سخنگوی وزارت خارجه ایران:
درخواست کمک از آمریکا نداشته و نخواهیم داشت
به گزارش خبرگزاری فارس، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دیروز (دوشنبه) در نشست خبری با خبرنگاران که از طریق ویدئو کنفرانس پخش شد، ضمن تشریح آخرین تحولات عرصه سیاست خارجی به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. سخنگوی وزارت خارجه در ادامه با همه دولتها و ملتهایی که ویروس کرونا در آن کشورها شیوع یافته ابراز همدردی کرد و ادامه داد: از رنج کسی خوشحال نیستیم و با همه ابراز همدردی میکنیم٬ اگرچه برخی دولتها و کشورها خواستند این موضوع را سیاسی کرده و از این آب گل آلود در دنیا ماهی خود را بگیرند٬ ولی ملت ایران اینگونه نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی به کمکهایی که دولت و ملت ایران در مبارزه با کرونا دریافت کرده است اشاره کرد و افزود: ۳۰ کشور و سازمانهای مردم نهاد٬ ایرانیان مقیم خارج از کشور از طریق سفارتخانههای ما کمکهایی را جمع آوری کرده و ارسال کردند که جا دارد از همه آنها قدردانی کنم. او افزود: این ویروس باعث شد همبستگی جهانی بین کشورها شکل بگیرد. در ایران ضمن اینکه این همبستگی بین مردم و اقشار مختلف ایجاد شد، اقشار مختلفی دست به ایجاد کمپینهای جهانی زدند و بعد انسانی موضوعات و تحریمهایی را که ایران و برخی کشورهای مستقل دیگر با آن مواجه هستند، برجسته کردند که از این کمپینها قدردانی میکنم.
موسوی در پاسخ به سوالی با بیان اینکه هیچ درخواستی برای ارسال کمکهای پزشکی و درمانی از آمریکا نداشته و نخواهیم داشت٬ گفت: ما از سردمداران آمریکا درخواست کمک نداریم. آنچه شاهد بودیم آنها میخواستند از این فرصت استفاده کنند و ایران پای میز مذاکره بیاید. او ادامه داد: اگر منظورشان این باشد که ما درخواست رسمی برای رفع تحریمها نداشتیم٬ اقداماتی که ایران انجام داده و درخواستهای مقامات ما از سازمانها و دبیرکل سازمان ملل٬ رای موقت دیوان بینالمللی دادگستری همه نشانگر آن است که ایران تحریمهای آمریکا را به رسمیت نمیشناسد و خواستار برچیدن این تحریمهاست.
کشورها به قلدری آمریکا گوش ندهند
موسوی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات متناقض آمریکاییها عنوان کرد: ما شاهد تناقض و سردرگمی در گفتار و رفتار مقامات آمریکایی هستیم. آنچه برای ایران مهم است غیرقانونی بودن این تحریمهاست. هر گونه که بوده به گوش دنیا و مقامات آمریکایی رساندیم که این تحریمها غیرقانونی و ظالمانه است و باید کل تحریمها برداشته شود و در شرایط کرونایی اگر کمک نمیکنند، مانع کمک رسانی دولتها و کشورهای دیگر نشوند. او افزود: از همه کشورهای متمدن دنیا میخواهیم به این تحریمهای غیرانسانی٬ غیرقانونی و ظالمانه وقعی ننهند و به قلدری آمریکا گوش ندهند و تنها انتظار ما این است این تحریمها را اجرا نکنند تا با کمک آنها این مشکل را برطرف کنیم.
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا پنجشنبه هفته گذشته در سخنانی گفت که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا یک گروه کاری مخصوص برای مقابله با کرونا تشکیل داده و امیدوار هستیم که ایران همکاری مشترک برای کمک به این کشور را قبول کند. او که در یک کنفرانس خبری صحبت میکرد، افزود: «به دنبال کمک به کشورهای دیگر هستیم و امیدوار هستیم که ایران دریافت کمکهای انسانی و پزشکی را قبول کند.» دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا نیز پیشتر با طرح اظهاراتی غیرواقعی اعلام کرد در صورتی که ایران از آمریکا برای مقابله با کرونا درخواست کند، ایالات متحده به کمک تهران خواهد آمد.
موسوی در پاسخ به پرسش دیگری درباره تحریمهای آمریکا نیز گفت: بعد از برجام تمام تحریمهای شورای امنیت لغو و اتحادیه اروپا نیز تحریمهایشان را برداشتند و آمریکا هم برخی تحریمهای هستهای را تعلیق کرد٬ ولی تحریمهای ابتدای انقلاب باقی بود. آنچه در حال حاضر با آن مواجهیم تحریمهای یکجانبه آمریکاست که وضع کردند و بقیه کشورها را مجبور میکنند که به این تحریمها گردن بنهند.
او افزود: ما خواهان آن هستیم کشورهای دیگر با قلدری آمریکا همراهی نکنند و این بستگی به میزان قدرت سیاسی و اقتصادی و جرات و شجاعت این کشورها دارد که بتوانند مقابل قلدری آمریکا بایستند. امروز این تحریمها علیه ایران و برخی کشورهای مستقل هست. ادامه قلدری آمریکا دیر یا زود گریبان دیگر کشورها را خواهد گرفت اگر این یکجانبهگرایی ادامه یابد.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: شاهدیم آمریکاییها به دوستان و متحدان خود رحم نکردند و هرگونه کمک مادی و معنوی به آمریکا برای اعمال تحریمهایشان علیه سایر کشورها٬ روزی گریبان آنها را خواهد گرفت. به جامعه جهانی هشدار میدهیم که آینده نگر باشند و جلوی یکجانبه گرایی آمریکا را بگیرند چرا که دیر یا زود سراغ آنها خواهد آمد.
به خیر آمریکاییها امیدی نداریم٬ شر نرسانند
سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه این نشست مجازی در پاسخ به سوال دیگری عنوان کرد: درخواست رفع تحریمها درخواست عمومی و رسمی است که مقامات ما٬ رئیسجمهور و وزیر خارجه ما بیان میکنند. ما این تحریمها را نمیپذیریم. وزیر خارجه ایران به همتایان خود در این زمینه نامه نوشت. رای موقت دیوان بینالمللی دادگستری آمریکا را مکلف کرده تحریمهای غیرانسان دوستانه را بردارد. ایران به زبانهای مختلف درخواست خود را مطرح کرده، ولی با خوی زورگویی آمریکا همه این درخواستها و اظهارات رسمی نادیده گرفته شده و دنبال بهانهجویی جدید هستند. او تاکید کرد: دولت و ملت ایران اعتمادی به این حرفها ندارند و انتظار کمکی از آنها نداریم. به خیرشان امیدی نداریم٬ شر نرسانند.
اینستکس فی نفسه تعهدی نیست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اولین تراکنش مالی اینستکس هم عنوان کرد: اینستکس مقدمهای است که کشورهای اروپایی به سایر تعهداتشان عمل کنند. اینستکس فینفسه تعهدی نیست٬ آنها اینستکس را ایجاد کردند که راهی باشد برای اجرای تعهدات ۱۱ گانهای که بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام داده بودند. چند بار به تعویق افتاد و یک سال و نیم طول کشید. اخیرا تراکنش را با چند صد هزار یورویی انجام داده و آن هم با دارو و تجهیزات پزشکی. انتظار ایران این است که بقیه تعهدات را انجام دهند و این مبادلات و ارتباطات میتواند از طریق اینستکس باشد.
موسوی افزود: راهاندازی اینستکس را به فال نیک میگیریم٬ ولی همه تعهدات اروپاییها نیست. این دیپلمات ارشد در پاسخ به سوالی درباره جزئیات تراکنش مالی اینستکس نیز گفت: دوستان در نهاد متناظر و در بانک مرکزی در جریان جزئیات آن هستند. اما به نظرم حدود ۴۰۰ هزار یورو یا بیشتر باید باشد و شامل اقلام بهداشتی و درمانی شده است، البته معتقدیم باید شامل حال همه کالاها و خدمات تحت برجام شود. همچنین تا جایی که میدانیم کشورهای دیگری هم هستند که برای همکاری در چارچوب اینستکس اعلام آمادگی کردهاند. ما از فرصت ایجاد شده در این چارچوب بهطور کلی و از باز شدن هر روزنهای برای کاهش فشار استقبال میکنیم.
کمترین توقع ایران از جامعه جهانی و کشورهای مستقل
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری اظهار کرد: کمترین توقع ما از جامعه جهانی و کشورهای مستقل و کشورهایی که ادعای تمدن دارند این است که تحریمهایی که یک قلدر براساس قوانین داخلی خود وضع کرده و پشتوانهای ندارد و قطعنامه ۲۲۳۱ آنها و این قلدر را موظف کرده کار تجاری با ایران را تسهیل کنند٬ همین را مدنظر قرار داده و تحریمهای بیمبنا را رعایت نکنند. این دیپلمات ارشد گفت: این کشورها کمک کنند به منابعی که متعلق به ملت ایران و در جاهای دیگر است دسترسی یابیم و تحریمهای آمریکا را رعایت نکنند.
موسوی در پاسخ به سوالی گفت: ضمن اینکه ما تحریم هستیم و کشور ما تحت شدیدترین تحریمها قرار داد و بهرغم ادعاهای آمریکایی که اقلام بشردوستانه٬ دارو و تحریم نیست٬ ولی راه ورود اینها را به کشور ما بستند. ما سالهاست با تحریم روبهرو هستیم٬ ولی اقتصاد ما درون زاست و تلاش کردیم منتظر رفع تحریمها در این زمینه نباشیم و با تکیه بر منابع داخلی خود و ستاد ملی کرونا سعی کردیم با استفاده از نیرو و منابع داخلی تا جایی که امکان دارد بر این تهدید غلبه کنیم. او یادآور شد: از طرفی هم قابل انکار نیست که اگر بتوانیم منابع دیگری که در خارج از کشور داریم به کشور وارد کنیم یا کشورهای دیگری که میخواهند کمک کنند این کمکها برسد٬ قطعا به توان داخلی ما افزوده خواهد شد و زودتر و بهتر میتوانیم این مرحله را پشت سر بگذاریم.
صداهای خوبی از برخی نمایندگان آمریکایی شنیده میشود
سخنگوی وزارت خارجه درباره استفاده از ظرفیت دیپلماسی پارلمانی برای کاهش تحریمها نیز گفت: مجموعه دیپلماسی کشور شامل دیپلماسی رسمی، عمومی و پارلمانی و... میتوانند با کمک هم به سمت کاهش تحریمها یا حداقل رسوا کردن تحریمکنندگان پیش برود. طبیعتا پارلمانها در این شرایط نقش اساسی و کلیدی خواهند داشت. این دیپلمات ارشد با بیان اینکه صداهای خوبی از برخی نمایندگان مختلف از مسلمانان و غیرمسلمانان در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در کنار انسانهای وقیحی که در کنگره آمریکا هستند و به چیزی جز نابودی ملت ایران راضی نیستند٬ شنیده شده٬ اظهار کرد: برخی تک صداهایی را میشنویم که برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز پاسخهای لازم را دادند. از نظر ما منعی ندارد و دیپلماسی پارلمانی ما با همه کشورها میتواند صورت بگیرد که کاهش فشار بر ملت ایران را داشته باشیم و آنهایی که دیدگاههای مزورانه دارند را در این شرایط رسوا کنیم.
رایزنیها با کشورهایی که منابع مالی ایران در آنجا قرار دارد
او در پاسخ به سوالی عنوان کرد: ما مایل هستیم دو مساله مورد توجه دنیا قرار گیرد اینکه این تحریمها برداشته شود و مساله دوم نیازی است که ما برای دسترسی به منابعمان در خارج از کشور داریم. پول ملت ما در برخی کشورها به خاطر فشار آمریکاییها مانده و اجازه نمیدهند وارد کشور شود و تمام تلاش دستگاه دیپلماسی برای رفع موانع است و مذاکراتی با کشورهایی که منابعمان در آنجاست انجام میدهیم و حتی گفتیم حاضریم این منابع به کانال سوئیس منتقل شود که ما موارد مورد نیاز را خریداری کنیم.
وام اضطراری صندوق بینالمللی پول
موسوی در پاسخ به سوال دیگری درباره توییت روز گذشته علی شمخانی درباره عدم دریافت کمک از صندوق بینالمللی پول گفت: متعاقب شیوع کرونا صندوق بینالمللی پول مبلغی را برای کشورهای درگیر اختصاص داده و ایران هم بهعنوان کشوری که متاثر از آن شده است٬ وام را از طریق وزارت اقتصاد و دارایی درخواست کرده و رایزنیها در این زمینه ادامه دارد. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: معتقدیم اگر سیاسیکاری نشود و تبعیض قائل نشوند این وام که اضطراری است باید به ایران هم تعلق بگیرد. این رایزنیها ادامه دارد و اگر کسانی مایل هستند در این زمینه مانع تراشی کرده و با سیاسیسازی این بعد را مخدوش کنند٬ چنین نکنند و امیدواریم ایران هم از این شرایط عبور کند.
تماس مقامات ایران و امارات
سخنگو در ادامه درباره تماسهای وزیران خارجه ایران و امارات متحده عربی بعد از مدتها گفت: از بعد سیاسی و دیپلماتیک برقراری تماسها باعث شده مقداری در این شرایط کرونایی کمی عقلانیت بر رفتارها حاکم شود و به لحاظ انسانی هم کشورهای منطقه کمکهای خوبی به کشور ما فرستادند که ما نیز از آنها قدردانی کردیم. در بحث اتباع دو کشور بحثهایی میان مقامات ایران و امارات متحده عربی و حتی بحرین مطرح شد و مقامات ذی ربط در تماس هستند. ما امیدواریم در روابط سیاسی هم این رویکرد اثر بگذارد و دولتها و ملتها را وادار کند که نه تنها برای غلبه بر ویروس کرونا بلکه برای غلبه بر ویروس خشونت و تروریسم تعاملات شکل گیرد.
اتباع خارجی در ایران بدون تبعیض درمان میشوند
سید عباس موسوی درباره هزینه درمان خارجیان در ایران که به کرونا مبتلا شدند نیز گفت: دو دسته از خارجیان ممکن است دچار بیماری شده باشند یک دسته که توریستی و زیارتی قبل از کرونا یا در ایام شیوع کرونا وارد ایران شده و بیمار شده باشند که اینها به مراکز درمانی مراجعه و درمان میشوند. گروه دوم خارجیانی که مقیم ایران هستند؛ از جمله اتباع افغانستان که اگر به مراکز درمانی ما مراجعه کنند پزشکان و کادر درمانی ما بدون تبعیض اقدام به درمان آنها میکنند. او افزود: اتباع بسیاری از کشورهایی که موقت وارد ایران شده و بعد از کرونا نتوانستند به کشورشان بازگردند با تلاش جدی و فراوان اقدام به بازگرداندن آنها کردیم، البته برخی از کشورها همکاری نمیکردند که این افراد بازگردند. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: سعی کردیم اتباع خودمان که هر جا هستند و مایل بودند بازگردند با رایزنی با دولتهای آن کشورها آنها را به ایران بازگردانیم و افراد دیگر کشورها را نیز اجازه دهیم به کشورشان بازگردند. موسوی همچنین عنوان کرد که درمان کرونا در ایران رایگان است. سخنگوی وزارت خارجه همچنین ابراز امیدواری کرد که شرایط کنونی و جهان پساکرونایی دولتها و ملتهای منطقه ما را وادار کند که متوجه شوند نه تنها برای غلبه بر چنین ویروسی و همچنین برای غلبه بر ویروس خشونت و تروریسم با هم همکاری داشته باشیم.
بازگشت دانشجویان ایرانی از ایتالیا به کشور
او درباره بازگشت دانشجویان ایرانی از ایتالیا و سایر کشورها به ایران بعد از شیوع کرونا تاکید کرد: رایزنیهایی با وزارت خارجه ایتالیا انجام شده و سفارتخانههای دو کشور در تعامل با یکدیگر هستند؛ ولی باید یکسری پروتکلها رعایت شود. چند صد نفر برای بازگشت از ایتالیا به کشور اعلام آمادگی کردند که هم پروتکلهای بهداشتی و مجوزهای لازم صادر و هواپیما هم باید این پروتکلها را دریافت کند که اگر اینها انجام شود٬ امیدواریم ظرف چند روز آینده اولین گروه از دانشجویان ایرانی را بازگردانیم.
رسانههای لندننشین نان خود را به خون بیگناهان آغشته میکنند
موسوی درباره تلاش رسانههای معاند فارسی زبان برای ارائه اخبار غیرواقعی از ایران در شرایطی که کشور با کرونا مواجه است، گفت: در حالی که ملت ایران با ویروس کرونا مقابله میکند، این رسانه با جعل اخبار و آمار در حال خالی کردن دل مردم و ضعیف کردن روحیه آنها هستند. بارها به آنها گفتهایم که اگر ایرانی نیستید انسان که هستید و سوء استفاده از این شرایط در شأن انسان نیست. به عبارتی، نان خود را به خون مظلومان و بیگناهان آغشته میکنند و میخورند. از قبل پیگیریهای حقوقی را انجام دادهایم. ما از قانون انگلیسیها برای جلوگیری از اخبار کذب استقبال کردیم و گفتیم که این قانون شامل رسانهها در لندن نیز بشود.
لاپوشانی رژیم صهیونیستی در اعلام آمار دقیق مبتلایان به کرونا
سخنگوی وزارت خارجه درباره ممانعتهای ایجاد شده برای ارسال دارو به فلسطین و غزه در پی شیوع کرونا گفت:رژیم صهیونیستی سعی میکند با لاپوشانی و دروغ آمار واقعی مبتلایان در فلسطین اشغالی را اعلام نکند. ممکن است تعداد مبتلاها و وضعیت وخیم در آنجا به سایر مناطق از جمله نوار غزه که جزو متراکمترین مناطق جهان است، گسترش یابد. موسوی با بیان اینکه در اظهارنظری در این زمینه ابراز نگرانی کردیم٬ عنوان کرد: وضعیت زندانهای رژیم صهیونیستی و حضور زندانیان فلسطینی در این زندانها جای نگرانی بسیاری دارد و خواستار آزادی فوری آنها هستیم.
ابتکارات منطقهای ایران در سال ۹۹
او درباره استمرار ابتکارات منطقهای ایران در سال جدید گفت: ایران و کشورهای منطقه به ویژه در کشورهای شمالی و غربی ما دارای مکانیسمهای مختلفی برای همسو شدن دیدگاهها و سیاستهایمان هستیم که بین ایران روسیه و آذربایجان٬ همچنین ایران٬ روسیه و ترکیه و همچنین ایران٬ ترکیه و آذربایجان از سالهای دور وجود داشته و خواهد داشت. قرار بود قبل از شرایط کرونا شاهد برگزاری نشست سران سه کشور در تهران باشیم و حتی قرار بود رئیسجمهور آذربایجان به ایران سفر کند که به خاطر شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا به تعویق افتاد. از این رو باید بگویم که رایزنیها از طریق سفارتخانهها و تلفنی بین وزرای خارجه ادامه دارد و بعد از سپری شدن دوران کنونی این ابتکارات دنبال خواهد شد.