مدیرعامل مجتمع معدنی و صنعتی گلگهرعنوان کرد:
تحریم مانع حرکت توسعهای گلگهر نمیشود
ناصر تقیزاده، مدیرعامل معدنی و صنعتی گلگهر با اعلام این مطلب به «دنیایاقتصاد» گفت: هماکنون پروژههای در دست اجرای گلگهر شامل طرح توسعه آهن اسفنجی و فولاد، کنسانتره، طرح زیستمحیطی، توسعه معدنکاری و حملونقل ریلی است که با جدیت جملگی در حال اجرا هستند.تقیزاده درخصوص جزئیات طرحهای توسعهای در دست اجرای این مجموعه خاطرنشان کرد: پروژه مگا مدول ۸/ ۱ میلیون تنی آهن اسفنجی در شرکت توسعهآهن و فولاد گلگهر در حال پیشرفت است و در مراحل پایانی به سر میبرد و به زودی برای افتتاح این طرح از معاون اول ریاستجمهوری دعوت خواهیم کرد.وی افزود: همچنین طرح تولید ۳ میلیون تنی ورق را پیشرو داریم که با وجود اجرای تحریمها با سرعت مناسبی در حال اجراست. این طرح از پیشرفتهترین تکنولوژی روز دنیا برخوردار است و تاکنون معادل ۵ هزار تن سازه فلزی آن تجهیز و نصب شده است.
وی یادآور شد: یک طرح ذوب یک میلیون تنی نیز تا یک ماه آینده به بهرهبرداری میرسد. تقیزاده در پاسخ به این پرسش خبرنگار «دنیایاقتصاد» مبنی بر تامین فاینانس از بانک اوبر اتریش و وضعیت آن در شرایط پدید آمده در تحریمها خاطرنشان کرد: اگر چه موارد این چنینی با تحریمها دچار مشکل میشوند اما ما در برنامهریزیهای خود با شیوه مناسب این موارد را پشتسر میگذاریم.مدیرعامل معدنی و صنعتی گلگهر با اشاره به جزئیات بیشتر طرحها از عملیات اکتشافات بین معادن و آنومالیهایی نظیر آنومالی ۱۱، ۷ و ۱۲ بهعنوان دستاوردهای بینظیر در اکتشافات یاد کرد و افزود: در محدوده بین معادن با ۵۵ گمانه معادل ۲۷ هزار و ۷۰۰ متر حفاری انجام شده است که طول رگه یا ضخامت ذخیره آن بالغ بر ۱۶۰میلیون تن است.وی با اشاره به حفاریهای انجام شده در سال ۹۷ که بیش از ۲۰ هزار متر بوده، افزود: در آنومالی ۱۱ معادل ۱۸ هزار و ۹۰۰ متر، آنومالی ۷ معادل ۳ هزار و ۴۰۰ متر و در آنومالی ۱۲ سه هزار و ۱۵۰ متر هر یک به ترتیب با ۲۴، ۱۰ و ۹ گمانه عملیات حفاری به انجام رسیده و از این رو با نتایج به دست آمده ذخایر سنگ آهن ایران به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
وی گفت: همچنان عملیات اکتشاف در گلگهر ادامه خواهد داشت بهطوری که بیش از ۱۰ هزار متر حفاری در دستور کار این شرکت در منطقه ایران مرکزی جای دارد.مدیرعامل معدنی و صنعتی گلگهر گفت: در حال حاضر بیشترین حجم اکتشاف معادن در کشور، از سوی شرکت معدنی و صنعتی گلگهر صورت میگیرد. این شرکت اعلام کرده آمادگی پذیرش اکتشاف در هر پهنهای که در اختیار آن قرار میگیرد را دارد. ضمن اینکه میزان حفاریهای صورت گرفته در زمینه اکتشافات از ابتدای سال جاری تا کنون، بیش از ۲۰ هزار متر بوده است. شرکت گلگهر در انجام اکتشافات هیچ محدودیتی ندارد. نکته قابل توجه در مورد اکتشافات شرکت گلگهر آن است که این اقدامات مورد رضایت ایمیدرو بوده و این سازمان از آن حمایت کرده است.مدیرعامل معدنی و صنعتی گلگهر از به کارگیری روش جدید IPC در بهرهبرداری از معادن روباز تا عمق ۳۰۰ تا ۴۰۰ متر خبر داد و افزود: در این روش که در دنیا بسیار مورد استفاده قرار دارد سبب میشود که بهرهبرداری از معادن روباز با عمق زیاد صرفه اقتصادی برای آن مجموعه به همراه داشته باشد. اولین بار گلگهر در ایران به این شیوه متکی شده که به زودی اثر آن در تولید شرکت قابل ملاحظه خواهد بود.تقیزاده در ادامه درخصوص شیوه IPC و جایگزینی آن نسبت به روش فعلی توضیح داد به دلیل بروز تحریمها احتمال افزایش قیمت سوخت، بهرهگیری از دامتراکهای مستعمل و کمبود زیرساختهای جادهای روش جدید را جایگزین خواهیم کرد و این اقدام مدیریتی سبب میشود تا از بسیاری از هزینههای تحمیلی به گلگهر کاسته شود.وی افزود: این روش قابلیت استفاده در معادن بزرگ را دارد و فعالیت این گونه معادن را اقتصادی میکند.تقیزاده با اعلام آغاز عملیات اجرایی اصلاح خطوط ۵، ۶ و ۷ کنسانتره برای افزایش ظرفیت ۱/ ۲ میلیون تن تصریح کرد: در این رابطه پیمانکاران نیز انتخاب و مسائل مالی آن به میزان ۴۲ میلیون یورو و ۱۷۸ میلیارد تومان تقریبا حل شدند. خط ۴ کنسانتره نیز افزایشی حدود یک میلیون تنی از نظر حجمی و همچنین افزایش کیفیت و راندمان خواهد داشت. بودجه این طرح ۲۹ میلیون یورو و ۶۴ میلیارد تومان است. زمان خاتمه دو طرح پایان سال آینده خواهد بود. وی افزود: علاوه بر این، اجرای قطعه اول راهآهن سیرجان به کرمان نیز به طول ۶۰ کیلومتر آغاز شده است. اسناد مناقصه این طرح نیز منتشر شده و تا یک ماه آینده پیمانکار انتخاب خواهد شد. اعتبار این راهآهن حدود ۲ هزار میلیارد تومان است که با مشارکت گلگهر و دولت ساخته میشود. همچنین در زمینه حمل ریلی حدود یک هزار واگن و ۱۵ لکوموتیو خریداری شدهاند.
تقیزاده گفت: در اعتصابات کامیونداران مشخص شد که اگر گلگهر حمل ریلی نداشت، کارخانههای فولاد کاوه و فولاد هرمزگان تعطیل میشدند. گلگهر اولویت خود را همواره در تامین داخلی قرار داده است حتی اگر منجر به کاهش سود این شرکت شود. گلگهر روزی ۱۷ هزار تن گندله را با راهآهن خود به شرکتهای یاد شده حمل میکند. گلگهر قصد دارد ۱۰ لکوموتیو و یک هزار واگن دیگر خریداری کند تا ناوگان حمل ریلی خود را تکمیل کند. تقیزاده افزود: گلگهر قرار است در داخل سایت حدود ۷۰ کیلومتر خطوط راهآهن تا معادن احداث کند. در این رابطه زیرسازیهای لازم انجام شدهاند و قرار است همه شرکتهای در حال کار در منطقه گلگهر به راهآهن وصل شوند. گفتنی است که ریلگذاری آغاز شده است.
مدیرعامل معدنی و صنعتی گلگهر به طرح دیگر بسیار مهم، اقتصادی و از نظر زیست محیطی با اهمیت گلگهر اشاره و خاطرنشان کرد: این طرح شامل تبدیل گاز سولفور به سولفات آمونیوم بهعنوان کود شیمیایی است. این طرح هم باعث کاهش آلودگیهای هوا و هم برداشتن جرائم محیط زیستی میشود. برآورد شده است سالانه ۲۰۰ هزار تن سولفات آمونیوم از این محل تولید شود. البته آمونیاک مورد نیاز از شیراز تامین خواهد شد. عملیات اجرایی این طرح نیز بهزودی آغاز میشود. علاوه بر این قرار است در راستای حفاظت از محیط زیست ۵ هزار هکتار فضای سبز اطراف مجتمع معدنی و صنعتی گلگهر ایجاد شود که خوشبختانه تا کنون ۲۵۰ هکتار آن محقق شده است.وی در عین حال که خواستار حمایت دولت در زمان تحریمهاست معتقد است که تحریمها باعث ایجاد شرایط دشواری در کشور شدهاند. بنابراین مدیران شرکتهای صادراتی باید مراقب باشند و در این شرایط با دقت عمل کنند. وی تصریح کرد: شرکتهای بزرگ هنگامی که با بحران مواجه شوند و در صورت ورشکستگی، دیگر یارای بلند شدن نخواهند داشت و مشکلات اجتماعی بسیاری پدید خواهد آمد. اما شرایط تنها در اختیار شرکتهای بزرگ نیست و باید دولت و حاکمیت به این امر ورود کنند. بنابراین نباید اجازه داد که این شرکتها زمین بخورند. این شرکتها باید تا حد امکان اختیار عمل را در زمینههای مختلف در دست گیرند تا در صورت لزوم برای مقابله با شرایط تحریمها و مشکلات اقتصادی، بتوانند سرعت عمل لازم را داشته باشند.
ارسال نظر