راهکارهایی برای رهایی بازار خودرو از آشفتگی
در این میان البته رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازان معتقد است که اگر موضوع را به درستی ریشهیابی نکنیم، به جواب صحیح نمیرسیم.
محمدرضا نجفیمنش میگوید وقتی اختلاف قیمت وجود داشته باشد، همیشه انگیزه برای تقاضا هست، زیرا افراد به دنبال حفظ ارزش پول خود هستند، بر این اساس و برای حل مشکل و آرام کردن بازار خودرو باید اختلاف قیمت موجود را از بین ببریم.
وی اظهار کرد: برای رفع اختلاف قیمت موجود چند راهکار وجود دارد؛ باید قیمت را در حاشیه بازار تعیین کرد، یا در بورس کشف قیمت کرد یا به خودروسازان بسپاریم تا بر مبنای ارقام واقعی قطعات و تجهیزات را تعیین قیمت کنند.
وی تاکیدکرد: بسیاری از کالاها از جمله خودرو و مواد اولیه مورد نیاز خودروسازان و قطعهسازان از جمله فولاد، محصولات پتروشیمی، مس، آلومینیوم و... و حتی بسیاری هزینهها ارتباطی با نرخ ارز ندارند، اما از آن تبعیت میکنند.
نجفیمنش ادامهداد: از آنجا که کنترل، تنظیم و رگولاتوری قیمت همه این کالاها دشوار است، بهترین راه در شرایط کنونی تعیین قیمتها در حاشیه بازار است و به این ترتیب، هجوم کاذب به بازار تا اندازه زیادی کاهش مییابد.
وی بیان کرد: راهکار دیگر رهایی از آشفته بازار خودرو، افزایش تولید است. اگر قیمتها درست شود، خودروساز مطالبه قطعهساز را به موقع بپردازد و قطعهساز نیز بتواند برای تهیه و تدارک مواد اولیه به موقع اقدام کرده و دستمزد کارگران را به موقع پرداخت کند، توان تولید تا سالانه دو میلیون دستگاه نیز وجود دارد.
وی خاطرنشانکرد: پرداخت نشدن به موقع مطالبات، تامین نشدن ارز مورد نیاز و تعدیل نشدن به موقع قیمتهای خودرو و قطعات، عوامل اصلی کاهش شمارگان تولید در سالهای گذشته بوده که باید اصلاح شود.
در این زمینه، استاد گروه مهندسی خودروی دانشگاه علم و صنعت گفت: بزرگترین مشکل بازار خودرو قیمتگذاری دستوری است و در صورتی که اجازه آزادسازی قیمتها داده شود، هجوم مشتریان برای خرید را شاهد نخواهیم بود.
امیرحسن کاکایی میگوید: اگر قیمت خودرو آزاد شود، این همه هجوم برای خرید خودرو را شاهد نخواهیم بود.
به گفته وی، اگر این هجوم ادامهدار باشد خودروسازان میتوانند با تولید بیشتر، پول و درآمد بالاتری کسب کنند، در نتیجه سرمایهگذاریهایشان افزایش یافته و در درازمدت برای کشور ارزشآفرین خواهد بود.
وی ادامهداد: اگر از تقاضای عجیب بازار برای تحرک تولید استفاده شود، ارزش آفرینی را به دنبال خواهد داشت، اما با شیوه کنونی که روی بازار متمرکز شدهایم، فقط دلالبازی توسعه پیدا خواهد کرد.
کاکایی تاکیدکرد: چنین تحرکی، نهتنها در راستای تولید و ایجاد ارزش نخواهد بود، بلکه ضعیف شدن اقتصاد را به همراه خواهد داشت که یکی از نتایج قطعی آن کاهش ارزش ریالی است.
کاکایی خاطرنشانکرد: زیرساخت افزایش تولید در خودروسازی فراهم است و فقط با افزایش سرمایهگذاری میتوان از ظرفیتهای موجود استفاده کرد.
وی یادآورشد: علاوهبر آن، با آزادسازی و واقعیسازی قیمتها، هجوم افراد برای خرید کاهش مییابد.