اعتراف وزیر به ورشکستگی آموزش و پرورش
سید محمد بطحایی در جمع فرهنگیان کاشمر، با بیان اینکه در مواجه با مسائل پیچیده و مزمن آموزش و پرورش من و همکارانم در حوزه ستادی تنها نیستیم و پشتوانه عظیمی چون یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر معلم شاغل و بازنشسته را در کنار خود داریم، افزود: حضور چنین معلمانی قوت قلب و انرژی بسیار مضاعفی را به ما می دهد.
وی با اشاره به اینکه اگر نگاه جامعه به آموزش و پرورش و رویکردهای اداری این سازمان تغییر نکند بازهم ۳۰ سال دیگر همین مسائل و مشکلات مطرح میشود، اظهار کرد: تا زمانی که فقط تمرکز ما بر تشریح مسئله باشد از این چالشهای مزمن و پیچیده خارج نخواهیم شد.
وزیر آموزش و پرورش با اعلام اینکه حل بسیاری از مسائل در اختیار آموزش و پرورش و در برخی موارد حتی دولت هم نیست، بیان کرد: اگر در تصمیم گیریها با پیچیدگیهای بسیاری مواجه هستیم به دلیل خاطر است که جامعه ذینفعان در آموزش و پرورش به هیچ عنوان در هیچ دستگاه دیگری وجود ندارد.
وی در ادامه مدرسه را محلی برای تمرین زندگی دانش آموزان دانست و اظهار کرد: به رغم تمامی تلاشهای صورت گرفته اما بعد از انقلاب مدرسه امروز ما محلی برای تمرین زندگی دانش آموزان نشده است.
بطحایی با تاکید براینکه دانش آموزان باید در مدرسه مهربانی و مدارا کردن را فرا بگیرند و صبوری و امید به آینده را تمرین کنند، اظهار کرد: حل مشکلات در خانواده با داد و بیداد کردن و چماق برداشتن حل نمیشود.
وی گفت: آموزش و پرورشی که تمام انرژی خود را بر محفوظات دانش آموزان گذاشته و به آنها راه و رسم زندگی کردن را یاد نمیدهد و محلی برای تمرین زندگی قرار نداده نشان دهنده ورشکستگی آموزش و پرورش است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه آموزش و پرورش باید مسیر خود را تصحیح کند، بیان کرد: وظیفه همه ما یاد دادن راه و رسم زندگی کردن به دانش آموزان است.
نشانه های ورشکستگی در نظام آموزش و پرورش پیداست
وی با اشاره به اینکه معلمی که دغدغه شغل دوم دارد نمیتواند راه و رسم زندگی را تمرین کند، عنوان کرد: اگر مدیران و معلمان دغدغه رفع فضای فیزیکی مدارس را دارند چون می خواهند این مکان به محلی برای فراگیری مهربانی و مدارا کردن تبدیل شود.
بطحایی با اعلام اینکه آموزش و پرورش باید رقابت های فردی را کنار بگذارد هرچند که ثمراتی هم داشته باشد، افزود: مدام دانش آموزان ممتاز علمی را تشویق می کنیم و مدال به گردن آنها می اندازیم اما وقتی همین فرد بزرگ می شود و فارغ التحصیل ممتاز دانشگاههای کشور است از عهده حل پیش پا افتاده ترین مسائل زندگی خود بر نمی آید.
وی با بیان اینکه اگر می گویم در نظام آموزش و پرورش نشانههای ورشکستگی پیداست بدین خاطر است، ادامه داد: متاسفانه برای مدیران مدارس متغیرهای بسیاری را به وجود آورده ایم.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه بارها به افرادی که به معلمان و مدیران مدارس انتقاداتی دارند گفته ام نمی خواهم درس بدهید و دانش آموزان را درگیر فرآیندهای یادهی و یادگیری کنید فقط دانش آموزان را پس از دو ساعت از یک کلاس درس سالم بیرون بیاورید، افزود: یکی از مسائل جدی ما در شهرهای بزرگ برقراری نظم و انضباط در مدارس است.
ممنوعیت استفاده از کتابهای کمک آموزشی در دوره ابتدایی
وی با اعلام اینکه معلم همراه با تدریس و سایر فعالیتهای یاددهی و یادگیری باید مدام از حفظ انضباط در کلاس مراقبت کند، گفت: شاید بیان این حرف که مدرسه باید به محلی برای زندگی کردن دانش آموزان تبدیل شود ساده باشد اما در میدان عمل بسیار سخت می شود.
بطحایی استفاده از کتابهای کمک آموزشی در دوره ابتدایی، برگزاری آزمون های مکرری که دانش آموزان را تحت فشار روانی و شخصیتی بسیار زیاد قرار میدهد و رقابت های فردی را ممنوع دانست و افزود: دیگر رقابت فردی نخواهیم داشت و اگر قرار باشد کسی تشویق و تنبیه شود باید برای گروه در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه باید دانش آموزان همکاری، با هم زیستن و با هم بودن را یاد بگیرند، گفت: اجازه نداریم دانشآموزی را تشویق کنیم و بگوئیم ممتاز شدهای و تمامی دانش آموزان دیگر ناتوان بوده و باید تنبیه شوند.
دانش آموزان نمیدانند در برابر خطرات چگونه از خود محافظت کنند
وی با اشاره به اینکه با این روش سایر دانش آموزان را تحقیر می کنیم، اظهار کرد: اگر می خواهیم مدرسه محلی با نشاط و سرشار از شور برای دانش آموزان شود باید در دوره آموزش عمومی این مشکلات برطرف شود.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه نباید دانش آموزان افسرده داشته و از آمدن به مدرسه نگران باشند، عنوان کرد: دانش آموزان نمی دانند در برابر خطراتی که آنها را تهدید می کند چگونه از خود محافظت کنند.
بطحانی با اعلام اینکه اصلاح این مسیر تنها از عهده چند وزیر و معاونین و معلمان بر نمی آید، بیان کرد: در این مسیر باید خانواده ها همراه شوند و توقع آنها از مدرسه تغییر کند.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه اولویت اول شدن آموزش و پرورش با سخنرانی و داد و بیداد کردن در دولت و مجلس اتفاق نمی افتد، عنوان کرد: اگر می خواهیم آموزش و پرورش اولویت اول شود باید نشان دهیم که نیاز اجتماع است.
وی با بیان اینکه قوه قضائیه باید بپذیرد که اگر آموزش و پرورش کارکردهای صحیحی داشته باشد نه تنها پله های آن ، بلکه بیمارستانها، کلانتری ها خلوت خواهد شد و نزاع های خانوادگی و اجتماعی کاهش پیدا می کند، به مهمترین سیاست های آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: باید به مدارس اجازه دهیم روی پای خودشان بایستند.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه هیچ دستگاه دولتی و غیر دولتی کارمندی از حیث تعهد، علاقه و عشق به کشور، ملت و آموزه ها همانند آموزش و پرورش ندارد، بیان کرد: به رغم تمام توانایی هایی که مدارس دارند اما اجازه نداده ایم از این پتانسیل ها برای ایستادن بر روی پای خود استفاده کنند.
مدارس باید خودشان برای حل مسائل و مشکلات راه حل پیدا کنند
وی با تاکید براینکه مدارس باید خودشان برای حل مسائل و مشکلاتشان راه حل پیدا کنند، گفت: خلاقیتها و نوآوری هایی موجود در مدارس چندین هزار برابر خلاقیت هایی است که در ادارات کل و وزارتخانه وجود دارد.
بطحایی با بیان اینکه برای رفتن به این سمت رویکرد مدرسه محوری که مورد تاکید اسناد بالادستی بوده را در پیش رو داریم، افزود: به تدریج باید این کار را انجام دهیم و برای عملی شدن این طرح فقط سخنرانی نکنیم.
وی بر ارتقاء شایستگی ها در مدیریت مدارس تاکید کرد و عنوان کرد: وزیر، معاونین، سازمانهای تابعه وزارت آموزش و پرورش و ادارات کل و... همه نقش پشتیبانی کننده برای مدارس دارند.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه همه باید کنار بایستیم و هر کجا مدرسه نیاز به حمایت داشت پیش برویم، گفت: بخشنامه های مکرر و جلسات بسیار، توانمندی مدارس را گرفته است.
بطحایی با اعلام اینکه ۷۰۰ صفحه فقط مصوباتی داریم که براساس آن مدیران باید مدارس و کلاس خود را اداره کنند، اظهار کرد: با این پیچیدگی هایی که در جامعه امروز وجود دارد نمی شود این اقدامات را انجام داد.
کاهش دو ساعته از برنامههای رسمی و کتب درسی از مهر
وی با بیان اینکه از مهرماه ۹۷ دو ساعت از برنامه هفتگی و رسمی هر مدرسه در اختیار خود مدرسه گذاشته می شود، عنوان کرد: از ابتدای مهرماه مدارس باید به میزان دو ساعت محتوای برنامه رسمی که تاکنون در کتابها ابلاغ می شده را کنار گذاشته و محتوایی که خود لازم می داند و در منطقه اولویت دارد را در برنامه رسمی جای دهند.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه این طرح در حال ابلاغ شدن است، گفت: اگر مدرسه ای به هر دلیلی زمان نداشت و یا توانمندی های لازم در مدارس وجود نداشت از برنامه های پیشنهادی که ما ارائه می دهیم را می تواند انتخاب کند و آن دو ساعت در هفته را با برنامه های انتخابی خودش پر کند.
وی با اعلام اینکه این گام کوچک اما بسیار مهم است، عنوان کرد: بعد از انقلاب آرزوی همه ما بود که مقداری مدارس در تعیین محتوای درسی مدارس قدرت داشته باشند.
راه اندازی شبکه تلویزیونی تعاملی
وی همچنین از راه اندازی شبکه تلویزیونی تعاملی خبر داد و گفت: این شبکه از هفته آینده رسما آغاز به کار خواهد کرد.
بطحایی با بیان اینکه از طریق این شبکه امکان ارتباطات تعاملی دو طرفه با جامعه ذینفعان برقرار خواهد شد، افزود: با توجه به اینکه بسیاری از گفتههای خود را نمی توانیم از طریق رسانه ملی بیان کنیم به همین خاطر نیاز به بستری داشتیم که با خانوادهها بتوانیم گفت و گو کنیم و آموزش های لازم را ارائه دهیم.
وی با اشاره به اینکه خانوادهها از طریق این شبکه تلویزیونی تعاملی می توانند با مدیران کل استان و کشور و حتی وزیر آموزش و پرورش مطالب مورد نظر خود را در میان بگذارند، اظهار کرد: اگر بخواهیم مدرسه تبدیل به محلی برای تمرین زندگی نسل آینده شود که از اهداف اصلی سند تحول بنیادین است نیاز به یکسری استلزامات داریم که یکی از آنها کاهش مشکلات معیشتی معلمین است.
وزیر آموزش و پرورش همچنین از آماده شدن نظام رتبه بندی معلمان خبر داد و افزود: پس از تصویب در دولت به مجلس خواهیم فرستاد که با حمایت مجلس گامی جدی در را در این زمینه ایجاد خواهد کرد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر