اسبِ زین لوپن

 به گزارش الجزیره، مکرون روز پنج‌شنبه در یک سخنرانی تلویزیونی با ملت تاکید کرد که مخالفانش با برکناری دولت میشل بارنیه، نخست‌وزیر فرانسه بر سر اختلاف بودجه تامین اجتماعی در روز چهارشنبه «جبهه ضد جمهوری‌خواه» را تشکیل دادند. احزاب راست و چپ گفته‌اند که تصمیم متحد آنها به ارائه رای عدم اعتماد، برای بهبود رفاه شهروندان فرانسوی بوده است. اما این رای برای دومین‌بار در سال جاری فرانسه را وارد هرج و مرج سیاسی کرد و این کشور را بدون بودجه راهی سال۲۰۲۵ می‌کند. به گفته کارشناسان، بن‌بست سیاسی می‌تواند بر حزب مارین لوپن، رهبر راست افراطی که سال‌ها است مشتاق اداره فرانسه است، تاثیر بگذارد.

هرج و مرج کمک‌حال لوپن می‌شود؟

حزب راست افراطی فرانسه که به سیاست‌های ضد مهاجرتی و نژادپرستانه معروف است، در ابتدا پیش‌بینی می‌شد که پس از کسب بیشترین آرا در دور اول، در انتخابات زودهنگام ژوییه پیروز شود.اما جبهه مردمی جدید (NFP)، ائتلاف احزاب چپ، اکثر کرسی‌ها را تصاحب کرد و از جناح راست تندرو و ائتلاف میانه‌روی مکرون پیشی گرفت. در آن زمان لوپن گفت: «سیل آمد اما به اندازه کافی نبود؛ اما همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد و در نتیجه پیروزی ما فقط به تعویق افتاده است.» راست افراطی از آن زمان مشتاق جلب حمایت عمومی بیشتر بوده است؛ استراتژی‌ای که برخی می‌گویند در هنگام رای دادن به سرنگونی دولت بارنیه عملی شد. کسری عمومی فرانسه معادل حدود ۶.۱ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) است و بارنیه مایل بود آن را با قوانین اتحادیه اروپا مطابقت دهد که کشورها را ملزم می‌کند  نسبت کسری بودجه خود را کمتر از ۳درصد  تولید ناخالص داخلی نگه دارند.

راست‌افراطی به‌دنبال چیست؟

حزب راست افراطی اجتماع ملی می‌خواست که بودجه بارنیه شامل افزایش حقوق بازنشستگی دولتی باشد و تمهیدی هم برای لغو کاهش بازپرداخت پزشکی اندیشیده شود. بارنیه پیش از اینکه دولتش ساقط شود، گفت که مذاکره نکرده است، اما به خواسته‌های راست افراطی گوش داده است. با این حال، هنگامی که او تلاش کرد لایحه بودجه را بدون رای در پارلمان تصویب کند، حزب راست افراطی موافقت کرد که از رای عدم اعتماد حزب چپ‌گرای جبهه مردمی جدید (NFP) حمایت کند. لوپن به تلویزیون فرانسوی TF۱ گفت: «انتخاب ما محافظت از فرانسوی‌ها بود.» او ادامه داد: «ما با مقاومت در برابر این بودجه، از کسب‌وکارها در برابر افزایش هزینه نیروی کار، در برابر مالیات «ساخت فرانسه» و در برابر کاهش کمک‌های کارآموزی دفاع کردیم.» وی تصریح کرد: «ما از کشور در برابر بودجه‌ای که کسب و کارها را هدف قرار می‌دهد، محافظت کردیم.» امین سنوسی، مشاور سیاسی حزب « La France Insoumise» در پارلمان فرانسه؛ حزب چپ‌گرایی که توسط ژان لوک ملانشون تاسیس شده است، به الجزیره گفت: «دولت بارنیه در خدمت راست افراطی بود و در لحظه‌ای که به دستور کار سیاسی آنها نپرداخت، به او تیر خلاص زدند.» او گفت: «[آنها امیدوارند] مکرون اکنون همه سیاست‌ها، قوانین ضد مهاجرتی و برنامه‌های اسلام‌هراسی‌شان را اتخاذ کند یا از شر هر دولتی خلاص شوند.» آدام هساکو، هماهنگ‌کننده برنامه در صندوق آلمانی مارشال ایالات متحده در پاریس گفت که مردم، به ویژه آنهایی که راست افراطی را رد می‌کنند، اکنون به دنبال ثبات هستند. او به الجزیره گفت: «اگر این نیروهای جریان اصلی موفق شوند درباره مسائل کلیدی برای مردم - مانند سلامت، امنیت و اقتصاد - اقدام کنند، این می‌تواند ضربه‌ای به استراتژی مخرب مارین لوپن باشد؛ زیرا او در گوشه و کنار و با نفوذ محدود سعی بر تاثیرگذاری بر لوایح مهم دارد.»

آیا تحولات به سود لوپن است؟

لوپن ۵۶ساله سال‌هاست که چشم به کاخ الیزه، اقامتگاه رسمی رئیس‌جمهور دوخته است. در دو انتخابات ریاست‌جمهوری قبلی، او به دور دوم راه یافت؛ اما در نهایت انتخابات را به مکرون واگذار کرد.رهبر حزب راست افراطی، کوچک‌ترین دختر ژان ماری لوپن است. او می‌خواهد در انتخابات ریاست‌جمهوری سال۲۰۲۷ برنده شود و سعی می‌کند با فاصله گرفتن از گاف‌های پدرش، نژادپرستی و طغیان‌های یهودستیزانه پدرش، تصویر خود را اصلاح کند و خود را به‌عنوان یک رهبر برای توده‌ها نشان دهد. اما سیاست‌های ضد مهاجرتی و اسلام‌هراسی او همچنان ادامه دارد. اکنون، او باید به طرفداران پوپولیستی و رای‌دهندگان معتدل خود حس رضایت و اعتماد بدهد. ژاکوب راس، کارشناس سیاست فرانسه و روابط فرانسه و آلمان در شورای روابط خارجی آلمان، به الجزیره گفت: «در کوتاه‌مدت، لوپن این تصور را تقویت کرده است که دیگر به خوبی در مرکز بازی سیاسی فرانسه جا افتاده است.» راس اشاره کرد: «اینکه او چگونه با نخست‌وزیر تماس‌های تلفنی و پیامک رد و بدل می‌کند و برای ناهار یا شام با چهره‌های مهم احزاب میانه رو ملاقات می‌کند، در این راستا باید تفسیر شود.» وی ادامه داد: «با این حال، این بهای معینی دارد: رای‌دهندگان پوپولیستی‌تر او به‌طور فزاینده‌ای او و حزبش را به‌عنوان شایسته‌ترین حزب برای تشکیلات پاریس می‌بینند.

به همین دلیل است که سرنگونی بارنیه ممکن است به او در این زمینه کمک کند.» در عین حال اقدامات وی ممکن است رای‌دهندگان معتدل‌تر را از او دور کند، رای‌دهندگانی که به‌طور سنتی به جمهوری‌خواهان راست میانه رای می‌دادند. راس افزود: «آنها جذب استراتژی «وجهه‌سازی معتدل‌گونه» او موسوم به «دیابولیزاسیون» شدند و حالا این رای‌دهندگان قبل از رای دادن به لوپن باید دو بار فکر کنند؛ چراکه ممکن است اقدامات لوپن موجب شود اقتصاد آنها و به تبع آن زندگی‌شان مختل شود.»لوپن در حال حاضر در کنار دیگر اعضای حزبش به اتهام اختلاس از بودجه اتحادیه اروپا محاکمه می‌شود؛ ادعایی که او آن را رد می‌کند. نتیجه این پرونده در سال آینده مشخص می‌شود. به همین دلیل بی‌ثباتی سیاسی در حال حاضر برای او مفید است.»لوپن به‌دنبال برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری زودهنگام است نه سال۲۰۲۷؛ هرچند که مکرون گفته است از سمت خود استعفا نمی‌دهد و دوباره تشکیل دولت خواهد داد. در حال حاضر دو نفر هستند که برای انتخابات سال۲۰۲۵ آماده هستند: لوپن و ژان لوک ملانشون. دیگر جنبش‌های سیاسی کاندیداهای مشخصی ندارند و به‌عنوان مخالفان اصلی مکرون دیده نمی‌شوند. آنها فقط تلاش می‌کنند مکرون را متقاعد کنند تا با اکثریتِ آنها همکاری کند.