عملکرد بهتر شرکتها با حضور بیشتر زنان در هیاتمدیره
گزارش واحد اطلاعات بلومبرگ نشان میدهد در سال ۲۰۲۳ زنان ۲۶درصد از اعضای هیاتهای مدیره را تشکیل دادهاند که حاکی از افزایش ۹درصدی نسبت به سال ۲۰۱۰ است و تاکیدی است بر اینکه چگونه مقررات اروپا، ایالات متحده و آسیا برای تغییرآفرینی، بر شرکتهای جهانی تاثیر میگذارد. این گزارش میگوید در بازارهای توسعهیافته، ۲۰درصد شرکتهای برتر از نظر عضویت زنان در هیاتمدیره، در مقایسه با ۲۰درصد شرکتهای پایین جدول از نظر عضویت زنان در هیاتمدیره، ۲ تا ۵درصد بازدهی سرمایه بیشتری داشتهاند. در بازارهای نوظهور، شرکتهایی که تنوع جنسیتی بالاتری دارند، در مقایسه با شرکتهایی که تنوع جنسیتی مدیران در آنها کمتر است، ۲ تا ۶درصد نوسان مالی کمتری دارند. آدلین دیاب، استراتژیست ارشد ESG در مصاحبهای تلویزیونی در بلومبرگ گفته: «چه باور داشته باشید که تنوع یک الزام اخلاقی است یا خیر، در نهایت رابطه عملکرد بالاتر با تنوع بیشتر نشان میدهد که رعایت تنوع جنسیتی، توجیه مالی و تجاری دارد. این باور باید برنامههای تنوع و شمول را تقویت کند.» بازارهای جهانی سهام، از هنگکنگ گرفته تا اتحادیه اروپا و ژاپن، شرکتها را ملزم کردهاند که تا سال ۲۰۳۰ تنوعسازی را در هیاتهای مدیره خود لحاظ کنند. حتی در ایالات متحده که واکنش منفی سیاستمداران و وکلای محافظهکار علیه اقدامات متنوعسازی در حال افزایش است، شرکتها تحت فشارند تا زنان بیشتری را در سطوح ارشد اضافه کنند. دادههای گردآوریشده توسط بلومبرگ نشان میدهد میانگین سهم زنان در هیاتمدیره شرکتهای S&P ۵۰۰ حدود ۳۵درصد است. بر اساس همین دادهها، سهم زنان در برخی کشورهای اروپایی که سهمیه رعایت تنوع دارند، از ۴۰درصد فراتر رفته است.
با این حال، اگرچه دستاوردهایی در هیاتمدیره مشاهده میشود، این موضوع را در پستهای ارشد کمتر میتوان دید. بر اساس دادههای گردآوری شده توسط بلومبرگ، زنان کمتر از 10درصد از مدیران عامل شرکتهای S&P500 را تشکیل میدهند. واحد اطلاعات بلومبرگ دریافته است که در سطح جهانی، بیشترین حضور زنان در نقشهای مدیریت ارشد مالی است که در همین نقش هم تعداد مردان پنج برابر بیشتر است. این گزارش پیشبینی میکند که زنان تا دهه آینده، از نظر تعداد حضور در هیاتمدیره شرکتهای غربی به برابری دست یابند. با این حال، طبق گزارش این ریسک وجود دارد که از یکسری افراد ثابت درخواست شود در هیاتمدیرههای شرکتهای متعددی حضور داشته باشند؛ اتفاقی که هماکنون در آسیا در حال رخ دادن است و به یک نگرانی فزاینده در آمریکا و اروپا نیز تبدیل شده است.
بزرگترین مانعی که وجود دارد، مخالفت فزاینده علیه برنامههای تنوع، برابری و شمول است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، سردمدار آن است و وعده داده این برنامهها را محدود خواهد کرد. همزمان، این گزارش نشان میدهد که فشار رسانههای اجتماعی باعث شده شرکتها حتی بدون اقدامی از طرف دولت، مجبور شوند از همان راهی که آمدهاند برگردند.
منبع: Bloomberg