بازار داخلی

نوسان منفی بورس

روز یکشنبه، افت شاخص‌های اصلی بازار سرمایه تداوم پیدا کرد. معاملات روز گذشته در شرایطی به پایان رسید که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با نزول ۱۶‌هزار واحدی همراه شد و به محدوده ۲ میلیون و ۴۵۲‌هزار واحدی رسید.

افت ۰.۶۵ درصدی شاخص کل در حالی محقق شد که شاخص کل هم‌‌وزن نیز مانند دیگر شاخص‌های اصلی بازار از روز شنبه نزولی بوده و روز گذشته با کاهش ۰.۵۳درصدی به سطح ۷۹۰‌هزار و ۲۹۸واحدی دست یافت. از سوی دیگر، فرابورس که هفته جاری را با شوک ریسک‌های سیستماتیک آغاز کرد، روز گذشته سرخ پوش شد و شاخص کل آن با نزول ۰.۰۷ درصدی در سطح ۲۴‌هزار و ۲۸۰واحدی قرار گرفت.  در این بین، بررسی‌‌ها نشان می‌دهند که از ابتدای هفته حدود ۱۴۲۹ میلیارد تومان، پول حقیقی از بازار خارج شده است. همچنین، ارزش معاملات خرد سهام و حق‌‌تقدم روز یکشنبه با افت ۲۰ درصدی مواجه شد و به ۷۹۴۱میلیارد تومان رسید.  

صعود بورس و اقبالی که سهامداران به آن در هفته‌های اخیر از خود نشان داده بودند باعث شد که ارزش معاملات و سرانه خرید حقیقی‌ها در بازار با صعود چشمگیری مواجه شود. به طوری که طبق گزارش‌‌های آماری از معاملات بازار سهام در هفته منتهی به ۱۴ آذرماه، سهم حقیقی‌‌ها، حقوقی‌‌ها و صندوق‌های سهامی به ترتیب ۵۳۳هزار و ۶۴۲میلیارد ریال (۷۰.۴درصد)، ۱۰۶هزار و ۲۵۷میلیارد ریال (۱۴ درصد) و ۴۸هزار و ۶۶۱میلیارد ریال (۶.۴درصد) بوده است.

همچنین، در هفته یادشده، تعداد سهامداران فعال در بازار اعم از حقیقی و حقوقی (بدون احتساب کدهای دارای معامله در عرضه‌‌های اولیه) ۹۸۹‌هزار و ۲۸۸ نفر بود که به تفکیک ۹۸۷‌هزار و ۲۶۱نفر شامل سهامداران حقیقی و ۲هزار و ۲۷ نفر مربوط به حقوقی‌‌ها می‌شود.

در این بین نیم‌نگاه بورس به اتفاقات اخیر باعث شد هفته جاری نزولی باشد. به نظر می‌رسد بازار در فاز اصلاحی محدودی قرار گرفته و با بازگشت انتشار اخبار مثبت و اقبال سرمایه‌گذاران باز پس‌گیری سقف تاریخی دور از ذهن نخواهد بود.   

بازار خارجی

نگرانی معامله‌‌‌گران نفت از برهم خوردن تعادل

طلا در هفته‌‌‌ای که گذشت به دلیل بهبود احساس ریسک، ضررهای سنگینی را متحمل شد و هفته را تحت فشار نزولی طی کرد؛ پس از اینکه خبر نامزدی مدیر صندوق اسکات بسنت  از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور منتخب ایالات‌متحده،  به‌عنوان وزیر خزانه‌‌‌داری ایالات متحده منتشر شد، جریان‌‌‌های ریسک بر فعالیت‌‌‌های بازارهای مالی تسلط یافتند. با ارزیابی واکنش بازار به این توسعه، نگاه فعالان بازار به بسنت به عنوان یک نامزد مورد اعتماد ممکن است باعث افزایش موقتی در خزانه‌‌‌داری‌‌‌ها از آغاز روز دوشنبه شود.

استیون اسپرات، تحلیلگر سوسیته جنرال، در این زمینه خاطرنشان کرد که به نظر وی مبنی‌بر اینکه تعرفه‌‌‌ها باید «لایه‌‌‌ای» باشند و اینکه سطوح اولیه مورد بحث «مواضع حداکثری» هستند، مشکوک است. تحلیلگران کالا در استاندارد چارترد اینگونه اظهار کرده‌اند که واکنش ضعیف بازارهای نفت حاکی از آن است که معامله‌‌‌گران به طور کامل، تأثیر برنامه جدید بازگشت را از سوی اوپک پلاس هضم نکرده‌‌‌اند. به گفته استاندارد چارترد، با به تعویق‌‌‌انداختن شروع بازگشت‌‌‌های داوطلبانه و هموار کردن شیب رشدهای ماهانه، این سازمان به طور مؤثری، مقدار زیادی نفت را از برنامه ۲۰۲۵ حذف کرده است.

تحلیلگران اشاره می‌‌‌کنند که برنامه قبلی برای بازگشت‌‌‌های داوطلبانه و افزایش هدف امارات متحده عربی می‌‌‌توانست ۴۹۶.۳میلیون بشکه به بازار در سال ۲۰۲۵ اضافه کند؛ با این حال، برنامه‌‌‌های جدید هم‌‌‌اکنون تنها ۱۹۱.۳ میلیون بشکه اضافه خواهند کرد که معادل کاهش ۸۳۶ هزار بشکه در روز (kb/d) برای کل سال است. بازار به طور کامل میزان نفتی که از برنامه حذف شده است را قیمت‌‌‌گذاری نکرده است. بسیاری از معامله‌‌‌گران نگران هستند که تعادل رشد تقاضای نفت و رشد عرضه غیر اوپک پلاس ممکن است نتواند مقیاس بازگشت تولید اوپک پلاس را جبران کند و بازارهای نفت را با مازاد عرضه مواجه خواهد کرد. با این حال، کارشناسان اشاره کرده‌‌‌اند که این فرضیه در تضاد با اطمینان‌‌‌های مداوم از سوی اعضای اوپک‌پلاس است که کاهش تدریجی، نه به صورت خودکار و البته به طور کامل به شرایط بازار بستگی خواهد داشت.

1 copy

16 copy