کاهش نرخ بهره میتواند خطر رکود مالی را کاهش دهد؟
چشمانداز تاریک اقتصاد جهان
در حالی که کاهش تنشهای تجاری بین آمریکا و چین موجب افزایش شاخص سهام در بازاهای جهانی شده است، ولی ۱۷ هزار میلیارد دلار اوراق قرضه با نرخ بهره منفی در بازارهای جهانی موجود است. پس از آنکه بانک مرکزی اروپا نرخ بهره پسانداز را به محدوده منفی رساند و خریداری اوراق قرضه را از سر گرفت بانک مرکزی ژاپن و فدرالرزرو نیز نرخهای بهره خود را کاهشی کردند. نظرسنجی رویترز با شرکت بیش از ۵۰۰ اقتصاددان منتشر شده است و نشان میدهد رشد اقتصادی و تورم اکثر اقتصادهای مهم دنیا احتمالا روند کاهشی خواهد داشت. در حالی که تقریبا همه بانکهای مرکزی جهان سال آینده نیز سیاستهای انبساطی پولی خود را ادامه خواهند داد، ۷۱ درصد از ۱۷۷ تحلیلگر اقتصادی اعلام کردهاند که احتمال کاهشی شدید رشد اقتصاد جهانی رو به فزونی است. تجزیه و تحلیل نظرسنجی رویترز که ۴۶ اقتصاد بزرگ جهان را شامل میشود نشان میدهد که چشمانداز رشد اقتصادی و تورم این کشورها ظرف دو سال آینده یا رو به کاهش خواهد بود یا در بهترین حالت، بدون تغییر باقی خواهد ماند. همچنین این نظرسنجی نشان میدهد رشد اقتصادی جهان در سال آینده به کمتر از ۱/ ۳ درصد خواهد رسید که کمترین رقم از آغاز نظرسنجیهای رویترز به شمار میرود. این رقم در نظرسنجی ماه جولای ۳/ ۳ درصد بود و همچنین این در شرایطی است که صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی جهان در سال آینده را ۴/ ۳ درصد پیشبینی کرده است.
پاتک چینیها به اثر نرخ بهره
یک روز پس از اعلام نتیجه سیاست پولی فدرالرزرو که با سومین کاهش نرخ بهره متوالی در سال جاری همراه شده بود، اخباری از پکن منتشر شد که باعث شد روند افزایشی که پس از اعلام کاهش نرخ بهره در والاستریت شکل گرفته بود وارونه شود. بنابراین همانطور که پاول در سخنان خود پایان ریسک تجاری را ناتمام عنوان کرده بود و با توجه به اظهارات مقامات چینی، سرمایه گذاران امید پیشین خود را از دست دادند. مقامات چینی در بیانیه رسمی خود اعلام کردند که حاضر به عقبنشینی از شرایط اصلی که پیش از این با تیم مذاکرهکننده آمریکا و شخص دونالد ترامپ مطرح کرده بودند، نیستند. همچنین آنها به روند تصمیمگیری دونالد ترامپ مشکوک هستند. همین کافی بود تا بورسهای جهانی واکنش منفی خود را یکی پس از دیگری بروز دهند.
افت محدود بازار کار آمریکا
عصر روز جمعه گزارش بازار کار آمریکا در سه بخش اصلی منتشر شد. این گزارش شامل نرخ بیکاری، رشد دستمزدهای ساعتی (میانگین) و فرصتهای شغلی ایجاد شده ظرف ماه گذشته میشود. نرخ بیکاری که در رکورد نیم قرنی خود قرار گرفته، برای ماه سپتامبر ۵/ ۳ درصد گزارش شد. در حالی که پیشبینیها این نرخ را ۶/ ۳ درصد برای ماه اکتبر در نظر گرفته بودند، این پیشبینی محقق شد و نرخ بیکاری ایالاتمتحده همانند پیشبینی ۶/ ۳درصد ثبت شد. تعداد مشاغل ایجاد شده در ماه اکتبر فراتر از پیشبینیها عمل کرد و توانست به رغم پیشبینی ۸۰ هزار فرصت شغلی، ۱۳۱ هزار فرصت شغلی جدید برای ایالات متحده ایجاد کند. تعداد فرصتهای شغلی که در شش ماه اول سال جاری میلادی ایجاد شده بود، بیشتر از مقدار آن برای ماه اکتبر است.کاهش فرصتهای شغلی ایجاد شده در ماههای اخیر میتواند نشانهای از چرخش نرخ بیکاری باشد؛ همانند تمام دورههایی که نرخ اشتغال کامل بر فضای آمریکا حاکم شده بود و نرخ بیکاری شروع به افزایش کرد.
نارسایی تورمی
رشد نرخ درآمدی ساعتی میانگین (سالانه) در آمریکا نیز همانند پیشبینی انجام شده ۳ درصد گزارش شد، اما این بخش از گزارش بازار کار نشان میدهد، در بازه زمانی ماهانه به رغم پیشبینی ۳/ ۰ درصدی نتوانست بالاتر از ۲/ ۰درصد دستمزدها را بالا ببرد. این موضوع نشان میدهد، معضل تورم در ایالات متحده همچنان پابرجا است چرا که یکی از عوامل محرک رشد تورم همین رشد دستمزدها است و چنانچه نرخ رشد دستمزدها به اندازه کافی رشد نداشته باشد انتظار افزایش تورم و رسیدن آن به نرخ هدف ۲ درصدی فدرالرزرو انتظار به جایی نیست. اگر چه جرومی پاول رئیس فدرالرزرو آمریکا نسبت به رشد دستمزدها و تورم خوشبین است، اما آنچه از دادههای مربوط به رشد دستمزدها مشخص است، این است که رسیدن به نرخ هدف، نتیجهای نیست که به زودی محقق شود.
ارسال نظر