بازار سهام نخستین هفته مهرماه را با ثبت رکوردی جدید و کسب بازدهی ۱۵درصدی آغاز کرد. در همین راستا مجموع خالص تغییرمالکیت‌ در این هفته نیز رکوردشکنی به ثبت رساند. به‌طوری‌که در مجموع این۵روز شاهد جابه‌جایی‌ بیش از یک هزار و ۴۰۰میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی معامله‌گران حقوقی به حقیقی بودیم.این میزان خالص تغییر مالکیت رکورد تازه‌ای در بورس تهران به شمار می‌رود. تقاضای قابل‌توجه سهامداران خرد که در تمامی روزهای هفته با حجم نسبتا بالایی دنبال شد، جابه‌جا‌یی بی‌سابقه‌ای را در معاملات رقم زد. به‌طوری‌که نه تنها بازیگران حقیقی تا پایان روز چهارشنبه برای هفدهمین روز متوالی، تغییر مالکیت را در زمین بازی خود حفظ کردند، بلکه در مجموع هفته نیز رکوردی جدید را به ثبت رساندند. در مجموع هفته گذشته گروه پالایشی شاهد بیشترین میزان تغییر مالکیت به نفع معامله‌گران حقیقی بازار بود. در صدر این خریدها تمایل به جمع‌آوری سهام پالایش نفت بندرعباس قرار داشت. در مقابل اما بیشترین خرید حقوقی‌ها در گروه تامین آب، برق، گاز و با تغییر مالکیت قابل‌توجه در نماد پتروشیمی مبین صورت گرفت.

نگاهی به تغییر مالکیت‌های هفتگی

سهامداران حقیقی معاملات نخستین روز کاری هفته گذشته را با ثبت خالص خرید ۱۹۵میلیارد تومانی آغاز کردند. این روند در جریان معاملات روز یکشنبه به بیش از ۲۴۰میلیارد تومان رسید.هر چند در جریان معاملات روز دوشنبه روند جابه‌جا‌یی‌ها با حجم کمتری دنبال شد و در نهایت تغییر مالکیت ۲۱۸میلیارد تومانی در کارنامه سهامداران حقیقی به ثبت رسید، اما این جابه‌جا‌یی‌ها در معاملات روز سه‌شنبه بیشترین میزان خود در مقیاس هفتگی را تجربه کرد. به‌طوری‌که ۴۲۷میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی سهامداران خرد بازار منتقل شد. در ادامه این مسیر پایان هفته با ثبت خالص خرید ۳۶۰ میلیارد تومانی معامله‌گران حقیقی پایان یافت تا رکوردی جدید در کارنامه این گروه از بازیگران را شاهد باشیم.

پالایشی‌ها در صدر توجه معامله‌گران

همان‌طور که عنوان شد بیشترین خرید از سوی معامله‌گران خرد بازار در نمادهای گروه پالایشی بود.در این هفته بیشترین خرید صورت گرفته از سوی معامله‌گران حقیقی در گروه پالایشی و با محوریت پالایش نفت بندرعباس بود. به‌طوری که از خالص ۲۰۰میلیارد تومانی به ثبت رسیده در این گروه، نیمی از این رقم یعنی ۱۰۰میلیارد تومان به جابه‌جا‌یی سهام «شبندر» تعلق دارد. این نماد در مجموع هفته گذشته بازدهی بیش از ۱۵درصدی را کسب کرد. خرید و فروش‌های سهامداران عمده این نماد قابل توجه است. در جریان معاملات روز شنبه بانک رفاه کارگران به‌عنوان سهامدار عمده و مالک ۲۹/ ۳۲ درصدی سهام «شبندر» اقدام به خرید یک میلیون سهم مزبور کرد. این روند در معاملات روز سه‌شنبه با حجم خرید ۲۱میلیون سهمی از سوی این سهامدار عمده دنبال شد. البته در این روز صندوق سرمایه‌گذاری گنجینه زرین شهر بیش از ۸۰میلیون سهم «شبندر» را واگذار کرد. صندوق مزبور عرضه‌های خود را در معاملات روز چهارشنبه نیز ادامه داد و ۱۰۰میلیون سهم دیگر را به فروش رساند.

«شبندر» در پایان هفته گذشته اقدام به انتشار گزارش عملکرد ماهانه خود کرد. براساس گزارش مزبور «شبندر» در دوره یک ماه منتهی به پایان شهریور ماه در مجموع بیش از ۵/ ۱ میلیون مترمکعب انواع محصولات را تولید کرده است که ۹۷درصد از تولیدات یعنی بالغ بر ۴۸/ ۱ میلیون مترمکعب را به فروش رسانده است. همچنین با احتساب تولید و فروش‌ یک ماهه مزبور، میزان فروش «شبندر» در نیمه نخست سال به بیش از ۸۹۰میلیون مترمکعب رسید که نشان از فروش ۹۸درصدی تولیدات در این مدت دارد.

در ادامه روند خریدهای صورت گرفته از سوی سهامداران حقیقی در گروه پالایشی، تقاضا برای سهام پالایش نفت تهران قرار داشت. به‌طوری‌که خالص خرید حقیقی‌ها در نماد «شتران» به ۳۶میلیارد تومان رسید. این نماد نیز در مجموع هفته گذشته بازدهی ۲۵درصدی را به نمایش گذاشت.  خالص خرید حقیقی‌ها در نماد پالایش نفت تبریز نیز در هفته گذشته به بیش از ۳۳میلیارد تومان رسید. «شبریز» نیز در حالی بازدهی بیش از ۲۸درصدی را در هفته گذشته کسب کرد که در روز سه شنبه شفاف‌سازی درخصوص بهره‌برداری از طرح‌ها و پروژه‌های جدید را منتشر کرد. بر این اساس دو طرح تولید اختلاط روغن و روغن‌های روان‌ساز از جمله طرح‌های توسعه اعلام شده توسط «شبریز» بود. به این ترتیب در آخرین روز کاری هفته و بعد از افشای اطلاعات مزبور، بدون محدودیت نوسان بازگشایی شد و نوسان مثبت ۱۰درصدی را تجربه کرد. در این نماد نیز شاهد عرضه‌هایی از سوی صندوق سرمایه‌گذاری گنجینه زرین شهر بودیم. به‌طوری‌که فروش حدود ۸۰۰هزار سهم در جریان معاملات روز سه‌شنبه و ۱۰میلیون سهم در معاملات روز چهارشنبه توسط این حقوقی به ثبت رسید.

 خریدهای پرحجم حقیقی‌ها در نمادهای بانکی

بازیگران حقیقی در جریان معاملات هفته گذشته به خرید سهام گروه بانکی نیز تمایل نشان دادند و در مجموع خالص خرید بیش از ۱۴۰میلیارد تومانی را در کارنامه خود ثبت کردند. رصد نمادهای مورد توجه در این گروه نیز، توجه سهامداران خرد به خرید سهام بانک سینا را نشان می‌دهد. بر این اساس در هفته مورد گزارش ۵۳میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی «وسینا» جابه‌جا‌ شد.

در این مدت خرید و فروش‌های قابل‌توجهی را از سوی سهامداران عمده در این نماد تجربه کردیم. بر این اساس گروه توسعه مالی مهرآیندگان در معاملات روز یکشنبه بیش از ۹۰میلیون سهم «وسینا» را به پرتفوی خود افزود. اما در مقابل مدیریت سرمایه‌گذاری کوثربهمن، شرکت سرمایه‌گذاری اهداف و صندوق سرمایه‌گذاری بازارگردانی بانک سینا در نقش فروشنده ظاهر شدند و در بیشتر روزهای هفته اقدام به واگذاری سهام این بانک کردند. به‌طوری که در مجموع بیش از ۳۳۵میلیون سهم «وسینا» از سوی این سه سهامدار عمده به فروش رفت. از سوی دیگر خریدهای پرحجم و قابل‌توجه حقیقی‌ها در نماد «وسینا» سبب شد تا این نماد رشد قیمت بیش از ۲۰درصدی را تجربه کند و در پایان معاملات روز سه‌شنبه متوقف شود.

پست‌ بانک ایران نیز از دیگر نمادهای بانکی مورد توجه سهامداران حقیقی‌ها در این هفته بود. به‌طوری‌که خالص خرید سهامداران خرد «وپست»‌ به حدود ۳۶میلیارد تومان رسید. در این نماد نیز بخش عمده‌ای از عرضه‌‌ها از سوی صندوق بازارگردانی پست بانک ایران بود که در مجموع با حجمی بالغ بر ۱۰۰میلیون سهم همراه شد. همچنین در جریان معاملات روز چهارشنبه دیگر سهامدار عمده «وپست» یعنی شرکت سهامی بیمه ایران نیز اقدام به واگذاری ۱۰میلیون سهم مزبور کرد.

در این هفته بانک ملت نیز شاهد واگذاری سهام خود از سوی دو سهامدار عمده بود. شرکت سرمایه‌گذاری صباتامین و گروه مالی ملت دو حقوقی فعال در این نماد بودند که در بیشتر روزهای هفته اقدام به عرضه سهم کرده و در مجموع بیش از ۱۷۰میلیون سهم «وبملت» را از پرتفوی خود خارج کردند.

در مقابل بانک خاورمیانه از جمله نمادهایی بود که با حمایت سهامدار عمده روبه‌رو‌ شد. در نهایت حقوقی‌ها توانستند خالص خرید ۶/ ۴میلیارد تومانی را در این نماد داشته باشند. «وخاور» در حالی معاملات روز یکشنبه را با عرضه بیش از ۱۰۰هزار سهمی از سوی سهامدار حقیقی بالای یک درصدی سپری کرد که در روز دوشنبه شرکت سرمایه‌گذاری سمند اقدام به خرید بیش از ۱۱میلیون سهم مزبور کرد. در نهایت «وخاور» با ثبت بازدهی بیش از ۲۰درصدی، در ابتدای معاملات روز چهارشنبه متوقف شد.

در گروه شیمیایی چه خبر بود؟

بررسی روند تغییر مالکیت‌های ثبت شده در گروه پتروشیمی نشان از آن دارد که سهامداران حقیقی با تقاضای قابل‌توجه در نمادهای این گروه، تغییر مالکیت را به سمت پرتفوی خود هدایت کردند. بر این اساس ۱۴۰میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی سهامداران عمده به سبد سهامداران خرد این گروه منتقل شد. هر چند بخش عمده‌ای از سهام این گروه با خریدهای پرحجمی از سوی سهامداران خرد همراه شد، اما در نماد پتروشیمی پارس شاهد خالص خرید مثبت سهامداران عمده بودیم. بر این اساس بیش از ۲۱میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقیقی به حقوقی «پارس» منتقل شد. در این میان شرکت سرمایه‌گذاری غدیر به‌عنوان سهامدار عمده و مالک ۶۷/ ۱۸ درصدی سهام «پارس» در معاملات روز سه‌شنبه اقدام به عرضه یک میلیون سهم مزبور کرد.

«تاپیکو» در حالی بازدهی بیش از ۲۲درصدی را در این هفته کسب کرد که در پایان معاملات روز چهارشنبه نیز با صف خرید به کار خود پایان داد. این نماد در جریان معاملات روز شنبه شاهد جابه‌جا‌یی بلوکی سهام میان سهامداران عمده بود. به‌طوری‌که بیش از ۸۰۰میلیون سهم معادل ۵/ ۱درصد از سهام «تاپیکو» از سوی سهامدار عمده یعنی «شستا» عرضه شد و در مقابل موسسه صندوق بیمه اجتماعی روستاییان وعشایر آن را خریداری کرد. روند مزبور در معاملات روز سه‌شنبه با فروش ۲۵۵میلیون سهمی از سوی «شستا» ادامه یافت. البته در این روز شرکت سرمایه‌گذاری صباتامین اقدام به خرید ۹۰میلیون سهم کرد. این حقوقی معاملات روز چهارشنبه را فروش ۱۰میلیون سهم «تاپیکو» به پایان برد.

در نماد «پترول» شرکت طراحان فرازسپهر به‌عنوان سهامدار عمده «پترول»، اقدام به عرضه ۷۰میلیون سهم در معاملات روز شنبه کرد. این روند در معاملات روز یکشنبه با عرضه بیش از ۱۵۰میلیون سهم از سوی مدیریت توسعه سرمایه گروه پتروشیمی ایرانی و طراحان فرازسپه دنبال شد.

نگاهی به فلزی‌ها

رصد تغییر مالکیت‌های صورت گرفته در گروه فلزی در هفته گذشته نیز نشان می‌دهد که بیش از ۱۲۵میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابه‌جا‌ شده است. در این میان ملی مس ایران بیشترین رقم از جابه‌جا‌یی‌های مزبور را به خود اختصاص داد. به‌طوری که خالص خرید حقیقی‌ها در نماد «فملی» به بیش از ۶۵میلیارد تومان رسید. «فملی» در حالی هفته گذشته را با ثبت بازدهی بیش از ۱۷درصدی به پایان برد که در شروع هفته شاهد واگذاری ۵میلیون سهم از سوی شرکت سرمایه‌گذاری آتیه‌اندیشان مس بود. این حقوقی در معاملات روز یکشنبه نیز به روند عرضه‌های خود در این نماد ادامه داد و ۶۰۰هزار سهم دیگر را نیز به فروش رساند. توسعه ومدیریت سرمایه صبا نیز دیگر حقوقی «فملی» بود که ۶میلیون سهم را در معاملات روز سه‌شنبه به فروش رساند. در روز چهارشنبه نیز ۱۰میلیون سهم از سوی سرمایه‌گذاری توسعه معادن وفلزات به فروش رفت.

10