کارشناسان اثرات محدود کردن دامنه نوسان را بررسی کردند
جلیقه نجات بورس
ریسک ژئوپلیتیک موجب افزایش نگرانی سرمایهگذاران شده بود. در این میان طلای جهانی نیز از دو هفته گذشته و به دنبال تشدید تنشهای منطقهای صعود کرد و قلههای جدیدی را به ثبت رساند. اواخر وقت بیست و چهارمین روز فروردین طلای جهانی قیمتی فراتر از ۲هزار و ۴۰۰دلار را به خود دید و برای مدتی کوتاه در محدوده مذکور نوسان داشت و در نهایت به محدوده ۲هزار و ۳۰۰دلار عقبنشینی کرد. واکنش ایران در حالی در سحرگاه یکشنبه اتفاق افتاد که بازارهای جهانی به دلیل تعطیلات آخر هفته بسته بودند و در نتیجه تاثیر خاصی نپذیرفتند. در داخل کشور نیز سازمان بورس و اوراق بهادار تهران طی جلسه اضطراری، دامنه نوسان بازار را تغییر داد تا وضعیت بازار سرمایه متاثر از اوضاع و معادلات منطقه را کنترل کند.
بازار از نگاه کارشناسان
پیام الیاس کردی پیرامون روند بازار سرمایه گفت: تنشهای بینالمللی و منطقهای چندین سال است که گریبانگیر کشورهای منطقه بوده است. شب گذشته نیز شاهد پاسخ متقابل ایران به اسرائیل بودیم. در پی وضعیت نامطلوب بازار سرمایه، سازمان بورس و اوراق بهادار جلسهای برگزار کرد و دامنه نوسان را دستخوش تغییر کرد. از این رو سازمان بورس میان دو گزینه بستن بازار برای مدتی کوتاه و محدود کردن دامنه نوسان، تصمیم به محدود کردن دامنه نوسان به یکدرصد گرفت. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: با این وجود باید اظهار کرد تغییرات در پیکره اصلی بازار چندان نمیتواند با روح سرمایهگذاری در بازار سرمایه همسو باشد، چرا که سرمایهگذار تمایل دارد در بازاری سرمایهگذاری کند که قوانین آن کمتر تغییر کند. با این وجود نمیتوان این اقدام سازمان بورس را موثر نخواند، چرا که سازمان نیز بهترین گزینه پیش رو را انتخاب کرده است. باید اظهار کرد که اقدام اخیر به لحاظ نتیجه موثر بوده و در مدیریت وضعیت اخیر بازار نتیجه مساعدی را در بر داشته است. این کارشناس بازار در پایان افزود: رفتار بازار روز گذشته منطقی بود، چرا که پس از اینکه از فشار هیجانات کاذب کاسته شد اواخر وقت روز گذشته بازار به روند منطقی ادامه داد.
سهیلا نقیپور، کارشناس بازار سرمایه، نیز پیرامون وضعیت مذکور گفت: روز گذشته در جلسه هیاتمدیره سازمان بورس تصمیم گرفته شد دامنه نوسان به مثبت و منفی یکدرصد کاهش یابد. این محدودیت در دامنه نوسان هرچند نقد شوندگی سهام بورس اوراق بهادار را با مشکل روبهرو کرد اما توانست وضعیت بازار را تا حد امکان کنترل کند.
در پایان روز یکشنبه ارزش معاملات خرد بازار به رقم یکهزار و ۳۰۰میلیارد تومان رسید، که در نهایت در حدود ۵۷۲میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. زمانی که تنشی در هر جای دنیا رخ میدهد، افراد بر اساس احساسات خود و نه بر اساس تجزیهوتحلیل منطقی تصمیم میگیرند. ترس میتواند منجر به اقدام سرمایهگذاران به فروش سهام در زمان نزول بازار برای به دست آوردن پول نقد شود. ار آغاز تغییر معادلات منطقهای در مهرماه سال گذشته وضعیت بازار بورس در یک نااطمینانی و ابهام و فرار سرمایه قرار گرفت. با توجه به ادامهدار بودن تنشها و همچنین تغییر شدت آنها در طول ماههای گذشته، شرایط بسیار پیچیدهای در بورس ایجاد شده است، به گونهای که شاهد یک رفتار سینوسی در چارت قیمتی بسیاری از سهم های بازار هستیم، رفتار سینوسی که با دوران رکود طولانی و خستهکننده در کنار دوران رونق خیلی کوتاه همراه بوده است.
با توجه به افزایش نااطمینانیها، سایه ابهام در بورس همچنان باقی خواهد ماند و رفتار سینوسی نمادهای بورسی نیز مهمان بازار سرمایه خواهد بود. همچنین از ابتدای شروع تنشهای سیاسی در منطقه، شاهد افزایش تقاضای طلا بهویژه در صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله طلای بازار سرمایه بودیم، افزایش تقاضایی که باعث رشد جذاب قیمتی در این صندوقها شده و بازدهی خوبی را طی این مدت برای صاحبان این صندوقها به ارمغان آورده است. این صندوقها به دلیل سهولت در خرید و فروش و همچنین به خاطر نقدشوندگی بالا به عنوان یک سرمایهگذاری جذاب شناخته میشوند. یکی از دغدغههای سرمایهگذاران این است که این صندوقها تا چه زمانی میتوانند جذاب باشند و روند صعودی خود را ادامه دهند.
در پاسخ میتوان اینگونه تحلیل کرد که تا زمانی که عدماطمینان به شرایط آینده در بین سرمایهگذاران وجود دارد، طلای فیزیکی و صندوقهای قابل معامله طلا برای سرمایهگذاران بازار جذاب بوده و از تقاضای بالایی برخوردار خواهند بود.