انعطاف زنجیره خودروسازی در ماجرای تسهیلات ارزی؟
آنطور که اکبر کمیجانی عنوان کرده، زنجیره خودروسازی خواستار دریافت معادل ریالی تسهیلات ۸۴۴ میلیون یورویی است، اما با توجه به قوانین ارزی، امکان آن وجود ندارد. وی همچنین تاکید کرده خودروسازان میتوانند به جای یورو (که بازپرداخت آن به قیمت روز، ریسک دارد)، یوآن و روپیه دریافت کنند. گفتههای قائممقام بانک مرکزی نشاندهنده این موضوع است که خودروسازان و قطعهسازان عملا چارهای جز دریافت تسهیلات بهصورت ارزی (یورو، یوآن یا روپیه) ندارند و ناچارند با ریسک آن کنار بیایند. حال با توجه به کاهشی شدن قیمتها در بازار ارز، این پرسش وجود دارد که آیا ریسک بازپرداخت تسهیلات ارزی کاهش یافته است؟ و اینکه حال و هوای جدید بازار ارز، خودروسازان و قطعهسازان را به دریافت تسهیلات ارزی ترغیب خواهد کرد؟ ماجرای پرداخت تسهیلات به خودروسازان، به زمستان سال گذشته برمیگردد. در آن مقطع با توجه به بروز مشکلات مالی و همچنین رشد بدهی خودروسازان به قطعهسازها، مصوب شد دو فقره تسهیلات بهصورت ریالی و ارزی به زنجیره خودروسازی پرداخت شود. بخش ریالی این تسهیلات معادل ۴هزار میلیارد تومان اواخر ۹۷ پرداخت و صرف تسویه حساب بخشی از طلب قطعهسازان شد، اما تسهیلات ارزی به محاق رفت.
مشکل اینجا بود که بانک مرکزی میخواست تسهیلات ارزی را مشروط بر بازپرداخت آن به نرخ روز، در اختیار خودروسازان و قطعهسازان بگذارد و آنها زیر بار این موضوع نمیرفتند. دلیل مخالفت زنجیره خودروسازی با بازپرداخت به روز تسهیلات، چشمانداز افزایشی در بازار ارز بود؛ در واقع آنها چون گمان میکردند در زمان بازپرداخت تسهیلات، نرخ ارز بسیار بالاتر از مقطع دریافت آن خواهد بود، زیر بار شرط بانک مرکزی نرفتند. در ادامه اگرچه مقرر شد معادل این تسهیلات بهصورت ریالی پرداخت شود، با این حال این اتفاق نیز رخ نداد و حالا هم که بانک مرکزی میگوید اصلا قوانین اجازه چنین کاری را نمیدهد.
این در شرایطی است که قطعهسازان بارها تاکید کردهاند اگر تسهیلات به آنها نرسد، توان تامین قطعات موردنیاز خودروسازان را نخواهند داشت و موجی از بیکاری، صنعت قطعه را در بر خواهد گرفت. با این حساب، طبق گفته قطعهسازان مبنیبر عدمامکان ادامه فعالیت بدون تسهیلات وعده داده شده و ناممکن بودن پرداخت آن بهصورت ریالی، بهنظر میرسد زنجیره خودروسازی عملا راهی جز دریافت تسهیلات موردنظر بهصورت ارزی ندارد. ازآنجاکه بازار ارز نیز این روزها کاهشی شده، شاید از نظر خودروسازان و قطعهسازان ریسک بازپرداخت به روز این تسهیلات نیز پایین آمده باشد و بنابراین آنها در نهایت کوتاه بیایند و ۸۴۴ میلیون یورو را بهصورت ارزی دریافت کنند. البته اینکه تسهیلات دریافتی با چه ارزی باشد، موضوعی است که زنجیره خودروسازی با توجه به ریسکهای موجود، در مورد آن تصمیم خواهد گرفت.
ارسال نظر