پاندمی و افغانستان دامن دموکراتها را در انتخابات۲۰۲۲ میگیرد
ترس و نگرانی در دفتر بایدن
در حال حاضر روزانه بهطور متوسط ۱۲۹ هزار مورد ابتلای جدید به ویروس کرونا در آمریکا گزارش میشود و طبق پیشبینی موسسه ملی سلامت، این رقم در آینده نزدیک به ۲۰۰هزار مورد رسید. بنابر برآوردها نسبت به ماه گذشته میزان بستریشدگان ۳۰۰درصد افزایش داشته است. آمارها نشان میدهد هماکنون ۹۰میلیون نفر در ایالات متحده هنوز واکیسنه نشدهاند. به همین دلیل جایگاه بایدن نیز در حال حاضر در درون حزب متزلزل شده است و با بحران سیاسی دستوپنجه نرم میکند.
درحالیکه آمریکاییها هفته گذشته شاهد صحنههای تاثربرانگیز از فرودگاه کابل بودند، انتقادهای دوحزبی و ناراحتی برخی از دموکراتها از کاخ سفید، بهنظر میرسد، صحنهآرایی داخلی این جبهه را به هم ریخته است. همزمان در داخل کنگره، قانونگذاران مجلس نمایندگان یک کمیته تحقیقات درباره خروج آمریکا از افغانستان تشکیل دادهاند. یکی از نمایندگان دموکرات که خواسته است نامش فاش نشود، میگوید این احتمال مطرح شده است که شاید استعفای جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن بتواند او را نجات دهد. درواقع برخی از دموکراتها خواستار استعفای سالیوان شدهاند. درحالیکه بسیاری از آمریکاییها از تصمیم آمریکا برای خروج از افغانستان حمایت کرده بودند، با این حال تصاویر هولناک از این کشور حتی حامیان سرسخت رئیسجمهوری را نگران کرده است. برخی نگرانند که این دستور کار خروج آمریکا از افغانستان که یکی از وعدههای انتخاباتیاش بود، علیه بایدن شود و موقعیت او را بیش از پیش متزلزل کند. مصاحبه با بیش از ۴۰دموکرات، قانونگذار، استراتژیست و مقامات حزبی نشان داد که کاخ سفید در حال حاضر در لحظه حساس تاریخی قرار گرفته است.
اگر ویروس همچنان بیپرواتر گسترش یابد یا اوضاع در افغانستان بدتر شود، بسیاری از متحدان رئیسجمهوری میترسند که در انتخابات سال ۲۰۲۲، رای میانهروها را که موجب پیروزیشان در انتخابات سال ۲۰۲۰ شده بود، از دست بدهند.
در حال حاضر برخی دموکراتها اعتقاد دارند که در میدان نبرد باید پیامهای تهاجمیتری ارسال کنند، بهویژه در زمینه مبارزه با پاندمی که با شیوع واریانت دلتا، اوضاع بدتر شده است. در اینجا همچنین موارد دیگری هم هستند که موجبات نگرانی دموکراتها را فراهم کرده است: اینکه حزب دموکرات در انتخابات میاندورهای کنگره برتریاش را در سنا و مجلس نمایندگان از دست بدهد و دست بالا را به جمهوریخواهان بدهد و آنها راحتتر بتوانند رئیسجمهوری را در منگنه قرار دهند.
برای دموکراتهای اصیل، تصرف سریع افغانستان بهدست طالبان که در زمان بایدن حاصل شده است، یک فاصله بین آنها و ساکن کاخ سفید انداخته است. دیوید والترز، فرماندار پیشین اوکلاهاما که هماینک عضو اجرایی کمیته ملی دموکرات است، میگوید: «من افغانستان را یک اشتباه عظیم میدانم.» او تصریح میکند هیچ توجیهی وجود ندارد و این یک بیاخلاقی، فاجعه سیاسی و سیاست بد است.
در حالی که بیشتر اعضای حزب از این وضعیت بهشدت ناراضی و ناراحت هستند، اما بهطور علنی در جهت محکوم کردن کاخ سفید حرکت نکردهاند. سناتور جف جکسون، از کارولینای شمالی که خودش بهعنوان یک سرباز در قندهار جنگیده و هماینک نیز برای انتخابات میاندورهای خود را آماده میکند، میگوید که هماینک افغانستان بخش عظیمی از گفتوگوها را به خود اختصاص داده است. وی میافزاید: «من در شش یا هفت برنامه شرکت کردهام و در قاطبه آنها بیشتر بحث حول و حوش افغانستان بود. مشخص است که نگرانیهایی در این زمینه وجود دارد. آنها هماینک تصاویری میبینند که ما پیشتر دیده بودیم.» با این حال وقتی از جکسون درباره تخلیه نیروهای آمریکایی از افغانستان سوال شد، او ترجیح داد که انتقاد ملایمی بکند. او گفت که مساله افغانستان برای دولت باید اولویت بالاتری میداشت. در کنفرانسی که روز جمعه توسط مرکز سیاست دوحزبی در واشنگتن سازماندهی شد، چهار نماینده مجلس که در ارتش خدمت کرده بودند- دو دموکرات و دو جمهوریخواه- تلاش کردند تا سیاست را در موضوع مورد بررسی دخیل نکنند. کای کاهیل، نماینده دموکرات از هاوایی میگوید که هیچ تصویری نمیتواند بدتر از پرت شدن افراد از هواپیمای در حال چرخش باشد. با این حال مقامات دولتی معتقدند که مردم همچنان درکنارشان هستند و نظرسنجیها نیز حکایت از حمایت قاطع مردم از خروج نیروها دارد. آنها میگویند که هرگونه پیامدهای سیاسی آن از بحران کنونی تا زمان انتخابات میاندورهای محو خواهد شد. اما جمهوریخواهان فرصت را برای رستگاری پیدا کردهاند و تصویری کاریکاتورگونه از بایدن بهنمایش گذشتهاند و میگویند که او در دولت خود تماشاچی است.
فرانک لونتز، نظرسنج جمهوریخواه که اخیرا به کاخ سفید درباره بیماری پاندمی مشورت داده است، میگوید: «دموکراتها اساسا از رئیسجمهور خود راضی هستند. آنها فکر میکنند که او به وعدههای خود عمل کرده است و هر چیزی را هم که نتوانستهاند محقق کنند، گردن جمهوریخواهان میاندازند.» او میافزاید: «با این حال هماینک نیز برخی دموکراتها شروع به سوال کردن درباره رئیسجمهورشان کردهاند.»
بایدن هم از تصمیم خود برای خروج نیروهای خود از افغانستان و هم از نحوه برخورد با مبارزه با ویروس کرونا دفاع کرده است. پس از اینکه این بیماری اوج گرفت، بایدن فرمانداران جمهوریخواه را در ایالتهای قرمز مسبب رشد مجدد این بیماری معرفی کرد که دستور به لغو پوشش اجباری ماسک دادهاند. بایدن همچنین سقوط سریع کابل و پیشروی طالبان و ایجاد هرج و مرج در فرودگاه کابل را نتیجه امتناع ارتش افغانستان از دفاع دانست. روز جمعه بایدن در یک کنفرانس خبری، مفصل درباره این موارد صحبت کرد؛ اما پاسخها نتوانسته است نگرانیها را برطرف کند.
او در این روز گفت: این من بودم که تصمیم گرفتم. وی با بیان اینکه ایالت متحده اطلاعات ضد و نقیضی درباره احتمال سقوط سریع کابل دریافت کرده بود، اما در نهایت، پس از مشورت با افراد بسیاری تصمیم به خروج گرفته است.
سخنان بایدن برای سیاستمداری که دههها شعارهای حقوق بشری داده و بر اهمیت آن تاکید داشته است، بسیار درد آور بهحساب میآید. میگان استون، یک کارشناس مسائل زنان و سیاست خارجی که با شورای روابط خارجی هم کار میکند، میگوید: «زنان دموکرات برای سالهای سال است که از وضعیت اسفناک زنان در افغانستان شنیده-اند؛ اما پاسخ بایدن بهشدت آنها را ناامید کرده است.»
استون که در هیاتمدیره یک گروه لیبرال بهنام « Indivisible» عضویت دارد، میگوید: «شنیدن این سخنان درباره عدم همدلی با زنان افغان بسیار ناراحتکننده بود. اظهارات رئیسجمهور و تصاویری که زنان آمریکایی در تلویزیون و رسانههای اجتماعی از زنان و دختران افغان نیازمند مشاهده میکنند، نشان از عدم همدلی رئیسجمهوری دارد.»
با این حال بسیاری اعتقاد دارند که این تنها افغانستان نیست که گریبان دموکراتها را خواهد گرفت. دموکراتهایی مانند شان پاتریک مالونی، قانونگذاری از نیویورک اعتقاد دارد که دموکراتها باید درباره مبارزه با ویروس کرونا مجددا وارد عمل شوند. او میگوید: بهداشت عمومی، بازگشایی مدارس و اقتصاد خانه جزو موارد مهمی است که باید توجه کرد. دموکراتها بر این باورند که بهترین شانس آنها برای حفظ قدرت در کنگره با لایحههایی همچون کمکرسانیهای مالی برای مبارزه با ویروس کرونا و همچنین تصویب قوانین زیرساختی دو حزبی و یک بسته گسترده سیاست اجتماعی ۵/ ۳تریلیون دلاری میسر میشود.