فائو خبر داد
تداوم کاهش شاخص قیمت جهانی غذا
بر اساس این گزارش، شاخص قیمت مواد غذایی فائو، در ماه مه بهطور میانگین، ۳/ ۱۲۴بودهاست که ۶/ ۲درصد نسبت به ماه آوریل کاهش داشته است. این شاخص ۱/ ۲۲درصد نسبت به بالاترین رکورد ثبتشده در مارس ۲۰۲۲ افت کردهاست.
شاخص قیمت غلات نسبت به ماه قبل ۸/ ۴درصد کاهش یافتهاست. افت قیمت غلات فائو عمدتا به دلیل کاهش ۸/ ۹درصدی قیمت جهانی ذرت و از طرفی چشمانداز مناسب تولید و پایینبودن تقاضا برای واردات رخداده است. قیمت جهانی گندم نیز در این دوره ۵/ ۳درصد کاهش داشته که به موجب افزایش عرضه بهواسطه توسعه طرح غلات دریایسیاه بودهاست. در مقابل، قیمتهای جهانی برنج در ماه مه به روند افزایشی خود ادامه دادهاست.
افزایش قیمت برنج به دلیل خرید از سوی کشورهای آسیایی و کاهش عرضه از سوی برخی از کشورهای صادرکننده مانند ویتنام و پاکستان رخداده است.
براساس گزارش فائو، شاخص قیمت روغن نباتی فائو، در ماه مه ۷/ ۸درصد کاهش یافتهاست. این شاخص بهطور متوسط ۲/ ۴۸درصد کمتر از سطح سالقبل بودهاست. قیمتهای جهانی روغن پالم در این ماه نسبت به آوریل بهطور قابلتوجهی کاهش یافته، چراکه روند نزولی تقاضای وارداتی جهانی با افزایش تولید در کشورهای عمده تولیدکننده مصادف شدهاست. همچنین قیمت جهانی روغن سویا برای ششمین ماه متوالی با توجه به افزایش تولید سویا در برزیل و موجودی چشمگیر این محصول در ایالاتمتحده آمریکا کاهش یافتهاست. همچنین قیمت روغن کلزا و روغن آفتابگردان به دلیل عرضه جهانی فراوان به روند کاهشی خود ادامه دادهاست.
شاخص قیمت لبنیات فائو نیز در ماه مه نسبت به ماه قبل ۲/ ۳درصد کاهش یافته که عمدتا به دلیل کاهش قابلملاحظه قیمت جهانی پنیر رخداده است. علت این کاهش قیمت، موجودی صادراتی بالای آن و افزایش تولید فصلی در نیمکرهشمالی عنوانشدهاست، با اینوجود قیمت جهانی شیرخشک و کره در این دوره افزایش داشته است. اما شاخص قیمت شکر در این دوره افزایش یافتهاست و به این ترتیب چهارمین افزایش ماهانه متوالی خود را بهثبت رسانده است. قیمت جهانی شکر ۵/ ۵درصد نسبت به ماه آوریل افزایش داشته است و در مقایسه با سالقبل حدود ۳۱درصد بالاتر است. این افزایش قیمت نشاندهنده دسترسی سختتر جهانی به این ماده، افزایش نگرانیها در مورد تاثیر پدیده آبوهوایی النینو بر کاشت محصولات در فصل آینده و تاخیر در فرستادن کالاها در بحبوحه رقابت شدید سویا و ذرت در برزیل بودهاست، با اینوجود چشمانداز مثبت کاشت نیشکر در برزیل در ۲۰۲۳ از افزایش بیشتر ماهانه قیمتها جلوگیری کردهاست.
شاخص قیمت گوشت فائو نیز در ماه مه، ۰/ ۱درصد افزایش یافتهاست، افزایش شاخص قیمت این مادهغذایی عمدتا بهدلیل افزایش تقاضا برای واردات گوشت مرغ از سوی کشورهای آسیایی و ناپیوستگی عرضه گوشت گاو از سوی ایالاتمتحده آمریکا بودهاست.
فائو در گزارش جدید «عرضه و تقاضای غلات» خود پیشبینی خود از تولید جهانی غلات برای فصل زراعی ۲۰۲۴-۲۰۲۳ را افزایش دادهاست. براساس این گزارش، این احتمال وجود دارد که تولید جهانی غلات در ۲۰۲۳ با ۰/ ۱درصد افزایش به ۲هزار و ۸۱۳میلیونتن برسد و تولید گندم و جو ممکن است کمتر از سطح خود در ۲۰۲۲ باشد. پیشبینی فائو در مورداستفاده از غلات در فصل زراعی ۲۰۲۴-۲۰۲۳، ۲هزار و ۸۰۳میلیون تن است. این عدد بیانگر افزایش ۹/ ۰درصدی نسبت به فصل ۲۰۲۳-۲۰۲۲ است که عمدتا بهدنبال افزایش مصرف غذای دام، عمدتا از ذرت و افزایش در مصرف غذا، بهخصوص گندم و برنج رخ دادهاست. همچنین پیشبینی میشود، ذخایر جهانی غلات در۲۰۲۴-۲۰۲۳، حدود ۷/ ۱درصد نسبت به سطح ابتدایی خود افزایش یابد و به رکورد ۸۷۳میلیون تنی خود برسد، درحالیکه نسبت ذخایر جهانی غلات به مصرف با اندکی کاهش به ۴/ ۳۰درصد خواهد رسید. فائو همچنین در گزارش جدید خود پیشبینی میکند که تجارتجهانی غلات در ۲۰۲۴ -۲۰۲۳، حدود ۴۷۲میلیونتن باشد. این رقم نزدیک به رقم تجارتجهانی غلات در ۲۰۲۳-۲۰۲۲ برآورد شدهاست، چراکه پیشبینی میشود افزایش حجم مبادله غلات سخت و برنج کاهش موردانتظار در تجارتجهانی گندم را تا حدی جبران کند.