سناریوهای سودآوری «شاراک»
«دنیای بورس» در گزارشی با در نظر گرفتن عمده احتمالات موجود، سودآوری «شاراک» در سال ۹۷ را برآورد کرده است. صورتهای مالی حسابرسی شده سال ۹۶ پتروشیمی شازند روی کدال نشان میدهد «شاراک» موفق شده طی سال گذشته به ازای هر سهم خود ۶۲۶ ریال سود محقق سازد. به این ترتیب این شرکت آخرین پیشبینی از سودآوری خود را ۱۱۸ درصد پوشش دهد. با این حال تا اینجا، سال ۹۷ برای نمادهای پتروشیمیایی به گونهای کاملا متفاوت رقم خورده است.
از نیمه فروردین ماه، با حذف آنچه در سالهای گذشته از آن با نام رانت پتروشیمیها یاد میشد، نمادهای این گروه در مسیر نزولی قرار گرفتند. قیمت هر سهم «شاراک» که در تاریخ ۲۰ فروردین در سطح ۳۳۴ تومان قرار داشت طی دو هفته با افت ۱۵ درصدی تا ۲۸۸ تومان نیز عقبنشینی داشت و بعد از آن تا مدتی در همین محدوده نوسانات ملایمی را تجربه کرد. طی روزهای پایانی خردادماه و در پی تقویت اخبار مربوط به محاسبه نرخ خوراک با دلار ۳۸۰۰ تومانی اما قیمت نمادهای این گروه توانست مجددا بر مدار رشد قرار گیرد. «شاراک» نیز از این قاعده مستثنی نبود.این روند به خوبی نشان میدهد که تاثیر نرخ ارز در قیمت سهام نمادهای پتروشیمیایی چگونه بازتاب مییابد و این مساله خود متاثر از اختلاف نرخ ارز حاصل از فروش با نرخ ارز در نظر گرفتهشده برای خرید خوراک است. این موضوع اما برای پتروشیمی شازند اهمیت بالاتری نسبت به دیگر همگروهیها نیز دارد.
نگاهی به رویه تولیدات و سبد فروش محصولات در بیش از 3 سال اخیر نشان میدهد که هزینهها و نرخ فروش محصولات عامل اولویتدار تعیین سود پتروشیمی شازند است و هر دو جنبه نیز به نحوهای مستقیم از نرخ ارز اثر میپذیرند (البته باید در نظر داشت که قیمت نفت نیز عامل تعیینکننده دیگری است که در تعیین هزینه مواد مصرفی این شرکت اثر ملموس و مستقیمی دارد. رشد قیمت نفت میتواند عامل حمایتی از رشد قیمت محصولات پلیمری باشد، با این وجود اما و اگرهای بسیاری در این میان مطرح میشود که اثر رشد مستقیم نفت در محصولات پلیمری را بسیار کمرنگ میکند.) بر این اساس سودآوری «شاراک» برای سال ۹۷ را میتوان بر مبنای نرخ ارز سناریوبندی کرد. در تمامی این برآوردها میزان و نسبت تولید و ضمنا فروش محصولات مطابق سال مالی ۹۶ در نظر گرفته شده است. همچنین میانگین قیمت هر بشکه نفت تگزاس (بهعنوان معیار) ۷۰ دلار در سال ۹۷ فرض شده است. جدول زیر سود هر سهم «شاراک» را، با فرض نرخ ۴۲۰۰ تومانی دلار مبادلهای، برای نرخهای متفاوت دلار آزاد نشان میدهد:
حالت اول: تداوم وضعیت دو ماهه اخیر؛ بدان معنا که نرخ خوراک مصرفی و نرخ فروش محصولات پتروشیمی شازند بر مبنای دلار تکنرخی شده ۴۲۰۰ تومانی محاسبه شود. در این صورت با فرض میانگین ۷۰ دلاری قیمت نفت میتوان انتظار تحقق سود ۲۹ تومان به ازای هر سهم را برای شاراک داشت.
حالت دوم: مطابق زمزمههای اخیر خوراک با دلار ۳۸۰۰ تومانی در اختیار پتروشیمی شازند قرار گیرد و به جای آن ارز حاصل از فروش محصولات، با نرخ ۴۲۰۰ تومان به نیما بازگردد. در این صورت میتوان برای «شاراک» سود هر سهمی معادل ۵۶ تومان برآورد کرد.
حالت سوم: تک نرخی شدن ارز در سطوح بالاتر از نرخ فعلی؛ این مساله میتواند سود هر سهم «شاراک» را نسبت به حالت فعلی افزایش دهد. میتوان این گونه عنوان کرد که هر ۱۰ درصد افزایش در سطح تعادل نرخ دلار میتواند ۱۰ تومان به سود هر سهم پتروشیمی شازند بیفزاید. بهعنوان مثال در صورتی که دلار در سطح نزدیک به ۵ هزار تومان قرار گیرد (۲۰ درصد افزایش نسبت به قیمت فعلی) سود هر سهم «شاراک» میتواند به ۵۰ تومان برسد که نزدیک به ۲۰ تومان با عدد ارائه شده در جدول بالا اختلاف دارد.
یکی از حالتهایی که وقوع آن اصلا دور از انتظار نیست بار دیگر دو نرخی شدن نرخ ارز (خروج معاملات بازار آزاد ارز از حالت غیرقانونی و پذیرفتن این نرخ بهعنوان ارز رسمی) است. در این صورت با فرض دلار مبادلهای ۴۲۰۰ تومانی و نرخ ارز آزاد متفاوت، سودآوری «شاراک» به حالات ایدهآل خود نزدیک خواهد شد.
ارسال نظر