محمدرحیم شهریاری، در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اقدامات حین وقوع سیل، اظهار کرد: مردم باید برای اطلاع از وضعیت و نیز گرفتن دستورهای لازم، به رادیو، تلویزیون و یا اعلام خبر از طریق بلندگوهای عمومی گوش دهند و در صورتی که دستور تخلیه داده شد، بلافاصله این کار را انجام دهند.

 

وی افزود: زمانی که فرد تشخیص داد سیلاب در حال شکل‌گیری است، باید خیلی سریع عمل کرده و خود را نجات دهد چراکه تنها چند دقیقه برای این کار فرصت دارد.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی بیان کرد: افراد لازم است از فاضلاب‌ها و جویبارهای به‌ظاهر آرام دوری کنند و به‌خاطر داشته باشند جویبارها، کانال‌های فاضلاب، تنگه‌ها و … نیز می‌توانند به‌ ناگهان دچار سیلاب شوند.

 

شهریاری ادامه داد: اگر منزل شما در محل مرتفعی است و خطر آب‌گرفتگی شما را تهدید نمی‌کند، نیاز به خروج از منزل نیست، در غیر این صورت مناطق کم ارتفاع را خیلی سریع ترک کنید و به مناطق مرتفع دور از رودخانه‌ها و نهرها بروید.

 

وی با بیان اینکه افراد باید در صورت ترک خانه، اشیای گران‌قیمت را به محل‌های بالاتری در منزل ببرند و درب‌ها را قفل کنند، تصریح کرد: در این مواقع باید جریان آب، برق و گاز را برای جلوگیری از آب‌گرفتگی، برق‌گرفتگی و انفجار قطع کنند.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی گفت: در این مواقع افراد نباید در جریان آب راه بروند چرا که ۱۵ سانتی‌متر آب در حال حرکت ممکن است باعث بر هم خوردن تعادل فرد شود و اگر مجبور هستند در آب حرکت کنند، باید از مسیری بروند که آب حرکت نمی‌کند و برای اینکه از استحکام زمین جلو پای خود مطمئن شوند لازم است از یک تکه چوبدستی استفاده کنند.

 

شهریاری با بیان اینکه نباید در منطقه سیل‌زده رانندگی کرد، افزود: اگر سیل اطراف خودرو شما را فراگرفته است، خودرو را رها کنید و به یک منطقه مرتفع بروید در غیر این صورت جریان سیل شما و خودرویتان را بسیار سریع با خود می‌برد.

 

وی ادامه داد: افراد نباید هیچ‌گاه به‌تنهایی در یک ناحیه سیل‌زده، به این طرف و آن طرف بروند و اگر پیاده هستند، از نقاطی که سطح آب از زانو بالاتر است عبور نکنند.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی با بیان اینکه افراد نباید هرگز از درختان در معرض سیل به عنوان محل امن استفاده کنند، اظهار کرد: در هنگام سیل از پل‌های چوبی سست روی رودخانه‌ها عبور نکنید.

 

شهریاری با اشاره به اینکه نباید در جریان سیل شنا کرد، خاطرنشان کرد: وسایل نقلیه، حیوانات اهلی و اشیای قابل حمل را باید به نزدیکترین محل مرتفع انتقال داد.

 

وی با اشاره به نکاتی برای رانندگی در شرایط سیل، افزود: در بیشتر خودروها ارتفاع ۱۵ سانتی‌متر آب می‌تواند به کف خودرو برسد و کنترل آن را مختل کند و یا حتی باعث توقف حرکت آن شود.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی اظهار کرد: خودرو و وسیله نقلیه، محل امنی در مقابل سیل نیست و اگر وسیله نقلیه شما (به علت فرو رفتن در آب یا گل) از حرکت ایستاد، فوراً آن را ترک کرده و به جای مرتفع بروید.

 

شهریاری با بیان اینکه ارتفاع آب در حد ۳۰ سانتی‌متر، بیشتر خودروها را شناور می‌کند، تصریح کرد: ۶۰ سانتی‌متر آب در حال حرکت، می‌تواند هر خودرویی را شناور کند.

 

وی با اشاره به اینکه افراد باید در صورت بالا آمدن سطح آب، از توقف در منطقه آب‌گرفته به هر دلیل بپرهیزند، خاطرنشان کرد: از عبور دادن حیوانات اهلی از عرض رودخانه‌ها و سواحل آن‌ها در زمان بارش شدید باران و وقوع سیل بپرهیزید.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی بیان کرد: در هنگام رانندگی مراقب شیب‌ها و پیچ‌های جاده باشید و با دنده سنگین حرکت کنید چراکه در این مواقع، ترمزها در آب به‌خوبی کار نمی‌کنند.

 

 اقدامات پس از وقوع سیل

 

شهریاری ادامه داد: در این مواقع خود را به نزدیکترین محل امدادرسانی هلال احمر یا سایر مراکز امدادرسانی برسانید چرا که غذا، البسه و سایر کمک‌های اولیه در آنجا موجود است.

 

وی اظهار کرد: افراد باید برای اطمینان از سالم بودن آب آشامیدنی، حتما به گزارش اخبار محلی توجه کنند و آب آشامیدنی را قبل از مصرف بجوشانند.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی تصریح کرد: افراد باید از سیلاب دور شوند چراکه این آب ممکن است با روغن، گازوییل یا فاضلاب آلوده شده باشد و یا احتمال دارد بر اثر تماس با خطوط نیروی برق زیرزمینی، جریان برق پیدا کرده باشد.

 

شهریاری اظهار کرد: لازم است افراد به مناطقی که سیلاب عقب‌ نشینی کرده است، توجه کنند چراکه استحکام خیابان‌ها و جاده‌ها ممکن است به‌خاطر جریان سیل ضعیف شده باشد که در این صورت ممکن است بر اثر وزن خودرو فرو برود.

 

وی با بیان اینکه لازم است از خطوط فشار قوی دوری کنید، تصریح کرد: زمانی به خانه بازگردید که مسئولان وضعیت را امن اعلام کنند.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی با بیان اینکه افراد در این مواقع باید از ساختمان‌هایی که اطرافش را آب احاطه کرده است، دور شوند، اظهار کرد: هنگام ورود به منزل کاملا احتیاط کنید چراکه ممکن است پی‌های ساختمان آسیب دیده باشد اما در ابتدا خرابی دیده نشود و ظاهر خانه سالم به‌نظر بیاید.

 

شهریاری با اشاره به اینکه سعی کنید در طول روز به منزل برگردید تا استفاده از وسایل روشنایی لازم نباشد، افزود: چنانچه مجبور هستید شبانه به خانه برگردید، بسیار محتاط باشید و از فانوس، مشعل و کبریت برای روشن کردن ساختمان استفاده نکنید و چراغ قوه را نیز قبل از ورود به ساختمان روشن کنید.

 

وی با اشاره به اینکه افراد باید از غذاهای کنسرو شده استفاده کنند، خاطرنشان کرد: در این مواقع باید لوازم برقی را قبل از استفاده کنترل و خشک کنند.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی بیان کرد: آب‌های جمع شده برای گودال‌ها شرایط مناسبی را برای رشد حشرات به‌خصوص پشه‌ها ایجاد خواهد کرد، بنابراین افراد باید از توری در محل اقامت خود استفاده کنند و پوشاک آستین بلند و چکمه‌های ساق بلند بپوشند.

 

شهریاری ادامه داد: سیل باعث خارج شدن مارها از لانه‌های خود می‌شود، بنابراین باید بعد از سیل مراقب مارگزیدگی بود.

 

وی افزود: پس از سیل احتمال شیوع بیماری‌های عفونی مانند عفونت‌های دستگاه گوارش از جمله هپاتیت، وبا، حصبه و … وجود دارد که باید مراقبت‌های لازم بهداشت فردی و عمومی به‌عمل آید.

 

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی ادامه داد: اگر تصفیه‌خانه و تأسیساتی مانند آن آسیب دیده است، در صورت امکان، آن را تعمیر کنید چراکه سیستم‌های زهکشی در صورت آسیب دیدن، سلامتی و بهداشت افراد را به مخاطره می‌اندازد.

 

شهریاری با بیان اینکه در این مواقع باید هر وسیله خیس و مرطوب را تمیز و ضد عفونی کرد چراکه گل و لای باقی مانده از سیلاب، حاوی مواد شیمیایی و فاضلابی است، یادآور شد: با رعایت این اصول ایمنی در صورت وقوع سیلاب، تلفات و آسیب‌های کمتری به وقوع می‌پیوندد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.