مهمترین علت فشار خون چیست؟
فوق تخصص کلیه گفت: فشار خون به دلایل متعدد ایجاد میشود اما شایعترین دلیل بروز فشار خون « بی علتی » است و شاید یک سابقه خانوادگی قوی، مهمترین علت فشار خون محسوب شود.
فاطمه یساری، فوق تخصص کلیه و هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما گفت: فشار خون بیماری است که مربوط به عروق و رگهای بدن است. هرگاه چربی در رگهای بدن رسوب کند رگها تنگ میشوند و در نتیجه خون با فشار بیشتری از این رگها عبور میکند و باعث بالا رفتن فشار خون میشود که به دنبال این تغییرات، فرد دچار علائم میشود.
بیشتر بخوانید: ۴ خاصیت معجزهآسای زیتون که نمیدانستید
وی گفت:فشار خون به دلایل متعدد ایجاد میشود اما شایعترین دلیل بروز فشار خون « بی علتی » است و شاید یک سابقه خانوادگی قوی، مهمترین علت فشار خون محسوب شود. در این بین یکی از علل فشار خون، کلیه است که با ایجاد اشکال در عروق کلیه و یا در بافت کلیه (پارانشیم کلیه) منجر به ایجاد فشار خون میشود.
فوق تخصص کلیه بیان داشت: اگر رگهای خون رسان کلیه دچار سفتی شوند و رسوب چربی در دیواره آنها ایجاد شود، خون با فشار بیشتری جریان مییابد و در نتیجه باعث تنگ شدن عروق کلیه و کاهش خون رسانی به کلیه میشود که این اختلال هم با افزایش فشار خون و هم با آسیب به بافت کلیه همراه است.این پدیده را رنو واسکولار هایپرتنشن می نامند.
یساری از دیگر دلایل کلیوی فشارخون، میتوان به بیماریهای مربوط به پارانشیم کلیه اشاره کرد
و گفت:در بیماریهای عفونی و یا بیماریهایی که با دفع پروتئین و خون از کلیه همراه است و همچنین در نارسایی حاد و مزمن کلیه با احتباس آب و نمک در بدن روبرو هستیم که موجب افزایش فشار خون با دلیل کلیوی میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که فشار خون نرمال چه عددی است، گفت: به طور معمول فشار خون120/80 است که عدد120 را فشار سیستول و عدد ۸80را فشار دیاستول مینامند. به هر دلیلی که فشار خون بالاتر از 130/85 باشد، بیمار مبتلا به فشار خون محسوب میشود.
این فوق تخصص کلیه و مجاری ادرار در پاسخ به این سوال که آیا کلیهها در طی زمان پیر میشوند؟، گفت: مانند تمام ارگانهای بدن،با افزایش سن با پیری کلیهها مواجه خواهیم بود و افراد ممکن است درجاتی از نارسایی کلیه را در سنین بالا تجربه کنند.
وی گفت:گاهی علل ثانویه (دیابت ،کم کاری و پرکاری تیروئید و.....)باعث فشار خون میشود که در این صورت نیاز به درمان بیماری زمینهای است.
استاد نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت:جهت تایید بیماری فشار خون،به غیر از انجام آزمایش خون و ادرار, به انجام سونوگرافی کلیه برای اثبات یا رد بیماریهای مزمن کلیه نیازمندیم.
یساری در پاسخ به این سوال که درمان فشار خون کلیوی چگونه انجام میشود،گفت: در قدم اول، تغییر سبک زندگی فرد بسیار مهم است. کنترل وزن، کاهش مصرف نمک وچربی ، افزایش فعالیت بدنی،ترک سیگار ودخانیات،دوری از استرس و.... از جمله اقدامات اولیه محسوب میشود و در صورت عدم بهبود در مرحله بعد به سراغ درمانهای دارویی میرویم.
وی ادامه داد: البته در برخی از مبتلایان به فشار خون به فراخور شرایط، درمانهای دارویی به فوریت انجام میشود.
یساری در مورد کلیه پلی کیستیک، گفت: این کیستها ممکن است در سن بالا ایجاد شوند که منشاء مادرزادی دارند،در صورت وجود تعداد زیاد این کیستها در کلیه ،احتمال تخریب بافت کلیه و سپس ایجاد فشار خون ونارسایی کلیه وجود دارد.
یساری در مورد کیستهای ساده تک عددی که وابسته به سن هستند ( ۳۵ تا ۴۰ سال) گفت: گزارش یک عدد کیست ساده در سونوگرافی مشکلی نیست.
وی گفت: در بیماران مبتلا به فشار خون که مبتلا به تنگی عروق کلیه هستند اگر در مراحل اولیه باشد و زود تشخیص داده شود، به غیر از درمانهای دارویی با عمل آنژیوپلاستی رگ کلیه را باز میکنند و کلیه را نجات میدهند که دراین صورت، احتمال درمان فشار خون نیز وجود دارد.
این استاد بیماریهای کلیوی در پاسخ به این سوال که بیماران مبتلا به فشارخون آیا به غیر از محدودیت مصرف نمک، محدودیت مصرف مایعات هم دارند گفت: فشار خون به تنهایی به محدودیت مایعات نیاز ندارد و تنها به مصرف نمک کمتر و چربی کمتر محدود میشود؛ البته در بعضی از بیماریهای کلیوی که نارساییهای پیشرفته دارند مجبور به محدودیت مصرف مایعات هستیم،این محدودیت در افرادی که در کنار فشار خون مبتلا به نارسایی قلبی هستند نیز اعمال میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مصرف لبنیات برای کلیه مشکلی دارد، گفت: لبنیات هیچ مشکلی برای بیماریهای کلیوی ندارد، حتی در بیمارانی که دچار سنگ کلیه هستند ممنوعیت مصرف لبنیات وجود ندارد؛ البته بهتر است این بیماران از کشک و پنیر کم نمک استفاده کنند.
یساری گفت: سنگریزهها نمیتوانند در کلیه باعث فشار خون یا تخریب بافت کلیه شوند، اما افرادی که سنگهای بزرگ (شاخ گوزنی) میسازند و یا بیمارانی که به خاطر سنگ کلیه، سنگ شکنی و یا جراحی میشوند ممکن است مقداری از بافت کلیه تخریب و در آینده مستعد فشار خون شوند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.