با این حال، تویاما نسبت به شهرهای دیگر بهتر جنگیده و یک احیای نسبی را مدیریت کرده است. یک قطار سبک درون‌‌‌شهری که در ژاپن اولین است، از مرکز این شهر عبور می‌کند. این قطار که از کنار یک قلعه قرون‌‌‌وسطایی با دیوارهای سفید مثل برف عبور می‌کند، به یک محله بندری در همان نزدیکی و در امتداد شمال خلیج می‌‌‌رسد.سیاستی که تویوما به کار گرفته را طراحان شهری «شهر فشرده» می‌‌‌نامند. طراحان شهری جدید با علم به اینکه ساخت، حفظ و خدمات‌‌‌دهی به شهرهای گسترش‌‌‌یافته و پراکنده گران تمام می‌شود، سعی می‌کنند شهرها را کوچک‌تر، متراکم‌‌‌تر و با اتکای کمتر به خودرو بسازند.

این اهداف که مدت‌‌‌هاست در اروپا پیگیری شده‌‌‌اند، در ژاپن نسبتا جدیدند. بانک جهانی می‌‌‌گوید تویاما «یک الگوی جهانی» برای شهرهای فشرده است. برنامه‌‌‌ریزان شهری ساختاری را دنبال کرده‌‌‌اند که به آن «سیخ و کباب» می‌‌‌گویند – به این صورت که مراکز متراکم‌(کباب) به طور مستقیم به حمل ‌‌‌و نقل عمومی‌(سیخ‌‌‌) متصل می‌شود. عملی کردن چنین طرحی ابتدا نیازمند غلبه کردن بر تعداد زیادی از مردم بدقلق محلی است. موری ماساشی که از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۱ شهردار تویاما بود و این تحول را مدیریت کرد، بارها در ساختمان شهرداری سخنرانی کرد و در مورد طرح توضیح داد. او می‌‌‌گوید: «باید مردم را قانع می‌‌‌کردم تا ۳۰ سال آینده را ببینند.» او همچنین سفرهای خارجی رفت تا از شهرهایی مثل آمستردام و پورتلند، الهام بگیرد. طراحی فکرشده، بسیار مفید بوده است.

قطار سبک جدید، واگن‌‌‌هایی دارد که هم‌‌‌سطح با سکوهای ایستگاه‌‌‌ها هستند و پله‌‌‌هایی که رفت‌و‌آمد سالخوردگان را سخت می‌کند، حذف شده‌‌‌اند. برای اینکه جوانان حس نکنند نادیده گرفته شده‌‌‌اند، یک پارک اسکیت که در ژاپن نادر است، برایشان ساخته‌‌‌اند. طراحی شهری جدید، مزایای بلندمدت دیگری هم دارد. استفاده از حمل‌ونقل عمومی در میان جمعیت ۶۰ سال به بالا، بیش از سه برابر شده است. مقامات ژاپن می‌‌‌گویند شهرهای این کشور، زمانی بی‌‌‌محابا رشد کردند و حالا که جمعیت رو به کاهش و پیری است، باید به تدریج کوچک و فشرده شوند.