حضور بلومبرگ در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا
مایکل بلومبرگ ۷۷ ساله پیش از این سه دوره شهردار نیویورک، بزرگ ترین شهر آمریکا بوده است. نزدیکان او اعلام کرده اند که این میلیاردر نیویورکی بیش از پیش نسبت به توانایی کاندیداهای کنونی حزب دموکرات تردید دارد و به همین دلیل وارد رقابت ها شده است.
این میلیاردر یهودی ۷۷ ساله و مالک غول رسانهای «بلومبرگ»، دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه «جان هاپکینز» و کارشناسی ارشد «تجارت» از دانشگاه «هاروارد» است. او رئیس مؤسسه سرویس خبری بلومبرگ بوده و ثروتش در سال ۲۰۱۲ نزدیک به ۲۲ میلیارد دلار تخمین زده شد؛ هرچند در سپتامبر(شهریور) ۲۰۱۳، مجله فوربس ثروت بلومبرگ را ۳۱ میلیارد دلار اعلام و او را سیزدهمین ثروتمند جهان معرفی کرد.
شهردار سابق نیویورک بر این باور است که رای دهندگان آمریکایی مایل نیستند تا گزینه هایشان در انتخابات آتی از یک سو به دونالد ترامپ و از سوی دیگر به کاندیداتوری از جناح پیشروی حزب دموکرات محدود شود. او معتقد است که فضای لازم برای عرض اندام یک کاندیدای میانه رو مانند شخص وی وجود دارد.
بلومبرگ در بیانیه خود نوشته است: «در کارزار انتخاباتی شرکت کردهام تا شخص دونالد ترامپ را شکست دهم و آمریکا را از نو بسازم؛ ما نمیتوانیم چهار سال دیگر اقدامات فردی بیاخلاق و بیکفایت را تحمل کنیم.»
نظرسنجی هایی که بعد از اعلام نامزدی بلومبرگ انجام شده نیز نشان می دهد وی در در رتبه هفتم نامزدهای حزب دموکرات قرار دارد.
تفاوت بلومبرگ با نامزدهای پیشتاز حزب دموکرات
بلومبرگ در حالی وارد کارزار انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ شده که در حال حاضر جو بایدن، برنی ساندرز و الیزابت وارن، در میان نامزدهای حزب دموکرات بیشترین شانس را برای رقابت با دونالد ترامپ دارند و نظرسنجی هایی که بعد از اعلام نامزدی بلومبرگ انجام شده نیز نشان می دهد وی در در رتبه هفتم نامزدهای حزب دموکرات قرار دارد.
با این وجود اما بلومبرگ در مقایسه با این نامزدهای مطرح، تفاوت هایی را دارد. وی معتقد است میانهروهای حزب دموکرات از مسئله چالشی جو بایدن رنج میبرند. این مسئله ممکن است باعث سقوط جوبایدن شود.
از طرفی دموکراتهایی متمایل به چپ مانند برنی ساندرز یا الیزابت وارن نیز مقبولیت چندانی ندارند و احتمال موفقیت آنها کم است. این موضوع میتواند از رویای سقوط ترامپ دور باشد.
بلومبرگ میتواند مانند انتخابات دور قبل ریاست جمهوری، برنده رای زنان باشد. ترامپ در دور قبل بیش از ۵۱ درصد از آرا زنان را از آن خود کرد. در حالیکه ترامپ از سوی دموکراتها به توهین و آزار زنان متهم میشود، بلومبرگ نیز مشکلات مشابه خود را دارد. در سال ۲۰۰۸ او به دلیل تبعیض و آزار ۵۴ زن در به دلیل فعالیت شرکت بزرگ رسانهای همنامش مورد انتقاد و شکایت قانونی قرار گرفت.
در حالی که مشکل اصلی بایدن -یکی از کاندیداهای محبوب دموکراتها- پول است و در آخرین انتخابات حدود ۹ میلیون دلار پول داشت، بلومبرگ این مشکلات را ندارد و ثروتش به بیش از ۵۰ میلیارد دلار میرسد.
«آلینا لیون» استاد علوم سیاسی دانشگاه نیوهمپشایر در این باره گفت: شاید بلومبرگ آن طور که خود فکر میکند شناخته شده و محبوب نباشد. شاید او در شرق آمریکا شناخته شده باشد، اما مطمئن نیستم در غرب و جنوب این کشور افراد زیادی او را بشناسند.
نکته ای که در میان تحلیل های مربوط به حضور بلومبرگ در رقابت های ریاست جمهوری بیش از همه نظرها را به خود جلب کرده آن است که بلومبرگ برای ضعیف کردن جریان های سوسیالیست و چپ گرا که در حال حاضر ساندرز و وارن نماد آن هستند به میدان آمده است.
در نظرسنجی ۲۰۱۶ که برای تست اعتبار و قدرت نفوذ بلومبرگ صورت گرفت حدود یک سوم از رای دهندگان نسبت به او نظری خنثی داشتند. حدود یک چهارم مردم نیز بلومبرگ را نمیشناختند. ۲۷ درصد مردم نیز نظر منفی نسبت به بلومبرگ داده و تنها ۱۶ درصد مردم از تاثیرات مثبت بلومبرگ روی خود سخن گفتند.
حذف کردن دیدگاه های سوسیالیستی
نکته ای که در میان تحلیل های مربوط به حضور بلومبرگ در رقابت های ریاست جمهوری بیش از همه نظرها را به خود جلب کرده آن است که بلومبرگ برای ضعیف کردن جریان های سوسیالیست و چپ گرا که در حال حاضر ساندرز و وارن نماد آن هستند به میدان آمده است.
بلومبرگ ممکن است برای این وارد رقابت ها شده باشد تا مانع از حتمی شدن نامزدی وارن و ساندرز شود چرا که سیاست های آنها را تندرویانه و علیه سرمایه داران می داند. به همین خاطر فکر می کند آنها نمی توانند دونالد ترامپ را شکست دهند و اگر هم موفق به شکست او شوند، نمی توانند کشور را درست اداره کنند.
این احتمال وجود دارد که تبلیغات پرهزینه و هدفمند بلومبرگ بتواند بر کارزار وارن و ساندرز تاثیر منفی داشته باشد. البته ورود بلومبرگ به رقابت ها می تواند به این دو کمک کند و حمایت رای دهندگان میانه رو را از بایدن و بوتیجاج کم و متوجه آنها کند.
البته بلومبرگ شاید نتواند از حمایت اقلیت ها از بایدن بکاهد و رای آنها را جلب کند ولی خواهد توانست حمایت رای دهندگان ثروتمند سفیدپوست که به سمت بوتیجاج جلب شده اند را به دست آورد.
بی بی سی در این رابطه می نویسد: کسی که فکر کند دموکرات ها حاضرند در یک شب تغییر نظر دهند و از یک سیاستمدار سابقا جمهوریخواه از نیویورک حمایت کنند که حامی کسب و کارهای بزرگ است، از نظر مالی محافظه کار است، با بیمه های درمانی دولتی و آزادسازی ماریجوانا مخالف است و خواهان تقویت پلیس هم هست، از اعتماد به نفس بالایی برخوردار است. اگر فرض را بر این بگذاریم که بلومبرگ متوجه این موضوع است، آن وقت شاید بشود گفت که وارد رقابت ها شده تا مانع از گرایش بیشتر حزب دموکرات به سمت سیاست های چپ گرایانه شود.
«امیر علی ابوالفتح» کارشناس مسائل آمریکا در این رابطه می گوید: یک نگرانی هایی در امریکا بابت چپ روی برخی کاندیداها وجود دارد و این درست است. ترامپ هم بیش از همه مردم این کشور را از ظهور سوسیالیست ها می ترساند و می گوید اگر سوسیالیست ها بیایند، بخش خصوصی را تعطیل می کنند و مالکیت فردی را بر میدارند و جامعه اشتراکی می سازند. در درون حزب دموکرات هم البته نگرانی هست. مثلا اوباما و جریان مرکز گرا این نگرانی در مورد چپ روی برخی کاندیداها را بیان کرده و خواهان کنترل آن شده اند. هر سه این افرادی که این روزها در نظرسنجی ها رتبه اورده اند، یعنی پیت بوتیجاج، الیزابت وارن و برنی ساندرز تمایلات چپ دارند و مدتی است که مورد توجه هم قرار گرفته اند. به همین دلیل بلومبرگ بر روی این موضوع ممکن است در انتخابات میان دوره ای مانور دهد.
با توجه به تعدد نامزدهای حاضر در حزب دموکرات، بلومبرگ باید بکوشد تا قبل زا آغاز انتخابات درون حزبی و سه شنبه بزرگ میزان محبوبیت خود را به سطح محبوبیت نامزدهای پیشرو برساند و در این راه شاید تبلیغات رسانه ای کم زیادی به وی بکند.
بلومبرگ فرد لیبرالی است. او از نیویورک آمده و صبقه ترقی خواهانه دارد و نظریاتش هم پیشرو هستند. اما در حوزه اقتصاد و تامین منافع شرکت های بزرگ و سیاست خارجی، او محافظه کار است. به همین دلیل است که شایعه ای وجود دارد که او آمده تا حواس ها را از سمت ساندرز و وارن که طرح های اقتصادی جنجالی مطرح می کنند، پرت کند و بتواند دل ثروتمندان را هم به دست بیاورد. جالب است که خود ساندرز هم در میان ثروتمندان طرفدار کم ندارد و حداقل در میان حامیان مالی او هم ثروتمندان زیادی به چشم می خورند.
انتخابات درون حزبی و سه شنبه بزرگ
این تحلیل ها و نظرسنجی ها در خصوص میزان محبوبیت نامزدهای دموکرات تا زمان آغاز انتخابات درون حزبی می تواند تا حد زیادی وضعیت فکر رای دهندگان دموکرات را مشخص کند.
از آنجایی که بلومبرگ دیرهنگام به عرصه رقابتها پا گذاشته، در چهار رایگیری مقدماتی درون حزبی دموکراتها که سال آینده میلادی در ایالتهای «آیوا»، «نیوهمپشایر» و «نوادا» برگزار میشود، حضور نخواهد یافت و استراتژیش را فقط برای حضور در رایگیری «سهشنبه بزرگ» قرار داده که سوم ماه مارس ۲۰۲۰ (۱۳ اسفند ۱۳۹۸) همزمان در ۱۴ ایالت از آمریکا برگزار میشود. سیانان، این هدف را یک «استراتژی ناموفق» برای حزب دموکرات و شخص او توصیف کرده است.
نامزدی بلومبرگ بدون دردسر نخواهد بود زیرا با چالش دیگر نامزدهای حزب دموکرات مواجه است؛ از جمله «برنی سندرز» سناتور ایالت ورمونت و «الیزابت وارن» سناتور ایالت ماساچوست، زیرا این افراد به صراحت گفتهاند «میلیاردها نباید قادر به خرید آرای رایدهندگان باشند.»
«کامالا هریس» سناتور ایالت کالیفرنیا از دیگر نامزدهای حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا نیز گفته، «پول را باید از سیاست خارج کنیم.»
با این اوصاف و با توجه به تعدد نامزدهای حاضر در حزب دموکرات، بلومبرگ باید بکوشد تا قبل از آغاز انتخابات درون حزبی و سه شنبه بزرگ میزان محبوبیت خود را به سطح محبوبیت نامزدهای پیشرو برساند و در این راه شاید تبلیغات رسانه ای کم زیادی به وی بکند.
همانطور که اشاره شد سه شنبه بزرگ با توجه به اینکه در ۱۴ ایالت انتخابات درون حزبی برگزار می شود، تا حد زیادی وضعیت نامزد نهایی دموکرات ها را مشخص می کند و در پایان آن روز معلوم می شود از نیان نامزدهای پیشتاز و بلومبرگ کدام یک برای سرشاخ شدن با ترامپ برگزیده می شوند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.