عملکرد دولت سیزدهم در بخش مسکن با شعارها تطابق دارد؟
کارشناس مسکن میگوید: هرچند دولت سیزدهم شعارهای خوبی را اعلام کرده؛ اما عملکرد تطابق چندانی با این شعارها ندارد.
فرشید ایلاتی گفت: دولت برای ساخت یکمیلیون واحد مسکونی در سال هدفگذاری کرده و مقرر شد چهارمیلیون واحد در طول چهار سال احداث شود؛ اما در پایان اولین سال فعالیت دولت، گفتند تا پایان شهریور صدهزار واحد به بهرهبرداری میرسد.
وی افزود: این فاصله صدهزار واحد تا یک میلیون واحد مسکونی نشان میدهد دولت در تحقق اهداف خود موفق نبوده است.
ایلاتی بر این باور است: موضوعی که در خصوص تأمین و واگذاری زمین به مردم از سوی دولت اعلام شده، بهنظر من سیاست درستی بهشمار میآید. وی در توضیح این مطلب افزود: شاید دولت نتواند چهارمیلیون واحد مسکونی بسازد و تحویل بدهد؛ ولی قطعاً میتواند زمین چهارمیلیون واحد مسکونی را تأمین کند و در اختیار مردم قرار دهد تا هرکسی با سلیقه خودش بتواند این مسکن را بسازد.
از تجربه مسکن مهر غافل نشویم
این کارشناس تصریح کرد: نباید از تجربه طرح مسکن مهر غافل شویم. طرح مسکن مهر واحدهایی که خودمالکی ساخته شدند؛ یعنی زمین جزء آورده متقاضی بود و از تسهیلات دولتی استفاده کرد، جزء موفقترین بخشهای مسکن مهر بود. همچنین حدوداً هفتصدهزار واحدی که در قالب خودمالکی ساخته شد که در زمره باکیفیتترین پروژههای مسکن مهر بودند.
تبعات سقوط آزاد تولید مسکن
او با اشاره به تبعات سقوط آزاد تولید مسکن بیان کرد: در نُه سال اخیر میزان تولید مسکن بهشدت کاهش یافته و تأثیر این کاهش در بخش تجارت کاملاً مشهود است.
ایلاتی ادامه داد: وقتی که شما نزدیک به یک دهه مسکن نمیسازید و نهضت نساختن مسکن را در دستورکار قرار بدهید، طبیعی است که اجاره سر بهفلک میکشد. موضوع بعدی بحث اشتغال است، وقتی صنعت مسکن در کشور رونق میگیرد، ۱۲۰ رشته اقتصادی به راه میافتد؛ برای مثال، بهازای هر صد متر واحد مسکونی ١.٧ واحد شغل مستقیم و تا ۲.۵ واحد شغل غیرمستقیم ایجاد میشود و اگر بخواهیم فقط همان شغل مستقیم آن را حساب کنیم اگر ۱۰۰میلیون مترمربع مسکن ساخته شود میتواند ١.٧میلیون نفر ـ شغل ایجاد کند که عدد بزرگی است.
وی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر دولت در کنار بحث ساختوساز مسکن میخواهد به اشتغال هم رونقی بدهد که ساخت مسکن همزمان میتواند چندین هدف را با هم محقق کند. هدف اولی، بحث کاهش هزینه مسکن برای خانوار است. هدف دوم، بحث اشتغال مسکن. اگر دولت بحث مسکن را جدی بگیرد علاوه بر اینکه میتواند به تولید مسکن کمک کند میتواند موضوع اشتغال را هم تا حد زیادی از ناحیه توسعه و رونق مسکن حل کند.
ایلاتی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیاز به مسکن داریم و بهجای صنعت خودروسازی باید تمرکز را روی مسکن بگذاریم و تولید مسکن را رونق دهیم تا همزمان بحث مسکن خانوار و موضوع اشتغال حل شود و هم اینکه ما در بحث صنعت مسکن پتانسیلهای بالایی داریم. ما سازندههای خوبی داریم. شرکتهایی که در حوزههای ساختمانی و مصالح ساختمانی کار میکنند شرکتهای خوبی هستند و بالای ۹۰ تا ۹۵ درصد ساخت مسکن در کشور ما بومی است و حتی مصالحی که برای ساخت ساختمان مصرف میشود استانداردهای صادراتی بالایی دارد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.