ملکه بریتانیا، حامی شاه و دشمن مصدق
به گزارش روزنامه انگلیسی «دیلیمیل» در سال۱۹۵۳ «آنتونی ایدن» وزیر خارجه وقت انگلیس در حال برنامهریزی کودتایی علیه محمد مصدق، نخستوزیر ایران بود.مصدق دو سال قبل از آن، رای موافق مجلس شورای ملی برای ملیسازی صنعت نفت را به دست آورده بود. ایدن میخواست شاه که متحد قدرتهای غربی از جمله فرانسه، آمریکا و انگلیس بود، همچنان در قدرت بماند.ایدن که به دنبال راهی برای متقاعد کردن شاه بود، تلگرافی را به واشنگتن فرستاد و از آنها خواست با اعمال فشار بر شاه، وی را مجبور کنند در ایران بماند تا کودتا انجام شود.ایدن در آن زمان سوار کشتی لوکس «آراِماِس کوئین الیزابت» بود که اقیانوس اطلس را میپیمود.
بعد از آن، تلگرافی از آمریکا به سفیر واشنگتن در تهران ارسال شد که محتوای آن، این بود: وزارت خارجه امروز عصر به ما خبر داد پیامی را از ایدن که از سوی ملکه الیزابت ارسال شده بود، دریافت کرده که در آن ملکه درباره تحولات اخیر در ارتباط با شاه ابراز نگرانی کرده و در عین حال ابراز امیدواری کرده که بتوان راهی را برای منصرف کردن وی (شاه) از ترک ایران پیدا کرد. ادعای مطرحشده این است که مقامات آمریکایی در دریافت پیام ایدن دچار سوءبرداشت شده و تصور کردند وی از طرف ملکه الیزابت این سخنان را گفته و متوجه نشدند که نام کشتیای که وی بر آن سوار بوده ملکه الیزابت بوده است!
ریچارد آلدریچ یکی از مورخانی که این اسناد مهم را در آرشیو واشنگتن یافته به نشریه «تایمز» انگلیس گفته است: طی ۴۰سال تحقیق به عنوان مورخ، این شگفتاورترین مجموعه اسنادی است که تاکنون دیدهام. «لوی هندرسون» سفیر آمریکا سپس در حالی که شاه ایران آماده فرار بود، با همراهان وی دیدار کرد.او در تلگرافی نوشت به وزیر ارشد شاه گفته که به نفع کشور است که شاه در ایران بماند.هندرسون تاکید کرده پیامی را از شخصیتی که با شاه روابط دوستانهای دارد دریافت کرده که این شخصیت هم تلویحا گفته بهتر است که شاه در ایران بماند. به گفته پروفسور آلدریچ، شکی نیست که شاه از توضیحات سفیر متوجه شد که منظور وی از آن شخصیت، الیزابت دوم بوده است. شاه در سفری به انگلیس در سال۱۹۴۸ با ملکه که هنوز ملکه نشده بود، دیدار کرده بود. بنابر این گزارش، شاه پس از آن، تصمیم به ماندن گرفت و کودتا علیه دولت مصدق با موفقیت انجام شد.
ثروت شخصی و خصوصی ملکه انگلیس بین ۳۶۰ تا ۴۸۰میلیون دلار برآورد میشود که شامل مجموعههای هنری خصوصی، جواهرات، تمبر و تابلوهای نقاشی هم میشود. حجم زیادی از اموال تاریخی انگلیس در اختیار ملکه الیزابت دوم قرار دارد که زیر نظر دفتر املاک سلطنتی انگلیس اداره میشوند. این دفتر در ماه ژوئن اعلام کرد ارزش مجموع املاک تحت اختیار ملکه الیزابت ۱۳میلیارد و ۱۰۰میلیون پوند است.