قلدری آمریکا در WTO
به گزارش «رویترز»، ایالاتمتحده با مانع شدن از انتصاب یکی از قضات بدنه استیناف «سازمان تجارت جهانی»، این سازمان را که به تدریج درحال از دست دادن قدرت قانونی خود برای حلوفصل اختلافات تجارت بینالملل است، وارد بحرانی جدید کرد. در این باره اتحادیه اروپا طرحهایی برای اصلاح سازوکار قضاوت بدنه قضایی «سازمان تجارت جهانی» پیشنهاد کرده است. دنیس شی، فرستاده ایالاتمتحده در «سازمان تجارت جهانی» اما با طرح این موضوع که قضات استیناف از وظایفی که برایشان در آغاز تاسیس سازمان در سال ۱۹۹۵ تعیین شده بود منحرف شدهاند، دست رد به بسیاری از این طرحها زد. در این نشست یکی از سیاستمداران اقتصادهای بزرگ درحال توسعه مدعی شد که ایالاتمتحده در سروسامان دادن بدنه استیناف کمکاری میکند و هر ایدهای را برای اصلاح سازوکار قضایی این سازمان نادیده میگیرد. این فرد میگوید: «ما هیچ اهرم فشاری نداریم، چرا که طرف مقابل عضلات خود را منعطف میسازد.» یک حقوقدان حوزه تجارت مستقر در ژنو نیز در این رابطه میگوید: «نصیحتهای اخلاقی تنها گزینهای است که باقی مانده است.» یکی دیگر از حقوقدانان تجاری و مذاکرهکننده سابق یکی از متحدان آمریکا در این رابطه میگوید: «من فکر نمیکنم درحالحاضر سایر اعضای «سازمان تجارت جهانی» بتوانند کاری کنند. و فکر نمیکنم راهحلهای دیگری که مانند چسب زخم هستند بتوانند کاری از پیش برند.» یک حقوقدان تجاری دیگر و کارمند سابق دبیرخانه بدنه استیناف سازمان نیز میگوید: «دولت ایالاتمتحده در بسیاری از حوزههای تجارت - از قبیل جنگ تعرفهای، قراردادهای تجارت آزاد منطقهای و سازوکارهای «سازمان تجارت جهانی» - از اهرمهای سنگینی استفاده کرده است.» در این نشست که با هماهنگی «موسسه کاتو» در «مرکز یکپارچگی اقتصادی و تجاری ژنو» برگزار میشد، قرار شد نامی از حاضران در جلسه گزارش نشود. حاضران در این جلسه شامل مقامات ارشد «سازمان تجارت جهانی»، فرستاده کشورها به این سازمان و همچنین حقوقدانان تجاری بازنشسته بودند. به گفته برگزارکننده این نشست، آمریکاییها نیز دعوت شده بودند که از حضور در آن خودداری کردند.
توافق تجاری آمریکا-اروپا در نقطه صفر
اتحادیه اروپا هنوز حتی مقدمات «توافق تجاری دوسویه اقیانوس اطلس» را آغاز نکرده است. روز جمعه سیسیلیا مالاستورم، کمیسیونر تجاری اروپا، با اشاره به نشست وزرای تجاری اروپا گفت تلاشهایی برای بهبود روابط تجاری آمریکا و اروپا در زمینه همکاریهای مقرراتی صورت گرفته است. به گفته او با این حال برای دستیابی به توافقی برای برداشته شدن تعرفههای واردات، مسیری طولانی در پیش است. او در این رابطه میگوید: «ما در مورد هرچیزی با آمریکا مذاکره نمیکنیم. حقیقت آن است که مقدمات دستیابی به یک توافق تجاری با آمریکا هنوز آغاز نشده است. تا اینجا تمرکز ما بر همکاریهای مقرراتی بوده است.» در این باره وزرای تجاری اتحادیه اروپا با برگزاری نشستی پیرامون این موضوع گفتوگو کردند که به منظور کاهش تنشهای تجاری با آمریکا و معکوس کردن روند اقدامات تلافیجویانه چه چیزی به این کشور پیشنهاد دهند. قرار است ماه نوامبر نیز مالاستورم با رابرت لایتهایزر، نماینده تجاری آمریکا دیداری داشته باشد. به گزارش «رویترز» در ماه جولای ترامپ موافقت کرد تهدید تعرفه ۲۵درصدی بر واردات خودرو را از اروپا به حالت تعلیق درآورد.
رکوردشکنی کسری تجاری آمریکا ادامه دارد
کسری تجاری ماه آگوست ایالاتمتحده به بالاترین سطح ۶ ماه اخیر خود رسید. به گزارش «رویترز» این شکاف گسترده، ناشی از کاهش صادرات – بهخصوص صادرات دانههای سویا – و همچنین جهش واردات آمریکا بوده است. در این باره کارشناسان معتقدند تشدید شکاف تجاری آمریکا میتواند رشد اقتصادی فصل سوم این کشور را تحتتاثیر قرار دهد. روز جمعه، وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد شکاف تجاری این کشور در ماه آگوست با افزایش ۴/ ۶درصدی به ۲/ ۵۳ میلیارد دلار رسید. به گزارش این وزارتخانه، کسری تجاری آمریکا برای سومین ماه متوالی است که روند افزایشی را تجربه میکند. بر این اساس، کسری تجاری کالاهای از لحاظ سیاسی استراتژیک در تجارت با چین، ۷/ ۴ درصد وخیمتر شد و به رکورد ۶/ ۳۸ میلیارد دلار رسید. پیش از این در نظرسنجی که «رویترز» از اقتصاددانان داشت مجموع کسری تجاری ماه آگوست آمریکا در سطح ۵/ ۵۳ میلیارد دلار پیشبینی شده بود. به گزارش این خبرگزاری آمریکایی، تشدید کسری تجاری ایالاتمتحده درحالی است که رئیسجمهور این کشور سیاست «نخست آمریکا» را پیش گرفته است، سیاستی که نتیجه آن جنگتجاری با دومین اقتصاد بزرگ دنیا، چین، بوده است. بر اساس آمارها در فصل دوم ۲۰۱۸، تجارت سهمی ۲/ ۱ درصدی در رشد ۲/ ۴ درصدی آمریکا– رشد سالانه شده – داشت، رشدی که حکایت از حجم وسیع صادرات دانههای سویا در اوایل ماه جولای و پیش از اجرایی شدن تعرفههای چین داشت.
ارسال نظر