استحکامبخشی به اقتصاد کشور در گرو افزایش ۴ برابری تولید مس کاتد
به گزارش مس پرس، طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، کشور در صنعت مس دچار ضعف شدید در توسعه است؛ در حالی که بخش متمرکز کمربند جهانی مس در ایران واقع شده، تنها ۷درصد معادن مس ایران اکتشاف شده و توسعه متناسب با این ظرفیت صورت نگرفته است.
وی افزود: وقتی انقلاب اسلامی به پیروزی رسید در خرداد سال ۶۱ نخستین شمش آند در مجتمع مس سرچشمه تولید شد که از افتخارات است و از آن زمان تا سال گذشته ظرفیت تولید این مجموعه تا ۳۰۰هزار تن بوده است.
تمرکز روی اکتشافات مس است
وی ادامه داد: در این راستا، تمرکز ما روی اکتشافات است و در برنامه سالجاری انجام بیش از ۲۰۰هزار متر حفاری پیشبینی شده که در تاریخ کشور و شرکت مس بیسابقه است.
ظرفیت کشور در حوزه اکتشاف ناکافی است؛ در استان کرمان نیاز به شرکتهای مهندسی در رشته معدن داریم که هر چقدر بتوانند در این استان ظرفیت ایجاد کنند شرکت مس آمادگی جذب همه آنها را دارد.
رستمی با اشاره به اینکه در حال حاضر بسیاری از نیازهای مهندسی، اکتشافی و حفاری را از خارج استان و حتی از خارج کشور تامین میکنیم تصریح کرد: بنا داریم در محدوده زمانی معینی، ظرفیت اکتشاف را تا سال آینده بالاتر ببریم و ۷درصد ذخایر اکتشافی را به ۱۰درصد افزایش دهیم.
وی خاطرنشان کرد: کل صادرات ایران در سال گذشته ۳۴میلیارد دلار بوده، این در حالی است که شرکت مس به تنهایی با تحقق برنامههای توسعهاش قابلیت دستیابی به ارزآوری ۱۰میلیارد دلاری را دارد و این یعنی شرکت مس از ظرفیت خوبی برای رشد و توسعه اقتصادی برخوردار است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران بیان کرد: در حوزه استخراج تاکنون ۲۰۰میلیون تن استخراج در مجموعه شرکت ملی مس داشتهایم و در این بخش به شدت به شرکتهایی که ماده معدنی استخراج کنند نیاز داریم و باید تعداد پیمانکاران معدنی را افزایش دهیم.
وی اضافه کرد: در این زمینه به اتفاق وزیر صمت در سفر به بلاروس یادداشت تفاهم خرید ۵۰۰ دستگاه دامپراک را منعقد کردیم و همزمان برای فراهمآوری امکان ساخت داخل ماشینآلات معدنی با شرکتهای داخلی مانند هپکو در حال مذاکره هستیم.
رستمی افزود: فرصتهای ارزشمندی برای حضور مهندسان و شرکتهای پیمانکاری در حوزه استخراج وجود دارد؛ ما در معادن جدید، نیاز به دو تا سه سال باطلهبرداری داریم تا به ماده معدنی مس برسیم و باید از سالجاری فرآیند تامین ماشینآلات را آغاز و آنها را مستقر کنیم تا در زمینه توسعه، پیشرو باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران عنوان کرد: در حوزه تولید کنسانتره باید ۶ کارخانه تولید کنسانتره تاسیس کنیم؛ یعنی حداقل ۶۰۰میلیون یورو باید سرمایهگذاری شود؛ از این تعداد ۴ کارخانه باید در منطقه سرچشمه تاسیس شود.
وی توضیح داد: از ابتدای تشکیل شرکت مس تاکنون کارخانههای تغلیظ شرکت با ظرفیت ۱۵۰هزار تن کنسانتره ساخته شدهاند. اکنون با بررسی مهندسی و کارشناسی و دنبال کردن تکنولوژی روز، ملاحظه میشود در دنیا از تکنولوژی تولید ۶۰۰هزار تن کنسانتره در یک کارخانه استفاده میشود. بنابراین اتفاق دیگری که برای توسعه در راه است، این است که تکنولوژی روز را برای تولید کنسانتره به خدمت خواهیم گرفت.
سومین آزمایشگاه معدنی در کرمان راهاندازی میشود
وی خاطرنشان کرد: به همکاری جامعه مهندسی، دانشگاهی و علمی و تخصصی کشور نیاز داریم، از آنها کمک میطلبیم و حمایت خواهیم کرد.
رستمی در ادامه خبر داد: آزمایشگاه مرجع معدنی در استان کرمان راهاندازی خواهیم کرد. مدیرعامل شرکت ملی مس بیان کرد: در کشور دو آزمایشگاه مرجع معدنی یکی در تهران و دیگری در کرج داریم که هزاران نمونه آزمایشگاهی از سراسر کشور به این دو نقطه ارسال میشود اما تا اعلام نتیجه نهایی هر آزمایشی در حوزه معدن ممکن است ۶ ماه طول بکشد. وی گفت: مقام معظم رهبری امسال نسبت به عملکرد معدن دو مرتبه گلایه کردند؛ بنابراین این بحثها تکلیف ما را سنگینتر کرده است.
افزایش حجم استخراج مولفه دیگر برای توسعه صنعت مس
دکتر رستمی در حوزه استخراج اظهار کرد: ما سه معدن بزرگ مس در سرچشمه، میدوک و سونگون داریم و معدن دیگری هم به نام سریدون در کنار سرچشمه کشف شده؛ بنابراین بنا داریم سرعت استخراج از این ۱۹میلیارد تن ذخیره مس کشور را افزایش دهیم که حتی با سرعت بخشی به این امر، معادن مس کشور تا ۲۵۰ سال آینده جای کار دارد.
استحکام بخشی قدرت اقتصادی کشور در گرو افزایش ۴ برابری تولید مس کاتد
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران اظهار کرد: رتبه تولید مس کاتد ایران هجدهم جهان است و در داشتن ماده معدنی نیز در جایگاه پنجم جهانی قرار داریم و فاصله ۵ تا ۱۸ یعنی فرصتی وجود دارد تا از این ظرفیت، برای اشتغال و توسعه تولید و صادرات و استحکام قدرت اقتصادی کشور استفاده شود؛ بنابراین بنا داریم رتبه تولید را به رتبه ذخایر معدنی برسانیم. وی افزود: اکنون میخواهیم رتبه ۵ جهان را در تولید به دست آوریم و بنابراین باید ظرفیت تولید را از ۲۵۰هزار تن فعلی به یکمیلیون تن برسانیم.
سرمایه؛ مولفه سوم توسعه در صنعت مس
دکتر رستمی بیان کرد: سرمایه فاکتور مهمی است، شرکت ملی مس اگر سالی ۸۰هزار میلیارد تومان فروش داشته باشد ۴۰هزار میلیارد تومان آن سود است از طرفی دنیا طالب مس است و ما از جهت تامین منابع مالی هیچ مشکلی نداریم و ابزارهای تامین مالی در اختیار شرکت مس است و ریالی بدهکار نیست.