دبیر انجمن قهوه ایران در گفتوگو با «دنیایاقتصاد»
ایران میتواند هاب قهوه منطقه شود
سارا رضایی دبیر انجمن قهوه ایران در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» ضمن بیان مطلب فوق افزود: هنگامی که وجود انجمنها توسط تصمیمگیران رسمیت مییابد، مسیر فعالیت آنها هموار و دخالت دادن انجمنها در روند تصمیمگیری مربوطه تسهیل میشود. انجمنها یکی از مهمترین نهادهای غیردولتی هستند که توانستهاند در کشور توسعه یافته، نقش و کارکرد خود را تعریف کنند و در امور مربوط به صنف خود، ضمن تبادل آرا با اعضای انجمن و رسیدن به یک اجماع نظر پیرامون اهداف و مصالح خود با دولت بهعنوان نهاد تصمیمگیر و سیاستگذار اصلی جامعه، به یک فهم مشترک و تفاهم سه سویه که تامینکننده منافع دولت، مردم و اعضای انجمن است برسند.
رضایی ادامه داد: صنعت قهوه در کشور با قدمت بسیار با توجه به رویکرد و سابقه جامعه در مصرف قهوه در دهه گذشته، رشد مطلوبی داشته و این امر منجر به ایجاد واحدهای متعدد تولید انواع قهوه شده با توجه به اینکه در سالهای گذشته حجم بالای قهوه بازار در دست برندهای با کیفیت خوب خارجی بوده است و در این بازار به شدت رقابتی باعث شده تا فعالان صنف با بالا بردن کیفیت محصول در مسیر رقابتی قدم گذارند و به بازارهای بینالمللی بیندیشند.
به گفته دبیر انجمن قهوه ایران، با شیوع ویروس کرونا و همهگیری بیماری در ابتدای شروع فعالیت انجمن قهوه ایران با توجه به محدودیت فعالیتهای خدماتی، آموزشی و نمایشگاهی انجمن قهوه ایران سعی در ارتباط با ارگانها و سازمانهای دولتی بهصورت گسترده گرفت تا از این تهدید بهصورت فرصت استفاده کند و بتواند حلقههای کارآمد ارتباطی جهت رفع مشکلات صنعت ایجاد کند و خود را با این دگرگونی همراه سازد و بتواند حداقل آسیب را بهواسطه این ویروس جهان گیر متحمل شود.
هیاتمدیره انجمن قهوه ایران با توجه به بررسی نیازهای صنف و اعضا، براساس تاکید و تعالیم دینی بر مشورت و همفکری و هماندیشی، با ایجاد کمیتهها و کارگروههای مختلف برای شناسایی و پایش مشکلات و مسائل صنعت قهوه بهصورت حرفهای تلاش کرد با کمک گرفتن از مشاورهها و کارشناسان مرتبط به چشمانداز واقعبینانهای از شرایط فعلی و آتی صنف دست یافته و با ایجاد ارتباط موثر با بخش دولتی و ایفای نقش موثر انجمن قهوه ایران در سیاستگذاری و برنامهریزی، سعی در برطرف کردن مشکلات صنعت قهوه و تعیین راهکارهای ارتقای سطح عملکرد انجمن، همت گمارد که با توجه به تحریمهای ظالمانه آمریکا و نوسانات ارزی که شاه بیت مشکلات تولیدکنندگان است، در اردیبهشت ماه امسال، ثبت سفارش کالاهای گروه ۲۷ متوقف شد و از آنجا که قهوه فوری فله که برای بسیاری از کارخانههای داخلی جزو مواد اولیه محسوب میشود نیز در این گروه قرار داشت بنابراین در روند ثبت سفارش اختلال ایجاد و ممنوع شد. انجمن قهوه ایران سریعا با ایجاد جلسات متعدد با مسوولان امر در وزارت صمت و مذاکرات حرفهای با قانونگذاران برای رفع این مانع و توضیح و توجیه اینکه قهوه فوری فله، ماده اولیه اکثریت کارخانههای تولیدی انواع قهوه است، علاوه بر اینکه ثبت سفارش مجدد قهوه فوری فله در دستور کار قرار گرفته، گروه کالایی قهوه فوری فله نیز از گروه ۲۷ به ۲۶ منتقل شد تا صنعت قهوه ایران، دیگر شاهد این مشکل نشود.
رضایی ادامه داد: انجمن قهوه جزو جوانترین تشکلهای اقتصادی کشور است. با این حال در عمر بسیار کوتاه خود، به جایگاه خوبی در بین اعضای صنف و دستگاههای اجرایی ذیربط دست یافته است. با توجه به ارتباط دائم و موثر انجمن با نهادهای دولتی، خوشبختانه سازمانهای دولتی، انجمن قهوه ایران را بهعنوان شریک راهبردی و قابل اعتماد خود دانسته و در سیاستهای خود، انجمن را کارشناسی توانا و خیرخواه صنعت میداند. در مهرماه انجمن قهوه ایران مورد مشورت از طرف وزارت صمت درخصوص کالای کریمر (پودر خامهایکننده غیرلبنی) قرار گرفت و با توجه به فعالیت علمی و حرفهای انجمن قهوه ایران درخصوص این کالا و گزارش مکتوب و جلسات موثر، این کالا که برای صنعت قهوه کشور ماده اولیه لحاظ میشود، مورد حمایت قانونگذار قرار گرفت و این خود شاهد پویا بودن انجمن قهوه ایران در مشارکت نهادها در روند تصمیمگیری است.
دبیر انجمن قهوه ایران ادامه داد: با توجه به فعالیتهای گسترده انجام گرفته در هشت ماه انجمن قهوه ایران، واحد رتبهبندی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران پس از ارزیابی تخصصی، رتبه انجمن قهوه ایران را ارتقا بخشید و برای صنعت قهوه ایران افتخار برزگی است که این رشد با مشارکت همه اعضای انجمن حاصل شده است. خوشبختانه انجمن قهوه، فعالیتهای پژوهشی و آماری را در اولویت کاری خود قرار داده است که همین موضوع، یکی از دلایل موفقیتهای انجمن در کسب رتبه مناسب و توان مذاکره و پیگیری مسائل کاری اعضا است.
به گفته رضایی، بیشک نوسانات ارز یکی از مهمترین مشکلات برای تولیدکنندگان است. چراکه این موضوع باعث میشود تمام پیشبینیهای یک تولیدکننده و برنامههایی که برای آینده خود درنظر گرفته تغییر کند. با توجه به وارداتی بودن ماده اولیه کارخانههای قهوه، خطا و ریسک دستیابی به اهداف برای تولیدکنندگان بسیار بالا است. خوشبختانه رهبر معظم انقلاب موضوع تولید و اقتصاد را در سالهای اخیر مورد تاکید ویژهای قرار دادهاند و با توجه به اینکه واردات کالای نهایی قهوه به کشور ممنوع است، ولی متاسفانه ورود کالاهای قاچاق بهصورت گسترده در سطح توزیع چالش بزرگی را برای صنعت قهوه ایجاد کرده است.
تبعات این معضل به حوزه اقتصادی منحصر نمیشود، بلکه میتوان به گستره وسیعی از پیامدهای مخرب اجتماعی و فرهنگی و سیاسی در کنار آثار زیانبار اقتصادی آن اشاره کرد. بنابراین برای مقابله با آن نیاز به عزم ملی است. بدیهی است اجرای بیشتر قوانین حمایت از تجارت و تولید داخلی و برخورد قضایی، مورد استدعا است.
علاوه بر این موارد مشکلاتی هم در حوزه داخلی وجود دارد بهعنوان نمونه بوروکراسی اداری، مشکلات گمرکی، تامین ارز از طریق بانک مرکزی و... که همگی کار را برای فعالان صنعت سخت کرده است. پر بیراه نخواهد بود اگر ادعا شود که با توجه به اقبال عمومی جامعه به مصرف قهوه و رشد صنعت قهوه کشور و تولید انواع کالای با کیفیت قهوه، اگر نهادهای حاکمیتی از فعالان صنعت قهوه حمایت کنند، ایران میتواند به هاب (hub) قهوه منطقه تبدیل شود.