راهکار سهگانه برای نجات متانول
در ابتدای این سمینار متین دیداری، مدیرعامل و نایبرئیس هیاتمدیره شرکت پتروشیمی زاگرس گزارشی از وضعیت بازار متانول جهان و ایران ارائه داد. وی از همگرایی، همفکری و ایجاد اتحاد در صنعت متانول ایران قدردانی و ابراز امیدواری کرد با برگزاری جلسات مستمر بتوانیم قدمهای موثری در پیشرفت کشور عزیزمان، ایران اسلامی برداریم و بتوانیم مشکلات و گرههای این صنعت را باز کنیم و به سمت تکمیل زنجیره ارزش محصول حرکت کنیم. دیداری بیان کرد: با توجه به مجوزهای صادرشده برای طرحهای پلیپروپیلن در کشور و همچنین کمبود خوراک پروپیلن، باعثشده مجتمعهای تولیدی، پلیپروپیلن با ظرفیت حدود ۷۰درصدی تولید کنند.
بیشک حرکت به سمت زنجیره تکمیل محصول متانول و راهاندازی طرحهای MTP و MTO تنها راه توسعه محصولات پتروشیمی و تامین خوراک طرحهای آتی پلیپروپیلن خواهد بود و امیدواریم که با کمک دولت محترم و همافزایی، موجبات تکمیل زنجیره محصول متانول را رقمبزنیم. مهدوی ابهر، رئیس انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز در ادامه این مراسم با اشاره به اینکه برخی به اعطای بیش از حد مجوزهای متانول در کشور انتقاد میکنند، گفت: در دهه۸۰ که رشد و جهش تولید محصولات پتروشیمی آغاز شد، قرار بود در پارسجنوبی و دیگر میادین گازی به میزان ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰میلیارد مترمکعب تولید گاز داشته باشیم، اما این مقدار تولید گاز در کشور قابل مصرف نبود و باید از طریق تبدیل به ال.ان.جی و متانول انجام شود، اما این اتفاق نیفتاد و به دلیل تحریمها این امر محقق نشد و همانهایی که فرش قرمز پهن کردند که این واحدها را راهاندازی کنید، اکنون میگویند که این محصولات نیمهخام محسوب میشوند و باید برای آن عوارض و مالیات وضع شود.
وی گفت: حداقل یک فرصت ۵ساله هم داده نمیشود که متانولیها به سمت زنجیره حرکت کنند. الان در دنیا ۱۵۰میلیون تن ظرفیت متانول داریم و در ایران ۱۴میلیون تن است و قرار است تا سال۲۰۲۶ با اجرای ۹ طرح دیگر به ۲۶میلیونتن برسد. ما با این حجم از تولید در دنیا و ایران روبهرو هستیم و سرمایهگذاریهای انجامشده را هم نمیشود رها کرد، بنابراین باید برای مازاد تولید برنامهریزی کنیم.
قانون خوراک به داد ما رسید
مهدوی ابهر در ادامه با اشاره به اینکه ما سال۹۳ قانون خوراک را با رایزنی در مجلس مصوب کردیم، گفت: این یکی از مترقیترین قوانین است و اگر این قانون نبود سر ما را بریده بودند. وی گفت: این روزها هم این قانون به داد ما رسید و با کسانی که میخواستند با نرخ خوراک کسریبودجه را تامین کنند، جنگیدیم. مهدویابهر در ادامه گفت: زمستان امسال با ۳۰۰میلیون مترمکعب کسری گاز مواجه خواهیم شد و این موضوع زمینه تعطیلی ۲ ماهه واحدها را فراهم خواهد کرد، بنابراین متانولیها باید سه راهکار صرفهجویی در کوتاهمدت، سرمایهگذاری روی میادین گازی و توسعه زنجیره را از طریق تشکیل یک کمیته پیگیری کنند. وی درباره راهکار کوتاهمدت اول توضیح داد: به مردم اعلام کنیم در طول زمستان گازشان را ذخیره کنند و به واحدها بفروشند. همینطور باید برای بهینهسازی بخاریها برنامهریزی و اقدام کرد. مهدویابهر ادامه داد: در بلندمدت هم باید به سمت میادین گازی برویم. در حالحاضر دو هلدینگ در این زمینه پیشرو شدهاند و در شرف عقد قرارداد هستند. وی گفت: در حوزه زنجیره ارز هم اعضای کمیته باید برای بسترهای توسعه تبدیل متانول به محصولات دیگر برنامهریزی کنند.