سیگنالهای گمراهکننده بازار انرژی و چوب حراج بر نفت
اوپک استدلال میکند سرمایهگذاران در تعیین قیمت نفت خام از اصول بنیادی بازار تبعیت نمیکنند
سیگنالهای اشتباه در بازار
بنا به گزارش آسوشیتد پرس، صندوقهای تامین سرمایه و مدیران مالی شرکتهای بزرگ نفتی، با دل بستن به مبادلات عمده پیش رو در حوزه نفت، افزایش قیمتها را پیشبینی میکنند. تام ویلسون برای فایننشال تایمز مینویسد: اوپک اعلام کرده است که چوب حراج اخیر بر قیمت نفت نتیجه ارسال «سیگنالهای اشتباه و گمراهکننده» از سوی بازار انرژی است. اوپک در مقابل تحرکات فعالان حوزه انرژی مبنیبر اینکه کند شدن رشد اقتصادی همراستا با سیاستهای انقباضی مالی، بر تقاضای جهانی نفت خام در چشمانداز سال ۲۰۲۳ تاثیر منفی خواهد گذاشت، عقب نخواهد نشست. اوپک در ادامه استدلال کرد مبانی بازار نفت «بدون تغییر» باقی مانده است. با این حال صندوقهای تامین سرمایه در کنار مدیران مالی فعال در حوزه انرژی، بر خلاف روایت بازار مبنی بر وخامت چشمانداز اقتصادی و کاهش تقاضا، به رشد چشمگیر قیمت در مبادلات عمده نفتی پیش رو دل بستهاند.
این کارتل در گزارش ماهانه نفتی خود در روز سهشنبه گفت: در شرایط کنونی، بازار نفت روی کاغذ با حقیقت حاکم بر این بازار اختلاف معناداری پیدا کرده است. این امر به نوبه خود موجب برهم زدن موازنه بازار شده است. درست در شرایطی که نیاز به شفافیت و کارآمدی بازار نفت بیش از هر زمان دیگر احساس میشود، شاهد دریافت نشانههای گنگ و گمراهکننده از این بازار هستیم. اظهارات اوپک در حقیقت بازتاب همان نکتهای است که اخیرا توسط عربستان سعودی یا به تعبیر بهتر رهبر واقعی این گروه، پیش از آخرین نشست اوپک در ماه سپتامبر اعلام شد. تصمیمی که بر اساس آن، اوپکپلاس عرضه نفت خود را به میزان یکصد هزار بشکه در روز و همزمان با ماه اکتبر کاهش داد.
تحت این شرایط، نوسانات بازار انرژی در کنار محدودیتهای نقدینگی، موجب سردرگمی تحلیلگران بازار نفت شده است. با این حال اوپکپلاس، گروهی که شامل اعضای اصلی اوپک به علاوه سایر تولیدکنندگان بزرگ مانند روسیه میشود، به ابزار لازم برای مقابله با این چالش مجهز است. به عنوان مثال میتوان به سیاست مطرحشده توسط وزیر انرژی عربستان سعودی، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، در ماه اوت اشاره داشت - زمانی که راهبرد کارتل مبنی بر «کاهش تولید به هر مقدار و در هر زمان که لازم باشد» را برای اولینبار مطرح کرد.
قیمتها در هفته
به گزارش فایننشال تایمز، نفت خام برنت، که شاخص جهانی تعیین ارزش نفت به حساب میآید، در ماه اوت به عنوان مثال، در رقم بشکهای ۴۹/ ۹۶دلار دادوستد شد، درحالیکه در اوایل سال ۲۰۲۲ به بالاترین حد قیمتی خود یعنی تقریبا ۱۴۰دلار در هر بشکه رسیده بود. قیمتها هفته گذشته دوباره کاهش یافت و برای اولینبار از ماه فوریه یعنی زمانی که روسیه به اوکراین حمله کرد، به زیر ۹۰دلار در هر بشکه رسید. بهای مبادلات نفت وست تگزاس اینترمدیت، شاخص تعیین ارزش نفت آمریکا، هفته گذشته به کمتر از ۸۱دلار در هر بشکه سقوط کرد که پایینترین سطح مبادله این محصول از ماه ژانویه را ثبت کرد. در بیانیه روز سهشنبه اوپک آمده است این کاهش، ناشی از «عرضه سنگین نفت با قیمت پایین در بازارهای آتی است، که موجب بروز نوسانات محسوس در بازار شده است.»
اوپک ادامه داد: شرکتکنندگان در بازارهای شاخص آتی نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت، یعنی به ترتیب آیس (ICE) و نیمکس (NYMEX)، در هفته سوم اوت و در مقایسه با هفته آخر ژوئیه، فروش خالصی معادل حدود ۱۰۴میلیون بشکه نفت را ثبت کردند. بهرغم این فروش فوقالعاده، اوپک پیشبینی تقاضای نفت خود را برای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، بدون تغییر و عینا مشابه گزارش ماه گذشته خود منتشر کرد. شکوفایی بازار جهانی نفت در آینده نزدیک، دور از ذهن نیست. انتظار میرود میانگین تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۲ به میزان ۱/ ۳میلیون بشکه در روز برسد و این تقاضا در سال ۲۰۲۳ برابر با ۷/ ۲میلیون بشکه در روز افزایش یابد. در این بیانیه آمده است: «انتظار میرود میزان تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۳ افزایش یابد. شکوفایی اقتصادی مشتریان اصلی نفت و همچنین برچیده شدن محدودیتهای مرتبط با کووید-۱۹، در کنار کاهش منازعات بینالمللی، از محرکهای محوری افزایش تقاضای جهانی نفت در افق پیش رو به حساب میآیند.»