به گزارش «ایلنا» فرهاد دژپسند در اولین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی در سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: سال ۹۹ سال بسیار سختی بود اما به گونه‌ای مدیریت شد که آنچه دشمن برنامه‌ریزی کرده بود و برخی از صاحب‌نظران نیز آن را پیش‌بینی کرده بودند اتفاق نیفتاد. این موضوع حاصل تعامل بخش دولتی، خصوصی و قوای حاکمیتی است. او ادامه داد: اینکه در سومین سال تحریم برخلاف خواسته طراحان تحریم و به‌رغم شیوع کرونا رشد اقتصادی مثبت را تجربه کردیم و صادرات غیرنفتی نیز که دستگاه‌های مختلف پیش‌بینی می‌کردند حداکثر ۲۷ میلیارد دلار خواهد شد به ۳۵ میلیارد دلار رسیده، حاصل این تعامل است.

او افزود: یکی از هدف‌های تحریم این بود که تولید در کشور فروکش کند. واردات که بخشی از مواد اولیه و واسطه‌ای را شامل می‌شود با ۳۸ میلیارد دلار تنها اندکی کاهش داشته است. این موضوع نشان می‌دهد که این همکاری‌ها می‌تواند ثمر داشته باشد.

وزیر اقتصاد با اشاره به موضوع استقراض دولت از بانک‌مرکزی تصریح کرد: سال گذشته یکی از دغدغه‌های بخش‌خصوصی این بود که دولت مجبور به استقراض از بانک‌مرکزی می‌شود یا فشار مالیاتی افزایش می‌یابد اما با توجه به سابقه ۷ ساله دولت، استقراض از بانک‌مرکزی خط قرمز ما بود و در مورد مالیات نیز می‌گفتیم که باید درآمد مالیاتی افزایش یابد اما نباید به مؤدیان خوشنام فشار وارد شود.

او اضافه کرد: ما به‌خاطر کرونا مجبور به افزایش هزینه‌های دولتی شدیم اما برای تامین بودجه آن حتی یک ریال از بانک‌مرکزی استقراض نکردیم. افزایش بدهی دولت به بانک‌مرکزی نیز به علت استقراض نبود البته یک چرخه چهاربعدی تعریف شده که طی آن بدهی بخش‌خصوصی به بانک‌ها و پس از آن به دولت انتقال داده می‌شد. این موضوع به معنای استقراض دولت از بانک‌مرکزی نیست.

دژپسند با اشاره به موضوع کسری بودجه گفت: برای مواجهه با کسری بودجه دو راه داشتیم: یکی فروش اوراق و دیگری فروش دارایی دولت با افزایش هزینه. ما درآمد مالیاتی را افزایش دادیم و در ادامه از طریق فروش اوراق و دارایی ۱۰۷ درصد میزان مصوب تامین مالی محقق شد که این موضوع بدون فشار بر فعالان بخش‌خصوصی بود.

او افزود: از اوراق نیز به خوبی استفاده کردیم، ما اجازه عرضه ۲۱۳ هزار میلیارد تومان اوراق را داشتیم که ۱۳۲ هزار میلیارد اوراق به فروش رفته است. البته نباید آن را در بازار سرمایه رقیب سهام دانست، کسانی این اوراق را خریدند که قانونا مجاز به خرید سهام نبودند. عرضه اوراق یکی از منابع جدی بودجه ما بود.

او در ادامه تصریح کرد: در سال ۹۹ شش برابر سال ۹۸ از محل فروش دارایی درآمد داشتیم که بخشی از آن که از طریق بورس عرضه شد و آن زمانی روی داد که بورس در اوج تشنگی عرضه بود.

دژپسند با اشاره به صحبت‌های اقتصادی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: گرچه روزهای انتخابات است و صحبت‌ها نیز در این راستا انجام می‌شود اما باید توجه شود که ممکن است آثار منفی داشته باشند. اینکه گفته می‌شود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان از جیب مردم برداشته شد، درست نیست و اثر خوبی ندارد. بودجه دولت باید از نفت به سمت مالیات حرکت کند و این به معنای برداشت از جیب مردم نیست.

او افزود: رشد اقتصادی با وجود تحریم‌ها و کرونا مثبت بوده که این نشان می‌دهد در سال ۹۹ خیز مهمی برداشته شد و در سال ۱۴۰۰ می‌توان برمبنای آن حرکت‌های انجام داد. اگرچه عموما دولت‌ها در سال آخر به نحو دیگری پیش می‌روند اما می‌توانیم امیدوار باشیم امسال این اتفاق نیفتد. در سال ۱۴۰۰ باید ۹۵هزار میلیارد تومان از خصوصی‌سازی درآمد داشته باشیم اگر در بورس هم عرضه شود اصرار داریم که به صورت بلوکی باشد تا آسیبی به بورس وارد نشود.

وزیر اقتصاد تصریح کرد: در مورد افزایش درآمد باید جلوی فرار مالیاتی و روزنه‌هایی که از دید ما دور بودند گرفته شود. نمی‌خواهیم فشاری به بخش‌خصوصی وارد شود، امیدواریم امسال تورم کمتری را تجربه کنیم. دولت توانست سه سال تورم تک‌رقمی را تجربه کند که این نشان می‌دهد این کار شدنی است. تجارت خارجی در دو ماه اول سال نسبت به سال گذشته ۵/ ۱ برابر شده است.