Untitled-2 copy

روز گذشته قیمت سکه طلا پس از حدود 27 روز زیر مرز قیمت 50 میلیون تومانی معامله شد. افزایش عرضه در بازار سکه مهم‌ترین عامل کاهش قیمت این کالای سرمایه‌ای است. از سوی دیگر انتشار خبر سفر 2 مقام خارجی مهم به کشور سیگنال‌های جدیدی به بازارهای ارز و طلا مخابره کرده است. دلار نیز در راستای کاهش دمای بازارها به کانال 68 هزار تومانی بازگشت.

 سکه طلا ضرب امامی از تاریخ 24 مهرماه سال جاری تا دیروز بالای مرز 50 میلیون تومانی معامله می‌شد. اما در معاملات بازار روز گذشته این شاخص بازار طلا با حدود یک میلیون و 430هزار تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین در رقم 49 میلیون و 870 هزار تومان معامله شد. به‌طور کلی، تغییرات قیمت سکه طلا تحت تاثیر مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی و غیر‌اقتصادی قرار دارد. ازجمله مهم‌ترین این عوامل می‌توان به نرخ ارز، قیمت جهانی طلا، سیاست‌های کلان اقتصادی، انتظارات تورمی‌ و میزان عرضه و تقاضا در بازار داخلی اشاره کرد. موثرترین عامل در افت قیمت روزهای اخیر بازار سکه تغییر در سازوکار عرضه و تقاضاست. در روزهای اخیر بانک مرکزی اقدام به فروش سکه طلا در قطعات مختلف و تاریخ جدید کرده است.

این افزایش عرضه توسط بانک مرکزی و دولت به عنوان بخشی از سیاست‌های کنترل تورم و مدیریت بازار ارز و طلا است. زمانی‌که بانک مرکزی عرضه سکه را در بازار افزایش می‌دهد، فشار کاهشی جدیدی بر شاخص‌ها ایجاد می‌شود، چرا که افزایش عرضه به معنی کاهش قدرت تقاضا و رقابت برای خرید سکه در بازار است. در دیدگاه کوتاه‌مدت، افزایش عرضه سکه و کاهش قیمت آن می‌تواند باعث ایجاد آرامش نسبی در بازار و کاهش نگرانی‌های تورمی شود. کاهش قیمت سکه طلا ضرب امامی به زیر مرز 50 میلیون تومان می‌تواند نشان‌دهنده آن باشد که سیاست‌های بانک مرکزی در افزایش عرضه، دست‌کم در کوتاه‌مدت، توانسته از تقاضای سفته‌بازانه جلوگیری کرده و بازار را به سمت تعادل جدید هدایت کند. اما در بلندمدت، چالش‌های بیشتری ممکن است وجود داشته باشد. با توجه به اینکه بازار سکه و طلا یکی از بازارهای مورد توجه برای حفظ ارزش دارایی‌ها در برابر تورم محسوب می‌شود، اگر سیگنال‌های سیاسی منفی جدیدی به بازار مخابره شود ممکن است افت قیمت‌های صورت گرفته مجددا جبران شده و نرخ سکه از مرز 50 عبور کند.

2 سفر مهم برای بازارها

روز گذشته اخباری در رابطه با سفر ارتشبد فیاض بن‌حامد الرویلی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ظفرمند عربستان در صدر یک هیات عالی‌رتبه نظامی به تهران منتشر شد. از سوی دیگر رافائل گروسی، رئیس‌کل آژانس انرژی اتمی نیز از سفر قریب‌الوقوع خود به تهران خبر داد. گروسی در این رابطه گفت: «ضروری است که ما در اجرای بیانیه مشترک توافق شده با ایران در مارس ۲۰۲۳ پیشرفت اساسی داشته باشیم. سفر من به تهران در این زمینه بسیار مهم خواهد بود.» فعالان کف‌بازار معتقدند که این 2 سفر می‌تواند سیگنال کاهش ریسک‌های منطقه‌ای را به همراه داشته باشد.  از سوی دیگر خبر خروج پمپئو و هیلی از کابینه دولت ترامپ نیز از دیگر سیگنال‌های سیاسی مثبت است. روند کلی بازار ارز تهران نیز در روز گذشته کاهشی بود. هر برگ اسکناس دلار آزاد که در معاملات بازار روز نخست هفته در کانال 69 هزار تومانی معامله می‌شد، در معاملات ابتدایی یکشنبه در مرز کانال‌های 68 و 69 قیمت خورد.

در ادامه بازار روز گذشته نرخ این ارز در کانال 68 نیز 2 پله عقب‌نشینی کرد تا در نهایت با حدود 550 تومان کاهش نسبت به نرخ روز پیشین در رقم 68 هزار و 800 تومان معامله شود. یورو آزاد نیز با کاهش 900 تومانی در رقم 73 هزار و 600 تومان به‌فروش رسید. در بازار سکه و طلا، نیم‌سکه مانند برادر بزرگ‌تر خود افت ارزش چشمگیری را تجربه کرد. هر قطعه از این عضو خانواده سکه روز گذشته افت ارزش یک میلیون و 200 هزار تومانی را تجربه کرد و در رقم 25 میلیون و 800 هزار تومان معامله شد. اما ربع‌سکه که در روزهای گذشته افت ارزش چشمگیری را تجربه کرده بود در بازار دیروز درگیر روند اصلاحی شد و با 200 هزار تومان رشد در رقم 15 میلیون و 700 هزار تومان معامله شد.

صعود مطلوب شاخص‌ها