مشترکان پر مصرف برق بر لبه تیغ!
بیش از ۵۰ درصد از مصرف برق در زمان اوج بار، مربوط به بخش خانگی است که میتوان این بخش را موثرترین مولفه در شکل گیری افزایش مصرف برق دانست .همچنین طبق اعلام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، در فهرست مصرف کنندگان برق به ترتیب بخشهای مختلف، بخش خانگی ۵۰.۸ درصد، صنعت ۱۸.۶ درصد، تجاری ۱۲.۵ درصد، کشاورزی ۷.۶ درصد و سایر بخش ها ۱۰.۵ درصد را شامل میشوند.
همچنین ۲۰ درصد از مشترکان خانگی (دو دهک بالای درآمدی) نزدیک به ۳۰ درصد از مصرف برق را به خود اختصاص داده اند که ۵۰ درصد بیشتر از میانگین مردم برق مصرف میکنند .به عبارت دیگر با توجه به مصرف ۵۷ هزار مگاواتی در تابستان امسال و مصرف تقریباً ۵۰ درصدی بخش خانگی، این مشترکان بیش از ۸۰۰۰ مگاوات از مصرف برق را به خود اختصاص دادند.
عامل اصلی که باعث شده مشترکان پرمصرف تمایلی به کنترل مصرف برق خود نداشته باشند، ارزان بودن قیمت برق در پلههای بالای مصرف است؛ بنابراین اتخاذ سیاست مناسب در قیمتگذاری و اصلاح تعرفه برق، اقدامی است که طبق تجربیات جهانی میتواند در کاهش مصرف بخش خانگی اثرگذار باشد.
این سیاست علاوه بر سوق دادن مصرف کنندگان به کنترل مصرف خود، منجر به کاهش زیان های تولید برق بیش از حد برای صنعت برق کشور و اقتصادی شدن تولید برق در گام بعدی خواهد شد.
در این راستا، مشترکان پرمصرف خانگی به دلیل سهم بالایی که از مصرف برق در ساعات اوج بار دارند، اصلی ترین گزینه برای اصلاح تعرفه برق بوده و در نتیجه لازم نیست قیمت برق برای همه مردم افزایش پیدا کند. همچنین در حال حاضر تولید برق به طور متوسط حدود ۱۰۵ تومان به ازای هر کیلووات ساعت برای وزارت نیرو هزینه دارد و فروش آن به دلیل اعطای یارانه دولتی به قیمت ۶۵ تومان به طور متوسط انجام می شود.
این زیان ۴۰ تومانی به ازای هر کیلووات ساعت بهرغم وجود قوانین، در بودجه سالیانه پیشبینی نشده و هر روز صنعت برق کشور را با مشکلاتی مواجه میکند. از طرف دیگر مصرف برق کشور بیش از حد متعارف است و اعطای یارانه غیرهوشمندانه و ناکارآمد به تمام مشترکان، اعم از کم مصرف و پرمصرف به این مسئله دامن زده است که این مصرف باعث شده در اوقاتی از سال به ویژه تابستان، کشور با بحران خاموشی روبرو شود، بحرانی که علاوه بر مردم، تولیدکنندگان و کارگاههای تولیدی را تحت تاثیرات منفی خود قرار می دهد.
در این شرایط، اصلاح تعرفه برق به منظور اصلاح الگوی مصرف یک اقدام اجتنابناپذیر است و زمینه را برای حل بحران خاموشی و بهبود وضعیت اقتصاد صنعت برق فراهم میکند .در این میان برخی از نمایندگان مجلس نیز روی این موضوع اتفاق نظر دارند تاجایی که بر اساس گفتههای حسین امیری خامکانی عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی وزارت نیرو باید هر چه سریعتر اصلاح تعرفه برق پرمصرفها را در دستور کار قرار دهد.
وی درباره ضرورت اصلاح تعرفه برق مشترکان پرمصرف اظهار کرد: بخشی از جامعه افرادی هستند که نزدیک به ۵۰ درصد بیشتر از میانگین برق مصرف میکنند .لذا ارزان بودن قیمت برق برای این بخش باعث میشود تا نسبت به مصرف درست و بهینه اهتمام لازم را نداشته باشند.
امیری خامکانی با تاکید بر اینکه بایستی ارزش واقعی این کالای اساسی و ضروری مردم دانسته شود، افزود: با تغییر تعرفه پرمصرفها تا حدودی این کالا ارزش پیدا خواهد کر؛ بنابراین وزارت نیرو باید این طرح را هر چه سریعتر عملیاتی کند و در این باره نمایندگان مجلس نیز حمایت خود را از اجرای آن خواهند داشت.
همچنین رحیم زارع - رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس شورای اسلامی - بر ضرورت تغییر تعرفه برق مشترکان پرمصرف جامعه تاکید کرد و گفت: این کمیته بیش از پیش آمادگی خود را برای اصلاح تعرفه برق پرمصرفها اعلام کرده است و امیدواریم هر چه سریعتر این روند انجام شود.
وی عامل اصلی عدم کنترل مصرف برق توسط مشترکان پرمصرف را ارزان بودن آن دانست و گفت: قیمت برق برای این مشترکان و اعطای برق یارانه ای به پله های بالای مصرف و مصارف بیرویه است.بنابراین اتخاذ سیاست مناسب در قیمتگذاری و اصلاح تعرفه برق، اقدامی است که طبق تجربیات جهانی میتواند در کاهش مصرف برق این مشترکین تاثیرگذار باشد و بحران خاموشی را در زمان اوج بار مرتفع کند.
در همین رابطه، رضا اردکانیان - وزیر نیرو، نیز چندی پیش صراحتا اعلام کرد که تعرفه مناسبی برای پرمصرفهای آب و برق به دولت ارائه میکنیم؛ چراکه حدود ۸۰ درصد مصرف کنندگان برق در حد الگوی تعریف شده یا زیر آن مصرف میکنند و هیچ مشکلی ندارند ولی در همین شرایط، پرمصرفهایی داریم که نباید از تعرفههای پایین برخوردار باشند؛ بنابراین اصلاح قیمت به عنوان یک ابزار برای اصلاح روند پرمصرفها کمک کننده خواهد بود.
همایون حائری معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی نیز اعلام کرد که در حال حاضر برنامهای برای افزایش قیمت برق در دستور کار دولت قرار ندارد، اما بر اساس تمهیدات در نظر گرفته شده، برای مشترکان پرمصرف جریمه در نظر گرفتهایم.
شواهد و قرائن حاکی از افزایش قیمت برق برای مشترکان پر مصرف است و به نظر می رسد که نهایتا طی یکی و دو هفته آینده این طرح اجرایی شود تا شاید از این طریق بتوان چالش های صنعت برق را تا حدی مدیریت کرد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر