سیکینگ آلفا بررسی کرد
معمای بهره در بازارهای پایه
در طرف دیگر اما بررسی سالانه بازار فلزات پایه نشان میدهد قیمتها برای این گروه اغلب با رشد همراه است و در بازه سالانه همچنان افزایش قیمت را تجربه کرده ایم. در این بین اما یکی از موضوعاتی که اخیرا بر بازار فلزات اعم از آهنی و غیرآهنی اثر خواهد گذاشت، موضوع تعرفههای آمریکا روی واردات فولاد و آلومینیوم از چین و سایر کشورها است. پیش از این نیز فعالان جهانی حوزه اقتصاد از دخالتهای ترامپ در اقتصاد این کشور و حرکت به سمت حمایتگرایی از اقتصاد آمریکا تذکر دادهاند با این حال به نظر میرسد در این حوزه وی همچنان مصمم است. بر اساس پیشنهاد اولیهای که مطرح شده آمریکا و وزارت بازرگانی برای فولاد و محصولات فولادی حداقل ۲۴ درصد تعرفه و برای آلومینیوم و کالاهای مرتبط با آن حداقل ۷/ ۷ درصد تعرفه اعمال خواهد کرد که کشورهایی از جمله چین، برزیل، آفریقای جنوبی، کره جنوبی و ویتنام بیشترین اثر را از آن خواهند پذیرفت. به عقیده سیاستگذاران آمریکایی تولیدکنندگان این کشور در برابر دامپینگ این کشورها نیازمند حمایت دولت هستند و در نتیجه این تعرفهها اعمال شده است.
در این بین موضوع مهمی که در تحلیل بازارهای پایه بسیار مورد توجه قرار میگیرد سیاستهای فدرال رزرو در رابطه با تغییرات نرخ بهره است. کارشناسان معتقدند افزایش نرخ بهره در کشورهای صنعتی و اقتصادهای نوظهور باعث کاهش موجودی فلزات پایه میشود زیرا برای انجام واردات گاهی واردکننده وام میگیرد و اگر نرخ بهره افزایش یابد، هزینه تمامشده واردات زیاد میشود و نرخ تمام شده برای واردکننده بالا میرود. اگر نرخ بهره بالا رود، واردکننده نمیتواند کالای خود را وارد کند در نتیجه واردات و به دنبال آن موجودی انبارها کم میشود، کاهش موجودی فلزات پایه سبب افزایش بها میشود و افزایش بها به شکاف بین قیمتهای نقدی و آتی میانجامد. این شکاف سبب نبود اطمینان و ثبات در بازار میشود؛ اتفاقی که ریسک را بالا میبرد و همواره در افزایش بها نقش دارد، زیرا عوامل روحی روانی بازار همواره یکی از دلایلی بوده که بر آن تاثیر میگذاشته و میگذارد.
همگرایی بهره و بازار مس
نگاهی به نمودار همزمانی دو عامل نرخ بهره اوراق خزانه آمریکا و روند ماهانه حرکت قیمت مس در یک دوره ۱۰ ساله نشان میدهد که این فلز مهم در بلندمدت ارتباطی مستقیم با تمایلات نرخ بهره دارد که این ارتباط در نمودار اول مشاهده میشود. حال به نمودار دوم توجه کنید. در این نمودار درصد تغییرات صندوقهای معدنی از تاریخ ۲۰۱۲ تا کنون در کنار درصد تغییرات شاخص جهانی فلزات (MSCI) آمده است که از تطابق کامل این دو نمودار حکایت دارد که نشان میدهد این دو عامل همپوشانی کامل دارند. در این رابطه سیکینگ آلفا مرجع تحلیلی فلزات پایه در بررسی رابطه مستقیم نرخهای بهره و قیمت مس مینویسد؛ یکی از دلایل این همبستگی آن است که این ارتباط به رشد محیط اقتصادی کشورها و شرکتها بستگی دارد. شرکتها پیشبینی میکنند که افزایش فعالیت اقتصادی در آینده محتمل است و این امر میل به قرضگیری آنها را افزایش میدهد که این عامل نیز اثر مستقیمی بر نرخ بهره اوراق خزانه شرکتی خواهد گذاشت.
این همان عامل محیطی است که فعالیت اقتصادی شرکتها را افزایش داده و باعث میشود تقاضا برای فلزات پایه نیز با روند صعودی روبهرو شود. اما در این رابطه عوامل متعدد دیگری نیز وجود دارند که سرمایهگذاران و مدیران شرکتها به آن توجه میکنند. شرکتهای معدنی برای مطالعات امکان سنجی در پروژههای مختلف و سرمایهگذاریهای جدید به بررسی رقم ارزش حال خالص (NPV) میپردازند و جریانهای نقدی پیش بینی شده پروژه را مورد واکاوی قرار میدهند. نرخ تنزیل از ترکیبی از بازده قابل مقایسه و ریسکهای مرتبط با پروژه – مثلا در بخش استخراج معادن – محاسبه میشود. مقدار نرخ تنزیل تأثیر زیادی بر NPV پروژه دارد.
NPV از سوی شرکت و سرمایه گذاران برای تحلیل و مقایسه مزایای اقتصادی پروژه استفاده میشود. بر این اساس مقایسه نرخهای بهره و نرخهای تنزیلی و NPV پروژه و تمام متغیرهای موثر بر آن در این ارتباط تصمیمگیری صورت میگیرد. به این ترتیب میتوان ارتباط منطقی پروژههای معدنی را با قیمت محصول و نرخ بهره تعریف کرد. در این بین بر اساس این گزارش زمانی که نرخهای بهره یا سود اوراق بهادار بالاتر میرود، اقتصاد پروژههای معادن سه تأثیر مهم میپذیرد: نخست آنکه افزایش قیمت فلزات پایه باعث توجیه پذیری بالاتر پروژههای استخراج معدنی میشود که دست تولیدکننده را در پیشنهادهای بالاتر برای اجرای پروژه بازمیگذارد و موضوع دیگر آنکه تغییرات نرخ بهره یا اوراق تأمین مالی بدهیهای شرکتی باعث میشود هزینههای تأمین مالی گران تر شود. لذا یک تقابل بین دو گروه دیده میشود که بر تولید و آینده معادن اثرگذار است و پتانسیلهای عرضه معدنی را تحت تاثیر خود قرار خواهند داد. یک نتیجه استراتژیک از این بحث آن است در شرایطی که فلزات پایه در بیش از یک سال گذشته روند رو به رشدی را پشت سر گذاشتهاند که عمده این رشد به دلیل پایههای قوی برای رشد اقتصادی کشورهای جهان است اما رشد نرخهای بهره در بلند مدت این روند را تقویت خواهد کرد. این گزارش مینویسد تولیدکنندگان بهطور فزایندهای به سراغ طرحهای گذشته خود رفته و پروژههای بیشتری در سرتا سر جهان عملیاتی خواهد شد و اصلاحاتی که در بازارهای سهام برای این شرکتها ایجاد خواهد شد در آینده رهبری بازارهای کالایی را نیز بر عهده خواهد گرفت.
ارسال نظر