تشدید ریسک خروج سرمایه از چین
ترمز تضعیف یوآن کشیده شد
تضعیف «رنمینبی» به عنوان اهرم مقابلهای پکن علیه تعرفهگذاری کاخ سفید، یک وجه منفی برای بازار داخلی چین به همراه دارد که با ریزش شاخصهای بازار سهام در روزهای اخیر اهمیت بیشتری پیدا کرده است. افت بیش از اندازه ارزش یوآن در برابر دلار منجر به شکلگیری جریان خروج سرمایه از بازار داخلی این کشور میشود؛ چراکه دارایی سرمایهگذاران با ریسک افت ارزش مواجه خواهد شد. بانک مرکزی چین تمایل چندانی به بروز این جریان ندارد، بنابراین برای جلوگیری از نزول بیشتر یوآن، به مداخله مستقیم در بازار ارز روی آورد. نهاد پولی چین از روز سهشنبه با فروش دلار در بازار فردایی در راستای تثبیت نرخ ارز گام برداشت و زمینه تقویت یوآن را در روز چهارشنبه فراهم کرد.
فرار سرمایهگذاران از نوسان یوآن
آخرین تحرکات یوآن در بازار «آفشور» (Offshore) (بازار ارز خارج از مرزهای چین) منجر به افزایش تقاضا برای انواع دیگر داراییهایی که نسبت به نوسانات ارزی مقاومت دارند، شد. نوسان یکماهه یوآن در برابر دلار براساس شاخص بازار ارز هنگکنگ به سقف سال ۲۰۱۸ میلادی نزدیک میشد. بنابر گزارش والاستریت ژورنال، تداوم این وضعیت در نهایت به ثبت رکورد جدیدی در تعداد قراردادهای آتی مبتنیبر دلار و یوآن آفشور منتهی شد. به گفته صرافیهای فعال در هنگکنگ، ارزش کل این مبادلات به ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسید که بخشی از آن به مداخله بانک مرکزی چین مربوط میشد.
اهمیت نرخ برابری یوآن و دلار
یوآن ظرف ۶ ماه اخیر به پایینترین سطح خود در برابر دلار آمریکا افت کرده است. تضعیف ارز چینی پس از ثبت یک دوره صعودی در برابر دلار رخ داد. درحالیکه یوآن تا انتهای ماه مه میلادی، در محدوده مثبت حرکت میکرد، سایر ارزهای مرجع و بهویژه ارز بازارهای نوظهور تحت فشار شاخص دلار نزول قابلتوجهی را تجربه میکردند. اما از ابتدای ماه ژوئن، «رنمینبی» نیز مانند سایر ارزها وارد سراشیبی شد. همانقدر که مقاومت یوآن در برابر دلار غیرمنتظره به نظر میآمد، تضعیف نزدیک به ۴ درصدی آن از ابتدای ماه ژوئن تا روز سهشنبه نیز برای سرمایهگذاران و تحلیلگران بازار جهانی ارز غیرعادی بود. تسریع روند کاهشی رنمینبی ظرف کمتر از یک هفته (تا روز سهشنبه)، زمینهساز بروز نگرانی شدید سرمایهگذاران فعال در بازارهای مرتبط با چین شد. بازگشت سایه جنگ ارزی، درحالیکه تنشهای مربوط به جنگ تجاری با نزدیک شدن به موعد اعمال موج اول تعرفههای واشنگتن علیه واردات از پکن، بالا گرفته بود بر شدت نگرانیها در بازار جهانی سهام افزود. در واقع، تضعیف کمسابقه یوآن از آغاز تاثیر تنشهای تجاری بر بازار ارز حکایت داشت. منشا نااطمینانی سرمایهگذاران، رویکرد سیاستگذاری پولی بانک خلق چین بهشمار میرود. با توجه به این موضوع که مکانیزم تعیین نرخ ارز در چین شناور نبوده و بهصورت دستوری برای مبادله در بازار مشخص میشود، شیوه مداخله بانک مرکزی چین (PBOC) مهمترین منبع موثر بر روند آتی بازار این کشور خواهد بود. این نهاد تمایلی به تضعیف پرشتاب یوآن ندارد؛ چراکه ریسک خروج سرمایه نتیجه نزول بیش از اندازه ارزش رنمینبی در سالهای اخیر بوده است. بروز چنین وضعیتی، عامل بازدارنده مقامات اقتصادی چین در استفاده از سلاح ارزی علیه واشنگتن محسوب میشود. سرمایهگذاران فعال در بازارهای مرتبط با چین نیز حساسیت زیادی به کلید خوردن سناریوی خروج سرمایه دارند.
ارسال نظر