«جنبش ضد سرمایه‌داری فرانسه» در مجله سیاسی «رو در رو» شامگاه سه‌شنبه توسط حمیدرضا آصفی سفیر اسبق ایران در فرانسه و محسن کوثرخواه استاد دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت.

ابتدا مراد عنادی کارشناس - مجری برنامه با مرور این جنبش سرمایه‌داری در فرانسه اظهار کرد: این روزها جنبش جلیقه‌زردها را در اخبار شنیده‌اید و این قضیه به هلند و بلژیک هم کشیده شده است و طرح افزایش قیمت سوخت که باعث و بانی این ماجرا بود در فرانسه برای شش ماه تعلیق شده است.

آصفی سفیر سابق ایران در فرانسه در رابطه با ریشه این جنبش در فرانسه بیان کرد: آنهایی که با فرانسه آشنا هستند می‌دانند که این کشور، پیشرو در دموکراسی است و معمولا در پست‌های سیاسی، احزاب یک دست نبوده‌اند و همواره این را نقطه‌قوت سیاست خود می‌دانستند.

سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: در فرانسه که خود را مهد دموکراسی می‌داند، اجازه خیلی جریان‌ها را می‌دهند و بعد جریان از اختیار دولت خارج می‌شود.

وی ادامه داد: این جنبش ابتدا از موضوع سوخت که تا ۲۳ درصد با افزایش قیمت مواجه شد، با مردم عادی و کامیون‌داران آغاز شد و سپس احزاب به آن پیوستند.

آصفی خاطرنشان کرد: نهضت فرانسه رهبر خاصی ندارد و فضای مجازی و خود مردم موجب حضور مردم در خیابان‌ها شده‌اند و پس از آن اقدامات مکرون و سیاست‌های آن هدف قرار گرفت و فراگیر شد و سیاست‌های کلان اقتصادی مکرون مطرح شد.

مکرون شخصیت پخته‌ای ندارد

محسن کوثرخواه استاد دانشگاه در ادامه با طرح این موضوع که ملت ما دو نگاه به فرانسه دارد، تصریح کرد: مترجمان قبل از انقلاب، ادبیات فرانسه را به کشور منتقل کردند و ماجرای فرانسه از داعش و اولاند تفاوت کرد و مکرون میراث‌دار این جریان‌هاست و شخصیت پخته‌‌ای ندارد.

وی یادآور شد: از روزی که با مهاجران در شهر کاله برخورد شد و خشونت‌ها با جوانان و مردم شکل گرفت و بیکاری افزایش یافت، همزمان با نشان دادن کرنش مکرون به ترامپ مردم خشمگین شدند.

پارلمان فرانسه حمله به سوریه را تصویب کرد

سفیر سابق ایران در فرانسه ریشه مسائل فرانسه را صرفا اقتصادی ندانست و  اظهار کرد: مشکلات اقتصادی مانند بهمن از ۲۵ سال قبل چرخید و جلو آمد و بزرگ شد و شاید جوان بودن مکرون دلیل انتخاب او بود و اروپا به سمت جوان‌گرایی می‌رود و البته افول حزب سوسیالیست هم در روی کارآمدن ماکرون که یک افت جدی، بی‌تاثیر نبوده است.

آصفی خاطرنشان کرد: فرانسه سومین کشور اقتصادی اروپا و پنجمین کشور اقتصادی دنیاست و بیکاری در فرانسه ۹ درصد بالاتر از منطقه یوروست.

وی افزود: ۵۳ درصد مردم فرانسه با سیاست‌های مکرون مخالف هستند و در شرایط فعلی به نظرم بیش از ۱۰ میلیون مسلمان در فرانسه مقیمند.

سفیر سابق ایران در فرانسه به وجود آمار بالای کارتن‌خواب‌ها در فرانسه اشاره کرد و ادامه داد: باید توجه کنیم یک دوره‌ای روشنفکری ایران ریشه در فرانسه داشت و آنها به ادبیات خود می‌بالیدند و امروز تبعیض‌ها و نگرش بد به مسلمانان و مهاجران و اختلاف طبقاتی، اعتراضات را عمیق‌تر کرده است.

آصفی همچنین بیان کرد: پارلمان فرانسه حمله به سوریه را تصویب کرد، در حالیکه انگلیس این کار را نکرد و دموکراسی فرانسه به شدت زیر سوال رفت و امروز عنان کار از دست دولتمردان فرانسه خارج شده است.

دومینوی اعتراضی در اروپا شکل می‌گیرد

کوثرخواه در مورد گستردگی اعتراضات فرانسه گفت: من به بهار فرانسه فکر می‌کنم و یک دومینو در حال شکل‌گیری است؛ مانند بهار عربی یا همان بیداری اسلامی عربی که در منطقه ما رخ داده است.

وی به خروج فرانسه از اتحادیه اروپا اشاره کرد و ادامه داد: ترورها را ساده نگیرید. این خشونت‌ها برخاسته از یک آتش زیر خاکستر است و مکرون باید مصالحه را شروع کند و البته معترضان هم رهبر ندارند.

این استاد دانشگاه با طرح مشکلات حواشی فرانسه و خشونت عریان در این کشور بیان کرد: هنوز آرامش و فضای گفت‌وگو در فرانسه حاکم نشده است.

لوپَن می‌خواهد راه سوم فرانسه باشد

سفیر سابق ایران در فرانسه با یادآوری تبعیض و مشکلات اقتصادی به عنوان ریشه‌های اصلی نارضایتی مردم فرانسه گفت: فرانسه از ریش‌سفیدها خالی شده و موج رشد مکرون خیلی سریع بود و ظرف دو سال اتفاق افتاد.

آصفی خاطرنشان کرد: آقای سارکوزی هم از پختگی لازم برخوردار نبود و دوره‌اش کوتاه شد در حالیکه ژاک شیراک در بیماری گاوها در کنار گاو هم می‌گریست و رفتار روشنفکری نداشت.

وی جنس اقتصاد کاپیتالیستی را یکی از ریشه‌های مشکلات امروز اقتصاد فرانسه دانست و به توتال اشاره و عنوان کرد: اقتصاد سرمایه‌داری ریشه نارضایتی‌هاست و البته در اروپا که دموکراسی نهادینه‌شده انقلاب معنا ندارد و حکومت‌ها دست به دست می‌شود، خانم لوپَن مایل است خود را راه سوم فرانسه معرفی کند.

سفیر سابق ایران در فرانسه تصریح کرد: ترامپ دوست دارد قدرت فرانسه فروپاشیده شود و خروج انگلیس هم تزلزل وحدت اروپا را تشدید کرد.

۸۰ درصد مردم فرانسه جنبش را تایید کردند

در ادامه، کوثرخواه به خرید اوراق قرضه بانک اتحادیه اروپا توسط چین اشاره و تاکید کرد: عنان را از اروپا خارج کرده است و ترامپ هم در همین راستا اقداماتی انجام می‌دهد و اینها اضلاع موثر در ماجرای اروپا و فرانسه است که دورنمای اروپا تیره است.

وی ادامه داد: مردم فرانسه تا ۸۰ درصد خیزش را تایید کردند و اتحادیه اروپا تغییر خواهد کرد و امروز خیلی ضعیف شده است. اروپا به دلیل تصمیم‌گیری‌های اشتباه خود وابسته به دو جریان شد.

فرانسه زمانی به داشتن سیاست مستقل معروف بود

سفیر سابق ایران در فرانسه نیز در رابطه با تضعیف‌شدن اروپا گفت: فرانسه و آلمان به موتور محرک اتحادیه اروپا معروف هستند و اگر اروپا تجزیه شود، گرایش آمریکایی در این کشورها بیشتر خواهد شد. یک زمان فرانسه معروف به داشتن سیاست مستقل بود.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.