شماره روزنامه ۶۱۸۱
|

«دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

به تازگی محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، اخبار مربوط به کاهش نرخ سود بانکی را تکذیب و بیان کرد که هیچ تغییری در این نرخ‌ها در دستور کار بانک مرکزی قرار ندارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که اولویت اصلی در شرایط فعلی اقتصاد کشور باید مهار تورم و کنترل نقدینگی باشد. در شرایط کنونی…

بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

دنیای اقتصاد: با فرارسیدن روزهای سرد، انتخاب یک سیستم گرمایشی مناسب می‌تواند فضایی گرم و دلنشین برای خانه شما فراهم کند.

    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • آیا شاخص ارزی دچار اضافه پرش شده است؟

    رصد رالی ارز و تورم

    آمار‌ها حاکی از آن است که در ۳ سال اخیر تغییرات نرخ ارز با تغییرات تورم همسو است. رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده از سال ۱۴۰۰ تا انتهای آبان ۱۸۱درصد ثبت شد. این در حالی است که دلار در این مدت حدود ۱۵۱درصد رشد کرده است. درنتیجه بازار ارز درحال تعدیل با تورم است. از سوی دیگر رئیس‌کل بانک‌ مرکزی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری ضمن توضیح سیاست‌های ارزی جدید این نهاد نسبت به غالب شدن ارز توافقی در معاملات کشور و همچنین کاهش قاچاق ابراز امیدواری کرد.
  • رئیس کل بانک مرکزی در رسانه ملی درباره بازار ارز تجاری توضیح داد؛

    اهداف سیاست ارزی جدید

    محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی پرداخت. او با اشاره به ‌سازوکار بازار ارز تجاری ابراز امیدواری کرد که نرخ کشف‌شده در این بازار بر معاملات ارزی کشور غالب ‌شود و در آینده نزدیک علامت‌دهی بازار غیررسمی و قاچاق کاهش پیدا کند. همچنین عملیات روانی علیه بازار ارز تجاری، برنامه اصلاح نظام بانکی و دوبرابر شدن کفایت سرمایه بانک‌ها تا پایان سال، عدم کاهش میزان ارز ترجیحی بنا بر تاکید رئیس‌جمهور بر اهمیت حمایت از معیشت مردم، پیشی گرفتن از برنامه پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از دیگر محورهای گفت‌وگوی رئیس کل بانک مرکزی بود.
  • رشد ۴۵درصدی وصول درآمدهای مالیاتی

    شادا: دولت چهاردهم از آغاز به کار تا پایان آبان‌ماه سال جاری موفق به تحقق رشد ۴۵درصدی در وصول درآمدهای مالیاتی‌ شده، درعین‌حال که افزایش صددرصدی سقف معافیت‌های مالیاتی و کاهش ۵درصدی مالیات تولیدکنندگان را در بودجه سال آینده رقم زده است.
  • تامین ارز واردات از ۵۰.۸میلیارد دلار گذشت

    دنیای‌اقتصاد: بانک مرکزی ضمن اعلام حجم معاملات سامانه ارز تجاری از ابتدای فعالیت تا روز گذشته تصریح کرد از اول فروردین‌ماه تا ۲۸آذرماه امسال، ۵۰میلیارد و ۸۱۴میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است.
  • اصلاح بانکداری ایران از لنز کتاب «Too Big to Fail»

    کتاب Too Big to Fail اثر آندرو اسورکین، یکی از معتبرترین و تاثیرگذارترین آثار در ادبیات بانکداری است. این کتاب با جزئیات دقیق و روایتی منحصر به فرد از بحران مالی ۲۰۰۸، به بررسی نقش موسسات مالی بزرگ، دولت‌ها و مقامات نظارتی در نجات سیستم بانکی جهانی پرداخته و نشان می‌دهد که چگونه سیستم‌های مالی قادر به پیش‌بینی بحران‌ها و مدیریت آنها نبوده‌اند. با توجه به اهمیت بالای این کتاب و آموزه‌های ارزشمند آن درخصوص نظارت مالی، مدیریت ریسک و پاسخ به بحران‌ها، این اثر تبدیل به یکی از منابع کلیدی برای تحلیل و ارزیابی سیستم‌های بانکی در سطح جهانی شده است.
  • تعداد حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران به ۵۰ رسید

    عرضه انواع سکه طلای ضرب ۱۳۸۶ در نخستین حراج دی ماه

    مرکز مبادله ایران: روز شنبه یکم دی‌‌‌ماه، ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶، نیم سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ و تمام سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی، بدون بسته‌بندی عرضه می‌شود.
  • آیا بانک انگلستان نرخ بهره را کاهش می‌دهد؟

    تورم بریتانیا در سقف هشت‌ماهه

    دنیای اقتصاد: نرخ تورم سالانه بریتانیا در ماه نوامبر افزایش یافت. طبق پیش‌بینی تحلیلگران، تورم بریتانیا در این ماه به ۲.۶ درصد رسید. داده‌های دفتر ملی آمار در حالی منتشر می‌شوند که کمیته سیاست پولی بانک مرکزی انگلستان، برای تعیین نرخ بهره در میان نشانه‌هایی از رکود اقتصادی، امروز تشکیل جلسه می‌دهد. در این راستا، رشد تورم انتظارات افراد را مبنی بر ثابت نگه داشتن نرخ‌ بهره تقویت کرد.
  • توقف به اشتراک‌گذاری اطلاعات با نهادهای مالی دنیا؛

    بانک مرکزی سوریه چند تن طلا ذخیره دارد؟

    ایبنا: دولت موقت سوریه اعلام کرد که در حال جمع‌آوری اطلاعات در مورد بانک مرکزی سوریه است. به گزارش الجزیره، چهار منبع آگاه به رویترز گفتند که حدود ۲۶ تن طلا در خزانه‌های بانک مرکزی سوریه وجود دارد، این همان مقداری است که در زمان وقوع انقلاب در سال ۲۰۱۱، حتی پس از سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور سابق سوریه در آن وجود داشت.
  • بانک مرکزی مراکش نرخ بهره را کاهش داد

    ایبنا: بانک مرکزی مراکش با هدف رسیدن به نرخ تورم، نرخ بهره را کاهش داد. به گزارش آناتول، بانک مرکزی مراکش با پیش‌بینی تداوم کاهش تورم در سال جاری، تصمیم گرفت نرخ بهره اصلی را به ۲.۵درصد کاهش دهد. پس از جلسه هیات‌مدیره این بانک، بانک مرکزی مراکش در بیانیه‌‌‌ای اعلام کرد که تصمیم گرفته است نرخ سود اصلی را به ۲.۵ درصد کاهش دهد. این بیانیه می‌‌‌افزاید که این تصمیم «با توسعه تورم در سطوح منطبق با هدف ثبات قیمت‌‌‌ها و با توجه به عدم قطعیت‌‌‌های قوی پیرامون چشم‌انداز میان مدت، به ویژه در سطح بین‌المللی، اتخاذ می‌شود». در ۴ جلسه متوالی بانک(جلسه هر ۳ ماه)، نرخ سود اصلی ۳ درصد ثابت ماند. این بانک تصمیم گرفت این نرخ را ۲۵ واحد پایه کاهش دهد و به ۲.۷۵ درصد در ژوئن گذشته برساند و همین نرخ را در جلسه سپتامبر گذشته حفظ کند. این بانک در بیانیه‌‌‌ای پیش‌‌‌بینی کرد که نرخ تورم در سال ۲۰۲۴ به ۲ درصد و سپس به ۱.۸ درصد در سال ۲۰۲۵ برسد. این بانک همچنین انتظار داشت که «کسری بودجه در طول سال جاری به ۴.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی تثبیت شود و در سال ۲۰۲۵ به ۴.۲ درصد کاهش یابد.» در سال ۲۰۲۳، نرخ تورم در مراکش به ۶.۱ درصد افزایش یافت، زیرا این کشور همچنان تحت تاثیر افزایش قیمت مواد اساسی به ویژه انرژی قرار دارد و خشکسالی برای ششمین سال متوالی ادامه دارد.
  • محدودیت‌های اینترنت نه تنها هنوز رفع نشده، بلکه با خاموشی‌ها تشدید هم شده است

    فیلترینگ با چاشنی قطع برق و اختلال شبکه

    در شرایطی که رفع فیلترینگ همچنان در مرحله پیگیری قرار دارد و وزیر ارتباطات نیز در اظهارات اخیر خود بر اینکه رفع محدودیت‌های اینترنت در دستور کار جدی دولت و سایر مسوولان قرار دارد، تاکید کرده است، همزمان با دور جدید قطعی‌های برق در هفته‌های اخیر اینترنت نیز در زمان خاموشی‌ها قطع و دچار اختلال می‌شود و کاربران دیگر به همان اینترنت فیلتر شده نیز دسترسی ندارند. این موضوع کاربران و کسب‌وکارها را با مشکلات متعددی از جمله اختلال در آموزش آنلاین، قطع سرویس سفارش آنلاین غذا و اجناس، مبادلات تجاری و‌... درگیر کرده است. مسوولان همزمانی قطع برق و اینترنت را به خرابی باتری‌ سایت‌های اپراتورها نسبت می‌دهند و وزیر ارتباطات نیز در حاشیه جلسه هیات دولت در هفته جاری وعده بهبود وضعیت باتری‌های اپراتورها را داده است.
  • پروژه ۱۱ میلیارد دلاری اتحادیه اروپا برای مقابله با نفوذ استارلینک

    اتحادیه اروپا روز دوشنبه، قراردادهایی را برای شروع کار روی IRIS۲ امضا کرد که یک شبکه متشکل از ۲۹۰ ماهواره چند مداری است که تا سال ۲۰۳۰، به‌طور کامل عملیاتی خواهد شد و می‌تواند به دولت‌ها و ارتش‌های اروپایی و همچنین مشتریان خصوصی، خدمت‌رسانی کند، اما این یک شروع دیرهنگام برای این بلوک است که تلاش می‌کند فاصله خود را با استارلینک که بیش از ۶ هزار ماهواره داشته و در حدود ۱۰۰ کشور مشتری دارد، کم کند. پس از اینکه ارتش‌ها در سراسر جهان به کاربردهای استارلینک علاقه نشان دادند اتحادیه اروپا نگران وابستگی به یک سرویس خصوصی شد.
  • فایرفاکس گزینه ردیابی نکردن کاربران را حذف می‌کند

    هنگامی که «فایرفاکس ۱۳۵» در فوریه ۲۰۲۵ عرضه شود یک ویژگی کمتر خواهد داشت. موزیلا تصمیم دارد گزینه «Do Not Track» را از تنظیمات حریم خصوصی و امنیت خود حذف کند. این گزینه هم اکنون در نسخه توسعه‌دهندگان فایرفاکس ۱۳۵ وجود ندارد و موزیلا اخیرا صفحه پشتیبانی فایرفاکس را برای ویژگی حریم خصوصی آپدیت کرده تا نشان دهد این گزینه هنگام ارائه عمومی نسخه ۱۳۵ برای همیشه حذف شده است.
  • عرضه ابزار تبدیل متن به فیلم در چت‌ جی‌پی‌تی

    اوپن‌ای‌آی اعلام کرد مدل هوش مصنوعی خود که قابلیت تولید فیلم از متن دارد را به کاربران چت ‌جی‌پی‌تی پلاس و پرو ارائه کرده است، این اقدام در راستای گسترش تلاش‌های این شرکت در حوزه فناوری‌های چندرسانه‌ای هوش مصنوعی انجام شده است. کاربران قادر خواهند بود ویدئوهایی با وضوح تا ۱۰۸۰p، به طول حداکثر ۲۰ ثانیه و در نسبت‌های صفحه عریض، عمودی یا مربع تولید کنند. اوپن‌ای‌آی هفته پیش اعلام کرد مدل هوش مصنوعی خود که قابلیت تولید فیلم از متن را دارد به کاربران چت ‌جی‌پی‌تی پلاس و پرو ارائه کرده است.
  • جریمه ۲۵۱ میلیون یورویی متا

    رگولاتور حریم خصوصی داده اتحادیه اروپا، شرکت «متا» را بر سر رخنه امنیتی فیس‌بوک که اطلاعات ۲۹ میلیون کاربر را به خطر انداخت، ۲۵۱ میلیون یورو(۲۶۳.۵میلیون دلار) جریمه کرد. متا در آن زمان به «کمیسیون حفاظت از داده‌های ایرلند» اطلاع داد که مهاجمان سایبری، از یک آسیب‌پذیری در کد فیس‌بوک سوءاستفاده کرده‌اند که بر ویژگی View As که به کاربران امکان می‌دهد ببینند پروفایل آنها برای شخص دیگر چطور دیده می‌شود، تاثیر گذاشته است.
  • واکنش ایلان ماسک به توقیف تجهیزات استارلینک در هند

    استارلینک به دنبال دریافت مجوز هند برای ارائه خدمات پهنای باند ماهواره‌ای در این کشور است و در این راستا، شرکت متعلق به ماسک در تلاش است تا هرگونه نگرانی امنیتی احتمالی را برطرف کند. ماسک اواخر روز سه‌شنبه، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: پرتوهای ماهواره استارلینک بر فراز هند خاموش شده‌اند و از ابتدا هم، هرگز روشن نشدند.
  • آخرین تلاش‌های تیک‌تاک برای ماندن در آمریکا

    تیک‌تاک برای آخرین بار تلاش کرده است تا در آمریکا فعال بماند و در همین راستا از دادگاه عالی این کشور خواسته به‌طور موقت اجرای قانونی را مسدود کند که بایت‌دنس را وادار به واگذاری زیر‌شاخه خود در این کشور یا ممنوعیت می‌کند. تیک‌تاک و بایت‌دنس یک درخواست اضطراری برای جلوگیری از ممنوعیت اپ ثبت کرده‌اند.
  • موتور جست‌وجوی چت جی‌پی‌تی در دسترس همه قرار گرفت

    موتور جست‌وجوی هوش مصنوعی چت جی‌پی‌تی در دسترس همه کاربران قرار گرفته است. شرکت اوپن‌ای‌آی این خبر را در حالی به عنوان بخشی از جدیدترین رویداد زنده خود اعلام کرد که نسخه بهبود‌یافته این ویژگی را برای تلفن همراه ارائه داده و از توانایی جست‌وجو با حالت صوتی پیشرفته نیز رونمایی کرده است. به نقل از ورج، موتور جست‌وجوی چت جی‌پی‌تی برای نخستین‌بار در ماه اکتبر برای مشترکان دارای اشتراک عرضه شد.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

    قیمت انواع برنج در آستانه شب یلدا

    دنیای اقتصاد: برنج ایرانی به خاطر عطر و طعم خاصش مشهور است و به عنوان یک غذای اصلی در سفره‌های ایرانی جا دارد. در آستانه شب یلدا قیمت انواع برنج ایرانی را بررسی کرده ایم.
  • بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

    قیمت مدل‌های مختلف ماشین لباسشویی در بازار تهران

    دنیای اقتصاد: در این گزارش قیمت‌های روز برخی از مدل‌های محبوب ماشین لباسشویی در بازار تهران را بخوانید.
  • ویدئوی پرسش «دنیای اقتصاد» از وزیر ارتباطات؛

    دولت بالاخره می‌تواند فیلترینگ را رفع کند؟

    دنیای اقتصاد: رفع یا عدم رفع فیلترینگ در قالب فرآیندی چندجانبه و مبتنی بر تصمیمات کارشناسی در حال پیگیری است.
  • قیمت جدید دلار توافقی نیما اعلام شد؛

    قیمت دلار حواله در سامانه ارز تجاری از ۶۲ هزار عبور کرد

    دنیای اقتصاد: قیمت دلار حواله در معاملات نیما امروز چهارشنبه، به کانال ۶۲ هزار تومان وارد شد؛ در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم این نرخ در کانال ۴۵هزار تومان بود.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    دفاع از تعادل نرخ سود

    به تازگی محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، اخبار مربوط به کاهش نرخ سود بانکی را تکذیب و بیان کرد که هیچ تغییری در این نرخ‌ها در دستور کار بانک مرکزی قرار ندارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که اولویت اصلی در شرایط فعلی اقتصاد کشور باید مهار تورم و کنترل نقدینگی باشد. در شرایط کنونی پایین بودن نرخ بهره بانکی نسبت به تورم منجر به ایجاد مازاد تقاضا برای دریافت اعتبارات بانکی شده است که این خود افزایش نقدینگی و تشدید تورم را به دنبال دارد. در این شرایط، فشارها برای کاهش نرخ سود بانکی منطقی به نظر نمی‌رسد و حتی افزایش آن برای مدیریت صحیح نقدینگی ضروری است. هدف‌گذاری‌ها باید به گونه‌ای باشد که نرخ سود حقیقی بانکی حداقل به صفر برسد.
  • تابلو‌های بازار توافقی سبز است

    تغییر روند دلار در میانه روز

    روز گذشته جهت شاخص‌های ارزی در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران افزایشی بود. اما در ساعات میانی، بخشی از این رشد قیمت‌ها جبران شد. برخی از تحلیلگران ارزی براین باورند که رقم ۷۷ هزار تومان سقف روانی نرخ دلار است و پس از برخورد شاخص با این سقف مقاومت فعالان بازار آغاز شده است. از سوی دیگر این امر می‌تواند ناشی از روند اصلاحی بازار نیز باشد.
  • نرخ بیکاری بریتانیا در ۴.۳ درصد ثابت ماند

    رشد فشار دستمزد در انگلیس

    رشد منظم دستمزدها در بریتانیا در سه ماه منتهی به اکتبر به دلیل افزایش شدید دستمزدهای بخش خصوصی، بیش از پیش‌بینی‌ها شتاب گرفت و بر لزوم احتیاط بانک مرکزی انگلستان در مورد کاهش نرخ‌های بهره تاکید کرد. همچنین نرخ بیکاری در ماه اکتبر نسبت به ماه قبل در سطح ۴.۳ درصدی ثابت ماند و تغییری نکرد.
  • تعمیق کسری بودجه کانادا

    دنیای اقتصاد: دولت جاستین ترودو، نخست‌‌‌وزیر کانادا، با کسری بودجه‌‌‌ای عمیق‌‌‌تر از پیش‌‌‌بینی‌‌‌ها مواجه شد و اهداف مالی تعیین‌‌‌شده توسط کریستیا فریلند، وزیر مستعفی دارایی را نقض کرد.
  • کسری بودجه ترکیه چه میزان است؟

    ایسنا: کسری بودجه ترکیه در ماه نوامبر به ۴۸۳.۸ میلیون دلار کاهش یافت. بر اساس اطلاعات رسمی منتشرشده، بودجه دولت مرکزی ترکیه در ماه نوامبر ۱۶.۷ میلیارد لیره (۴۸۳.۸ میلیون دلار) کسری ثبت کرد. گزارش وزارت خزانه‏‏‌داری و دارایی نشان داد که ارقام ماه نوامبر از ۱۸۶.۳ میلیارد لیره (۵.۴۵ میلیارد دلار) کسری در اکتبر کاهش یافته است. در این ماه، درآمدهای بودجه به ۹۳۹.۵ میلیارد لیره (۲۷.۳ میلیارد دلار) و مجموع هزینه‌ها به ۹۵۶.۱ میلیارد لیره (۲۷.۸ میلیارد دلار) رسید. مخارج بدون بهره به ۸۰۹.۸ میلیارد لیره (۲۳.۵ میلیارد دلار) رسید که سود پرداختی در مجموع ۱۴۶.۳ میلیارد لیره (۴.۳ میلیارد دلار) بود. این گزارش نشان داد که درآمد مالیاتی به ۸۱۹.۴ میلیارد لیر(۲۳.۸ میلیارد دلار) رسیده است. کسری بودجه در ماه ژانویه تا ماه نوامبر، ۱.۳ تریلیون لیره (۳۹.۱ میلیارد دلار) را نشان داد. در این دوره، درآمدهای بودجه به ۷.۸ تریلیون لیر (۲۳۸.۸ میلیارد دلار) و هزینه‌ها به ۹ تریلیون لیر (۲۷۸ میلیارد دلار) رسید. دلار آمریکا در ماه نوامبر به‏‏‌طور متوسط ‏‏‌۳۴.۴ لیره و در دوره ژانویه تا نوامبر ۳۲.۶ لیره معامله شد.
  • زیان شرکت‌های دانش‌بنیان از سرکوب نرخ ارز

    دنیای اقتصاد: وزیر امور اقتصادی و دارایی طی سخنانی در حاشیه آیین امضای توافق‌نامه این وزارتخانه با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، در خصوص حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان بیان کرد: سرکوب نرخ ارز، توان رقابت شرکت‌های دانش‌بنیان را مخدوش می‌کند. به گزارش شادا، عبدالناصر همتی با بیان این مطلب، در جمع خبرنگاران، امضای توافق‌نامه با معاونت علمی ریاست‌جمهوری را در راستای حمایت از محصولات دانش‌بنیان تولیدی توسط نخبگان جوان کشور عنوان کرد و گفت: هدف ما، تقویت و افزایش توان شرکت‌های دانش‌بنیان به سطحی است که بتوانند به بازاریابی و فروش محصولات خود در سطح جهان و حتی تولید فرامرزی دست یابند.
  • راه‌اندازی بازار توافقی ارز درست بود

    تسنیم: رئیس کل اسبق بانک مرکزی، در یادداشتی درباره راه‌اندازی بازار توافقی ارز با حمایت از این اقدام بانک‌مرکزی گفت: باید توجه داشته باشیم که برای اجرای کامل شناور و یکسان‌سازی نرخ ارز، پیش‌نیازها و مقدماتی لازم است.