در دومین گفتوگوی تلویزیونی رئیسجمهور مطرح شد
روایت پزشکیان از ناترازیها
شامگاه دوشنبه مسعود پزشکیان برای دومین بار به عنوان رئیسجمهور در قاب تلویزیون حضور یافت و با مردم در مورد مسائل مختلف گفتوگو کرد. گفتوگویی که بیشتر به بیان مشکلات کشور و ناترازیهایی که دولت و کشور با آن روبهرو است اختصاص داشت. در این گفتوگو رئیسجمهور بیپرده از آینده مبهم کشور درصورتی که مشکلات در زمینه ناترازیها در بخشهای مختلف حل نشود سخن گفت و تاکید کرد اگر برای نسل آینده نتوانیم مدیریت کنیم، زمین سوخته به آنها تحویل میدهیم.پزشکیان در ادامه گفتوگوی زنده خود با مردم در پاسخ به پرسشهای مکرر یکی از مجریهای این گفتوگو درمورد اینکه آیا دولت بنزین را گران میکند نیز گفت: وقتی بنزین را با دلار وارد میکنیم کسری بودجه ایجاد میشود و کسری، تورم میآورد و به اقشار پایین جامعه صدمه میزند.
تورم از جیب مردم و محرومین و کارمندان پول برداشتن است، وقتی این کار را میکنیم به آنها فشار میآوریم که نباید بیاوریم. اینکه چگونه باید عمل کنیم، کارشناسان بحث میکنند و زمانی که روش پیدا شد به مردم از طریق صداوسیما واقعیت را میگوییم. با عدد و رقم که نمیتوان دعوا کرد!او در بخش دیگری از این گفتوگو به موضوع فیلترینگ پرداخت و گفت: بنده خدمت مقام معظم رهبری هم که رسیدم ایشان هم معتقد بودند که به هیچکس نگفتهاند فیلتر کنید بلکه گفتهاند مدیریت کنید در حالی که اینها آمدهاند همهچیز را فیلتر کردند و نارضایتی بزرگی ایجاد شد. حالا چون ما به وفاق معتقدیم در این چارچوب کار را پیگیری میکنیم، چون اگر دستور بدهیم دوباره دعوا شروع شود و به جای اینکه به نتیجه برسیم هدف اصلی گم میشود. بخش مهم دیگر این نشست به موضوع قانون عفاف و حجاب اختصاص داشت. رئیسجمهور در پاسخ به این سوال از ابهامات این قانون و عدم امکان اجرای آن ازسوی دولت به دلیل فراهم نبودن بستر اجرای آن سخن گفت.
انتصابهایی برای نخستین بار
پزشکیان در این گفتوگوی تلویزیونی ابتدا به تشریح اقدامات خود و دولتش در ۱۰۰ روز ابتدایی دولت چهاردهم سخن پرداخت. او همچنین به حوادثی از جمله ترور شهید هنیه در تهران در شب تحلیفش و در ادامه تشدید درگیریها در منطقه که روند کار را برای دولت چهاردهم سخت کرد سخن گفت. رئیسجمهور با اشاره به استانداران بومی در استانهای کردستان، خوزستان و سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: ما پیش از این استاندار کرد برای کردستان داشتیم، اما این نخستینبار است که یک فرد کرد و اهل تسنن در کردستان استاندار شده و در استانهای دیگری نیز بر مبنای باور به شعار وفاق ملی و در راستای استفاده از همه افراد شایسته فارغ از قومیت و مذهب از استانداران بومی منصوب شدهاند.
ناترازیها و راهکارهای دولت
بخش دوم این گفتوگو به موضوع ناترازیها اختصاص داشت. پزشکیان با تاکید بر اینکه ما با ناترازیهای بسیار بدی مواجه هستیم، گفت: ناترازی گاز، برق، انرژی و آب، پول و محیطزیست داریم و همه آن در حدی هستند که ممکن است به بحران تبدیل شوند، همان وضعیتی که اتفاق افتاد و مجبور شدیم بگوییم روزانه ۲ ساعت برق قطع شود. وی افزود: در تابستان که ما نبودیم، برق کارخانهها را قطع کرده بودند. تولید قرار بود امسال افزایش پیدا کند، اما نه تنها افزایش پیدا نکرد، بلکه مقداری هم با مشکل مواجه شد. واقعیت این است که نیروگاههای ما کفاف نیازهای ما را نمیدهد، به اضافه اینکه برقی که در کشور داریم و مصرف میکنیم به عنوان سرانه چند برابر انگلستان، کانادا و آلمان است. یعنی ما برق کم داریم و چند برابر هم بیشتر از کسانی که برق دارند، مصرف میکنیم. نتیجه این است که ما الان نیازمان با توان تولیدمان همخوانی ندارد.وی گفت: ذخایر نفت و گاز و گازوئیل و سوخت ما در نیروگاهها سال قبل در همین روزها بیش از ۳ میلیارد بود و امسال یک میلیارد و خردهای است. این اگر به ۷۰۰میلیون متر مکعب برسد، دیگر نمیتوانیم سوخت نیروگاهها را بدهیم. من نمیتوانم طوری مدیریت کنم که در زمستان مجبور شویم گاز خانهها را قطع کنیم. اگر الان مراقبت نکنم زمستان باید گاز قطع شود. گاز قطع شد در سرما چه میشود کرد. رئیسجمهور با بیان اینکه برای دردها مسکن زدیم و درمان نکردیم، گفت: این روند ناترازیها در دولتهای قبلی، یک روندی است که اتفاق افتاده و الان به جایی رسیده که بحرانی شده است.رئیسجمهوری درمورد راهکارهای دولت برای حل این مشکلات گفت: الان با کارهایی که انجام دادیم، گروه اقتصادی دولت متشکل از وزیر اقتصاد، معاون برنامهوبودجه، رئیس بانک مرکزی و آقای دکتر طیبنیا به عنوان مشاور عالی رئیسجمهور با اساتید دانشگاهها و اقتصاددانها، جلساتی گذاشتند، به چند برنامه رسیدند که برای تغییر روند اقتصادی کشور باید به این چند عنوان و برنامه توجه کنیم؛ یکی بحث رشد سرمایهگذاری و تولید، دوم، ثبات اقتصادی، سوم بحث معیشت مردم و ثبات در امنیت غذایی که باید وجود داشته باشد، چهارم بحث ناترازیهاست که باید درمان شود و پنجم برنامههای اولویتدار صنایع یا کارهایی که پیشران اقتصاد و تولید هستند. این ۵ مورد را این عزیزان مشخص کردند و ۲۵ زیرمجموعه و زیربرنامه برای آن مشخص کردند و در بعضی جاها به یک مفهوم یا برنامه مشترک با کارشناسان رسیدند. در حال کار روی این موارد هستیم، ما نهایتا باید مشکل ناترازیها را حل کنیم، اگر حل نکنیم روزی به جایی میرسیم که نمیشود کاری کرد.
بنزین
یکی دیگر از سوالهایی که در گفتوگوی تلویزیونی دوشنبه شب پزشکیان طرح شد موضوع گرانی بنزین بود. رئیسجمهوری در پاسخ به این پرسش گفت: ما الان پول بازنشستهها، گندمکاران، حقوق پرسنل را نمیتوانیم بدهیم. ۴ میلیارد میدهیم به بنزین با قیمت گران وارد میکنیم و به قیمت ۱۵۰۰ یا ۳ هزار تومان میفروشیم، باید همچنان این کار را بکنیم؟ هیچ کارشناسی در ایران یا در دنیا این روند را قبول ندارد. درمان میخواهد، این درمان را چگونه باید انجام داد؟! رئیسجمهوری تصریح کرد: باید با نگاه به معیشت مردم و زندگی و خورد و خوراک و زندگی مردم این مداخله انجام شود. هر مداخلهای بخواهیم انجام دهیم باید آن فشار یا تورمی که شما فکر میکنید بر مردم وارد میشود، جلوی آن را بگیریم.
سیاست خارجی در دولت چهاردهم
بخش دیگری از این گفتوگو به موضوع سیاست خارجی اختصاص داشت. رئیسجمهور با تاکید بر استفاده از دیپلماسی و هماهنگی با کشورهای همسایه گفت: تمامیت ارضی همه کشورها برای ما محترم است و نباید به هیچ بهانهای به آن تعرض شود. پزشکیان همچنین گفت: در آینده نزدیک دیداری با رئیسجمهور روسیه خواهیم داشت. پزشکیان در ادامه با اشاره به گفتوگوهایی که اخیرا میان وزرای خارجه و نمایندگان دیپلماتیک کشورهای اروپایی انجام شده، گفت: قرار بر این است که مذاکراتی جدید شکل بگیرد.
برنامه دولت برای رفع فیلترینگ
رئیسجمهوری در ادامه این گفتوگو در مورد رفع فیلترینگ گفت: ما در نشست سران به سه گزینه در این رابطه رسیدیم که مورد تایید قرار گرفت، بعد آمدیم در شورا و یکسری بازنگریهای دیگر صورت گرفت، پس از آن هم موضوع را به یک جمع کارشناسی ارجاع دادند که در حال بررسی است. وی افزود: در مجموع در حال تلاشیم که با وفاق و همدلی جلو برویم و مقام معظم رهبری هم در جلسهای که خدمتشان بودیم فرمودند که بالاخره این بحث فضای مجازی را به نحوی حل کنید، اکنون ما منتظریم این گروه هم روی گزینه مطرح شده در جلسه سران کار کنند پس از تصویب به مرحله اجرا بگذاریم.
بستر اجرای قانون حجاب فراهم نیست
رئیسجمهور در بخش پایانی این گفتوگو در مورد قانون عفاف و حجاب گفت: در این رابطه خیلی بحث داریم و گفتوگو کردیم. میخواستند در اوایل آغاز بهکار دولت آن را اجرا کنند، اما از آنجا که برای بنده به عنوان مجری قانون خیلی سوالها و ابهامها در این رابطه وجود داشت به این نتیجه رسیدیم که امکان اجرای آن به این سادگی نیست. یعنی ما میخواهیم یک چیزی را درست کنیم ممکن است با این مداخله کلی چیزهای دیگر را خراب کنیم. حالا قرار است گفتوگو کنیم و ببینیم روند قضیه را به چه شکلی میتوانیم تعامل کنیم که هم آن اصول و ارزش اعتقادی خودمان را داشته باشیم، هم کاری نکنیم که آن وفاق و همدلی جامعه را به هم بزنیم. میگویند اگر کاری را میخواهید خراب کنید خوب به آن حمله نکن بد از آن دفاع کن! اگر قرار باشد کاری را که میخواهم انجام دهم نتوانم خوب اجرا کنم و بد دفاع کنم ممکن است خیلی بدتر شود. باید حداقل آن کسانی که میخواهند این کار را بکنند آن مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند که یک چنین بستری را من در سیستم اداری خودم آماده نمیبینم و یک چنین رفتاری را یک مقدار مسالهدار میبینم، حالا باید بنشینیم گفتوگو کنیم و ببینیم به چه شکلی این اتفاق میافتد.وی افزود: یک مثال میزنم. مثلا من راننده اسنپ هستم، یک خانمی میآید سوار میشود حجابش آن نیست که میخواهند هم من و هم او را جریمه خواهند کرد، مرا از زندگی ساقط میکنند، او به من چه ربطی دارد؟ مثال دیگر، من مثلا یک غذاخوری دارم یکی میگوید افراد با فلان پوشش را راه نده و اگر راه داد او را جریمه کنند. آیا این را جامعه خواهد پذیرفت؟ با این روش امکانپذیر است؟ به این سادگی نیست، ما نباید کاری کنیم که حتی کسانی که به این موضوع ارتباطی ندارند را هم ناراضی کنیم. روش حل مساله از مدرسه شروع میشود، ما اینها دستمان بوده نتوانستیم آموزش دهیم حالا به اینجا رسیده میخواهیم با این حرفها اصلاح کنیم، میشود؟