سیکینگ آلفا عملکرد سه ماه اول سال ۲۰۱۸ را بررسی کرد
کارنامه بد برای فلزات پایه
در این بین سیکینگ آلفا با اشاره به اینکه ۶ فلز غیرآهنی در سه ماهه اول سال جاری میلادی در مقایسه با سه ماهه پایانی ۲۰۱۷ با وضعیت کاهشی (زیان) روبهرو بوده است، مینویسد؛ بهترین محصول در بخش فلزات پایه در این دوره نیکل بوده که حدود ۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است. قلع نیز ۳۱/ ۶ درصد رشد قیمتی را از آن خود کرده درحالیکه روی ۶۴/ ۰ درصد افزایش یافته و آلومینیوم بدترین افت را تجربه کرده و با ۵۲/ ۱۰ درصد افت ضعیفترین عملکرد را در این گروه از آن خود کرده است که البته دلیل آن تعرفه ترامپ روی این فلز در ماه مارس بود که باعث افت قیمتی آن شد. این فلز نه تنها در بازار نقدی که در بازار آتی نیز با افتهای قابل توجهی روبهرو شده بهطوریکه در بورس کامکس قیمتهای آتی این فلز ۳۳/ ۸ درصد افت قیمتی را تجربه کرد. این در شرایطی است که شاخص دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزهای معتبر در این بازه زمانی ۲/ ۲ درصد کاهش یافت که البته در چنین مواردی انتظار میرود ارزش فلزات پایه با افزایش روبهرو شود اما به دلایل متعددی این اتفاق در بازه ۹۰ روزه اول ۲۰۱۸ نیفتاد. بررسیها نشان میدهند نوسانات در بازارهای سهام در همین دوره زمانی یکی از مسائلی بوده که ریسک در بسیاری از بازارها را کاهش داده است. دلار در این مدت کاهش یافته و این امر احتمال افزایش نرخهای بهره را در آینده افزایش داده است. از طرفی به دلایلی همچون سیاستهای تعرفهای در ایالات متحده و احتمال بروز جنگهای تجاری در آینده که در سه ماهه اول سال جاری میلادی به اوج خود رسیده بود شاخصهای صنعتی با کاهش شدید روبهرو شدند و از طرفی ریسکهای صنعتی در جهان افزایش یافت. در این مدت ترامپ یک تعرفه ۱۰ درصدی را برای آلومینیوم در نظر گرفت و همین تعرفه برای فولاد نیز ۲۵ درصد اعلام شد. برخی معتقد بودند احتمال دارد در سایر فلزات نیز شاهد بروز تعرفههایی باشیم که البته این امر هنوز محقق نشده است و حتی به نظر میرسد این پیشبینی و نگرانی منتفی شود. این موضوع روی سیاستهای تجاری شرکای آمریکا نیز اثرگذار بود هرچند با نظر ترامپ کانادا و مکزیک فعلا از این تصمیم مستثنی هستند اما در صورتی که ترامپ پیمان نفتا را ملغی کند این سیاست این دو کشور را نیز در بر خواهد گرفت. این سیاست به حدی برای برخی کشورها از جمله چین سنگین تمام شد که دست به مقابله به مثل زد بهطوریکه اخیرا روی واردات ۱۲۸ قلم کالای آمریکایی تعرفه بست که این تصمیم بازارهای سهام ایالات متحده را با افت روبهرو ساخت چراکه باز هم نگرانیها از بروز جنگ تجاری بین این دو کشور افزایش یافته است و این موضوع به خصوص زمانی از اهمیت برخوردار میشود که در میان محصولات مذکور کالاهای صنعتی نیز دیده میشود که این امر میتواند روی قیمت کالاهای صنعتی و بالطبع فلزات پایه اثرات مستقیمی برجا بگذارد. این در حالی است که شاید باید سال ۲۰۱۷ را یکی از کم ریسکترین سالها در حوزه تجاری دانست که باعث شد بازارها مسیرهای صحیح خود را طی کنند چراکه تحریک قیمتی با استفاده از سیاستهای دولتی اعم از سیاستهای تجاری و تعرفهای به حداقل خود رسیده بود. با این حال به نظر میرسد سال ۲۰۱۸ سالی است که در آن باید منتظر ریسکهای تجاری و تعرفهای بود که این مسأله میتواند روی بازارهای کالایی اثرات منفی بر جا بگذارد کما اینکه این آثار از هم اکنون آغاز شدهاند.
فلز سرخ در بازار گاوی
مس در سال ۲۰۱۶ بیش از ۱۸ درصد سود را نصیب صاحبان این صنعت کرد و افزایش قیمتی را در این محدوده تجربه کرد و در سال گذشته نیز در بازار کامکس و لندن به ترتیب ۶/ ۳۱ و ۳۰ درصد رشد قیمتی را تجربه کرد. با این حال در سه ماهه اول سال جاری قیمت مس ۳۳/ ۸ درصد افت را از سر گذراند. این فلز پس از نوامبر ۲۰۱۶ که قیمت ۳۲/ ۲ دلار در هر پوند (واحد وزنی کمتر از نیم کیلوگرم) را تجربه کرد توانست به قیمتهای بالاتر از حد قابل پیشبینی منتقل شود. از دیدگاه فنی این فلز در آن دوره پتانسیلهای خوبی را برای رشد قیمتی به دست آورد و در قلمرو خرید بالاتر قرار گرفت که این مسأله در تجزیه و تحلیلهای فاندامنتال رشد قیمتی را تشدید میکرد. با این حال در ماه پایانی سال ۲۰۱۷ توانست بار دیگر وارد یک مسیر صعودی شود که البته این مدار صعودی را در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۸ از دست داد. این در حالی است که میزان ذخایر مس از ۳۵۰ هزار تن به ۲۵۰ هزار تن کاهش یافت که این مسأله تمایل به اصلاح قیمتی را در این فلز افزایش داده بود. اما در هفتههای اول سال ۲۰۱۸ میزان ذخایر روند رو به رشدی را تجربه کرد و در سه ماهه اول توانست ۵/ ۸۹ درصد رشد را معادل ۱۸۱ هزار و ۳۵۰ تن افزایش در بازار لندن تجربه کند. در این بین سیکینگ آلفا در توضیح بیشتر به سیاستهای نرخ بهره در ایالات متحده اشاره کرده و مینویسد فدرال رزرو در سال ۲۰۱۷ سه بار نرخ بهره را افزایش داد با این حال نرخهای کنونی در ۷۵/ ۱ درصد قرار گرفته که میتواند عامل اصلی رشد قیمتی برای تمام کالاها در آینده باشد. رشد اقتصادی در ایالات متحده در حال حاضر افزایش یافته و این مسأله بازنگری مجدد نرخ بهره فدرال رزرو را تقویت میکند. بنابراین باید گفت علاوه بر مسائل تجاری در حال حاضر نرخهای بهره نیز فرمان بازارهای کالایی پایه را در دست خواهند گرفت. به هر حال در رابطه با فلز سرخ باید گفت این کالا پس از بحران مالی در ۲۰۰۸ به کمترین قیمت خود یعنی ۲۵/ ۱ دلار در هر پوند رسید که از سال ۲۰۰۰ به بعد کمترین قیمت محسوب میشود. به هر حال باید قیمتهای فعلی برای این فلز را قیمتهای مناسب در ۱۰ سال گذشته قلمداد کرد. به عبارتی بازار مس از وضعیت خرسی که حدود ۵ سال در آن قرار داشت خارج شده و به بازار گاوی وارد شده است که یک دوره مهم اصلاحی برای این فلز محسوب میشود.
بدترین عملکرد برای فلز نقرهای
در سال ۲۰۱۶ قیمت آلومینیوم به میزان ۴۳/ ۱۲ درصد افزایش یافته است درحالیکه این فلز در سال قبل از آن ۳۵/ ۱۸ درصدکاهش قیمت را تجربه کرده بود. با این حال در سال گذشته آلومینیوم توانست ۳۳/ ۳۲ درصد رشد قیمتی را به نام خود ثبت کند اما این روند در سه ماهه اول سال جاری بار دیگر معکوس شده و شاهد افت قیمتی به میزان ۵۲/ ۱۰ درصد هستیم که بدترین عملکرد را در میان فلزات پایه در این زمان به ثبت رسانده است. این کالا در حال حاضر مشمول تعرفه ۱۰ درصدی شده تا دولت آمریکا بتواند به این ترتیب سیاست حمایتی را برای تولیدکنندگان داخلی خود ایجاد کند و باعث بهبود وضعیت آنان شود. اما به عقیده کارشناسان این سیاست قطعا منجر به تحریف قیمتی از مسیر بازار خواهد شد، زیرا تعرفهها در یک اقتصاد جهانی آزاد اقتصاد تولید و مصرف را منحرف خواهد کرد و نوسانات در بازارها را افزایش خواهد داد و این اتفاق در سه ماهه اول سال جاری افتاده است. از طرفی رشد ذخایر آلومینیوم در بورس فلزات لندن در این مدت افزایش ۷/ ۱۶ درصدی را تجربه کرده است که این موضوعات بازار را در کنترل خود درآوردهاند. این موضوعات سهام شرکتهای معتبر آلومینیومی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. بهعنوان نمونه سهام الکوآ که در سال ۲۰۱۷ دو برابر شده بود و در پایان این سال به ۸۷/ ۵۳ دلار رسیده بود در ۲۹ مارس ۲۰۱۸ به ۹۶/ ۴۴ دلار به ازای هر سهم کاهش یافت که دلیل اصلی آن افت قیمت آلومینیوم بوده است.
فلز شیطانی و بهترین کارنامه در فلزات
نیکل که در سال ۲۰۱۵ توانست ۶/ ۴۲ درصد رشد قیمتی را به ثبت برساند در سال ۲۰۱۷معادل ۲۲ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد و حتی در سه ماهه اول سال جاری نیز در حدود ۸ درصد افزایش قیمت را ثبت کرد که شرایط امیدوارکنندهای را از این فلز نشان میدهد. دلیل رشد قیمتی این فلز نیز در بررسی سیکینگ آلفا افزایش تقاضا برای این فلز در مدت مورد بررسی اعلام شده است. چراکه تقاضای چین برای این فلز افزایش یافته و همین تقاضا از بازار پشتیبانی کرده است. از این محصول که در تولید فولاد ضد زنگ استفاده میشود در شرایطی که رشد اقتصادی در دنیا در حال افزایش است با رشد تقاضای مطلوبی روبهرو میشود. از طرف دیگر افت ذخایر نیکل دلیل دیگری بود که قیمت این فلز مهم را در بازارهای جهانی با رشد روبهرو ساخته است. روسیه یکی از مهمترین کشورهای تولیدکننده نیکل در دنیا است و احتمالا سیاستهای تحریمی که علیه پوتین مطرح شده در ماههای پیش رو بتواند روی این فلز اثرات بیشتری بر جای بگذارد و به رشد بیشتر قیمت آن دامن بزند. قیمت این فلز در پایان سه ماهه اول سال جاری ۱۳ هزار و ۲۸۰ دلار در هر تن اعلام شده است.
سرب و تغییر مسیر در دو سال
سرب در سال ۲۰۱۴ یکی از بدترین عملکردها را در بازارهای فلزات پایه از خود نشان داد بهطوریکه قیمت آن ۶۵/ ۱۷ درصد افت را تجربه کرد با این حال در سال بعد از آن ۳۶/ ۳ درصد افت را به ثبت رساند و در ۲۰۱۶ توانست ۱۴/ ۱۱ درصد رشد قیمتی را تجربه کند. در این بین این فلز سال گذشته ۳۱/ ۲۵ درصد رشد قیمتی را بهصورت باورنکردنی از آن خود کرد، ولی در سه ماهه اول سال جاری قیمت سرب ۶/ ۳ درصد افت را دوباره در کارنامه خود به ثبت رساند. این فلز در بازار لندن در ۳۰ مارس ۲۰۱۷ به ۲ هزار و ۴۱۰ دلار در هر تن رسید. ذخایر این فلز در سه ماهه اول سال جاری در حدود ۱۳ هزار تن کاهش یافت با این حال تاثیری در روند قیمتی نداشته است.
روی؛ روی خط ثبات
قیمت روی که در سال ۲۰۱۵ به میزان ۸/ ۲۵ درصد کاهش یافته بود بهترین فلز در LME در سال ۲۰۱۶ بود که ۵۳/ ۵۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد. رشد قیمتی این فلز در سال ۲۰۱۷ به ۵۴/ ۲۷ درصد رسید و در سه ماهه اول سال جاری، افزایش قیمت محدودی را به میزان ۶۴/ ۰ درصد تجربه کرد. روی در تاریخ ۲۹ مارس ۲۰۱۸ در قیمت ۳،۳۰۹ دلار در هر تن بسته شد. با این حال نویسنده این گزارش معتقد است احتمال ادامه افزایش قیمت در این فلز بالا است. از بین بردن چندین معدن بزرگ روی، حمایت از آن را افزایش داده و میتواند شرایط را برای افزایش قیمت فراهم کند.
قلع دومین فلز مثبت
قلع دومین فلز با رشد قیمتی مثبت در سه ماهه اول سال جاری بود که در این مدت ۳۱/ ۶ درصد افزایش یافت. چین بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده قلع جهان است. بازار جهانی قلع باید بر اساس سطوح تولید و مصرف فعلی، مازاد کمی داشته باشد. تولید این محصول در اندونزی در حال کاهش است، اما در سایر نقاط جهان افزایش یافته است. رسیدن قیمت این فلز به بیش از ۲۰ هزار دلار به ازای هر تن، همه چیز را در سال ۲۰۱۷ برای قلع فراهم کرده بود و رشد اقتصادی در چین شرایط حمایت از قیمت را فراهم کرد تا جایی که قیمت اکنون در محدوده ۲۱ هزار و ۲۰۰ تا ۲۱ هزار و ۴۰۰ دلار در نوسان است. ذخایر این فلز در بورس لندن در سطح ۲.۰۶۰ تن بوده و در طول سه ماهه اول امسال، ۱۶۰ تن کاهش یافته است. با وجودی که بازار قلع احتمالا با مازاد کمتری روبهرو شود، اما ناپایداری بازار همواره دارای پتانسیل حرکت قیمتی عظیمی است.
ارسال نظر