آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، عصر امروز (شنبه ۱۳ بهمن) با حضور اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از اهالی ادبیات کشورمان در کتابخانه ملی برگزار شد.

در این مراسم، ضمن تجلیل از سیدعلی موسوی گرمارودی به‌خاطر یک عمر دستاورد شعری، آثار و شاعران برتر در بخش‌های مختلف معرفی شدند.

در بخش شعر بزرگسال، دو مجموعه شعر «دومینو» سروده ابوذر پاکروان از انتشارات فصل پنجم و «روح اندوهگین یک شاعر» سروده سیدرضا محمدی از انتشارات شهرستان ادب به صورت مشترک برگزیده شدند. «مخالف‌خوانی» سروده جواد زهتاب از نشر چشمه هم به عنوان اثر شایسته تقدیر معرفی شد.

در بخش شعر کودک و نوجوان، مجموعه شعرهای «خداحافظی در خیابان پاییز» سروده مریم اسلامی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و «احتیاط کنید! پرنده‌ها پای سفره‌ صبحانه‌اند» سروده حسین تولایی از انتشارات علمی و فرهنگی، شایسته تقدیر شناخته شدند.

در بخش «درباره شعر»، کتاب‌های «بوطیقا و سیاست در شاهنامه» به قلم محمود امیدسالار از انتشارات دکتر محمود افشار با همکاری نشر سخن و «تأثیر ادبیات فارسی در ادبیات انگلیسی» نوشته حسن جوادی از انتشارات سمت برگزیده شدند.

همچنین از قاسم آهنین‌جان برای داوری بخش شعر بزرگسال تقدیر ویژه شد.

بروجردی: ایرانیان و اعراب در شاعری توانمند هستند

در بخشی از این مراسم، اشرف بروجردی گفت: «انقلاب ما انقلابی فرهنگی و یا به تعبیر دیگر ایدولوژیک بوده است. فرهنگ در شکل‌گیری انقلاب اسلامی، باورها و روش و منش مردم تاثیر داشته است. انقلاب ما مانند جوانی است که امروز رفتار کسانی را که در شکل‌گیری آن نقش‌آفرین بوده‌اند، بازخوانی می‌کند.»

مشاور رییس‌جمهوری تاکید کرد: «وظیفه داریم تا به نسل امروز بگوییم، آن چه که این انقلاب را ماندگار کرد، گفت‌وگو و واژه‌هایی است که بر زبان مردم جاری شد و این انقلاب را شکل داد و توانست به دست من و شما برساند.»

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی به توانمندی ایرانیان و اعراب در حوزه شعر اشاره کرد و گفت: «وجود کتاب‌های شعر متعدد از قرن‌های گذشته که فهم عمومی را در قالب شعر به جامعه عرضه کرده‌اند، ماندگاری این فرهنگ را با خود به همراه دارد.»

او افزود: «حتی در آیین دینی ما نیز این موضوع دیده می‌شود. قرآن کریم، این کتاب الهی نه نثر است و نه شعر؛ اما هم از لحاظ محتوایی و شنیداری دارای موزون است و هم تعابیر آن از یک هماهنگی برخوردار است.»

صالحی: شعر جوهره ایرانیان است

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در ادامه این آیین گفت: «شعر با ایران همزاد است. هزاران سال تاریخ ایران پا به پای شعر حرکت کرده و به امروز رسیده است. شعر چشمه حیات ایرانی ست و چون آب گوارا در رودخانه تاریخ ایران جریان داشته است.»

او ادامه داد: «ما ملتی هستیم که با شعر سخن گفته و با یکدیگر ارتباط برقرار کرده‌ایم. حتی زرتشت، پیامبر ایرانی، پیامش را باشعر منتقل کرده است. شعر هویت و جوهره ایرانیان است. ما را در هرکجای دنیا که میشناسند، با شعر است.»

صالحی با بیان این که شاعران ایرانی در آگاهی بخشی اجتماعی از ۲۸ مرداد سال ۱۳۴۲ تا ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ سهم قابل توجهی داشته‌اند، افزود: «شاعران در پیدایش و تاسیس این انقلاب بزرگ در مناطق مختلف کشور، نقش داشته‌اند. بزرگانی چون اخوان، شفیعی کدکنی و... که با سروده‌هایشان آگاهی اجتماعی را تعمیق بخشیدند و هیجانات اجتماعی را به طرف آزادی، استقلال، روی پای خود ایستادن و مقاومت بردند.»

رویش شعری پس از انقلاب

صالحی با تجلیل از یک عمر خدمات فرهنگی موسوی گرمارودی گفت: «شاعرانی مانند ایشان از طریق شعرهای سیاسی و اجتماعی و شعر های نوآیینی در راهی که از سال ۱۳۴۲ با نهضت امام راحل، جریان پیدا کرد، همراه شدند. موسوی گرمارودی در جایی می‌گفت «به خاطر یکی از شعرهای انقلابی‌ام به تعداد کلمات شعر از شکنجه‌گران رژیم پهلوی شلاق خوردم.»

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: «پس از انقلاب اسلامی هم خوشبختانه جریان شعر و شاعری جریان رو به رشدی بوده است. استاد شفیعی کدکنی گفته بود «پس از انقلاب بیش از هزار شاعر خوش قریحه پرورش یافته اند» و این از نمونه رویش‌های بزرگ ایران است. ایرانی که با شعر زاده شده، باشعر ادامه حیات داده و با شعر ماندگار شده است.»

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.