خالق ناشناس با ارزشترین استارتآپ جهان
شبکه اجتماعی با ۵۰۰میلیون کاربر
بایتدنس، شرکت ژانگ یمینگ، در مسیر دستیابی به ارزشی بیش از ۷۵ میلیارد دلار است
ژانگ حالا ۳۵ ساله است و ثابت کرد چنین چیزی ممکن است. امروز، شرکت وی یعنی بایتدنس (Bytedance) در مسیر دستیابی به ارزشی بیش از ۷۵ میلیارد دلار قرار دارد، رقمی که حتی از ارزش شرکت بزرگی مانند اوبر نیز سرآمدتر است. یکی از جدیدترین سرمایهگذاران شرکت بایتدنس، شرکت سرشناس سرمایهگذاری سافت بانک است که طبق گزارشها قرار است ۵/ ۱ میلیارد دلار سرمایه به بایتدنس وارد کند. شرکت بایتدنس حالا شرکتهایی مانند شرکت خدمات مالی آمریکایی کوهلبرگ کراویس رابرتس یا (KKR (Kohlberg Kravis Roberts، جنرال آتلانتیک (General Atlantic) و حتی سکویا را بهعنوان حامی دارد. ژانگ در مصاحبهای در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد:«مهمترین مسالهای که وجود دارد این است که ما جزو دسته کسب و کار خبری محسوب نمیشویم. محصول ما چیزی مشابه نوعی ابزار جستوجوی بیزنسی یا حتی یک شبکه اجتماعی است. در شرکت ما هیچ سردبیر یا گزارشگری کار نمیکند. کاری که ما میکنیم، بسیار منحصر به فرد بوده و مشابه شرکتهای آمریکایی نیست.»
نکته جالبی که وجود دارد این است که ژانگ هیچ کمکی از سوی دو شرکت بزرگ و مطرح چین مانند علی بابا و تنسنت دریافت نکرد. داستان تبدیل شدن بایتدنس به یک غول اینترنتی، از وبسایت خبری Jinri Toutiao شروع شد، ولی مدیریت خوب، خرید و فروشهای هوشمندانه و استراتژیک توانست بایتدنس را به یک شرکت موفق فعال در زمینه ویدئوهای موبایلی تبدیل کرده و آن را در چین یکه تاز کند. دستاورد بایتدنس، جمع آوری صدها میلیون کاربر است و این شرکت حالا یکی از رقیبان اصلی و خطر آفرین بزرگترین شرکتهای اینترنتی چینی محسوب میشود. مانند هر شرکت موفق دیگری در این حوزه، بایتدنس حالا با این سوال روبهرو است که چطور قادر خواهد بود سودآفرینی خود را ادامه دهد. جری لیئو (Jerry Liu)، یکی از تحلیلگران UBS در اینباره میگوید:«چالش غالب فضای اینترنتی کشور چین این است که به مرور، کاربران زمان فعالیت آنلاین خود را کاهش میدهند. در این زمان است که هزینهها برای جذب کاربر و تشویق وی به گذران وقت در برنامه، سر به فلک میزند. چیزی که بایتدنس ایجاد کرد این بود که توانست برنامههایی ارائه دهد که جذابیت بالایی برای مخاطبان داشت.»
حالا بایتدنس، موفقترین شرکت چینی در حوزه تکنولوژی محسوب میشود که پایه و اساس بینالمللی دارد. برنامه تیک توک (Tik Tok) این شرکت در بازار آمریکا، آسیای جنوبی و ژاپن نیز وارد شده و بسیار محبوب است. چیزی که ژانگ در سال ۲۰۱۲ فهمید این بود که کاربران چینی موبایل تلاش میکنند در داخل بسیاری از برنامهها، اطلاعات مورد نظر خود را پیدا کنند و در این زمینه کمبود وجود دارد. یکی از دلایل این کمبود، قوانین سختگیرانه نظارتی روی اطلاعات اینترنتی است. این شرکت بارها از سوی مقامات چینی به دلیل بیاعتنایی به قوانین کشور در مورد فیلترینگ خبرها، مواخذه شده است. اما ژانگ بازهم از تلاش برای در دسترس قرار دادن اطلاعات مورد علاقه کاربران دست نکشید. شبیهترین شرکت آمریکایی به بایتدنس را میتوان فیس بوک و news feed آن دانست.
بایتدنس، اولین برنامه خبری خود را در آگوست ۲۰۱۲ معرفی کرد. این پلت فرم میتوانست مطالبی که کاربران خوانده یا در مورد آن جستوجو کردهاند را دریافته و بر اساس آن اطلاعات، مطالب یا مقالات مرتبط را برای کاربر عرضه میکرد. هرچقدر که کاربران بیشتر از برنامه استفاده میکردند، تجربه هوش مصنوعی برنامه هم بالا میرفت و بالطبع کاربران نیز راضیتر مانده و زمان بیشتری در برنامه صرف میکردند. اواسط سال ۲۰۱۴، آمار کاربران روزانه این برنامه به بیش از ۱۳ میلیون نفر رسید.Sequoia در این زمان بود که به پشتیبانی از این شرکت، ۱۰۰ میلیون دلار در آن سرمایهگذاری کرد.
این ویدئوها بودند که اصلیترین ابزار موفقیت بایتدنس محسوب میشدند. سرویسهای پخش ویدئو همیشه در چین محبوب بودهاند. حتی در دوران شکوفایی تکنولوژی دسکتاپها، شرکت YY موفق شد مدلی طراحی کند که با موفقیت بالایی روبهرو شد. در سرویس YY، کاربران میتوانستند در شورومهای مجازی آواز خوانده، برقصند و جایزه دریافت کنند. بایتدنس هم این فرصت محبوبیت ویدئوها را غنیمت شمرد، اما تصمیم گرفت آنها زمان به مراتب کوتاهتری داشته باشند. حوالی سپتامبر ۲۰۱۶، بایتدنس برنامه دوئن (Douyin) را راهاندازی کرد، برنامهای که به کاربران این امکان را میداد تصاویر مختلف گرفته شده را ادیت کنند، به آنها فیلتر اضافه کرده و آنها را در سراسر پلتفرمها مانند ویبو و ویچت به اشتراک بگذارند. این فرمت توانست بسیاری را جذب خود کرده و این برنامه را به موفقیت زیادی رساند تا جایی که حتی برنامه ویچت، دسترسی به آن را محدود کرد. یک سال بعد، بایتدنس سرویس Musical.ly را با قیمت ۸۰۰ میلیون دلار خریداری کرد، سرویسی که قرار است به زودی با Tik Tok تلفیق شود. Tik Tok و Douyin روی هم در ماه جولای ۵۰۰ میلیون کاربر داشتهاند. تمرکز کنونی بایتدنس فعلا روی سوددهی است. این شرکت در حال افزایش فعالیتهای تبلیغاتی و فروش خود و باز کردن جای بیشتر در بازار است. تنها مسالهای که چالش اصلی بایتدنس محسوب میشود، قوانین سانسور و فیلترینگ چین است که میتواند در روند موفقیت این شرکت اختلال ایجاد کند. این ریسکی است که سرمایهگذاران و همکاران بایتدنس با آن مواجه هستند.
ارسال نظر