مدیرعامل بورسکالای ایران مطرح کرد
نیاز اقتصاد به بهرهگیری از ابزارهای پوشش ریسک بازار سرمایه
وی با اشاره به اینکه امیدواریم در سال ۹۸ اقتصاد کشور از نوسانات در امان بماند، ادامه داد: باید از ظرفیتهای بازار سرمایه برای پوشش نوسانات و ریسکهای موجود در اقتصاد کشور استفاده شود، همچنین امیدواریم در زمینه تامین مالی شرکتها نیز نقش بازار سرمایه پررنگ تر شود. مدیرعامل بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: در سال ۹۷ بسیاری از متغیرهای اصلی اقتصاد همچون نرخ ارز، سود بانکی و تعرفههای ورود و خروج کالا به کشور تحت تاثیر نوسانات و تصمیماتی قرار گرفتند که این امر موجب شد بازار کالا نیز تلاطم را تجربه کند و میزان تقاضای کالاهایی که در بورس مبادله میشوند و مشمول محدودیتها هستند نیز افزایش یابد. سلطانینژاد ادامه داد: هدف قانونگذار و سیاستگذار این بود که کالاها با قیمتهای متناسب و بهرهگیری از یارانههای موجود دربخش انرژی به دست مصرفکننده نهایی برسد، اما متاسفانه تجربه نشان میدهد که این امر امکانپذیر نخواهد بود. وی افزود: بخش قابل توجهی از یارانهای که برای تامین مواد اولیه در نظر گرفته میشود، بین عوامل توزیع تقسیم میشود از این رو خوشبختانه سیاستگذاران در شهریور سال گذشته اقداماتی را در راستای اصلاح این تصمیم انجام دادند که پس از آن بازار وضعیت آرام و متعادلی را تجربه کرد.
وی تاکید کرد: تغییر مولفههای اصلی اقتصاد همچون نرخ ارز و سود بانکی همه بخشهای اقتصادی از جمله بورسکالا را تحت تاثیر قرار میدهد اما فعالان بازار نباید تحت تاثیرهیجانات زودگذر قرار گیرند. سلطانینژاد با اشاره به اینکه فعالان بازار در سال ۹۷ همبستگی میان بازار اوراق و کالایی را احساس کردند، ادامه داد: همچنین با بهرهمندی از قابلیت رسانهها اقداماتی در زمینه آگاهسازی نیز انجام شد. مدیرعامل بورس کالا با بیان اینکه نوسانات سال ۹۷ موجب شد که نیاز به ابزارهای مشتقه در کشور احساس شود، گفت: ایجاد بازار مشتقه قوی موجب میشود که در زمان ایجاد نوسانات بدون هزینه کالا و ذخایر کالایی و صرفا توسط منابع مالی بازار را تنظیم و مدیریت کرد. وی ادامه داد: براساس ماده ۳۲ قانون برنامه ششم باید به طراحی و ایجاد ظرفیت ابزارهای بورسی برای تنظیم بازار و ایجاد بازارهای متمرکز در حوزه کالایی توجه شود. سلطانینژاد در پاسخ به این سوال که بورس کالا در سال ۹۷ چه اقداماتی برای شرکتهای پتروشیمی انجام داده است، افزود: در سال ۹۷ بیش از ۴ میلیون تن محصولات پلیمری و شیمیایی مورد معامله قرار گرفت که این میزان بیشترین حجم معاملات محصولات پتروشیمی در طول تاریخ بورس کالا محسوب میشود.
۹۷، سال زعفرانی بورس کالا
وی سال ۹۷ را سال زعفرانی بورس کالا دانست و افزود: از ابتدای راهاندازی بازار نقدی زعفران تاکنون ۱۰۰ تن از این محصول مورد معامله قرار گرفته که بخش زیادی از این معاملات در سال ۹۷ انجام شده است. سلطانینژاد با بیان اینکه سالانه ۴۰۰ تن زعفران در کشور تولید میشود، افزود: در سال گذشته ۱۲۰۰ تن از این محصول در بازار مشتقه مورد معامله قرار گرفت. وی با بیان اینکه در بازار مشتقه، معاملات منجر به تحویل کالا نمیشود، ادامه داد: اما بازار اهرمی موجبات جذب نقدینگی، ایجاد مزیت نسبی و زمینهای برای پوشش ریسک کشاورزان و فعالان بازار را فراهم میکند. مدیرعامل بورس کالا با بیان اینکه کشاورزان از زمان کاشت محصول میتوانند در بازار آتی موقعیت فروش را دریافت و تضمین کنند که محصول خودرا با قیمت تعیین شده میفروشند، افزود: خریداران، تجار و کشاورزان میتوانند دربازار آتی محصولات خود را در برابر ریسک پوشش دهند. وی با بیان اینکه امکان پوشش ریسک در بازار زعفران ایجاد شد، افزود: هرچند در این زمینه نیز نواقصی وجود دارد، اما برخی از کشاورزان میتوانند با تحویل محصولات خود به انبارهای پذیرفته شده بورس کالا در بازار محصول را به فروش برسانند و دست واسطهها را کوتاه کنند. از سویی دیگر برای صندوقهای سرمایهگذاری نیز امکان خرید زعفران فراهم شده است؛ زیرا تاکنون کسانی که فعال حوزه مالی بودند نمیتوانستند کالا بخرند، اما با تبدیل این محصول به گواهی سپرده این افراد نیز میتوانند زعفران را بخرند.
ارسال نظر