«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند؛
فزونی محرکهای نزولی طلا
بازار داخلی
عقبنشینی شاخص از کانال 2.9 میلیونی
روز یکشنبه بازار سهام کاهش ارتفاع شاخصهای اصلی را به ثبت رساند. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در حالی برای دومین روز متوالی در هفته جاری ریزش کرد که هفته گذشته از محدوده 2 میلیون و 900 هزار واحدی عبور کرده بود. با وجود این با آغاز معاملات هفته جاری، افزایش حجم عرضهها نماگرها را به سمت کاهش ارتفاع هدایت کرد. در این میان شاخص کل پس از هفت روز سبزپوشی پشتسر هم که به ثبت رسانده بود، برای دومین روز متوالی در ۲۳ دی ماه نیز حدود 1.84درصد کاهش ارتفاع یافت تا در نهایت در کانال 2میلیون و 857 هزار واحدی قرار بگیرد. ریزش شاخص کل در حالی به ثبت رسید که دیگر شاخص اصلی بازار یعنی شاخص کل هموزن نیز در وضعیتی مشابه اما محدودتر بود. شاخص هموزن که روزهای گذشته شرایط همسویی را با شاخص کل بورس تهران تجربه کرده، با کاهش 1.54درصدی در سطح 901هزار و 133 واحد قرار گرفت. از سوی دیگر، فرابورس که عملکرد ناامیدکنندهای نسبت به بورس تهران در روزهای گذشته داشته، با افت 1.04 درصدی شاخص کل خود، در سطح 26هزار و 852 واحد قرار گرفت. بهعقیده برخی از کارشناسان یکی از بزرگترین چالشهای بازار سهام از ماههای گذشته، نوسانات پیوسته نقدینگی از بازار بوده است. بررسیها حاکی از آن است که روز گذشته 2380میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج شده است. همچنین، ارزش معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی در روز یکشنبه با افت 41درصدی مواجه شد و به 10337میلیارد تومان رسید. این کاهش ارزش معاملات خرد، نشانهای از اصلاح روند بازار در مسیر صعودی ماههای گذشته است. روز گذشته حجتاله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مراسم سومین دوره اهدای تندیس شفافیت، اظهار کرد: دغدغه اصلی کشور رشد و پیشرفت است. همه به دنبال رفع ناترازیها هستند و با تلاشها محقق خواهد شد.
او ادامه داد: تجربه ثابت کرده است که رشد و رفاه جز با سرمایهگذاری محقق نمیشود. سرمایهگذاری در میادین گازی انجام نشده است در این مقطع که شرکتها و ناشران با کمبود گاز مواجه هستند و ۹ ماه از سال متوقف هستند. شفافیت و افشای کافی با دستور خلق نمیشود و با سیستم و نظام کارآمد محقق میشود. در دنیا ثابت شده تحقق این هدف جز با استقرار نظام حاکمیت شرکتی امکانپذیر نیست.
بازار خارجی
پوند در انتظار دادهها
پوند انگلستان در هفته گذشته تحت فشار شدید قرار گرفته و به پایینترین سطح خود در بیش از یک سال گذشته در برابر دلار آمریکا رسیده است. اگرچه افزایش اخیر دلار یک عامل مهم به شمار میرود، اما پوند بیشتر از سایر ارزهای اصلی تحت تاثیر نگرانیهای جدید درباره وضعیت مالی دولت انگلستان قرار گرفته است.
پوند، همراه با یورو، اخیرا تحتتاثیر ترسها از رکود تورمی قرار گرفته است. اقتصاد انگلستان از تابستان به سختی رشد کرده و تورم دوباره شروع به افزایش کرده است. این وضعیت پس از پیروزی حزب کارگر در انتخابات عمومی ژوئیه بدتر شد. افزایش بیسابقه مالیاتها در بودجه پاییزی نه تنها کمکی به حل مشکل کسری بودجه نکرد، بلکه تاکتیک دولت برای تضعیف اقتصاد به منظور توجیه «تصمیمات سخت»، باعث کاهش اعتماد سرمایهگذاران به چشمانداز اقتصادی انگلستان شد.
در نتیجه، بازدهی اوراق قرضه دولت انگلستان دوباره افزایش یافته و بازده اوراق ۱۰ساله به سطحی رسیده است که آخرین بار در بحران مالی ۲۰۰۸ مشاهده شد. افزایش بازدهی در شرایطی که استقراض دولت بسیار بالاست، به جای تقویت ارز، هزینه تامین مالی بدهیهای جدید را افزایش میدهد و به پوند انگلستان آسیب میزند. دادههای اقتصادی هفته آینده میتوانند نقش کلیدی در توقف یا تشدید فشار بر پوند انگلستان داشته باشند. گزارش CPI در روز چهارشنبه اولین داده مهم خواهد بود.
نرخ تورم در نوامبر به 2.6درصد افزایش یافت و اگر در دسامبر بیشتر شود، انتظارات برای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی انگلستان در نشست فوریه کاهش خواهد یافت. نرخ تورم هسته و خدمات نیز به دقت زیر نظر گرفته خواهند شد. با این حال، سرمایهگذاران ممکن است ترجیح دهند منتظر دادههای تولید ناخالص داخلی روز پنجشنبه بمانند. بهبود رشد ماهانه میتواند نگرانیهای رکود تورمی را کاهش دهد و همراه با یک گزارش قوی CPI، ممکن است پوند انگلستان بخشی از ضررهای خود را جبران کند. قدرت پوند انگلستان در روز جمعه نیز با انتشار دادههای خردهفروشی دسامبر مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. هرگونه کاهش غیرمنتظره در خردهفروشی در دوره کریسمس، میتواند چشمانداز اقتصادی را تضعیف کند و بر مشکلات پوند انگلستان بیفزاید.در روز جمعه، قیمت طلا تحتتاثیر چند عامل افزایش یافت. نگرانیهای مربوط به تورم و تعرفهها به عنوان دو عامل اصلی مطرح شدند که میتوانند بر قیمت طلا تاثیر بگذارند.