راهکارهای جایگزینی تجارت غذایی با اقلیم کردستان
براساس این گزارش بخشخصوصی در حوزه صادرات محصولات کشاورزی و غذایی این نگرانی را دارد که بهدنبال تحولات رخ داده در این منطقه و احتمال اعمال محدودیتهای جدید برای مراودات تجاری با کردستان عراق، بازار گسترده این منطقه از کشور همسایه از دست تجار و تولیدکنندگان محصولات غذایی خارج شود. در همین رابطه، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران با بیان اینکه حجم عمدهای از مواد خوراکی و غذایی ایران به منطقه اقلیم کردستان عراق صادر میشود و محدودیتهای احتمالی در تجارت با این اقلیم ممکن است بخشخصوصی ایرانی فعال در این منطقه، بالاخص شرکتهای کوچک و متوسط را دچار چالش کند، گفت: برای جبران خسارتهای احتمالی توقف صادرات محصولات غذایی و کشاورزی به اقلیم کردستان عراق باید راهکارهای مناسبی از سوی دولت بهویژه سازمان توسعه تجارت لحاظ شود. کاوه زرگران با اشاره به لازمالاجرا بودن تصمیمگیریهای سیاسی برای بخش اقتصادی کشور گفت: شرکتهایی که با صندوق ضمانت صادرات قراردادهای جاری دارند ممکن است بتوانند بخشی از زیانهای حاصله خود را از طریق صندوق جایگزین کنند.
زرگران همچنین درخصوص جایگزینی بازارهای دیگر در صورت بسته شدن کامل مرزهای کشور با اقلیم کردستان عراق توضیح داد و گفت: ایران با وجود روابط بسیار مثبت سیاسی با روسیه نتوانسته است صادرات خود به این کشور را افزایش دهد و آمارها نشاندهنده آن است که صادرات ما به این کشور طی دوره سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ کاهش یافته است. با توجه به اینکه بازار کشورهایی مانند آذربایجان و ارمنستان که ممکن است بتوانند جایگزینی برای بازار کردستان عراق باشند، زودتر توسط ترکیه در اختیار گرفته شده است، صادرکنندگان ما در آنجا رقابت بسیار سختی با رقبای ترک خواهند داشت.
دبیر میز عراق در سازمان توسعه تجارت نیز با بیان اینکه بررسیها نشان میدهد سهم اقلیم کردستان عراق از تجارت ایران طی دو سال گذشته کاهش یافته است، گفت: برآوردها حاکی از آن است که سهم صادرات کالای ایران به شمال عراق، کمتر از ۱۰ درصد است و مردم اقلیم کردستان بیشتر تمایل به مصرف کالاهای صادراتی ترکیه دارند. ابراهیم رضازاده با اشاره به مناطق شمالی و جنوبی عراق، افزود: درحال حاضر مرز گمرکی میان این منطقه از عراق وجود دارد و دولت مرکزی عراق، تعرفه برای جابهجایی کالا میان این دو منطقه اعمال کرده است. به گفته وی، در صورت بسته شدن مرزهای تجاری مشترک میان ایران و اقلیم کردستان عراق، ممکن است که مرز مراودات تجاری به بخش غربی و مناطق جنوبی عراق منتقل شود. رضازاده در عین حال تصریح کرد که در صورت ارسال کالاهای ایرانی از مرزهای جنوبی به عراق، قیمت تمام شده محصولات افزایش خواهد یافت.
ارسال نظر