌شود که جایگاه ویژه و واقعی آن بهتر شناخته شود.

مهدی باقر‌پور رئیس اتحادیه ابزار‌فروشان تهران و مجری این پنل در خصوص بحث مدیریت منابع انسانی گفت: در بحث نیروی انسانی و حفظ و توسعه آن چه راهکارها و مسائلی وجود دارد؟

محرابی رئیس اتحادیه ابزار فروشان همدان پاسخ داد: تمام مشکلات کشور به حوزه تولید برمی‌گردد. تولید هم نیازمند تکنولوژی و این مهم هم به نوبه خود نیازمند جذب سرمایه داخلی و خارجی است. ما برای برندسازی نیازمند سرمایه هستیم و این سیاستی است که در کشوری مانند ترکیه به خوبی به اجرا گذاشته شد. بنابراین ابتدا نیاز است که دولت شرایط سرمایه‌گذاری را برای تولید و برندسازی تسهیل کند در این صورت است که می‌توان نیروی انسانی شایسته‌ای را پرورش داد چراکه بدون ابزار و تکنولوژی به‌روز و در دسترس امکان آموزش تخصصی به نیروهای انسانی وجود ندارد.

امیرشیخ غفور مدیر عامل شرکت برش ساحل گفت: نیروی انسانی متخصص در این صنعت زیاد نیست. دلیل آن هم به متغیرهای کلان و بعضا به اصناف برمی‌گردد. اینها شرایطی به وجود آورده‌اند که در آن بازار به شکل سنتی تنها نقش یک واسطه را ایفا کرده است، در حالی که بازار می‌تواند در تخصیص منابع و نیروی متخصص و آموزش آنها نقش بی‌بدیلی ایفا کند. ما باید به جایی برسیم که در آن صنعت و دانشگاه ارتباط دوسویه داشته باشند و اصناف هم به عنوان ضلع سوم این ساختار قرار گیرد. اصناف نهادی است که با بازار و تجارت ارتباط دارد و اگر دانشگاه و صنعت بخواهند هدفی را در زمینه تولید یک محصول برای خود مشخص کنند، باید ابتدا نیازهای بازار را از طریق اصناف آن صنعت شناسایی کنند. ما برنامه‌هایی را در صنف ابزارآلات طراحی کرده‌ایم که در آن کارمندان این صنعت بتوانند آموزش‌های تخصصی لازم را دریافت کنند. در همین نمایشگاه کارگاه‌های آموزشی در رابطه با ابزارهای جوش، برش و امثالهم برگزار کرده‌ایم که سطح کیفی و انتظار کارکنان این صنعت از ابزارآلات را افزایش دهد. در کل باید گفت که اصناف می‌توانند بازار را پایش کنند و برای تولید محصول به دانشگاه و صنعت ارجاع دهند.

باقرپور مجری پنل گفت: وضعیت کسب و کار در این صنعت چگونه است؟ محرابی پاسخ داد: متاسفانه صنعت تولید ما به طور کل حال خوبی ندارد. بخش خصوصی ما بسیار کوچک و ضعیف است و سیاست سایه بزرگی بر اقتصاد کشور افکنده است. امیدواریم سیاستگذاران به سمتی حرکت کنند که وضعیت تولید ما بهتر شود.  شیخ غفور در این باره گفت: بین وضعیت موجود و نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. در ایران تولید سیمان و فولاد به عنوان شاخص‌های تولید صنعتی محسوب می‌شوند، در حالی که در حال حاضر مصرف ابزار به عنوان یک شاخص در دنیا مطرح می‌شود. طبق آمارها در سال ۲۰۲۴ ارزش بازار جهانی ابزارآلات ۲۴۰ میلیارد دلار بوده که معادل سرانه ۳۰ دلار برای هر نفر است. برای ایران اگر همین سرانه ۳۰ دلار را مبنا قرار دهیم، لازم است که ارزش بازار ایران به ۲.۴ میلیارد دلار برسد در حالی که فاصله ما با این رقم بسیار زیاد است. از سوی دیگر این رقم نشان می‌دهد که بازار ایران به صورت بالقوه بسیار گسترده است و جای رشد زیادی دارد که می‌توانیم با تلاش و حمایت سیاستگذاران به این میزان رشد برسیم. درنظر داشته باشیم که ما در یک منطقه جغرافیایی با جمعیت ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون نفر قرار داریم که برای ما یک فرصت طلایی برای استفاده از بازار صادراتی آنها فراهم آورده است.