نگاه عراقچی به امکان ائتلاف ایران، مصر و عربستان

مجری شبکه الغد با طرح سوال از عراقچی - با این مضمون که به امکان ایجاد ائتلاف‌هایی با کشورهای عربی منطقه اشاره کردید. این اشاره من را به یاد صحبت شما در مورد خطر ظهور داعش انداخت. برخی پیشنهاد می‌کنند که ائتلافی بین ایران، مصر و عربستان سعودی به منظور مقابله با هر اردوگاه حامی نیروهای رادیکال که کشورهای منطقه از آن هراس دارند، مثل اخوان المسلمین، شکل گیرد - نظر وی را در این ارتباط جویا شد که وزیر امور خارجه در پاسخ گفت: خطر تروریسم یک خطر بزرگ برای کل منطقه است و من فکر می‌کنم که همه کشورهای منطقه در این خصوص اتفاق نظر دارند. ممکن است در مورد اینکه کدام گروه تروریستی محسوب می‌شود اختلاف‌نظر وجود داشته باشد، ولی گروه‌هایی هستند که همه ما در مورد ماهیت تروریستی آنها اتفاق نظر داریم. یکی از این گروه‌ها داعش است که همه معتقدند خطر بزرگی برای منطقه بوده و هست.

وی گفت: این خطر آن‌قدر بزرگ بود که یک ائتلاف بین‌المللی برای مقابله با آن شکل گرفت. البته همه می‌دانند که شکست داعش در عراق و سوریه با کمک ایران و با فرماندهی شهید بزرگوار سردار سلیمانی صورت گرفت.

رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما می‌توانیم برای مقابله با تروریسم و مقابله با قاچاق که یک مساله جدی در منطقه است و نیز در زمینه سایر مباحث امنیتی ائتلاف‌هایی را بین کشورهای منطقه به‌ویژه کشورهای بزرگ منطقه شکل دهیم.

عراقچی گفت: قدم اول اعتمادسازی فیمابین است و من به سهم خودم در این جهت تلاش زیادی کردم. فکر می‌کنم میزان اعتمادی که الان بین ما و عربستان، ما و مصر، ما و بقیه کشورهای منطقه وجود دارد، نسبت به گذشته به میزان زیادی پیشرفت داشته است و ما ان‌شاءالله این مسیر را ادامه می‌دهیم.

پیش‌تر روزنامه «دنیای اقتصاد» ۲۶آذر با امکان‌سنجی شکل‌گیری ائتلاف ایران با مثلث عربی نوشت: حضور فعالانه مثلث عربستان، امارات و مصر در دو نشست فرمت آستانه در دوحه یک روز پیش از سقوط دمشق و فرمت عقبه یک هفته پس از برکناری اسد نشان می‌دهد که این سه بازیگر عربی، تحولات سوریه را از منظر اسلام سیاسی با مدل ترکی-قطری تحلیل می‌کنند و نسبت به خطرات آن نگرانی‌های جدی دارند. همراه شدن ایران با ملاحظات، نگرانی‌ها و دغدغه‌های این سه بازیگر مهم عربی می‌تواند به شکل‌گیری یک ائتلاف تاکتیکی منجر شود که هم تکمیل‌کننده توافقات سیاسی ایران و عربستان در سطح منطقه خواهد بود و هم ایران مواجهه با سوریه پسااسد را به یک ائتلاف قوی منطقه‌ای پیوند ‌می‌زند. این ائتلاف می‌تواند بر مسائل مهمی چون گفت‌وگوهای سوری-سوری، انتخابات آزاد، دولت وحدت ملی، حفظ تمامیت سرزمینی سوریه و ممانعت از قبضه قدرت توسط یک جریان داخلی تاکید کرده و آن را چراغ راهنمای خود قرار دهد.

هم‌زمان روزنامه «واشنگتن‌پست» در گزارشی از تشدید نگرانی حکومت‌های عربی از سقوط بشار اسد و قدرت‌گیری اسلام‌گرایان سلفی و اخوانی خبر داده است. واشنگتن‌پست ۱۶دسامبر در تحلیلی نوشت: رهبران کشورهایی مانند مصر، اردن و عربستان نگرانند فروپاشی حکومت اسد و ظهور یک دولت اسلام‌گرا منجر به بروز ناآرامی در این کشورها شود. این وضعیت زمینه‌ای را فراهم کرده است تا ایران نیز که متحد خود را از دست داده است با دغدغه‌های مثلث عربی همراه شود و یک ائتلاف تاکتیکی را برای مدیریت سوریه پسااسد تشکیل دهد.