تله‌های پیش‌رو

تعامل با پارلمان نخستین چالش بزرگ است. ماه آینده زلنسکی در مسند ریاست جمهوری اوکراین قرار می‌گیرد و توانایی او در همکاری با پارلمان این کشور یعنی رادا (Rada) عاملی بسیار مهم در تحقق انتظارات مردم است. در اوکراین رئیس‌جمهوری، رئیس سرویس امنیت کشور، فرمانده ارتش، دادستان کل، رئیس بانک مرکزی و وزرای خارجه و دفاع را تعیین می‌کند اما پارلمان باید انتصاب‌های او را تایید کند و ممکن است اصطکاک‌هایی در این حوزه مشاهده شود. انتخابات پارلمان اوکراین در ماه اکتبر امسال برگزار می‌شود و طبق نظرسنجی‌ها بعید است حزب زلنسکی در پارلمان اکثریت کرسی‌ها را کسب کند. به این ترتیب او باید حداقل با یک حزب ائتلاف کند تا بتواند سیاست‌ها و برنامه‌های خود را اجرا کند.

چالش دوم، تشکیل تیم است. با توجه به اینکه زلنسکی هیچ تجربه سیاسی و اقتصادی ندارد سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی از او انتظار دارند تیمی تشکیل دهد که شامل افرادی متخصص و سالم باشد تا اقدامات اشتباه انجام نشود. او در دوره مبارزات انتخابات ریاست جمهوری از مشورت دو وزیر سابق بهره برد و پیش‌بینی شده این دو نفر در دولت آینده اوکراین حضور خواهند داشت. به‌ویژه سالم بودن اعضای تیم از لحاظ فساد مالی اهمیت بالایی دارد. مردم اوکراین انتظار دارند در دوران ریاست جمهوری زلنسکی با فساد و نفوذ الیگارش‌ها مبارزه جدی صورت گیرد و تاثیر این مبارزه در زندگی آنها قابل لمس باشد.

چالش سوم، تعامل با صندوق بین‌المللی پول است. کمک‌های صندوق بین‌المللی پول به اقتصاد اوکراین کمک کرده دچار ورشکستگی نشود، بنابراین تداوم حمایت‌ها بسیار حیاتی است به ویژه از آن جهت که امسال و سال آینده اوکراین باید در مجموع ۸ میلیارد دلار بدهی خارجی خود را تسویه کند. اما ناکامی‌های مکرر در اجرای اصلاحات سبب تعویق اعطای کمک در برنامه صندوق بین‌المللی پول شده، طوری که از ۵/ ۱۷ میلیارد دلار تنها ۷/ ۸ میلیارد دلار به این کشور پرداخت شده است. زلنسکی باید با صندوق بین‌المللی پول مذاکره کند تا توافق حاصل شود. در سال‌های اخیر شرایط اقتصادی اوکراین اندکی بهتر شده است. اما بسیاری از مردم این کشور در فقر به سر می‌برند و تقریبا در تمامی زمینه‌ها عقب‌ماندگی قابل مشاهده است. صندوق بین‌المللی پول بر مبنای پیشرفت در حوزه‌های مختلف بخش‌هایی از وام خود را در اختیار دولت اوکراین قرار می‌دهد و زلنسکی باید نشان دهد حرکت رو به جلو با سرعت کافی در حال انجام است.

چهارمین چالش، ارتباط زلنسکی با مالک سابق بزرگ‌ترین بانک اوکراین یعنی پرایوت بانک (privatbank) است که در سال ۲۰۱۶ ملی شد. با توجه به آنکه جامعه جهانی از پیش نگران فساد مالی و نفوذ الیگارش‌ها در ساختارهای حکومتی اوکراین است، برخی پرسش‌ها درباره ارتباط‌های زلنسکی و مالک سابق پرایوت بانک مطرح شده است. احتمال لغو شدن وضعیت ملی بودن این بانک وجود دارد. اما هرگونه نشانه از اینکه زلنسکی در موضوع پرایوت بانک در کمپ مالک سابق این بانک است یک ضربه بزرگ به زلنسکی و ارتباط با صندوق بین‌المللی پول است. زلنسکی باید از همین ابتدا ترتیبی دهد تا هیچ تردیدی درباره جدیت او در مبارزه با فساد به‌وجود نیاید.

روابط با روسیه، پنجمین چالش پیش روی دولت جدید اوکراین است. نام ولادیمیر پوتین بین رهبران جهان که به زلنسکی تبریک گفتند، نیست. برنامه زلنسکی برای ارتباط اوکراین و روسیه در موفقیت او در جایگاه ریاست جمهوری اوکراین نقشی بسیار بزرگ دارد. او خواستار حرکت در مسیری جدید برای برقراری صلح با روسیه شده و همزمان قصد دارد روابط با اتحادیه اروپا را بهبود بخشد. بدون تردید این کار آسانی نیست. یکی از مقامات کرملین می‌گوید: «بهبود روابط اوکراین و روسیه فواید زیادی برای اوکراین دارد، یعنی کنترل مجدد بر منطقه جدایی‌طلب شرق اوکراین، گاز ارزان و سرمایه‌گذاری قابل ملاحظه. البته موضوع استقلال اوکراین بسیار مهم است و اقداماتی که زلنسکی برای عادی کردن روابط با روسیه انجام می‌دهد نباید سبب سلطه مسکو بر این کشور شود.