کاهش تولید گوشت مرغ از ابتدای ۱۴۰۱
دبیرکل فدراسیون ملی طیور از کاهش ۴۵درصدی تولید گوشت مرغ در سال ۱۴۰۱ خبر داد و اعلام کرد واردات نهادههای دامی نیز طی این مدت حدود ۳۰درصد کاهش یافته است. به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، فرزاد طلاکش با بیان این مطلب توضیح داد: گزارشی که از وضعیت واردات نهادهها در سال جاری استخراج شده است، نشان میدهد واردات نهاده شامل ذرت، کنجاله سویا، دانه سویا و جو، در ۵ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۰درصد کاهش یافته است. اما با وجود کاهش واردات، نهتنها کمبودی در تامین نهاده احساس نمیشود که تامینکنندگان با مازاد این نهادهها نیز مواجهاند و برای جلوگیری از فاسد شدن و از بین رفتن نهادهها در انبار، تسهیلاتی برای مرغداران در نظر گرفتهاند تا نسبت به خرید نهاده تشویق شوند.
طلاکش تاکید کرد معنای مازاد نهاده با وجود کاهش واردات، این است که تولید مرغ کاهش یافته است. او افزود: بررسیها نشان میدهد تولید گوشت مرغ از ابتدای سال تاکنون بیش از ۴۵ درصد کاهش پیدا کرده است. دلیل این کاهش تولید کاهش اقبال مردم به گوشت مرغ است. مرغداران هم انگیزهای برای جوجهریزی ندارند. یعنی با وجود آنکه در یک هفته گذشته قیمت مرغ مقداری افزایش یافته و به قیمت مصوب رسیده و در برخی مراکز نیز تا حدودی بالاتر رفته است، باز هم انگیزه کافی برای افزایش تولید در مرغداران ایجاد نشده و دلیل این بیانگیزگی، رفتار مقامات دولتی در قبال وعدههایی است که چندان امیدبخش نبود و همانها هم تاکنون بر زمین مانده است.
دبیرکل فدراسیون ملی طیور با اشاره به برخی وعدههای دولت به مرغداران گفت: دولت قول داده بود در اواخر شهریور قیمتهای جدیدی را برای مرغ و تخممرغ اعلام کند که هنوز علامتی از این بازنگری در قیمت ظاهر نشده است. ضمن آنکه وعده داده شده بود تسهیلاتی در اختیار مرغداران قرار گیرد. همچنین مقرر بود دولت برای تحریک تقاضای مرغ و تخممرغ، کالابرگ الکترونیک صادر کند، که این وعدهها نیز اجرایی نشده است. او با تاکید بر اینکه صنعت پرورش طیور در وضعیت بدی به سر میبرد و مرغداران کوچک توان ورود به عرصه تولید را ندارند، گفت: قیمت تخممرغ در ۱۰ روز گذشته به سطح قابلقبولی رسید و تا حدی به قیمتی که مرغداران انتظار دارند، نزدیک شد. گرچه که هنوز، چند هزار تومانی از قیمتهای واقعی عقب است.
دلیل افزایش قیمت تخممرغ نیز مقداری به تقاضای شکلگرفته از سوی موکبهای اربعین، نزدیک شدن به فصل بازگشایی مدارس و افزایش فعالیت صنایع غذایی بازمیگردد. طلاکش گفت: البته ممکن است این افزایش تقاضا ادامهدار نباشد و تغییر رفتار مردم بار دیگر بازار را تحتتاثیر قرار دهد. به بیان دیگر، مردم وقتی ببینند قیمتها در سبد هزینه خانوارشان قابلتوجه است، ممکن است الگوی مصرفشان را تغییر دهند. این مساله نیز بخش تولید را در بلاتکلیفی قرار میدهد؛ چرا که تولیدکنندگان نمیدانند چه تصمیمی باید برای ادامه تولید اتخاذ کنند. اما به طور کلی، اگر سیاستهای دولت به همین روند ادامه یابد، در مهرماه افزایش قابلتوجهی در قیمت مرغ و تخممرغ تجربه خواهیم کرد.