مقاومت فولاد در برابر کاهش قیمت

 این مطلب به این معنی است که صحنه‌گردانی تقاضا در بازار هنوز آغاز نشده است یعنی هنوز مشتری به‌صورت کامل و جامع برای بازار تعیین تکلیف نکرده و جایگاه متعادلی در فرآیند کشف نرخ دارد. در هر حال چیزی که در بازار مشخص است تمایل بسیاری از فروشندگان به کاهش نرخ‌های پیشنهادی برای افزایش حجم فروش است ولی روند کلی بازار هنوز در برابر افت نرخ گسترده مقاومت می‌کند. حتی اگر جریان عمومی در بازار را کاهشی در نظر بگیریم، شیب افت قیمت‌ها چندان زیاد نیست. اینکه بازار فولاد برای هفته‌ها در برابر جریان کاهشی نرخ مقاومت کرده خود یک خبر مهم به‌شمار می‌آید آن‌هم در شرایطی که جرقه‌های مهمی از رشد قیمت‌ها را نیز در هفته‌های گذشته شاهد بودیم. البته هر دو هفته اخیر با یک روز تعطیلی همراه بود که یک سرعت‌گیر برای بهبود بازار به‌شمار می‌رود. این موارد به این معنی است که جریان غالب قیمتی را باید در هفته آینده مورد بررسی دقیق‌تر قرار داد. تنها این نگرانی وجود دارد که بازاری که سال‌ها با آرامش قیمتی بیگانه بوده و در هفته‌های اخیر با چنگ و دندان از نرخ‌های فعلی حمایت کرده و بعضا موفقیت کامل هم نداشته است چه زمانی دست از مقاومت خواهد کشید. شاید بیشتر بحث بر سر زمان باشد تا دورنمای بازار اگرچه نمی‌توان منکر برخی بازی‌های بازارساز در بازار فولاد شد. البته چند جرقه رشد نرخ در شرایط فعلی حداقل کاربردی که می‌تواند داشته‌ باشد مقاومت در برابر افت قیمت‌هاست هرچند گذشت زمان به معنی تغییر فاز و نزدیک‌تر شدن به روزهای سرد سال است آن هم در شرایطی که اوضاع در بازارهای جهانی هم چنگی به دل نمی‌زند.

تغییر فازهای زیرپوستی معاملات بورس‌کالا

روز گذشته در بورس‌کالا شاهد ثبت ۷ عرضه از مصنوعات مختلف فولادی بودیم که در نهایت ۴ عرضه مورد معامله قرار گرفت و باز هم شمش با رقابت و رشد قیمت‌ها به نسبت قیمت‌های پایه دادوستد شد. مهم‌ترین عرضه روز گذشته را می‌توان عرضه ۵ هزار تن شمش مجتمع ذوب‌آهن فولاد خزر دانست که با ۲۹ هزار تن تقاضا همراه شد. روند رقابت برای خرید شمش در بورس‌کالا هنوز هم ادامه دارد و با توجه به شرایط معاملات می‌توان گفت که احتمالا این روند رقابت باز هم ادامه می‌یابد. البته معاملات روز گذشته از ویژگی‌های دیگری هم برخوردار بود که نیاز به بررسی دقیق‌تری دارد. از ۴ معامله ثبت شده دیروز، دو مورد آن نسیه بود یعنی روال نسیه‌فروشی هنوز در بورس‌کالا ادامه دارد و شاید این روند باز هم تداوم یابد. این شرایط در کنار داده‌های واقعی بازار داخلی نشان می‌دهد که فروش حتی برای واحدهای بزرگ و برجسته فولادی هم دشوار شده است.  نوسان قیمت‌ها نیز به‌گونه‌ای ایفای نقش می‌کند که بعضا آزادی عمل را از خریدار دریغ می‌دارد.

البته دیروز فولاد صنعت بناب هزار و ۱۲ تن سبد میلگرد نقدی عرضه کرده بود که ۴۴۰ تن آن با قیمت پایه مورد معامله قرار گرفت. روز گذشته اما دومین عرضه نسیه – مچینگ در ماه جاری هم به ثبت رسید و فولاد سپید فراب کویر ۱۱۰ تن میلگرد خود را در این چارچوب مورد معامله قرار داد. عرضه پیشین نسیه – مچینگ هم به همین تولیدکننده بازمی‌گردد. این وضعیت نشان می‌دهد که فروشنده حتی به‌صورت نسیه ترجیح داده که کالای خود را در بورس‌کالا عرضه و معامله کند حتی در شرایطی که معامله خارج از بورس قطعی شده است. این داده را باید یک سیگنال مثبت به‌شمار آورد که می‌تواند به تداوم این شیوه معاملاتی و گسترش آن به سایر فروشندگان هم منجر شود.

 ذات حضور در بورس‌کالا و داد و ستد در این بازار رسمی اگرچه برای برخی توجیه چندانی ندارد ولی ساده‌ترین ویژگی‌ آن ایجاد برند معاملاتی و شناخته شدن تولیدکنندگان خواهد بود و این ذهنیت را ایجاد می‌کند که برخی از واحدهای تولیدی، شرایط ساده‌تری را برای مصرف‌کننده واقعی فراهم کرده و به شیوه‌های نوین بازاریابی در بازارهای رسمی رو آورده‌اند. باید پذیرفت که بازار در روزهای خوبی قرار ندارد و نوسان قیمت‌ها نیز این داده را به اثبات می‌رساند و حتی ممکن است دشواری‌های بازار باز هم افزایش یابد. در هر حال روزهای سرد سال و فرارسیدن ماه محرم واقعیت‌هایی است که نمی‌توان منکر آن شد و همچنین روند کاهش قیمت‌های جهانی در کنار بیم و امید دلاری در بازار که همه این موارد می‌طلبد واحدهای تولیدی از تمامی ظرفیت‌های موجود در روزهای آینده بهره ببرند.

تجربه نشان داده بازار منتظر کسی نمی‌نشیند و مسیر خود را طی خواهد کرد. البته برای استفاده حداکثری از تمامی ابزارهای فروش باید قبل از روزهای سخت به فکر آموزش، آماده‌ کردن ملزومات آن و سپس پیگیری برای جذب مشتری و حتی صبر و نظاره برای اجرایی شدن برنامه‌ها بود. این موارد از آن‌جایی اهمیت پیدا می‌کند که دورنمای بازار فولاد چه در بازار داخلی و چه در بازارهای بین‌المللی اگر تیره و تار نباشد ولی مبهم است. روند کاهش قیمت‌های جهانی ادامه داشته و جنگ تجاری هم تمایل جدی به سمت آرامش ندارد.  این روند اگر با رکودی عمیق‌تر از شرایط فعلی همراه شود نگرانی‌ها نیز دوچندان خواهد شد. در این شرایط فرض کنیم قیمت دلار هم میل به صعود نداشته باشد بنابراین بخشی از جذابیت‌های صادراتی به افت قیمت‌های جهانی محدود می‌شود.  در آینده بیشتر به این موارد خواهیم پرداخت ولی بهتر است واحدهای تولیدی به این موارد بیشتر توجه کنند تا مخاطرات احتمالی نتواند به کاهش حجم تولید آنها بینجامد. هفته آینده آغاز شهریورماه است و تا آغاز ماه محرم نزدیک به ۱۰ روز زمان باقی‌ است و به‌صورت سنتی بازار به روزهای سرد سال و مناسبت‌های مذهبی واکنش نشان می‌دهد.

12-02