اثر تنگه هرمزگان بر کروسان بریتانیایی ها

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، ردگیری زنجیره تامین یک شیرینی کروسان در پایتخت بریتانیا، تصویر روشنی از موج پنهان تورم مواد غذایی در پی تنش‌های ژئوپلیتیک ارائه می‌دهد. اختلالات اخیر در خاورمیانه و بسته شدن موقت تنگه هرمز، شوک بزرگی به اقتصاد جهانی وارد کرد و هزینه سوخت، انرژی و کودهای کشاورزی را به‌شدت بالا برد. با وجود نشانه‌هایی از بازگشایی مسیرهای تجاری، ترکش‌های این بحران همچنان در تاروپود زنجیره تامین غذا حس می‌شود و هزینه‌های تولید را در تمام سطوح افزایش داده است.

این تنش‌ها، دومینوی بی‌رحمی از تورم را در زنجیره تامین به حرکت درآورده‌اند. بر اساس گزارش اخیر بلومبرگ، در مزارع فرانسه، جهش قیمت کودهای نیتروژنی (که پیش‌تر یک‌سوم تجارت جهانی آن از خلیج فارس می‌گذشت) در کنار افزایش بی‌سابقه قیمت گازوئیل، ضربه سنگینی به کشاورزان زده است. همزمان، تولیدکنندگان لبنیات با قبوض نجومی انرژی برای راه‌اندازی تجهیزات پیشرفته تولید کره دست‌وپنجه نرم می‌کنند. در آن‌سو، آسیاب‌ها و کارخانه‌های آردسازی با جهش ۲۰ درصدی هزینه‌های انرژی مواجه شده‌اند و کرایه کانتینرهای صادراتی در مسیرهای بین‌المللی بیش از دو برابر شده است.

در بخش لجستیک جاده‌ای نیز، افزایش تقریبا ۳۰ درصدی قیمت دیزل، هزینه انتقال کالا از انبار به فروشگاه‌ها را بالا برده و شرکت‌های پخش را مجبور به دریافت هزینه‌های اضافی موسوم به «مالیات سوخت» کرده است. وقتی این مواد اولیه به نانوایی‌ها می‌رسد، تولیدکنندگان نه تنها با موج گرانی آرد و انرژی لازم برای سردخانه‌های صنعتی درگیرند، بلکه هزینه بسته‌بندی پلاستیکی محصولاتشان نیز به دلیل گرانی «نفتا» (ماده اولیه پتروشیمی که بخش عمده آن از خاورمیانه می‌آید) سر به فلک کشیده است.

نتیجه این زنجیره پرالتهاب و طولانی، مستقیما در جیب مصرف‌کننده نهایی خود را نشان می‌دهد؛ یک کروسان ساده که سه سال پیش در کافه‌های لندن تنها ۱.۸۵ پوند قیمت داشت، اکنون با قیمت ۳.۱۰ پوند فروخته می‌شود. به گفته اقتصاددانان، حداقل شش ماه زمان نیاز است تا زیرساخت‌های تجاری به حالت عادی بازگردند، اما واقعیت این است که هزینه‌های تحمیل‌شده اکنون در سیستم قیمت‌گذاری تثبیت شده‌اند. پس از عبور از شوک‌های پیاپی سال‌های اخیر، از بحران کرونا گرفته تا جنگ اوکراین، مصرف‌کنندگان به نقطه جوش رسیده‌اند و به نظر می‌رسد قیمت مواد غذایی خیال عقب‌نشینی ندارد.