شماره روزنامه ۶۱۸۹
|

نقشه راه پکن در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ به روایت یک اندیشکده آمریکایی؛

چین طی دو دهه گذشته، به‌سرعت به‌عنوان یک بازیگر مهم اقتصادی، سیاسی و امنیتی در خاورمیانه ظاهر شده است. این کشور بزرگ‌ترین مصرف‌کننده نفت خاورمیانه است، تجارت چین با این منطقه طی ۲۰ سال گذشته بیش از سه برابر شده است و پکن نقش رو به گسترشی در صلح، امنیت و دیپلماسی منطقه ایفا می‌کند.

وزرای خارجه ایران و چین ۵ بند تفاهمات مشترک را بررسی کردند؛

وزرای خارجه ایران و چین در پکن، منطقه غرب آسیا را محور رایزنی‌های خود قرار دادند و پنج‌ بند تفاهمات مشترک را بررسی کردند. همزمان اندیشکده آمریکایی بروکینگز با تشریح نقشه راه پکن در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ به مختصات معماری چینی در خاورمیانه پرداخت.

    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • وزرای خارجه ایران و چین ۵ بند تفاهمات مشترک را بررسی کردند؛

    «خاورمیانه»؛ محور رایزنی تهران و پکن

    وزرای خارجه ایران و چین در پکن، منطقه غرب آسیا را محور رایزنی‌های خود قرار دادند و پنج‌ بند تفاهمات مشترک را بررسی کردند. همزمان اندیشکده آمریکایی بروکینگز با تشریح نقشه راه پکن در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ به مختصات معماری چینی در خاورمیانه پرداخت.
  • دولت نوسانات ارزی را تشریح کرد

    روایت عارف از راهبرد ارزی

    محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری روز گذشته راهبرد اقتصادی دولت برای توسعه اقتصادی کشور را تشریح کرد. وی در نشستی با اساتید علوم اجتماعی و جامعه‌شناسان کشور با اشاره به افزایش قیمت‌ها از جمله نرخ ارز در ماه‌های گذشته، راهبرد دولت را تک‌نرخی کردن ارز در کشور و رسیدن نرخ ارز نیمایی به ارز تجاری و صادراتی با شیب ملایم توصیف کرد.
  • نقشه راه پکن در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ به روایت یک اندیشکده آمریکایی؛

    مختصات معماری چینی در خاورمیانه

    چین طی دو دهه گذشته، به‌سرعت به‌عنوان یک بازیگر مهم اقتصادی، سیاسی و امنیتی در خاورمیانه ظاهر شده است. این کشور بزرگ‌ترین مصرف‌کننده نفت خاورمیانه است، تجارت چین با این منطقه طی ۲۰ سال گذشته بیش از سه برابر شده است و پکن نقش رو به گسترشی در صلح، امنیت و دیپلماسی منطقه ایفا می‌کند.
  • در گفت و گو با «دنیای‌اقتصاد» مطرح شد

    اختلاف مجلس و مجمع بر سر رشد اقتصادی

    بررسی بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴، روز ۲۲ آذر ماه در مجلس به پایان رسید و این لایحه ۲۷ آذرماه از سوی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس به شورای نگهبان ارسال شد. ۲۸ آذر ماه نیز هادی طحان‌نظیف، سخنگوی شورای نگهبان از آغاز بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور در شورای نگهبان خبر داد و گفت که مهلت قانونی شورا برای بررسی این لایحه ۱۰ روز است که در صورت نیاز می‌تواند ۱۰ روز دیگر تمدید شود. با گذشت ۱۰ روز از زمان بررسی بودجه ۱۴۰۴ در شورای نگهبان هنوز ایرادات این شورا اعلام نشده است، بنابراین به نظر می‌رسد که مهلت قانونی شورا برای بررسی بودجه ۱۰ روز دیگر تمدید شده است.
  • ساختمان سفید - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹

    ایران از اکسپوی ژاپن انصراف داد: سخنگوی دولت از انصراف ایران از شرکت در اکسپوی ژاپن خبر داد. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در مورد شرکت ایران در اکسپو ژاپن گفت: «در نتیجه بررسی‌های همه‌جانبه داخلی در مورد شرایط شرکت در اکسپو در ژاپن و محدودیت‌های مربوطه، بنا به نظر متولی موضوع، نهایتا تصمیم بر انصراف قرار گرفت.»/ایسنا
  • چرا پاکستان با «دوستان» دیروز خود سرشاخ شد؟

    نزاع در قبیله طالبان

    درگیری نیروهای «امارت اسلامی افغانستان» و مرزبانان پاکستانی از ساعت ۴صبح دیروز شنبه ۸دی‌ماه شروع و در امتداد «خط دیورند» در ولایت «خوست» ادامه یافت. مقامات وزارت دفاع طالبان اعلام کردند که نیروهای طالبان برخی از پایگاه‌های نظامیان پاکستانی در آن‌سوی خط فرضی دیورند در ولسوالی «علیشیر» در ولایت خوست را به آتش کشیدند. نیروهای طالبان همچنین در ولسوالی «دند پتان» در ولایت پکتیا، دو پایگاه نظامیان پاکستانی را تصرف کردند. روابط میان پاکستان و طالبان افغانستان طی چند روز اخیر به وخامت گراییده است. در یادداشت زیر دلایل این مساله بررسی‌ شده است.
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • کرملین رسما اعلام کرد؛

    عذرخواهی پوتین از علی‌اف

    دنیای اقتصاد: کرملین در گزارشی اعلام کرد که ولادیمیر پوتین با الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان تماس گرفت و درباره سقوط هواپیمای مسافربری آزال گفت وگو و از حادثه رخ داده، عذرخواهی کرد.
  • پژوهشگر مسائل چین در گفتگو با «دنیای‌اقتصاد»؛

    باید نسبت به رویکرد چین واقع بین باشیم

    دنیای اقتصاد: وزیر خارجه کشورمان روز جمعه به دعوت رسمی « وانگ‌یی» همتای چینی خود برای سفری دو روزه وارد پکن شد؛ او قرار است طی این سفر با وزیر خارجه چین و دبیرکل جدید سازمان همکاری شانگهای دیدار و رایزنی ‌کند.
  • اولین مقام ارشد دولت اسد همزمان با وقوع تظاهرات دستگیر شد؛

    سوریه در ریل ناآرامی

    نیروهای امنیتی دولت جدید سوریه روز پنج‌شنبه به تعقیب یکی از مقامات ارشد و نیروهای نظامی وفادار به اسد پرداختند. به گفته «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، مستقر در بریتانیا، نیروهای امنیتی دولت جدید «محمد کانجو الحسن»، یک مقام سابق قضایی در زمان بشار اسد را دستگیر کردند که گفته شده مسوول اعدام‌های زندان صیدنایا بوده است.
  • به رغم حملات اسرائیل، انصارالله پا پس نمی‌کشد؛

    تعهد به دفاع از غزه

    ارتش اسرائیل روز پنج‌شنبه (۶دی‌ماه) در راستای پاسخ به حملات موشکی انصارالله یمن در حمایت از مردم غزه، حملات هوایی قابل توجهی را به بخش‌هایی از یمن انجام داد. «ایزابل کرشنر» و «اسماعیل نعر» در گزارش ۲۶دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، حمله اسرائیل یک هفته پس از شلیک موشک‌های بالستیک و پهپادها علیه اسرائیل صورت می‌گیرد و باعث شد این رژیم «به دشمنی که بیش از هزار مایل دورتر است حمله کند.»
  • عراقچی با سه دستور کار وارد پکن شد؛

    تحرک دیپلماتیک در شرق

    سید‌عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز گذشته طی سفری رسمی و بنا به دعوت رسمی وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، وارد پکن شد. این اولین سفر رسمی وزیر امور خارجه دولت چهاردهم به این کشور شرق آسیاست و او در جریان این سفر با همتای چینی خود و همچنین دبیرکل جدید سازمان همکاری شانگهای دیدار و رایزنی خواهد کرد.
  • پزشکیان از فعال شدن تجارت در شمال شرق خبر داد

    عایدی خراسان‌شمالی از پزشکیان

    درجریان سفر دوروزه رئیس‌جمهور به خراسان شمالی۳۴۰هزار میلیارد ریال اعتبار برای اجرا و تکمیل طرح‌های مختلف تصویب شد. مسعود پزشکیان در این سفر از پیگیری مسیر بازرگانی و بازارچه مرزی برای رشد این استان خبر داد. او همچنین از مصرف معادل ۳۵میلیارد دلار گاز در کشور انتقاد کرد و خواستار صرفه‌جویی مردم شد.
  • اکنون نوبت گیردادن به رفع فیلتر است

    منوی باز منتقدان دولت وفاق

    صبر استراتژیک مخالفان دولت چهاردهم به پایان رسیده است. انتقادهایی که در ۵ماه گذشته درسینه حبس کرده بودند حالا عیان شده است و هربار به بهانه‌ای اقدامات دولت را نشانه می‌گیرند. یک روز با طرح عدم پاسخ به رژیم صهیونیستی در تجاوز به خاک کشور، دولت را به باد انتقاد می‌گیرند، روز دیگر عدم اجرای قانون حجاب و عفاف را بهانه انتقاد قرار می‌دهند و حالا در جدید‌ترین این انتقادها، رفع فیلتر از پیام‌رسان واتس‌آپ و گوگل‌پلی را بهانه حمله به دولت قرارداده‌اند.از همین رو آنها در فراخوانی که روز جمعه در «ایتا» شبکه اجتماعی داخلی محبوبشان منتشر کردند، خواستار اعتراض به «قانون‌شکنی در رهاسازی واتس‌اپ و گوگل‌پلی» شدند و تجمعی با عنوان تظاهرات موتوری «مطالبه‌گران امت حزب‌الله» را مقابل مرکز ملی فضای مجازی تدارک دیدند.
  • دکه - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸

    روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله اصلی خود از خبر رفع فیلترینگ «واتس‌اپ» و «گوگل‌پلی» استقبال کرده، اما معتقد است: «این خبر به آن معناست که رفع کامل فیلتر از فضای مجازی هنوز محقق نشده و فروشندگان «وی‌پی‌ان» همچنان می‌توانند از این طریق ارتزاق کنند و به کسب درآمدهای میلیاردی ادامه دهند.
  • پزشکیان و پوتین ۷۲ ساعت قبل از تحلیف ترامپ در کرملین دیدار می‌کنند

    امضای ایران و روسیه پای سند جامع

    دنیای اقتصاد: سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو با اشاره به آمادگی ایران و روسیه برای امضای سند جامع همکاری‌های دو کشور، از سفر مسعود پزشکیان به مسکو در ۱۷ ژانویه (۲۸دی) خبر داد و گفت که در این سفر توافق‌نامه همکاری به امضای روسای جمهور دو کشور می‌رسد. سفر پزشکیان به مسکو و دیدار با پوتین در کرملین در شرایطی صورت می‌گیرد که مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، ۲۰ ژانویه (اول بهمن) در کاخ سفید برگزار می‌شود. تنظیم چنین دیداری، آن هم در این بازه زمانی، نشان می‌دهد که تهران و مسکو روند همکاری‌های رو به توسعه در طول دو سال گذشته را تقویت و آن را به یک توافق همکاری جامع تبدیل خواهند کرد.
  • نگاه عراقچی به امکان ائتلاف ایران، مصر و عربستان

    دنیای اقتصاد: وزیر امور خارجه ایران از امکان شکل‌گیری ائتلاف میان کشورهای بزرگ منطقه خبر داد. سیدعباس عراقچی در گفت‌وگو با شبکه الغد مصر که در جریان سفر پنج‌شنبه دو هفته گذشته وی و پزشکیان به قاهره صورت گرفت، امکان شکل‌گیری ائتلاف میان ایران، مصر و عربستان را رد نکرد.
  • تاکید بر رفع موانع روابط ایران و ژاپن

    دنیای اقتصاد: سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مراسم جشن یلدا و میلاد حضرت زهرا به میزبانی انجمن دوستی ایران و ژاپن، گفت: ارتباط و گفت‌وگو بین دو کشور بدون وقفه در سطوح مختلف ادامه داشته و همواره موجب گسترش همکاری‌های میان تهران-توکیو شده است. وزیر امور خارجه با اشاره به وجود ظرفیت‌های فراوان برای همکاری ایران و ژاپن در زمینه‌های مختلف، بر ضرورت تلاش و برنامه‌ریزی برای رفع موانع پیش روی گسترش و توسعه همه‌جانبه روابط تاکید کرد و تبادل هیات‌های دیپلماتیک، از جمله سفر اخیر رئیس بنیاد ساساکاوا به تهران، را نشانگر تمایل دو طرف برای تحکیم راه‌های گفت‌وگو، همکاری و تفاهم بین دو کشور دانست. هم‌زمان با این اظهارات، برخی منابع خبری از تلاش ژاپن برای ایفای نقش میانجی‌گرانه میان ایران و آمریکا خبر دادند. این منابع مدعی شدند که نخست‌وزیر ژاپن هفته جاری جهت دیدار با مسعود پزشکیان به ایران سفر خواهد کرد. سفر یک مقام بلندپایه ژاپنی به تهران و میانجی‌گری در روابط ایران و آمریکا به سفر شینزو آبه، نخست‌وزیر فقید ژاپن، در ۲۲خرداد ۱۳۹۸ باز می‌گردد که در جریان این سفر رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخست‌وزیر ژاپن گفتند که آمریکای ترامپ را شایسته انتقال پیام نمی‌دانند.
  • دعوت از علی‌اف برای سفر به تهران

    دنیای اقتصاد: مسعود پزشکیان در جریان سفر استانی به خراسان شمالی در بجنورد، با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان، به صورت تلفنی گفت‌وگو کرد و ضمن ابراز تاسف از سانحه سقوط هواپیمای مسافربری این کشور، جان باختن تعدادی از شهروندان این کشور در این سانحه را به دولت و ملت آذربایجان تسلیت گفت. به گزارش ایسنا، رئیس‌جمهور در این تماس تلفنی ضمن تاکید بر علاقه‌مندی جمهوری اسلامی ایران برای گسترش تعاملات با آذربایجان، از الهام علی‌اف برای سفر به تهران دعوت کرد. هم‌زمان دفتر یادبود جان‌باختگان هواپیمای مسافربری جمهوری آذربایجان در سفارت این کشور در تهران نیز گشایش یافت. هواپیمای «امبرائر ۱۹۰» (Embraer ۱۹۰) روز چهارشنبه از باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، به سمت شهر گروژنی روسیه در قفقاز شمالی در حرکت بود که مسیر خود را تغییر داد. این هواپیما در حدود دومایلی آکتائو در قزاقستان سقوط کرد و این در حالی بود که تلاش داشت فرود آید و پیش از آن هم به سمت شرق از طریق دریای خزر پرواز کرد و در نهایت سقوط مرگباری را تجربه کرد و منجر به کشته شدن ۳۸نفر و مجروح شدن ۲۹نفر دیگر شد.
    جمعه، ۰۷ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای اقتصاد» گزارش می‌دهد؛

    چرا حملات علیه یمن جواب نمی‌دهد؟

    دنیای اقتصاد: در ادامه تهاجمات منطقه‌ای اسرائیل، امروز پنجشنبه صنعا، پایتخت یمن و فرودگاه این شهر هدف حملات هوایی سنگین اسرائیل قرار گرفت.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • انتخاب مجدد ترامپ دوره جدیدی از سیاست آمریکا را تعریف می‌‏کند؛

    تاجر قاعده‌‏شکن

    رقابت اوباما-رامنی در سال۲۰۱۲ آخرین رقابت در یک الگوی آشنا در سیاست ایالات متحده بود؛ اما از آن زمان همه‌چیز با پوپولیسم محافظه‌کار دونالد ترامپ مشخص می‌شود. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، زمانی که باراک اوباما در سال۲۰۱۲ مجددا در انتخابات پیروز شد، به نظر می‌رسید که آغاز دوره جدیدی از تسلط دموکرات‌ها باشد؛ دوره‌ای‌که با ظهور نسل جدیدی از رای‌دهندگان جوان، سکولار و غیرسفیدپوست پیش رفت. با نگاهی به گذشته، انتخابات۲۰۱۲ بیشتر شبیه پایان یک دوره به نظر می‌رسد: پیروزی نهایی جنبش‌های اجتماعی دهه۱۹۶۰ بر «جمهوری‌خواهان ریگان» که زمانی غالب بودند. در عوض، این سه انتخابات ترامپ - در سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ - هستند که به نظر می‌رسند دوران جدیدی از سیاست را نوید می‌دهند؛ دوره‌ای که با نام تجاری پوپولیسم محافظه‌کار دونالد جی.‌ترامپ تعریف می‌شود.
  • فارن افرز تاثیر قاعده‌شکنی رئیس‌جمهور منتخب آمریکا بر نظم لیبرال را بررسی کرد؛

    بختک ترامپ بر چندجانبه‌گرایی

    نشریه فارن‌افرز و روزنامه نیویورک‌تایمز به بررسی بازگشت ترامپ بر سیاست داخلی آمریکا و سیاست بین‌المللی پرداخته‌اند. فارن‌افرز با بررسی اثرات ترامپ بر نظم بین‌المللی لیبرال معتقد است که چندجانبه‌گرایی و نهادها و سازمان‌های بین‌المللی لطمات شدیدی از این بازگشت خواهند دید. همزمان نیویورک‌تایمز نیز می‌نویسد: سه انتخابات سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ که ترامپ در آن حضور داشت دوران جدیدی از سیاست را رقم زده است؛ دوره‌ای که با نام تجاری پوپولیسم محافظه‌کار دونالد ترامپ تعریف می‌شود.