از نگاه کارشناسان

صعودی: ۲۹‌درصد از کارشناسان حاضر در نظر‌سنجی روند شاخص سهام در هفته جاری را صعودی ارزیابی کرده‌اند. به اعتقاد این افراد سطوح قابل‌توجه نرخ دلار به عنوان یکی از محرک‌های اصلی بورس می‌تواند زمینه توجه دوباره به بورس را رقم بزند. نرخ دلار در مجموع سال گذشته در مسیر صعودی حرکت کرده است. چه زمانی که اخبار مثبت از روند مذاکرات هسته‌ای منتشر می‌شد و چه زمانی که اخبار رسیدن به توافق هسته‌ای را امری دشوار می‌دانست، فارغ از اصلاح‌های جزئی کلیت مسیر نرخ دلار صعودی بود. از این رو پیش‌بینی اصلاح قابل‌توجه برای نرخ ارز در صورت دستیابی به توافق چندان نمی‌تواند منطقی باشد. به نظر می‌رسد با توجه به سطح نقدینگی موجود در بازار، نرخ ارز در همین محدوده‌ها باقی بماند و در صورت دستیابی به توافق هسته‌ای بورس از مواهب تسهیل صادرات و واردات صنایع برخوردار خواهد شد و اتفاقا برای بازار سهام موضوعی مهم خواهد بود. انتظار می‌رود سهامدارانی که در بازار مانده‌اند بعد از اصلاح اخیر قیمت‌ها به این درک رسیده باشند و این امر موجب افزایش تقاضای سهام شود.

سطوح قابل‌توجه بازارهای جهانی به‌رغم اصلاح‌های مقطعی مدنظرسهامداران قرار دارد. از آنجا که بخش قابل‌توجهی از بازار سهام صنایع وابسته به نرخ ارز و قیمت کالاها در بازارهای جهانی هستند، شعاع اثرگذاری این عوامل را بیش از پیش می‌توان مشاهده کرد. تمامی این موارد در کنار یکدیگر در ادامه روند هفته گذشته پتانسیل آغاز ورود پول‌‌‌ها به بازار را دارد. از طرفی سهامداران دورنمای آزادسازی قیمت‌ها در صنایع را مثبت ارزیابی می‌کنند و این موضوع می‌تواند تقاضا در بورس را تقویت کند.

کم‌‌نوسان: ۴۷‌ درصد کارشناسان حاضر در نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» معتقدند شاخص سهام در هفته جاری در مجموع در روند کم‌نوسان حرکت خواهد کرد. این کارشناسان می‌گویند به‌رغم وجود عوامل بنیادی حمایت‌کننده از سهام، ورود پول به بازار به حداقل رسیده است و اتفاقا بسیاری نیز در حال خارج کردن سرمایه‌‌‌های خود از بورس هستند. امری که نشان می‌دهد تقاضا حتی در سطوح فعلی قیمتی تا چه اندازه محتاط است. البته فروش سهام نیز چندان قابل‌توجه صورت نمی‌گیرد و ارزش معاملات کاهش محسوسی یافته است. به نظر می‌رسد بعد از دوره نزول قابل‌توجه که بسیاری از اهالی بازار دلیل آن را سوء‌مدیریت مقام اجرایی به دنبال تصمیم‌های غلط عنوان می‌کنند، بورس‌بازان با بی‌اعتمادی فعالیت را به کمترین سطح ماه‌های گذشته رسانده‌اند. البته که بورس فعلا عامل حمایتی صد‌درصدی دارد و از این رو استراتژی انتظار و عدم‌انجام معاملات قابل‌توجه در سمت خرید و فروش، رویکرد غالب سهامداران خواهد بود .

نزولی: ۲۴‌درصد از تحلیلگران شرکت‌کننده در این نظرسنجی، روند بازار سهام را نزولی پیش‌بینی کرده‌اند. این افراد معتقدند بورس‌بازان از معامله‌گری در بورس دل‌زده و بی‌اعتماد شده‌اند. نه‌تنها سرمایه جدیدی به بازار وارد نمی‌شود بلکه پول‌های فعلی نیز در حال خروج از بازار است. همچنین بورس بازان انتظار کاهش قابل‌توجهی در نرخ دلار را در صورت یک توافق هسته‌ای با غرب دارند و این نیز با تزریق نگرانی و ترس، سهامداران را در موقعیت فروش قرار می‌دهد. بر همین اساس پیش‌بینی می‌شود فعلا بازار در مسیر نزولی حرکت کند.

   سهامداران چه می‌گویند؟

صعودی: ۳۷‌درصد سهامداران حاضر در نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» روند نماگر اصلی بازار سهام را صعودی ارزیابی کرده‌اند. این سهامداران معتقدند فضای معاملات سهام تحت‌تاثیر ثبات نرخ دلار به‌رغم اخبار مثبت از مذاکرات هسته‌ای و احتمالا یک موج دیگر از افزایش قیمت محصولات شرکت‌ها با ورود نقدینگی قابل‌توجه از سوی سهامداران روبه‌رو خواهد شد. این عوامل نماگر اصلی بازار را با رشد مواجه خواهد کرد.

کم‌نوسان: ۲۴‌درصد سهامداران حاضر در این نظرسنجی معتقدند شاخص سهام طی معاملات این هفته روند کم‌نوسانی را تجربه خواهد کرد. تقابل برخی از عوامل حمایت‌کننده موجود در بازار سهام و افزایش ریسک‌ها از آینده با توجه به دیگر موارد موجود در بازار (اصلاح نرخ ارز و ادامه تصمیمات غلط از سوی سیاستگذار) مانع تشکیل تقاضای قدرتمند خواهد شد. بر همین اساس به نظر می‌رسد بورس در هفته جاری روند کم‌نوسانی را در پی بگیرد.

نزولی: ۳۹‌درصد از سهامداران نیز بر این اعتقادند که شاخص سهام در این هفته روند نزولی را تجربه خواهد کرد. این افراد می‌گوید در وضعیتی که ارزش معاملات به پایین‌ترین میزان خود در یک سال گذشته رسیده است و در بازار همچنان تردید و ابهام است، سهامداران نه‌تنها پولی وارد بازار نمی‌کنند بلکه درصدد خروج نقدینگی خود از بازار برخواهند آمد. بر همین اساس احتمالا شاخص کل در هفته جاری همچنان در روند نزولی حرکت می‌کند.