گفتوگو با تامینکننده قطعات تارا و شاهین:
برنامه تولید تارا در سال آینده شاید۱۵۰هزار دستگاه
عنوان میشود در حوزه قطعهسازی کمتر از ۱۰۰ شرکت بزرگ فعالیت دارند و باقی، شرکتهای خرد و متوسط هستند. ادغام و مجموعهسازی یکی از راهکارهای تولید با صرفهاقتصادی است، اما موانعی اجازه تحقق آن را در صنعت خودرو نمیدهد. گروه صنعتی اتحاد موتور یکی از قطعهسازان بزرگ صنعت خودروی کشور بهشمار میرود که ۴ هزار نفر اشتغالزایی داشته است. بالای ۲۰ لایسنس و حدود ۶۰۰ ساپلایر (تهیهکننده یا رساننده) دارد. براساس سخن مدیریت این گروه صنعتی یک خانواده ۲۵ هزار نفری سر سفره اتحاد موتور ارتزاق میکنند. این گروه صنعتی با ۱۴ کارخانه بالغ بر ۲۰۰قطعه از جمله پمپ هیدرولیک، مجموعه بخاری، لنتترمز، ستون فرمان، تیغه و موتور برف پاککن، شیشه بالابر و... تولید میکند. همچنین تولید فرمان برقی و دینام از پروژههای توسعهای این برند داخلی است. اتحاد موتور یکی از تامینکنندگان اصلی قطعات تارا و شاهین در شرکتهای خودروسازی کشور است.
آدیت از سوی خودروساز فرانسوی
محمد شهپری، مدیرعامل گروه صنعتی اتحاد موتور درباره تارا گفت: این خودرو از دل پروژه پژو ۳۰۱ متولد شده است. در ابتدا برای تولید پژو ۳۰۱ قطعهسازان از سوی شرکت پژو آدیت شدند. خودروساز فرانسوی سختگیریهای خود را دارد. پژو ۳۰۱ خودرو بهروز آن دوره بود و استانداردهای روز جهان را داشت. وی در ادامه سخنان خود با اشاره به شاهین خودروی جدید دیگر صنعت خودروی ایران نیز عنوان کرد: هر دو خودرو براساس مدلهای روز جهان دیزاین و متناسب با شرایط کشور طراحی شدهاند. این فعال صنعت قطعه اظهار کرد: اتحاد موتور تامین قطعاتی مانند ستون فرمان، موتور و تیغه برف پاککن، شیشه بالابر و لنتترمز را برای این دو خودرو بر عهده دارد. شهپری با بیان اینکه پیش از تحریم به رنو فرانسه و برزیل صادرات قطعه داشتهایم، گفت: پس از برجام و آمدن شرکتهای فرانسوی برای همکاری با خودروسازان ایرانی ساخت ستون فرمان از سوی شرکت فرانسوی به ما سپرده شد. نمونهها ساخته و تحویل شد. درباره تیغه و موتور برف پاککن هم همین گونه بود. با قطع همکاریها و جایگزین شدن پروژه K۱۳۲ بهجای پژو ۳۰۱ باز هم تامین این قطعات برعهده این شرکت گذاشته شد.
تولید فرمان برقی در دستور کار
شهپری درباره پروژه بعدی این شرکت برای خودروهای جدید عنوان کرد: طراحی و ساخت فرمان برقی را در دستور کار داریم.
او گفت: هنگامی که آمریکا از برجام خارج شد و در ادامه خودروسازان فرانسوی همکاری خود را با طرف ایرانی قطع کردند خودروسازان ایرانی با همت خود توانستند مدلهای جدید را طراحی و جایگزین خودروهایی که قرار بود با همکاری فرانسویها ساخته شود کنند. عضو هیاتمدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرویی کشور در ادامه اظهار کرد: خودروساز ایرانی به خودروساز فرانسوی ثابت کرد با رفتن آنها فعالیتها متوقف نمیشود. البته این مساله در تحریم اوایل دهه ۹۰ هم در پروژه پژو ۲۰۶ ثابت شده بود. شهپری عنوان کرد: خودروساز فرانسوی به این درک رسیده که خودروساز و قطعهساز ایرانی به این بلوغ رسیده که بتواند با هر شرایطی فعالیتش را ادامه دهد. این فعال صنعت قطعه با بیان اینکه شرکت سایپا هم روی پروژه SP۱۰۰ تلاش زیادی کرد و امکانات و استانداردهای این خودرو هم متناسب با شرایط روز است، گفت: تحریم شرایط دشواری را بهوجود آورد؛ اما موجب شد تا صنعت خودرو به بلوغ برسد.
طراحی قطعات در داخل
شهپری در ادامه سخنان خود اظهار کرد: امروز برخی از قطعهسازان کشور خود طراح هستند و با مهندسی معکوس قطعه موردنظر را تولید نمیکنند. این فعال صنعت قطعه با بیان اینکه قطعاتی که پیشتر برای خانواده پژو تولید و تامین میشد با طراحی دوباره و متناسب با خودروهای جدید برای تارا و شاهین هم تامین میشود، گفت: ما قطعات را از نو طراحی و تاییدیه سازمان استاندارد را هم دریافت کردهایم. بنابراین اینگونه نیست قطعهای که برای تارا تولید شده برای شاهین هم مورد استفاده قرار گیرد. طراحی هر قطعه جداگانه و متناسب با خودرو انجام شده است. از اینرو عنوان کردم قطعهساز به بلوغ در تولید رسیده و امروز میتواند براساس اطلاعاتی که خودروساز میدهد و امکاناتی که برای قطعه میخواهد صنعتگر طراحی و تولید داشته باشد. شهپری درباره پروژه فرمان برقی خودروهای جدید عنوان کرد: ما فرمان برقی را برای پژو ۲۰۶ و ۲۰۷ تولید کردیم و درحالحاضر ایرانخودرو آن را برای تارا نیز سفارش داده است.
این فعال صنعت قطعه در ادامه طرحهای در دست اقدام خود گفت: در حوزه شیشه بالابر نمونه داده شده و منتظر تاییدیه و تولید انبوه آن هستیم.
روند کند، نتیجه محدودیتهای بینالمللی
این عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان کشور در پاسخ به این پرسش که چرا روند تولید کند است، گفت: صنعت خودرو در ۴ و ۵ سال اخیر شرایط سختی داشت. هیچ کشور و شرکت خارجی حاضر به همکاری با ما نبود. طرفهای خارجی در میانهراه پروژهها را نیمهکاره رها کرده و رفته بودند. این امر هم در اوایل دهه ۹۰ و هم در نیمه دوم این دهه رخ داد. صنعتگر داخلی با چنگ و دندان تولیدش را حفظ کرد. طبیعی است دو تحریم چند ساله در یک دهه ما را از بسیاری از پروژهها عقب نگه میدارد، از اینرو روند تولید محصولات جدید شتاب لازم را ندارد، چون شرایط اجازه نمیدهد. او افزود: «ایجاد و توسعه» قطعات، راهاندازی کارخانهها و... درحالیکه هیچ شرکت خارجی حاضر به همکاری با ما نیست کار سادهای نبوده و به نتیجه رسیدن طرحها زمانبر خواهد بود. او در توضیح بیشتر عنوان کرد: قرار بود حدود ۵۰درصد قطعات از فرانسه تامین شود. فرانسویها تاکید داشتند مثلا گیربکس باید از فلان شرکت فرانسوی باشد. از همان ابتدا شرکتهای فرانسوی برای ساخت قطعات مرز تعیین کرده بودند. این مساله قبلا هم در حوزه پژو ۲۰۶ رخ داد. در دوره تحریم اوایل دهه ۹۰ حتی تمام قطعاتی که در راه ایران بودند را شرکتهای فرانسوی برگرداندند.
او ادامه داد: در آن دوره ایرانخودرو برای تولید پژو ۲۰۶ و رانا با مشکل مواجه شد، اما توانست در نهایت هر دو پروژه را به سرانجام برساند. در این دوره هم دوباره همان تجربه پژو ۲۰۶ برای پژو ۳۰۱ تکرار شد. بنابراین تولید با تیراژ کم آغاز شده اما در ادامه بهطور قطع تیراژ افزایش خواهد یافت. بهعنوان مثال، ممکن است برنامه تولید امسال ۵۰ هزار تارا باشد اما این عدد برای سال آینده ۱۵۰ هزار تارا خواهد بود. شهپری اظهار کرد: بههر حال خودروساز و زنجیره تامین در حال رفع مشکلات هستند و یکییکی چالشها در حال رفع شدن است.