شماره روزنامه ۶۱۵۲
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۱۵۱ دنیای اقتصاد

اخبار کدال - روزنامه شماره ۶۱۵۱

  • آینده مبهم بازار مس

    دنیای اقتصاد: نشست تحلیلی شرکت مس شهید باهنر به همت شرکت سرمایه‌گذاری صدر تامین و مشاور سرمایه‌گذاری آوای آگاه روز دوشنبه با حضور فعالان بازار سرمایه و اصحاب رسانه برگزار شد. در این نشست مدیرعامل شرکت صدر تامین و مدیر عامل شرکت مس شهید باهنر، ضمن تشریح اقدامات و وضعیت شرکت‌های خود، به آینده بازار مس در بازار بین‌المللی پرداخت. مهم‌ترین متغیر بین‌المللی که در این نشست به آن اشاره شد، پیروزی جمهوری‌خواهان در انتخابات ایالات متحده است و با توجه به رویکرد این حزب در تقویت قیمت دلار، ممکن است قیمت دلاری کامودیتی‌ها از جمله مس کاهش پیدا کند و بازار آنها پررونق نباشد. از طرف دیگر یکی از مهم‌ترین استفاده‌های مس در خودروهای برقی است، با توجه به اینکه حزب جمهوری‌خواه علاقه‌ای به انرژی‌های تجدیدپذیر و خودروهای الکتریکی ندارد و احتمال افزایش تعرفه واردات خودروهای برقی چینی در آمریکا از سوی ترامپ بالاست، به نظر می‌رسد بازار مس در دوره وی کم‌رونق باشد و به نظر می‌رسد خودروهای الکتریکی نتوانند قیمت مس را نجات دهند.
  • قوی قرمز بازار‌های جهانی

    رضا حسین آبادی/تحلیلگر بازارهای مالی
    می‌توانیم در ماه‌های آتی شاهد ریزش بازارهای جهانی باشیم و این یک پیش‌بینی نیست بلکه بیان رویدادی است که وقوع آن به زمان گره خورده، شرایط موجود این امکان را فراهم کرده تا شاید همین فردا آغازی باشد برای پایان روند صعودی یک دهه اخیر در بازارها و شاخص‌هایی از جمله داوجونز، آغاز ریزشی همراه با وحشت و از جنس ریزش‌ها در سال ۲۰۰۸ و بحران دات‌کام، بازارها امروزه بیشتر از هر برهه‌ای در تاریخ مستعد ریزش هستند، وقوع این ریزش قابل پیش‌بینی است اما زمان وقوع آن به عوامل دیگری بستگی خواهد داشت.
  • رشد سودآوری در سایه ناپایداری‌ها

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: از آنجا که تولیدات شرکــت‌هـــای قندوشکری به وضعیت آب و هوایی بسیار وابسته است، همواره ریسک عدم‌پایداری تولیدات این صنعت بسیار بالاست و اتفاقاتی همچون توفان، کاهش بارندگی، آتش‌سوزی و... می‌‌‌تواند تولیدات قندوشکری‌‌‌ها را تحت‌‌‌الشعاع قرار دهد. بررسی تناژ تولید و فروش قندوشکری‌‌‌ها نشان می‌دهد، چه در بازه سالانه و چه در بازه فصلی و ماهانه مقدار تولید و فروش این صنعت نزولی بوده است. نرخ‌‌‌گذاری در شرکت‌های قندوشکر به‌طور دستوری و توسط دولت صورت می‌گیرد و همین امر موجب شده است تا روند حاشیه سود این صنعت آن‌طور که باید روند افزایشی نداشته باشد و با شیب بسیار ملایم افزایش یابد.
  • شیوه‌‌‌نامه تامین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز ابلاغ شد

    سنا: شیوه‌نامه تامین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز در ششمین جلسه شورای ملی تامین مالی تصویب شد و وزیر اقتصاد به عنوان رئیس شورا این شیوه‌‌‌نامه را برای اجرا به دستگاه‌‌‌ها ابلاغ کرد. این شیوه‌‌‌نامه که با پیشنهاد وزارت نفت در دستور کار شورا قرار گرفته بود، امکان استفاده از ظرفیت‌‌‌های مختلف موجود در قراردادهای جدید نفتی ایران موسوم به IPC را فراهم می‌کند.
  • انتقال الکترونیک سهام‌متوفیان به وراث

    سنا: رسول سعدی، دبیر کل کانون نهادهای‌‌‌ سرمایه‌گذاری اعلام کرد: انتقال الکترونیک سهام متوفیان به وراث، فرآیند انتقال مالکیت را سرعت می‌‌‌بخشد. رسول سعدی در گفت‌‌‌وگو با خبرنگار سپرده‌‌‌گذاری مرکزی با بیان اینکه انتقال الکترونیک سهام متوفیان به وراث (به‌جز سهام عدالت)، تحولی مهم در فرآیندهای انتقال مالکیت سهم‌‌‌الارث در بازار سرمایه است، اظهار کرد: این شیوه انتقال، به بازماندگان امکان می‌دهد تا بدون نیاز به مراجعات حضوری متعدد و انجام مراحل بوروکراتیک پیچیده و زمان‌‌‌بر، بتوانند به‌‌‌صورت الکترونیک، بخش از سهم‌‌‌الارث خود را که به‌صورت دارایی‌‌‌های مالی است، دریافت کنند.
  • واکاوی عملکرد بانک‏‏‌های بورسی

    زهرا امیدعلی/تحلیلگر بازار مالی
    در گزارش پیش‌رو، متغیرهای اصلی بنیادی بانک‌های بورسی براساس گزارش‌های عملکرد مهرماه آنها بررسی شده است. همچنین در این گزارش، عملکرد بانک‌ها به صورت تفکیک‌شده و جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است.
  • تایید مصوبه مصادیق دستکاری بازار سرمایه

    سنا: محمدصادق شبانی، مشاور و دستیار معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دیوان عدالت اداری مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار درباره تعیین مصادیق دستکاری بازار سرمایه را منطبق بر قوانین و مقررات تشخیص داد. محمدصادق شبانی توضیح داد: به دنبال شکایت یک موسسه حقوقی به خواسته «ابطال مصوبه مورخ ۷ آذر ۱۴۰۲ شورای عالی بورس و اوراق بهادار با موضوع تعیین مصادیق دستکاری بازار سرمایه»، هیات تخصصی اداری و امور عمومی دیوان عدالت اداری با رد مغایرت مفاد مصوبه مذکور با قوانین و مقررات، درخواست ابطال آن‌‌‌ را نپذیرفت.
  • ورود ریالی‏‏‌ها به رالی هفتگی

    دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا: در هفته گذشته، بازار سرمایه با نوسانات شدید و خروج قابل‌توجه نقدینگی روبه‌‌‌رو بود. طی هفت‌روز معاملاتی اخیر، ۱۰۷۷میلیارد تومان از بازار خارج شد که ۹۳۱میلیارد تومان آن در هفته گذشته بود. خروج نقدینگی همراه با ضعف تقاضا، فشار فروش را افزایش داد و بر روند کلی بازار تاثیر منفی گذاشت. شاخص کل بورس با کاهش ۱.۸۶درصدی و شاخص هم‌‌‌وزن با افت ۲.۰۸درصدی مواجه شدند. فرابورس نیز ۲.۳۶‌درصد کاهش بازدهی را تجربه کرد. در مجموع عملکرد هفتگی بازار نشان‌‌‌دهنده ضعف عمومی اعتماد و کاهش تمایل به سرمایه‌گذاری در تالار شیشه‌ای بود. در میان صنایع، تنها ۸گروه از ۵۱گروه موجود بازدهی مثبت داشتند. گروه خدمات رفاهی و گروه لاستیک و پلاستیک با رشد ۲.۹درصدی در صدر قرار گرفتند. اما گروه‌‌‌های سخت‌‌‌افزار و تجهیزات و هتل و رستوران با افت ۶.۵درصدی بیشترین کاهش بازدهی را ثبت کردند. در مجموع، می‌توان بازار را تحت‌تاثیر ریسک‌‌‌های اقتصادی و سیاسی دانست.
  • پالس مثبت از شیرینی‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: برخلاف نزول مقادیر تولید و فروش شرکت‌های شیرینیجات بازار سرمایه در بازه سالانه، در مقیاس فصلی طی تابستان امسال وضعیت بهتری رقم خورده است. طی تابستان امسال مقادیر تولید و فروش شرکت‌های شیرینی‌ساز بازار سرمایه به‌ترتیب افزایش ۱۲ و ۸درصدی را تجربه کردند. در مقیاس ماهانه طی هفت ماه نخست امسال افزایش ۶ و ۳درصدی مقادیر تولید و فروش در ۹ تولیدکننده بورسی این صنعت رقم خورده است. در تابستان امسال فروش شرکت‌های شیرینی‌ساز بازار سرمایه ۳هزار و ۸۱۷میلیارد تومان به ثبت رسید که این میزان فروش در مقایسه با تابستان سال گذشته ۳۸درصد افزایش داشته است.
  • سقوط آزاد بورس تا کجا؟

    علیرضا خان‌محمدی/کارشناس ارشد بازار سهام
    بازار سهام در شرایط بحرانی قرار دارد؛ اما آیا این بحران با پول حل می‌شود؟ با حرف حل می‌شود؟ با شعار حل می‌شود؟ با حمایت حقوقی‌‌‌ها حل می‌شود؟ با دستور حل می‌شود؟
  • بهار درآمدی بورس

    درآمد مهرماه ۳۸۲نماد تولیدکننده بورسی با رشد ۲۷درصدی نسبت به مهرماه سال قبل، به۳۱۱همت رسید. این میزان نسبت به شهریورماه افزایش ۱۲درصدی را تجربه کرده است. صنایع بورسی طی ۷ماه، بیش از هزار و ۹۰۰همت درآمد داشتند که در مقایسه با سال قبل، ۲۰درصد افزایش را نشان می‌دهد.
  • ردپای رکود در سودآوری فراکاپ‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: گروه فعالیت‌‌‌های مرتبط با اوراق بهادار در بازار سرمایه تحت عنوان شرکت‌های فراکاپ شناخته می‌شود. این نهاد برمبنای اتصال سهامداران به بازارهای مالی طراحی شده است. این نهادها جزو نهادهای عمومی غیردولتی محسوب می‌شوند که ردیف بودجه به آنها تعلق نمی‌گیرد و از طریق کارمزد معاملاتی خود کسب درآمد می‌کنند. از آنجا که بازار سرمایه ایران یک‌‌‌طرفه بوده و معامله‌‌‌گران فقط از محل خرید می‌‌‌توانند کسب سود کنند، فروش استقراضی در بازار سرمایه ایران هنوز راه‌‌‌اندازی نشده و این مهم در کنار دامنه نوسان محدود موجب تعمیق رکود معاملاتی در بازار سرمایه شده است. محدودیت دامنه نوسان، حجم و ارزش معاملات را کاهش می‌دهد و موجب می‌شود خرید و فروش در بازار کاهش یابد و درنتیجه کارمزد که سود نهادهای واسط است تقلیل می‌یابد. در سال ۱۴۰۲ درآمد فراکاپ‌‌‌ها ۴۸درصد رشد داشت که در قیاس با متوسط سالانه ۲۴درصد افت شتاب داشته است. در سال‌جاری هم درآمد این شرکت‌ها چه در مقیاس شش‌ماهه و چه در تابستان با افت همراه شده است. سود عملیاتی و خالص شرکت‌های مرتبط با اوراق بهادار طی تابستان امسال به ترتیب کاهش ۶۰ و ۲۵درصدی را تجربه کرد.
  • اولویت سرمایه‌گذاری در بورس؛ اعتماد یا بازده

    حسین کریمی/تحلیلگر مالی
    ما برای بررسی رفتار سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه به تعریف یک مفهوم روان‌شناسی به نام گشتالت نیاز داریم. گشتالت یا روان‌شناسی گشتالت یک مکتب فکری است که ذهن و رفتار انسان را به‌عنوان یک کل در نظر می‌گیرد. روان‌شناسی گشتالت پیشنهاد می‌کند برای شناخت دنیای پیرامون بر هر جزء کوچکی تمرکز نکنیم. در واقع ذهن ما تمایل دارد اشیا را به‌عنوان عناصری از سیستم‌های پیچیده‌تر در نظر بگیرد.
  • پایان هفته سبز بازار

    رویا جلالی/کارشناس بازار سرمایه
    روز چهارشنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۰.۲۲درصدی همراه شد. رشد شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هم‌وزن با نزول ۰.۱۷درصدی روبه‌رو شد و در سطح ۶۷۰‌هزار و ۴۶۴واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۱درصد سرخ‌پوش شد و در نهایت در سطح ۲۱‌هزار و ۲۷۵واحدی کار خود را به پایان رساند. روز چهار شنبه ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق‌تقدم بازار می‌شود رقم ۳‌هزار و ۳۰۰میلیارد تومانی را ثبت کرد. به‌علاوه ۳ میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات بازار خارج شد.
  • چرایی قهر بازار با عرضه‏‏‌های اولیه

    دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی: IPO مخفف Initial Public Offering و به معنای عرضه اولیه سهام یک شرکت است. زمانی که یک‌شرکت برای نخسین بار سهام تحت مالکیت خود را در بازار عرضه می‌‌‌کند، اصطلاحا عرضه اولیه سهام آن شرکت انجام شده است. شرکت‌‌‌های خصوصی، دولتی و حتی شرکت‌‌‌های تازه‌‌‌تاسیس و کوچک، برای افزایش رشد و توسعه کسب‌‌‌وکار خود نیازمند سرمایه هستند. بنابراین با ورود به بازار سهام و عرضه بخشی از سهام خود به‌عنوان عرضه اولیه، سرمایه مورد نیاز خود را تامین می‌‌‌کنند. فرآیند عرضه اولیه در بازار اولیه انجام می‌‌‌شود و پس از آن همه می‌‌‌توانند سهام آن شرکت را از طریق سامانه‌های آنلاین معاملاتی کارگزاری‌‌‌ها معامله کنند؛ این معاملات در بستر بازار ثانویه انجام می‌‌‌‌شود. یک شرکت برای عرضه اولیه سهام خود در بازار سرمایه باید مجوزهای لازم را از سازمان بورس و اوراق‌‌‌بهادار و شرکت بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران دریافت کند. پس از طی مراحل مشخص و ارائه مدارک، از جمله گزارش‌ها و صورت‌‌‌های مالی، شرکت اقدام به عرضه سهام خود در قیمت و تعداد مشخص می‌‌‌کند.
  • تایرسازان بر مدار سودسازی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: شرکت‌های تایرساز در شش‌ماه نخست امسال با رشد چشمگیر سودآوری همراه شدند. بازدهی کسب‌شده توسط نمادهای این صنعت طی نیمه نخست امسال در حدود ۱۴.۴درصد بوده است که می‌‌‌توان گفت این شرکت‌ها در قیاس با بازدهی منفی ۴درصدی شاخص کل بورس عملکرد خوبی داشته‌‌‌اند. سال ۱۴۰۳ ‌‌‌سال بسیار خوبی برای تایرسازان بوده است؛ به‌طوری که سود خالص تابستان این صنعت یک‌هزار و ۴۴۳میلیارد تومان بود که در مقایسه با تابستان ۱۴۰۲ به‌‌‌میزان ۴۶درصد افزایش یافته است. سود دلاری شرکت‌های لاستیک‌‌‌وپلاستیک بورسی در شش‌ماه نخست امسال به‌‌‌میزان ۳۲۴۳۷هزار دلار بوده که در قیاس با تابستان سال قبل ۲۳درصد افزایش را تجربه کرده است. با وجود بهبود سودآوری، قیمت دستوری موجب شده است تا حاشیه سود این صنعت کاهش یابد. حاشیه سود تابستان شرکت‌های تایرساز بورسی ۸درصد به ثبت رسیده که در قیاس با مدت مشابه سال قبل ۷درصد کاهش یافته است. در مقیاس شش‌ماهه نیز حاشیه سود تایرسازان با افت ۲درصدی نسبت به نیمه نخست ۱۴۰۲ به ۱۱درصد کاهش پیدا کرده است.
  • آنالیز بازیگران بورسی

    دنیای اقتصاد: گزارش‌های رسمی ۶ماهه سال ۱۴۰۳ بیش از ۳۳۰نماد بازار سهام بررسی شد. عملکرد صنایع بورسی به لحاظ سودآوری نشان می‌دهد که سود خالص آنها در نیمه نخست سال جاری با نزول ۲درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل به ۳۰۰هزار میلیارد تومان رسیده است. ضمن آنکه حاشیه سود فصلی صنایع نیز از ۱۶درصد در تابستان۱۴۰۲ به ۸درصد در تابستان امسال کاهش پیدا کرده است. قطعی برق، نااطمینانی‌های موجود در اقتصاد و قیمت‌گذاری دستوری مهم‌ترین عوامل کاهش حاشیه سود ۶ماهه صنایع بورسی عنوان می‏شوند. باوجود عملکرد ضعیف عمده صنایع بورسی در سال جاری، شرکت‌های سیمانی، لاستیک‏وپلاستیک و اوره‏سازان عملکرد خوبی در نیمه نخست امسال داشته و موفق به رشد متغیرهای مالی خود شده‏اند. اگرچه قطعی گاز در نیمه دوم یک ریسک مهم برای صنایع به شمار می‌آید، اما در صورت تک‌نرخی شدن ارز و حذف قیمت‌گذاری دستوری، می‌توان امید داشت که صنایع کاهش سود خود را تا پایان سال جبران کنند.
  • حفظ سودآوری در اوج ناکامی‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: فرآورده‌‌‌های نسوز زیرشاخه‌‌‌ای از صنعت کانی غیرفلزی بازار سرمایه محسوب می‌‌‌شوند. کاربرد اصلی نسوزها در کارخانه‌‌‌های تولیدی فولاد، سیمان و پتروشیمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاست که با حرارت بالا و مواد مذاب سر و کار دارند. ارزیابی متغیرهای مالی شش‌شرکت فعال در این گروه نشان می‌دهد که مقادیر تولید، فروش و درآمد نسوزها در دوره‌‌‌های گذشته نزولی بوده است. عامل اصلی این نزول را می‌‌‌توان بحث فزونی عرضه بر تقاضای محصولات نسوز و همچنین وارداتی بودن عمده مواداولیه این صنعت دانست.
  • رقابت و جذابیت

    محمدسعید حیدری/کارشناس ارشد بازار سرمایه
    چند روز پیش یکی از فعالان نسبتا قدیمی بازار و مطرح در شبکه‌های اجتماعی (مرتضی عباد) بحث جالبی را در مورد بورس مطرح کردند؛ اینکه جذابیت بورس با توسعه و ایجاد بازارهای رقیب از یک سو و دسترسی راحت‌تر به این بازارها رو به کاهش است و امروزه برای جوانان نسل جدید (حتی دانشجویان و دانش‌آموختگان حوزه مالی یا اقتصاد) بازار سهام جذابیت کافی مانند گذشته ندارد. در این مورد می‌توان با ذکر مثال‌هایی تهدید‌های بالقوه و بالفعل موجود را برشمرد. تهدیدها در سه محور اصلی شامل بازارهای سنتی مسلح به ابزار فناوری، بازارهای جدید و دسترسی‌پذیری به بازارهای رقیب بین‌المللی است.
  • خروج سرمایه در سایه رویدادهای منطقه

    دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا: هفته گذشته، بازار سرمایه ایران با چالش‏‏‌های جدی روبه‏‏‌رو بود و حدود ۱۱۲۱میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. این خروج سرمایه به دلیل نگرانی‌های سیاسی در خاورمیانه و نوسانات اقتصادی رخ داد و طی هفته گذشته از ۵۱صنعت بورسی، ۸۳‌درصد صنایع با بازدهی منفی مواجه شدند. در میان صنایع، تولید کود و ترکیبات نیتروژن(اوره) با بازدهی ۳.۴درصدی در صدر بازدهی هفتگی قرار گرفت، در حالی که حفاری و سخت‏‏‌افزار و تجهیزات به ترتیب ۲.۷ و ۲.۴‌درصد رشد داشتند و در رتبه ‌های دوم و سوم جای گرفتند. صنایع محصولات فلزی، خودرو و اوراق بهادار به‌شدت با کاهش بازدهی روبه‏‏‌رو بودند. در همین حال، ورود سرمایه به صندوق‌های طلا به ۱۷۲۳میلیارد تومان رسید و توجه سرمایه‌گذاران را به خود جلب کرد. این وضعیت نشان‏‏‌دهنده وجود عدم‌اطمینان در بازار سرمایه و تمایل به سرمایه‌گذاری در گزینه‏‏‌های مطمئن‏‏‌تر است.
  • واکاوی سه ریسک محصولات خانگی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: در سال‌های گذشته، همزمان با گرانی سرسام‏‏‌آور مواداولیه تولید لوازم‌خانگی، قیمت این محصولات به طرز چشمگیری افزایش یافت. این در حالی است که درآمد اقشار مختلف جامعه با سرعت کمتر افزایشی شد. این موضوع موجب شد تا رویکرد مردم به خرید لوازم‌خانگی از نقد به اقساط تغییر کند. از این‌رو شرکت‌های تولیدکننده نیز با وجود خرید نقدی مواداولیه خود محصولاتشان را به‌طور اقساطی با طرح‏‏‌های فروش متنوع روانه بازار کردند.
  • نرخ آزاد؛ منجی شیرینی‌جات

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: صنعت شیرینی‌جات بازار سرمایه شامل ۹شرکت با مجموع ارزش بازار ۲۰همتی است. مقادیر تولید و فروش این صنعت طی سال ۱۴۰۲ نزول ۴درصدی را تجربه کرده است. درآمد صنعت شیرینی‌جات طی سال گذشته ۱۲هزار و ۳۱۳میلیارد تومان بوده که در قیاس با سال ماقبل ۲۴درصد افزایش یافته است. شتاب رشد درآمدی این صنعت طی سال گذشته با نزول ۷۲درصدی نسبت به ۱۴۰۱ همراه بوده است. با همه این تفاسیر عملکرد شرکت‌های شیرینی‌ساز در سال جاری مقبول‌تر بوده است. مقادیر تولید و فروش این صنعت در ۵ماه نخست امسال رشد ۷ و ۳درصدی تجربه کرده و درآمد آن نیز با افزایش ۳۰درصدی نسبت به مدت مشابه همراه بوده است.
  • قفل ورود پول به بورس چگونه باز می‌شود؟

    رسول جاویدی /کارشناس بازار سرمایه
    بازار سرمایه دومین روز معاملاتی را با رشد بیش از ۱۱۰۰واحدی شاخص کل پشت سر گذاشت اما شاخص کل ‌هم‌وزن افتی در حدود ۴۰۰ واحد را به ثبت رساند. این امر نشان می‌دهد بیشتر بازار قرمزپوش شده بودند اما سهم‌های بزرگ بازار وضعیت بهتری را رقم زدند. با توجه به تشدید تنش‌های نظامی، بازار سرمایه از این رخدادها و افزایش احتمال درگیری‌های نظامی، تاثیر منفی پذیرفت، اما وضعیت برخی نمادها از اواسط هفته گذشته کمی بهتر شد. با توجه به گزارش‌های شرکت‌ها و برطرف شدن خطرات احتمالی سیاسی، شاهد استقبال مناسب‌تری از سوی سرمایه‌گذاران به بورس، خرید سهم شرکت‌ها و شاهد افزایش ارزش معاملات در روز شنبه بودیم اما روز یکشنبه عرضه‌ها به طور نسبی افزایش یافتند. هرچند که در اواخر زمان معاملات بورس در یکشنبه وضعیت بهبود پیدا کرد، اما فشار عرضه‌ها در بازار قدرت بیشتری داشت.
  • نقش دولت و سازمان در رونق بورس

    امیر توپچی‌پور/کارشناس بازار سرمایه
    بازار سرمایه به عنوان یکی از ارکان مهم اقتصادی، نیازمند حمایت‌های اصولی و سیاستگذاری‌های دقیق دولت است. نقش دولت و سازمان بورس در ایجاد بسترهای مناسب برای رونق و توسعه بازار سرمایه غیرقابل انکار است. از سیاست‌های مالی و پولی تا مدیریت نوسانات بازارهای موازی، همگی تحت‌تاثیر تصمیمات کلان اقتصادی قرار دارند. بازار سرمایه به‌عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد، نیازمند چارچوب‌های باثبات و سیاست‌های شفاف برای دستیابی به رشد پایدار است. حضور رئیس سازمان بورس در جلسات اقتصادی، نقشی کلیدی در هماهنگی سیاست‌ها با نیازهای واقعی بازار ایفا می‌کند. با تحلیل دقیق و ارائه راهکارهای عملی، می‌توان نقاط ضعف بازار سرمایه را به فرصت‌های پایداری تبدیل کرد.
  • ریسک‌های سریالی صنعت ارتباطات

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: شرکت‌های حوزه ارتباطات با مجموعه‌ای از ریسک‌ها و چالش‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند. از جمله کلیدی‌ترین آنها بحث نرخ‌گذاری دستوری این صنعت است. از آنجا که تعرفه ارائه خدمات در این صنعت به طور دستوری تعیین می‌شود، ریسک تزلزل سودآوری و در نتیجه نزول آن بسیار بالاست. همان‌طور که متوسط حاشیه سود این صنعت در بازه ۱۰ساله، از ۴۸درصد طی سال ۱۳۹۲ به ۲۰درصد طی سال ۱۴۰۲ تقلیل یافته است. ماهیت صنعت ارتباطات بدین شکل است که شرکت‌های این حوزه همواره با هزینه‌های بالایی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند.
  • ۶‌ماه طلایی تایرسازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: شرکت‌های لاستیک و پلاستیک بازار سرمایه، سال ۱۴۰۳ را به بهترین نحو پشت سر گذاشتند. متغیرهای مالی این صنعت در این سال وضعیت بسیار خوبی را تجربه کرد و این موضوع سبب شد تا صنعت لاستیک و پلاستیک به یکی از صنایع برتر سال ۱۴۰۳ بازار سرمایه تبدیل شود. عواملی همچون افزایش نرخ چندمرتبه‌‌‌ای این صنعت در کنار رشد تقاضای محصولات و تامین به‌موقع مواداولیه وارداتی موجب شده است تا تایرسازان سال خوبی را پشت سر بگذارند.
  • سیلی ریسک بر بورس

    سپیده منصوری/کارشناس بازار سرمایه
    شاخص کل بورس تهران روز چهارشنبه با رشد ۰.۱۲درصدی روبه‌‌‌رو بود و در نهایت در سطح ۲میلیون و ۹۹‌هزار واحدی بسته شد. رشد ۲هزار و ۴۵۳واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که شاخص کل هموزن نیز با افزایش ارتفاع ۰.۰۳درصدی همراه شد و روز معاملاتی را در سطح ۶۹۶‌هزار و ۷۳۲واحدی به پایان رساند.
  • رکود درآمدی روغن‌های خوراکی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: ارزیابی مقادیر تولید و فروش شرکت‌های تــولــیدکــنــنــده روغن‌‌خوراکی بازار سرمایه نشان می‌دهد که در بازه سالانه، فصلی و ماهانه، رشد بسیار خوبی در تناژ تولید فروش این صنعت رقم خورده است. در سال‌جاری میزان تولید و فروش این صنعت به‌‌ترتیب نسبت به پنج‌‌ماه نخست ۱۴۰۲ رشد ۵ و ۵۶درصدی را تجربه کرده است. با این حال درآمد فروش روغن‌‌های خوراکی تغییر خاصی را تجربه نکرده است. طی سال گذشته فروش این صنعت ۴۴هزار و ۴۰۷میلیارد تومان بوده که در قیاس با سال ماقبل تنها ۲۲درصد افزایش یافته است که به‌‌معنای نزول ۲۰درصدی شتاب رشد درآمدی است.
  • سرخ‌پوشی در هفته‌های پرریسک

    رویا جلالی/کارشناس بازار سرمایه
    اگرچه اخبار روزهای پایانی هفته گذشته به زیان بورس نبود و حتی به‌واسطه برخی اظهارنظرها کمی از نگرانی‌ها کاسته شد، اما ترس از اتفاقات و تحولات پیش‌رو در کنار بی‌‌‌تفاوتی نسبی تیم اقتصادی دولت به بسیاری از مشکلاتی که بورس با آن مواجه است، مانعی برای رسیدن بازار به مرز تعادل بود. البته محدود کردن دامنه نوسان ممکن است برای مقطع کوتاه جذاب باشد، اما در بلندمدت آسیب جدی به بازار وارد می‌کند و علاوه بر این از نقدشوندگی بازار کاسته و نوعی جذابیت بازارهای موازی را بیشتر می‌کند. ریسک‌های سیستماتیک بخشی از بازار‌های مالی است و ریسک تنش‌های بین‌المللی نیز در کنار انواع ریسک‌های دیگر قابل پیش‌بینی نبوده و سرمایه‌گذاری که در این بازار فعالیت می‌کند، ضمن دارا بودن کسب دانش کافی، تمام این ریسک‌ها را پذیرفته است.
  • اهرم تقویتی در لجستیک زمینی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: لجستیک و حمل‌‌‌ونقل بار زمینی در بازار سرمایه شامل چهار شرکت است که مجموعا ۷همت از ارزش بازار سرمایه را تشکیل می‌دهند. ارزیابی متغیرهای بنیادین این صنعت نشان می‌دهد که شرکت‌های این حوزه به‌رغم نزول ۴۹درصدی شتاب درآمدی طی سال ۱۴۰۲، در سال‌جاری وضعیت مطلوب‌‌‌تری را تجربه کردند. مجموع درآمد حاصل از ارائه خدمات این صنعت در پنج‌ماه نخست امسال یک‌هزار و ۲۶۶میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۱درصد رشد یافته و عملکرد ضعیف سال گذشته خود را جبران کرده است.
  • رمزگشایی از التیام صنایع بورس

    با انتشار گزارش‌های عملکرد شهریورماه صنایع، پرونده بورس در نیمه اول سال بسته شد. در ۶ماه اول سال درآمد بازار با رشد ۱۹درصدی نسبت به سال قبل به هزار و ۶۰۰همت رسید. صنایع بورسی در این مدت رشد دلاری ۴درصدی درآمد را تجربه کردند.
  • رکود توسعه‏‏‌ای آلومینیوم‏‏‌

    دنیای اقتصاد -عباس بیات: ارزیابی متغیرهای بنیادی شرکت‌های آلومینیوم‏‏‌ساز بورسی نشان می‌دهد که معضل مواداولیه موجب شده است تا شرکت‌های این صنعت در سال‌جاری عملکرد ضعیفی از خود نشان دهند. ماده‏‏‌اولیه اصلی این صنعت، پودر آلومیناست که ۷۰درصد موادمستقیم آلومینیومی‏‏‌ها را تشکیل می‌دهد. این ماده عمدتا از طریق واردات تامین می‌شود که موجب تحمیل هزینه سنگینی بر شرکت‌های آلومینیوم‌ساز می‌شود. مقادیر تولید و فروش صنعت آلومینیوم در مقیاس سالانه طی سال ۱۴۰۲ به‏‏‌ترتیب کاهش ۲ و ۳درصدی را تجربه کرده است.
  • بازار سرمایه، تنش‌‌‌های منطقه را هضم کرده است

    احسان خاتونی / کارشناس بازار سرمایه
    به سرمایه‌گذاران و سهامداران توصیه می‌شود که همواره دید بلندمدت داشته باشند و تحت‌تاثیر هیجانات قرار نگیرند. البته بازار سهام، افت‌‌‌ و نزول‌‌‌هایی دارد. مهم‌ترین متغیر اثرگذار بر بازار سرمایه اعتماد است. زمانی که اعتماد وجود داشته باشد، می‌شود از بحران‌ها به‌خوبی خارج شد. به‌عنوان مثال، بازار سرمایه در حال هضم بحران و تنش فعلی است و شاهد کاهش فشار فروش در روز یکشنبه و بهبود تقاضا در زمان معاملات بودیم.
  • اقبال بورس‌بازان به خدماتی‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد- عباس بیات: هفته آغازین پاییز، خاطره بسیار خوبی را برای سهامداران بازار سرمایه رقم زد. از میان ۵۱گروه و صنعت فعال در بازار، ۴۷صنعت، هفته را با بازدهی مثبت به انتها رساندند و تنها ۴صنعت بازدهی منفی را نصیب سهامداران خود کردند. از میان پنج‌صنعت برتر هفته، چهار صنعت جزو صنایع خدمات‌محور بازار سرمایه و تنها یک‌صنعت از صنایع تولیدی بوده‌‌‌اند که این موضوع اقبال سهامداران به صنایع خدماتی را نشان می‌دهد. قیمت کامودیتی‌‌‌ها در هفته آغازین مهر تحت‌تاثیر سیاست انبساطی فدرال‌رزرو (کاهش نرخ بهره) روند مثبتی را تجربه کرد.
  • عقبگرد متغیرهای مالی شیشه‏‏‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: در سال ۱۴۰۲، شرکت‌های شیشه‌‌‌ساز بورسی عملکرد بسیار خوبی را به ثبت رساندند. مجموع مقادیر تولید و فروش این صنعت طی سال گذشته به‌‌‌ترتیب افزایش ۶۳ و ۸۶درصدی را تجربه کرد. همچنین درآمد فروش شیشه‌‌‌سازان طی سال ۱۴۰۲ رشد ۴۳درصدی داشت. متوسط حاشیه سود این صنعت نیز ۳۱درصد به ثبت رسید که در نوع خود عملکرد خوبی محسوب می‌شود. با وجود این، طی سال‌جاری متغیرهای بنیادین این صنعت وضعیت چندان مناسبی را پشت سر نگذاشته‌اند. بر این اساس تناژ تولید و فروش شیشه‌‌‌سازها در سال‌جاری به‌‌‌ترتیب رشد ۵درصدی و یک‌درصدی را تجربه کرده است که ‌‌‌نسبت به متوسط رشد سالانه عملکرد ضعیفی برای این صنعت محسوب می‌شود. فروش شیشه‌‌‌سازان در سال‌جاری ۳هزار و ۱۴۱میلیارد تومان به ثبت رسیده که نسبت به پنج‌ماه نخست ۱۴۰۲ تنها ۵درصد رشد داشته است.
  • ترکیب بنیادی نیمسال ۱۴۰۳

    یک گزارش با در نظر گرفتن صورت‌های مالی سال گذشته، ۲۲سهم را برای سبد بنیادی بهینه انتخاب کرد. این شرکت‌ها براساس اینکه رشد درآمد و سود دلاری لازم را داشته باشند و نسبت P/E آینده‌نگر آنها در پایان سال گذشته پایین‌تر از میانگین صنعت باشد، انتخاب شده‌اند. برآیند بازدهی این سبد با وجود بازدهی منفی شاخص کل در ۶ماه اول۱۴۰۳، حدود صفر بوده است. با توجه به ریسک های موجود در بازار، به نظر می‌رسد چینش سبدی با تنوع بالا و ریسک پایین حتی اگر بدون بازدهی باشد، ضرورت دارد.
  • بنادر در موقعیت استراتژیک

    سپهر سیگاری/کارشناس بازار سرمایه
    بخش عمده‌‌‌ تجارت جهانی از طریق شبکه حمل‌‌‌ونقل دریایی صورت می‌‌‌پذیرد؛ به‌‌‌طوری‌‌‌که در عصر حاضر حدود ۸۰‌درصد تجارت بین‌المللی از طریق دریا انجام می‌شود. تقریبا تمام محموله‌‌‌های حمل‌شده توسط کشتیرانی به‌‌‌عنوان تجارت دریایی در نظر گرفته می‌شود. کشورهای درحال‌‌‌توسعه به‌‌‌شدت به صنایع کشتیرانی وابسته هستند و طبق گزارش بانک جهانی حدود ۵۵‌درصد صادرات و ۶۱‌درصد واردات این کشورها به‌‌‌صورت مستقیم به کشتیرانی و تجارت دریایی متکی است. بهره‌‌‌مندی یک کشور از حمل‌‌‌ونقل دریایی و به‌‌‌تبع آن تجارت دریایی در وهله‌‌ اول مستلزم برخورداری آن کشور از راه‌‌‌های دریایی و مرزهای آبی است. وجود این مسیرهای آبی در جغرافیای یک کشور امتیازی ویژه برای آن کشور به‌‌‌حساب می‌‌‌آید که می‌‌‌تواند آن‌‌‌ کشور را در مسیر توسعه و شکوفایی بیشتر و اثربخش‌‌‌تر اقتصادی قرار دهد. بهره‌‌‌مندی ایران از بنادر ساحلی متعدد، یک موقعیت استراتژیک را برای کشور رقم‌‌‌ زده است که اهمیت تجارت جهانی و توسعه ناوگان حمل‌‌‌ونقل دریایی را دوچندان می‌کند.
  • متانولی‌ها زیر ذره‌بین

    رقیه محمدپور/کارشناس بازار سرمایه
    متانول یکی از مواد پایه صنعت پتروشیمی محسوب می‌شود که از ترکیب متان و اکسیژن به دست می‌‌‌آید. این ماده خام قابلیت تبدیل به محصولات مختلفی را دارد که در صنایع مختلف شیمیایی، پتروشیمیایی و انرژی استفاده می‌شود. از جمله کاربردهای این محلول می‌‌‌توان به اختلاط با بنزین جهت کاهش آلایندگی آن، در تولید حلال، تولید رنگ، ضدیخ و صنعت لاستیک اشاره کرد. چین بزرگ‌ترین تولیدکننده و مصرف‌کننده متانول است که در حال حاضر بیشترین واردات این ماده را به خود اختصاص داده است؛ در نتیجه تحرکات بازار چین برای این صنعت قابل‌توجه است. ایران با تولید ۱۳میلیون تن متانول در جایگاه نخست تولیدکنندگان در منطقه خاورمیانه قراردارد، به طوری‌‌‌که میزان صادرات آن در سال ۱۴۰۱ برابر با ۸میلیون تن و در سال ۱۴۰۲ حدود ۹میلیون و ۳۰۰‌هزار تن بوده است.
  • سنگلاخ توسعه شوینده‏‏‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: مقادیر تولید و فروش شوینده‌سازان در مقیاس سالانه و فصلی با شیب ملایمی در حال افزایش است. با وجود این، در مقیاس ماهانه، تناژ تولید و فروش این شرکت‌ها با افت زیادی همراه بوده و طی تیرماه امسال کاهش ۲۴ و ۱۹درصدی را تجربه کرده است. عامل کلیدی در کاهش تناژ تولید و فروش شوینده‌سازان را می‌‌‌توان بحث قیمت دستوری دانست که موجب شده است با وجود رشد هزینه حاصل از واردات مواداولیه، این شرکت‌ها نتوانند نرخ محصولات خود را افزایش دهند و درنتیجه کمبود نقدینگی برقرار شود و نتوانند تولیدات خود را به‌خوبی رشد دهند.
  • انتظار دقت در انتصاب رئیس سازمان بورس

    هلن عصمت‌پناه /کارشناس بازار سرمایه
    رئیس سازمان بورس به‌عنوان بالاترین مقام اجرایی این سازمان، کلیه اختیارات لازم برای اداره امور بورس را برعهده دارد. انتخاب رئیس جدید سازمان بورس در شرایط کنونی بازار سرمایه که دارای کدهای بسیار زیاد ذی‌نفع است و اعتماد مالکان حقیقی و حقوقی این کد‌ها به‌عنوان سهامداران و سرمایه‌گذاران بورس، ترمیم نشده است، بسیار حساس است. بورس ایران در میان دیگر بازارهای مالی رقابتی، مکان ایمنی برای حمایت از تولیدکننده، معیشت مردم و اقتصاد کشور است.
  • تکالیف پیش‏‏‏‏‏‏‏‌روی رئیس جدید سازمان بورس

    سید‌فواد حسینی/کارشناس بازار سرمایه
    ریاست سازمان بورس و اوراق‌بهادار، اگرچه تصمیم‌گیر نهایی در حوزه‌های کلان اقتصادی نیست و بیشتر نقش یک مدیر اجرایی را ایفا می‌کند، اما می‌تواند تاثیر شگرفی بر بازار سرمایه و حتی اقتصاد کلان داشته‌باشد. واقعیت‌های اقتصادی، بی‌‌‌‌‌‌‌‌شک عامل اصلی نوسانات بازار هستند؛ اما رفتار، منش و رویکرد رئیس سازمان نیز می‌تواند بر اعتماد سرمایه‌گذاران و در نتیجه بر روند بازار اثرگذار باشد.
  • سبقت پتروشیمی‌ها در ماه رکود

    صنایع بورسی طی مردادماه به‌رغم محدودیت‌های مربوط به انرژی، موفق شدند درآمد خود را در مقایسه با تیرماه بدون تغییر نگه دارند. درحالی مجموع درآمد ۳۸۲نماد تولیدی بورس تهران از ۲۶۸همت عبور کرده که این میزان نسبت به مردادماه سال قبل رشد ۲۵درصدی داشته است. دلار نیما به‌طور میانگین در مردادماه سال‌جاری نسبت به مرداد سال قبل، رشد ۱۵درصدی را تجربه کرده است. به عبارت دیگر، رشد درآمد دلاری پنجمین ماه از سال‌جاری نسبت به سال قبل، ۵درصد بهبود یافته است. همچنین درآمد پنج‌ماه اخیر به‌ هزار و ۳۱۷هزار میلیارد تومان رسیده است که ۲۱درصد افزایش نشان می‌دهد. ضمن آنکه درآمد دلاری صنایع طی مدت مذکور، ۳۱میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۸درصد بهبود را تجربه کرده است. در این میان، رکوردزنی درآمد صنعت پتروشیمی، طی مردادماه، فروش این صنعت را به ۵۷هزار میلیارد تومان رسانده است. در کنار پتروشیمی‏‏‌ها، صنایع کوچک‌تر که کمتر مورد توجه بازار قرار می‌گیرند، در مردادماه خوش درخشیدند. صنایع ماشین‌آلات، خرده‌فروشی، کشتیرانی، مخابرات، هتل و نساجی موفق شدند رکورد درآمدی خود را در مردادماه بشکنند. به نظر می‌رسد با رشد دلار نیما و حاشیه سودی که در انتظار صنایع است، تابستان بهتری نسبت به سال گذشته، پیش‏‏‌روی بورس باشد.
  • ردپای رکود در شرکت‌های سیمانی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: یکی از اقدامات مثبت دولت برای شرکت‌های سیمانی طی سال‌های اخیر، عرضه محصولات این صنعت در بورس‌کالا بوده است. از زمانی که محصولات سیمانی‌‌‌ها در بورس‌کالا عرضه شد، وضعیت متغیرهای مالی این صنعت بهبود چشمگیری یافت. مجموع تولیدات سیمانی‌‌‌ها در پنج‌ماه نخست امسال ۲۶میلیون و ۹۱۳هزار تن به‌‌‌ثبت رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش ۹درصدی را تجربه کرد. در این بین، تناژ فروش سیمانی‌‌‌ها نیز در این مدت ۱۹میلیون و ۴۷۶هزار تن بوده که این میزان فروش در قیاس با سال ۱۴۰۲ نزول ۶درصدی را به ثبت رسانده است.
  • عرض اندام کوچک‌ترهای بورسی

    دنیای اقتصاد: شاخص‌کل بورس در هفته آغازین شهریور بازدهی ۱.۹۲درصد را تجربه کرد. از میان ۵۰گروه بازار سرمایه، در هفته‌ای که گذشت صنایع کوچک تحت‌تاثیر دامنه نوسان محدود و ارزش‌معاملات پایین گوی سبقت بازدهی را ربودند. همچنین خودروسازان پس از چند دوره بازدهی منفی، تحت تاثیر گزارش‌های مالی قوی دو خودروساز بزرگ، در زمره ۵صنعت برتر هفته قرار گرفتند.
  • تکرار مرداد پرهیاهوی بورس

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: از سال ۹۹ و ریزش بی‌‌‌سابقه بازار سرمایه، مردادماه به یک‌ماه پرهیاهو تبدیل شده است که همواره با مرور آن خاطرات ناخوشایندی برای تمامی فعالان بازار زنده می‌شود. امسال نیز مردادماه سختی برای فعالان بازار رقم خورد و یک‌بار دیگر به‌رغم ارزندگی نسبی متغیرهای بنیادین، بازار در این ماه سرخ‌پوش شد. در مرداد ۱۴۰۳ تنها سه‌گروه اوره، تامین سرمایه و بنادر و کشتیرانی توانستند بازدهی مثبت هرچند اندکی را تجربه کنند و تمامی ۴۸گروه دیگر بورسی نزول قیمتی را تجربه کردند.
  • بورس در ابهام

    علیرضا خان‌محمدی/کارشناس بازار سرمایه
    با وجود اینکه همه اقتصادها تا اندازه‌ای قابل پیش‌بینی هستند، این امر به این معنی نیست که اندازه همه متغیرهای اقتصادی دقیقا قابل پیش‌بینی باشد؛ زیرا متغیرهای غیرقابل پیش‌بینی زیادی بر رفتار عاملان اقتصادی تاثیر می‌گذارد و مانع تحقق پیش‌بینی‌ها می‌شود. روند تغییرات بسیاری از متغیرهای اقتصادی با توجه به روابطی که این متغیرها با سایر متغیرها و از جمله متغیرهای سیاستگذاری دارند قابل پیش‌بینی است. اما بازارهای مالی می‌توانند روند و تاثیرپذیری متفاوتی از متغیرهای متفاوت بگیرند. بازار سرمایه در سراسر جهان به دماسنج اقتصاد آن کشور معروف است. البته این نام‌گذاری اشتباه است، اما از این زاویه به این تشبیه می‌توان استفاده کرد و گفت که سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه به دنبال کسب سود و رشد ثروت هستند؛ به همین دلیل با تحلیل بنیادی به شناسایی شرکت‌های ارزنده از طریق بررسی صورت مالی اقدام می‌کنند. حال پرسشی که مطرح می‌شود این است که این شرکت‌ها در چه زمانی سود عملیاتی مستمر و در حال رشد می‌سازند؟
  • منجی آشامیدنی‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: ارزیابی وضعیت بنیادین سه‌شرکت آشامیدنی بازار سرمایه نشان می‌دهد که به‌رغم کاهش مقادیر تولید و فروش، درآمد و سود این صنعت با افزایش خوبی همراه شده است. مهم‌ترین عامل این موضوع را می‌‌‌توان حذف قیمت دستوری بخشی از محصولات تولیدی آشامیدنی‌‌‌ها دانست که موجب شده است قیمت این محصولات افزایش و به‌‌‌دنبال آن قدرت خرید و تقاضای این محصولات نزول نسبی یابد. با این حال وضعیت متغیرهای درآمد و سودآوری‌این صنعت تقویت چشمگیری داشته است. طی چهارماه آغازین سال‌جاری، درآمد فروش آشامیدنی‌‌‌ها در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۳۵درصدی را تجربه کرده است. متوسط حاشیه سود بهار ۱۴۰۳ نیز با رشد ۳واحددرصدی به ۱۹درصد صعود کرده است. با وجود این، همان‌طور که عنوان شد، مقادیر تولید و فروش نوشیدنی‌‌‌ها در سال‌جاری به‌ترتیب افت ۱۳درصدی و ۳ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کردند که عامل اصلی آن همان کاهش تقاضای محصولات بوده است.
  • عزم همتی برای پیوند میان بازار پول و سرمایه

    فرهنگ حسینی/کارشناس بازار سرمایه
    پس از اینکه شاخص‌کل بورس به سطح زیر ۲میلیون واحد کاهش پیدا کرد، با واکنش‌‌‌‌‌ها و انتقادات متعددی همراه شد. یکی از این واکنش‌‌‌‌‌ها، تشکیل جلسه شورای‌عالی بورس بود و تصمیمات مهمی اتخاذ شد و ریاست‌کل بانک‌مرکزی که به‌ندرت در جلسات شرکت می‌کرد، حضور داشت و به‌نظر می‌رسد مهم‌ترین برنامه بانک‌مرکزی، تزریق ۵همتی از طریق سیستم بانکی برای خرید سهام و خطوط اعتباری برای شرکت‌هاست. عدد ۵‌همت برای بانک‌ها رقم بسیار پایینی است و کمتر از ‌عددی است که آنها در یک روز خلق می‌کنند و انتظار می‌رود بانک‌ها در روزهای آتی بتوانند این مبلغ را تزریق کنند تا حجم معاملات افزایش پیدا کند. باید درنظر بگیریم که بازار از نظر P/E در یکی از پایین‌ترین سطوح قرار دارد.
  • صعود چراغ‌خاموش دوده‏‏‌ای‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: ارزیابی سه‌شرکت دوده‌‌‌ساز بورسی نشان می‌دهد که این صنعت به‌رغم رکود در بسیاری از صنایع، عملکرد خوبی به لحاظ رشد متغیرهای بنیادین داشته است. مجموع تناژ تولید و فروش این صنعت در سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به‌‌‌ترتیب رشد ۷ و ۵درصدی داشته است. به لحاظ درآمدی فروش دوده‌‌‌ای‌ها طی چهارماه آغازین سال‌جاری ۲هزار و ۶۶۷میلیارد تومان به ثبت رسیده که در مقایسه با سال مدت مشابه سال گذشته ۴۳درصد رشد داشته است. عامل اصلی در مثبت شدن متغیرهای دوده‌‌‌سازان را می‌‌‌توان رونق تایرسازان دانست. در سال ۱۴۰۲ و طی سال‌جاری تایرسازان جزو بهترین صنایع بورسی به لحاظ رشد درآمد و تولیدات بوده‌اند و این موضوع موجب شده است تا تقاضا برای دوده به‌عنوان ماده‌‌‌اولیه اصلی تایر افزایش یابد و در نتیجه تولیدات دوده رشد کند. به‌‌‌دنبال این موضوع، حاشیه سود دوده‌‌‌سازان نیز با افزایش خوبی طی دوره‌‌‌های اخیر همراه شده است. طی سال ۱۴۰۲ و بهار امسال به‌‌‌ترتیب میانگین سه‌حاشیه سود اصلی دوده‌‌‌ای‌ها ۱۲ و ۷درصد در مقایسه با متوسط زمانی رشد یافته است.
  • ضریب حساسیت در اوره‏‌ای‏‌ها

    سید محسن حسینی/تحلیلگر بازار سرمایه
    در اردیبهشت سال ۱۴۰۲ دولت با تغییر نرخ گاز خوراک پتروشیمی‌ها از ۵هزار تومان به ۷هزار تومان و گاز سوخت از ۲هزار تومان به ۴هزار تومان همزمان با پایین آمدن قیمت جهانی اوره، سبب شد میانگین حاشیه سود ناخالص شرکت‌های اوره‌ساز از ۶۵درصد در سال ۱۴۰۱ به ۴۸درصد در سال ۱۴۰۲ تقلیل یابد. این موضوع ریسک بزرگی را به بازار سرمایه کشور وارد کرد. هرچند در سال ۱۴۰۰و ۱۴۰۱ نیز با افزایش نرخ گاز، قیمت تمام شده اوره تولیدی برای شرکت‌های اوره‌ساز افزایش یافت. با وجود این در زمانی که قیمت گاز با افزایش زیادی همراه شد، قیمت اوره جهانی به دلیل ریکاوری پس از کرونا و جنگ روسیه- اوکراین با افزایش همراه شد و به این ترتیب میانگین حاشیه سود ناخالص اوره‌سازها بالای ۶۰‌درصد باقی ماند.
  • تراژدی سرخ صنایع

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: هفته سوم مردادماه با توجه به افزایش تنش در خاورمیانه و ترس از جنگ، هفته تلخی برای سهامداران بورسی بود و با کاهش ۳.۱۷درصدی شاخص کل به پایان رسید. در آغازین روز هفته سوم مردادماه، ریزش ۲.۹۸درصدی به وقوع پیوست که از تاریخ ۲۷تیرماه ۱۴۰۳ در بازار بی‌‌‌سابقه بود. از طرف دیگر بسیاری از معامله‌‌‌گران تالار بورس در این روز دست از کار کشیدند و سیستم‌های خود را رها کردند که این امر در نوع خود جو منفی غالب بر بازار را افزایش داد. از روز یکشنبه دامنه نوسان محدود یک‌درصدی برای سهام و دامنه نوسان ۲درصدی برای صندوق‌ها تعریف شد که این موضوع بازخوردهای منفی زیاد سهامداران را به دنبال داشت و رکود بازار را بیش از پیش افزایش داد.
  • تصویر آماری از بازیگران بازار پول

    زهرا امیدعلی/ کارشناس بازار سرمایه
    در گزارش پیش‌رو نگاهی به متغیرهای اصلی بنیادی بانک‌های بورسی براساس گزارش‌های عملکرد تیرماه آنها داشته‌ایم و پس از ارائه جدول مربوطه به توضیح آیتم‌های اصلی پرداخته‌ایم. همچنین در این گزارش عملکرد بانک‌ها به صورت تفکیک‌شده و جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است. در تیرماه سال‌جاری بیشترین جذب سپرده توسط سه بانک سامان، کارآفرین و گردشگری صورت گرفته که به ترتیب نسبت به خردادماه ۹.۹، ۶.۱ و ۴.۶‌درصد افزایش سپرده‌ها را تجربه کرده‌اند. از سوی دیگر دو بانک دی و پاسارگاد در این زمینه عملکردی منفی داشته‌اند و مانده سپرده‌های این دو بانک در مقایسه با پایان خردادماه به ترتیب ۱ و ۰.۱‌درصد کاهش داشته است.
  • رشد مشروط بورس

    علی قاسمی - عباس بیات
    انتشار گزارش‌‌‌های درآمدی تیرماه به پایان رسید. مجموع صنایع بورسی طی تیرماه سال‌جاری با وجود قطعی برق و محدودیت‌های تولید موفق شدند بیش از ۲۶۳همت درآمد خالص را به ثبت برسانند. این مقدار نسبت به خردادماه کاهش ۹درصدی را نشان می‌دهد، اما سطح درآمد اولین ماه از تابستان سال‌جاری نسبت به تیرماه سال قبل، ۱۵درصد بهبود یافته است. این درحالی است که متوسط رشد قیمت دلار نیما نیز از تیرماه سال گذشته تاکنون به همین میزان بوده و درآمد دلاری تیرماه نسبت به سال قبل، بدون تغییر مانده است. این موارد در حالی بیان می‌شود که درآمد بیش از‌ هزار همتی صنایع بورسی طی چهارماه سپری‌شده از سال‌جاری، نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۹درصدی داشته است. به عبارت دیگر، درآمد ۲۴میلیارد دلاری صنایع طی مدت مذکور نسبت به سال قبل، با افزایش ۸ درصدی همراه شده است. هرچند طی ماه‌‌‌های اخیر، حال درآمدی صنایع خوب به نظر می‌‌‌رسد؛ اما احتمالا سایه رشد فراتورمی هزینه‌‌‌ها بر سر صنایع سنگینی می‌کند که همین موضوع به کاهش احتمالی حاشیه سود در صنایع می‌‌‌انجامد. بدون رشد قابل‌توجه دلار نیما و کاهش فاصله آن با دلار بازار آزاد و رفع مشکلات نقدینگی شرکت‌ها و تورم هزینه‌های آنها، حال بورس خوب نمی‌شود. ظاهر خوب درآمدی شرکت‌ها از سر درون صنایع خبر نمی‌‌‌دهد.
  • فزونی عرضه بر تقاضای کاشی‏‏‌سازان

    محمدرضا بیک‌وردی/تحلیلگر بازار سرمایه
    کاشی یک ماده ساختمانی است که از ترکیب خاک رس و مواد معدنی دیگر تولید شده و پس از شکل‌‌‌دهی در کوره پخته می‌شود. انواع کاشی شامل کاشی‌‌‌های دیواری، کف، پرسلان، موزاییکی و ضداسید است که هریک کاربردها و ویژگی‌‌‌های خاص خود را دارد. کشورهای اصلی تولیدکننده کاشی شامل چین، اسپانیا، ایتالیا، هند و ایران هستند. مواد اولیه کاشی شامل خاک رس، فلدسپات، کائولین و مواد افزودنی مانند رنگ‌‌‌دانه‌‌‌ها و آهک است که به ترکیب اصلی افزوده می‌‌‌شوند تا ویژگی‌‌‌های مشخصی به کاشی بدهند.
  • راز رکود بهارانه بورس

    چند روز اخیر، کدال شاهد گزارش‌های ناامیدکننده شرکت‌ها در فصل بهار بود. مجموع ۳۸۲نماد تولیدکننده بورسی در اولین فصل، تنها ۱۴۹همت سود خالص، ثبت کردند. این میزان، نسبت به بهار سال قبل، افت ۷درصدی را نشان می‏دهد. همچنین سود دلاری صنایع طی این مدت، کاهش ۱۵درصدی داشته است.
  • تیرماه داغ مشتقات

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: شاخص کل بورس تهران طی تیرماه، با افت و خیزهایی همراه بود؛ به‌طوری که نماگر اصلی بازار سهام، با افزایش ارتفاع بیش از ۶درصدی، در صدر بازدهی بازارها قرار گرفت. این درحالی است که حال عمومی بازار چندان خوب نبود و پس از اعلام نتایج انتخابات ایران، سهام بورسی با افت قیمت قابل‌توجهی همراه بودند. صندوق‌های اهرمی، در اتفاقی عجیب و نادر، دچار حباب منفی شدند و بر کلیت بازار سهام سایه افکندند. این درحالی است که در نوسانات اخیر بازار، آپشن‌بازها موفق شدند از سبد خود در برابر ریزش‌ها تا حدودی مراقبت کنند. رونق اختیار فروش‌ها در برخی از نمادها، رکوردزنی ارزش معاملات بازار اختیار معامله در سال جدید و عبور عدد این شاخص از ۳۵۰میلیاردتومان، دو عامل اصلی هیجان در این بازار بود. اجرای برخی از استراتژی‌ها بازدهی ثابت ۶درصدی را برای سبدها به همراه داشت. ضمن آنکه راهبردهای معاملاتی جذاب در بازار اختیار معامله، ضرر ۱۵روز اخیر را برای اهالی مشتقه، جبران کرده است.راهبردهای معاملاتی با سرمایه و ریسک محدود، شرایطی را برای سبدهای مشتقه فراهم آمده است که در صورت رشد احتمالی بازار، سودهای «اهرمی» در انتظار پرتفوی‌های فعال بورسی است.
  • اقدامات راهبردی سازمان بورس برای شفافیت بازار

    سازمان بورس و اوراق بهادار طی یک‌سال اخیر با هدف اثربخشی و کارآیی نظارت، ۱۲ اقدام راهبردی را در زمینه شفافیت عملیاتی کرده است. به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، سازمان بورس و اوراق بهادار با هدف اثربخشی و کارآیی نظارت اقدامات گسترده‌‌ای را در زمینه شفافیت طی یک‌سال اخیر انجام داده است که بازنگری دستورالعمل حاکمیت شرکتی، راه‌‌اندازی دفاتر الکترونیک ثبت شرکت‌ها و طراحی تارنمای انتشار اطلاعات موضوع بند «چ» ماده ۳۶ قانون احکام دائمی و... از مهم‌ترین این اقدامات است. اصلاح و تدوین دستورالعمل افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت‌شده نزد سازمان و راه‌‌اندازی دفاتر الکترونیک ثبت شرکت‌ها از جمله اقدامات سازمان بورس و اوراق بهادار برای ارتقای شفافیت بازار سرمایه در سال‌جاری است.
  • مراحل پنج‌گانه بهبود بازار

    یاسر فلاح/پیشکسوت بازارسرمایه
    در موضوع احیای اعتماد به بازارسرمایه لازم است در گام اول، دولت انسجام در تصمیمات اقتصادی را در دستور کار قرار دهد. هرگونه تصمیم‌‌‌ جزیره‌ای که منافع یک بخش خاص را می‌بیند، اما به دیگر بخش‌ها صدمه می‌زند، باید متوقف و به نوعی اصلاح شود. لازم است تصمیمات مهم اقتصادی، پیوست فرهنگی و رسانه‌ای داشته باشد تا به سوالات و ابهامات ذی‌نفعان پاسخ دهد. از این‌رو جدی بودن و حساسیت شورای هماهنگی اقتصادی با حضور رئیس سازمان بورس و رئیس کل بانک‌مرکزی و وزرای اقتصادی کابینه بسیار بااهمیت است. نکته دوم این است که موضوع پیگیری مجدانه کاهش نرخ بهره و انتظام‌بخشی به بانک‌ها در دستور کار قرار گیرد. با اینکه بانک‌مرکزی با بخشنامه و مصاحبه‌های هشدارآمیز سعی در مهار بانک‌ها دارد، اما در حال حاضر نرخ سود موثر سالانه ۳۴درصدی در برخی بانک‌ها پرداخت و سپرده جدید بازگشایی می‌شود و رقابت کور بانک‌ها برای جذب منابع این‌گونه نرخ بهره را بالا برده است.
  • چهار پیشنهاد بورسی به دولت چهاردهم

    محمد ناطقی/کارشناس بازارسرمایه
    یکی از چالش‌‌‌های جدی بازار سرمایه از گذشته، حجم زیاد معامله‌‌‌گران حقیقی در آن بود. در واقع سرمایه‌گذاران بازارسرمایه برای خرید سهام تقریبا راهی جز خرید مستقیم سهام نداشتند. عمده ابزارهای موجود در بازارسرمایه همچون صندوق‌های سهامی و درآمد ثابت، تا همین چند سال گذشته از تنوع کمی برخوردار بودند و سرمایه‌گذاران راهی جز خرید مستقیم سهم در بازار سرمایه نداشتند. در حالی که حدود ۲۰ تا ۳۰‌درصد معاملات در بازار آمریکا توسط اشخاص خرد انجام می‌شود، در ایران این رقم در بعضی مواقع بالای ۷۰‌درصد نیز می‌شود. بعد از اتفاقاتی که در سال ۹۹ رخ داد و یکی از بزرگ‌ترین حباب‌‌‌های تاریخ بازارسرمایه کشور شکل گرفت، مسوولان بازارسرمایه به فکر رشد صندوق‌های سرمایه‌گذاری افتادند تا بتوانند از این طریق از ورود مستقیم مردم به بازار سرمایه جلوگیری کنند.
  • زوال درآمدی اوره‏‏‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: اوره‏‏‌ را می‏‏‌توان جزو مهم‌ترین و کلیدی‏‏‌ترین محصولات زنجیره ارزش محصولات غذایی دانست؛ چرا که اوره بر بهای تمام‌شده تمامی محصولات کشاورزی اثرگذار است. بر این اساس همواره دولت روی نرخ اوره، به‌خصوص اوره بخش دولتی حساسیت فراوان دارد. تا چندی پیش مطالبات این صنعت حتی جزو بدهی‏‏‌های دولت شناسایی نمی‌شد و بودجه‏‏‌ای برای آن تخصیص نمی‌یافت. از سال گذشته مطالبات شناسایی و قرار بر این شد که به‌طور تهاتر یا نقدی، دولت مطالبات این صنعت را وصول کند.
  • باخت بزرگ در زمین بورس

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: بورس تهران، طی یک‌سال اخیر به‌واسطه سیاست‌‌‌های کابینه اقتصادی دولت سیزدهم، روزهای خوبی را تجربه نکرد؛ به طوری که شاخص کل هموزن به‌عنوان نماینده کل بازار سهام، رشد ۰.۱۵درصدی را به ثبت رساند. این در حالی است که شاخص کل بورس، با رشد بیش از ۱۰درصدی، نماینده خوبی برای سبدهای بازار نبود. هرچند ۱۶صنعت به افزایش سطح شاخص کل کمک کردند، اما ۳۵صنعت، بازدهی پایین‌‌‌تر از دو شاخص اصلی را برای بازار به همراه آوردند. فلزات اساسی، فرآورده‌‌‌های نفتی و پتروشیمی، سه‌محرک بازار سهام بودند.
  • بهار تلخ کاشی‏‏‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: ارزیابی متغیرهای بنیادین در شرکت‌های کاشی‌‌‌‌وسرامیک بورسی نشان می‌دهد که مجموع تولیدات این صنعت در سال ۱۴۰۲ افزایش ۱۰درصدی را نسبت به سال ماقبل تجربه کرده است. با این حساب به‌رغم پیش‌بینی کاشی‌‌‌سازان مبنی بر رشد تقاضای محصولات، به‌‌‌دلیل وجود شرایط رکودی در عمده بخش‌‌‌های مولد اقتصادی کشور، تقاضا برای محصولات افزایش نیافته است. این موضوع موجب شده است تا بخش عمده‌‌‌ای از تولیدات به فروش نرسد و اصطلاحا در انبار ذخیره شود. بر این اساس مجموع تناژ فروش این صنعت با افت ۱۷درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ همراه بوده و به ۳۷میلیون مترمربع کاهش یافته است. رشد متوسط ۳۰درصدی در نرخ فروش محصول اصلی عاملی بوده است تا به‌رغم افت مقدار فروش، درآمد این صنعت رشد خوبی را تجربه کند. بر این اساس مجموع فروش ۱۴۰۲ کاشی‌‌‌سازان ۶هزار و ۱۳۳میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با سال گذشته رشد نزدیک به ۵۰درصدی را تجربه کرده است.
  • نارسایی قیمت‌گذاری

    محمدصادق صفا: در گروه خدمات رفاهی-برق در تالار شیشه‌ای بازار سهام، ۹نماد شامل «دماوند»، «بگیلان»، «بمپنا»، «بجهرم»، «بمولد»، «بپیوند»، «بزاگرس»، «آبادا» و «بکهنوج» به فعالیت می‌پردازند و ارزش بازاری در حدود ۳۷.۲همت دارند. این نماد‌ها در سال گذشته موفق به ثبت ۶.۷همت درآمد شدند. شرکت‌های ذکرشده طی سه‌سال اخیر به طور میانگین سالانه رشد ۲۸درصدی را به ثبت رسانده‌اند. پس از گذشت سال‌های طولانی از شکل‌گیری این گروه اما همچنان پای قیمت‌گذاری بر گرده آن سنگینی می‌کند.
  • بازگشت پرقدرت بنیادی‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: شاخص کل بورس پس از مدت‌‌‌ها، طی هفته قبل نوسان نسبتا بزرگی را تجربه کرد؛ به طوری که شاخص کل طی ۵روز معاملاتی منتهی به ۲۰تیرماه، بازدهی بیش از ۵درصدی را به ثبت رساند. بررسی‌‌‌ها حاکی از آن است که شاخص کل هموزن با بازدهی ۴.۷۲درصدی همچنان در کانال ۷۰۰هزار واحدی قرار دارد. حضور چهره‌ای معتدل در سمت ریاست‌جمهوری کشور، سبب شد تا لیدرهای بازار به‌خصوص خودرو و پتروشیمی‌‌‌ها به رشد بازار کمک کنند. با این حال، استراحت صنایع بزرگ بازار به کمک صنایع کوچک آمد و برخی از صنایع کوچک، اما بنیادی نیز در میان صنایع برتر هفته دیده شدند.
  • کاهش سود خالص یوتیلیتی‌ها

    دنیای اقتصاد: «گروه خدمات رفاهی متنوع» در تالار شیشه‌ای، از بازیگران تاثیرگذار بر صنعت پتروشیمی و شامل سه‌شرکت، یعنی شرکت فجر انرژی خلیج‌فارس با نماد معاملاتی «بفجر»، شرکت مبین انرژی خلیج‌فارس با نماد «مبین» و شرکت پتروشیمی دماوند با نماد معاملاتی «پتروشیمی دماوند» است. این گروه با تنها دو بازیگر فعال ۹۸همت از ارزش بازار سرمایه را به خود اختصاص داده است. لازم به ذکر است که با توجه به عدم‌انتشار اطلاعات و داده‌ها توسط سومین نماد در آمار تجمیعی این گروه، تنها از اطلاعات نماد‌های «بفجر» و «مبین» استفاده شده است. در ادامه به بررسی شرکت‌های این گروه می‌پردازیم.
  • لزوم آموزش سواد مالی در دولت جدید

    محمدرضا اعلمی/کارشناس بازار سرمایه
    امروزه اهمیت و ضرورت سواد مالی بر کسی پوشیده نیست. سواد مالی یک سهل ممتنع است؛ یعنی در ظاهر ساده ولی در عمل پیچیده به نظر می‌‌‌آید. شاید در قدیم‌الایام یک حساب دودوتا چهارتای ساده با چرتکه یا ماشین‌حساب، کار‌ها را پیش می‌برد؛ ولی امروزه با پیچیده‌تر شدن ابزارهای مالی این کار به‌سادگی محقق نمی‌شود. آدمی در هر لحظه در حال انتخاب است و یکی از شئون انتخاب که تاثیر بسزایی بر سرنوشت ما دارد، برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و انتخابات مجلس شورای اسلامی و... است.
  • سه آفت گریبان‌گیر لوازم‏‏‌خانگی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: از جمله چالش‌‌‌های صنعت لوازم‌خانگی می‌‌‌توان به وجود تحریم اشاره کرد که موجب شده است مواداولیه باکیفیت وارد نشود و درنتیجه کیفیت لوازم‌خانگی افت پیدا کند. از طرفی کاهش قدرت خرید مردم به تولیدکنندگان لوازم‌خانگی آسیب جدی زده و عمده آنها را با کاهش درآمد و سود مواجه کرده است. از طرف دیگر قیمت دستوری در این صنعت همواره موجب شده است تا رشد حقیقی سود تحقق نیابد و به‌‌‌دنبال آن بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ با وجود انحصار تولید، دچار زیان شوند.
  • دمای تابستانی صنایع بورسی

    کدال، میزبان گزارش‌های خردادماه صنایع بود. درآمد ۳۸۲نماد بورسی، در سومین‏ماه سال، ۲۷۵همت به ثبت رسید. این میزان نسبت به اردیبهشت، افت ۴درصدی و نسبت به خرداد سال قبل، رشد ۱۰درصدی را نشان می‏دهد. درآمد۶میلیارد دلاری بورسی‏ها طی خردادماه، افت یک‌درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده است. ضمن آنکه درآمد بهار صنایع بورسی با افزایش ۱۸درصدی به ۷۶۷همت رسیده است. به نظر می‏رسد علاوه بر بهبود حاشیه سود بهار که در صورت‏های مالی شرکت‌ها منعکس می‌شود، عوامل کلان اقتصادی نیز تابستان متفاوتی را برای بورس خواهد ساخت.
  • نرم‌افزار بر مدار رشد

    دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا: گروه نرم‌افزار و خدمات را می‌توان از مهم‌ترین گروه‌های توسعه فناوری‌های نوین دانست. با توسعه این گروه می‌توان به آینده بانکداری در ایران امیدوار بود؛ زیرا با تغییرات و تحولات رخ‌داده در سطح جهان نوع جدیدی از بانکداری به‌وجود آمده است. گروه فوق در سال‌های اخیر روند رو به رشد مناسبی را به ثبت رسانده‌ و در شاخص نسبت درآمد به دارایی با ثبت نرخ حدود ۴۳۸درصدی در سال گذشته یکی از بهترین گروه‌های بورس ایران بوده است. این امر به آن معناست که آنها در سال گذشته به ازای هر واحد دارایی حدود ۴واحد درآمد ارائه خدمات را به ثبت رسانده‌اند.
  • جهش ریالی‏‏‌ها برای صدرنشینی

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: بازار سهام، طی هفته دوم تیرماه با سبزپوشی به استقبال دور دوم انتخابات رفت، به‌طوری که شاخص اصلی بازار سهام که نماینده سهام بزرگ بورس است، با رشد ۰.۷۴درصدی کار خود را به پایان رساند و روز چهارشنبه به اوج رونق رسید. هرچند، بورس به حضور یک چهره معتدل در مسند ریاست‌جمهوری وزن بالایی داده است؛ اما شنبه روز سرنوشت‌‌‌سازی برای بازار سهام خواهد بود. احتمالا اولین روز کاری هفته جاری، روز پرهیجانی خواهد بود و تلاطم بازار می‌‌‌تواند اهالی بورس تهران را اذیت کند. اما در بلندمدت سیاست‌‌‌های رئیس‌‌‌جمهور چهاردهم می‌‌‌تواند مسیر آینده بورس را ترسیم کند. شاخص کل هموزن نیز با رشد ضعیف‌‌‌تری افزایش ۰.۲۶درصدی را طی هفته دوم تیرماه به ثبت رساند. در میان صنایع بورسی، حمل‌ونقل بار زمینی، با بازدهی ۱۶درصدی طی هفته قبل، موفق شد صدرنشین بازدهی‌‌‌ها باشد. رتبه دوم صنایع نیز به پیمانکاری صنعتی با بازدهی ۸درصد تعلق دارد. پس از آن، صنعت لاستیک و پلاستیک با افزایش ۷درصدی شاخص در میان سه‌صنعت برتر بازار قرار دارد. به نظر می‌‌‌رسد، بازار نسبت به سهام برجامی و ریالی واکنش مثبت نشان داده است.
  • پاشنه‌آشیل کاغذسازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: به‌رغم اهمیت بالای صنعت کاغذ به‌عنوان یکی از صنایع بالادستی، کمبود ماده‌اولیه سبب شده است تا وضعیت این صنعت بیش از پیش بغرنج و بحرانی شود. فزونی تقاضا بر عرضه آخال (کاغذ باطله) موجب شده است تا همواره به‌رغم تخصیص ارز ترجیحی، شرکت‌های کاغذی و کارتنی با کمبود آخال مواجه شوند. این بحران تا جایی پیش رفت که طی سال۱۴۰۲ مجموع تناژ تولید و فروش کاغذسازان به‌ترتیب ۱۱ و ۱۰درصد کاهش یافت. این افت موجب شده تا مجموع فروش این صنعت با وجود تورم بیش از ۴۰درصدی در سطح جامعه، طی سال۱۴۰۲ تنها یک‌درصد رشد یابد. فاجعه کاهش متغیرهای بنیادین کاغذسازان در بازه ماهانه نیز طی اردیبهشت امسال تکرار شده و مقدار تولید و درآمد کاغذسازان نسبت به مدت مشابه سال قبل به‌ترتیب ۴۲ و ۲۷درصد کاهش داشته است.
  • رصد آماری دارایی سمی

    دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا: ذخیره (هزینه) مطالبات مشکوک‌الوصول، از عنـــاصر تـخصصی گزارش‌های مالی بانک‌ها محسوب می‌شود. رابطه میان اعمال اختیار در ذخیره مطالبات مشکوک‌الوصول توسط مدیران بانک و ریسک‌پذیری و مدیریت سود در بانک‌ها، از جمله مضامین مهم در حسابداری صنعت بانکداری است. به بیان دیگر، ذخیره مطالبات مشکوک‌الوصول، همواره از زمینه‌های مهم در سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران در سهام بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری است؛ زیرا یکی از نشانه‌های ریسک سود‌آوری در بانک محسوب می‌شود.
  • موج‌سواری بخشی‌ها در بورس

    دنیای اقتصاد: شاخص صنایع بورسی طی۱۴۰۳، افت سهمگینی را تجربه کرد. با این حال، در هفته اول تیرماه، بخشی از این افت جبران شد. صندوق‌های بخشی فعال در صنعت خودرو، پتروشیمی و سیمان عملکرد بهتری نسبت به شاخص صنایع داشتند؛ به‌ویژه که صندوق‌های پتروشیمی برای سرمایه‌گذاری امن‌تر هستند.
  • ردپای صعود؟

    دنیای‌اقتصاد - امیرمحمد بختیاری: معاملات هفته گذشته بازار سرمایه، با سبزپوشی نماگر‌های اصلی بازار خاتمه پیدا کرد. دماسنج اصلی بورس تهران هفته گذشته افزایش ارتفاع کم‌جانی را به ثبت رساند و حدود ۲.۰۲‌درصد سبزپوش بود و در پایان ساعت معاملاتی روز چهارشنبه در قله ۲میلیون و ۸۵‌هزار واحدی ایستاد. این در حالی است که نماگر اصلی بازار در هفته معاملاتی منتهی به ۳۰ اردیبهشت‌ماه مثبت ۰.۴۵‌درصد رشد هفتگی را به ثبت رسانده بود. نماگر هم‌وزن نیز که سنجه قابل قبولی برای ارزیابی وضعیت همه‌جانبه بازار سهام است، همگام با رشد هفتگی سایر نماگرهای اصلی بازار سهام با صعود ۱.۱۳درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۶۷۳‌هزار و ۲۶۳واحدی قرار گرفت. این نماگر نسبت به دو هفته گذشته ۱.۰۹درصد رشد هفتگی را ثبت کرد. شاخص کل فرابورس نیز که نشانگر مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۱.۹۴‌درصد سبزپوش بود و در نهایت طی هفته گذشته معاملاتی در ارتفاع ۲۲‌هزار و ۳۰۳واحدی ایستاد.
  • مهندسی‌ها خوش‌بین به آینده

    دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا: صنعت مهندسی به عنوان یکی از پایه‌‌‌های اصلی توسعه اقتصادی جهانی، نقش حیاتی در بهبود زیرساخت‌‌‌ها، نوآوری‌‌‌های تکنولوژیک و ارتقای کیفیت زندگی ایفا می‌کند. کشورهای توسعه‌‌‌یافته با سرمایه‌گذاری‌‌‌های کلان در تحقیق و توسعه (R&D)، توانسته‌‌‌اند نوآوری‌‌‌های مهمی در زمینه‌‌‌های مختلف کسب کنند. در ایران نیز صنعت مهندسی، ‌‌‌با وجود چالش‌‌‌های متعدد، از پتانسیل بالایی برخوردار است. این صنعت در بخش‌‌‌هایی مانند نفت و گاز، پتروشیمی، ساختمان‌‌‌سازی و انرژی دستاوردهای قابل‌توجهی داشته است. با این حال، تحریم‌‌‌های بین‌المللی و محدودیت‌های اقتصادی مانع دسترسی به مواد اولیه، تکنولوژی‌‌‌های پیشرفته و سرمایه‌گذاری‌‌‌های خارجی باعث شده است تا سرعت پیشرفت این گروه با اختلال مواجه شود. یکی از نقاط قوت صنعت مهندسی ایران، نیروی انسانی متخصص و تحصیل‌‌‌کرده است که می‌‌‌تواند به توسعه و پیشرفت این صنعت کمک کند.
  • کارنامه مالی ۳۸۲ شرکت

    ترافیک صورت‌های مالی سال۱۴۰۲، در سامانه کدال سبک شد. گزارش‌های انتشاریافته نشان می‌دهد که سود ۵۶۹همتی شرکت‌ها در سال۱۴۰۲ با کاهش ۲درصدی نسبت به ۱۴۰۱ به ثبت رسیده است. همچنین سود دلاری شرکت‌ها در سال گذشته نیز افت۳۰درصدی را نسبت به سال قبل از آن نشان می‌دهد.
  • صدرنشینان جدید بازار سرمایه

    دنیای اقتصاد: شاخص بازار سهام، در حالی طی هفته گذشته افت ۱.۵درصدی را تجربه کرد که برخی از صنایع کوچک به دنبال جبران عقب‏ماندگی‌های خود با رشد بیش از یک‏درصدی همراه شدند. ریسک‏های دولتی در برخی از صنایع سبب شد تا یک‏چهارم ارزش آنها طی سال جاری از دست برود.
  • حصار دستوری؛ بلای جان شوینده‏‏‌‏‏‌سازان

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: شرکت‌های شوینده از جمله صنایعی هستند که قیمت دستوری آسیب جدی به آنها وارد کرده؛ تا جایی که به غیرفعال شدن خطوط تولید این صنعت منجر شده است. از آنجا که بخش عمده مواداولیه شوینده‌‌‌سازان از طریق واردات تامین می‌شود، قیمت دستوری اجازه نمی‌‌‌دهد که درآمد این صنعت همگام با رشد هزینه افزایش یابد و همین عاملی برای وضعیت درام شوینده‌‌‌سازان شده است.
  • سوار بر موج اطمینان در بورس

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: یکی از استراتژی‌‌‌های پرطرفدار در بورس، نگهداری یا هلد کردن یک دارایی ارزنده یا بنیادی است. اما نگرانی‌ها در خصوص کاهش قیمت سهام یا دارایی مورد معامله، می‌‌‌تواند سرمایه‌گذار را محتاط‌‌‌تر کند. بازار آپشن این قابلیت را فراهم کرده است که سرمایه‌گذار می‌‌‌تواند با استفاده از اختیار فروش، کف قیمت سهم یا دارایی را بسته و ضرر را در محدوده خاصی محدود کند. این استراتژی در بازار اختیار فروش پوششی یا «married put» شناخته می‌شود. اما معایب این راهبرد معاملاتی سبب شده است تا استراتژی‌ای نظیر «کولار» (collar) با تعیین حد سود برای معامله، بهای تمام‌شده سهم و خرید اختیار فروش را کاهش دهد. به عبارت دیگر، در بازار این قابلیت وجود دارد که مانند بازارهای جهانی با استفاده از اختیار معامله، حد ضرر و حد سود برای بازار تعیین شود و بتوان در مدت‌زمان معلوم کف و سقف یک سهم را بست و به‌راحتی با روند رو به رشد دارایی همراه شد؛ به‌طوری که اکنون این قابلیت وجود دارد که بتوان حد ضرر و حد سود بازار سهم را جابه‌‌‌جا کرد.
  • ریسک‌های پیش‌روی پالایشی‌ها

    ستایش روانشاد / کارشناس سرمایه‌گذاری
    زمزمه‌‌‌های تسویه‌‌ بدهی‌‌‌های دولت به پالایشگاه‌ها از محل تخصیص خوراک آنها باعث شد که کمی بیشتر به بررسی مراودات مالی شرکت‌های پالایشی با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌‌‌های نفتی ایران که عمده مطالبات شرکت‌ها از این محل است، بپردازیم. شرکت‌های پالایشی در ازای دریافت نفت و میعانات گازی از دولت باید برخی محصولات خود مانند بنزین و سوخت هواپیما را با نرخ مصوب به شرکت ملی و پالایش پخش به فروش برسانند که باید به آن، موضوع تکلیف مجلس در خصوص تحویل وکیوم‌باتوم و قیر تهاتری به وزارت راه را نیز اضافه کرد.
  • مالیات و نقش هدایت اقتصاد

    محمدحسین زواریان / حسابدار رسمی
    در علم اقتصاد، مالیات عبارت از وجوهی است که دولت از درآمد مردم و سود بنگاه‌های اقتصادی مرتبط با کالا، خدمات و مبادلات مالی اخذ کرده و از محل آن کالا و خدمات عمومی را به جامعه عرضه می‌کند. بنابراین کسب مالیات توسط دولت سه‌هدف اصلی دارد: «افزایش درآمد»، «هدایت و کنترل فعالیت‌های اقتصادی» و «اصلاح و بهبود نظام توزیع درآمد و کاهش نابرابرهای اقتصادی و اجتماعی».
  • رقابت بورس تگزاس با نیویورک

    دنیای اقتصاد-محدثه علیزاده: به گفته وال‏‏‌استریت ژورنال، بورس تگزاس رقیبی چالشی برای بورس نیویورک محسوب می‌شود. این بورس در صورت موفقیت، نه‌تنها تهدیدی جدی برای بورس نیویورک و نزدک به شمار می‌رود، بلکه با جذب فعالان وال‏‏‌استریت، عایدی مالیاتی ایالت نیویورک را نیز به خطر می‏‏‌اندازد. به‌نظر می‌رسد تصور غلط هیات‌مدیره بورس نیویورک از انحصار دائم این بازار در آمریکا و تلاش آنها برای تحمیل سیاست‏‏‌های چپ‌گرایانه خود به شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران، نارضایتی‏‏‌های بسیاری به وجود آورده است که زمینه‏‏‌ساز اصلی به وجود آمدن رقیبی بورسی در تگزاس محسوب می‌شود.
  • سال زیان کارگزاری‌ها

    دنیای اقتصاد: در شرایط رکودی بازار سهام، کارگزاری‌ها به‌عنوان یک صنعت تک‌محصولی که تنها منبع درآمدشان از محل کارمزد معاملات است، دچار زیان می‌شوند. این در حالی است که در دنیا برای این صنعت منابع مختلف درآمدی تعریف شده است و کارمزدی کمتر از ایران دارند.
  • کارنامه بورسی بانک‌ها

    فائزه شاهوردی/ کاوه نصرتی / کارشناس بازار سرمایه
    در گزارش پیش‌رو عملکرد اردیبهشت‌ماه ۱۳بانک و موسسه مالی اعتباری حاضر در بازار سرمایه بررسی شده است. در این گزارش اقلام مقایسه‌ای متفاوتی مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله موارد مهم مورد بررسی می‌توان به مبلغ درآمدهای عملیاتی محقق‌شده بانک‌ها در ماه قبل، هزینه‌های سود سپرده و سایر هزینه‌های مالی، مازاد درآمد عملیاتی به هزینه‌ها، میزان افزایش یا کاهش ارائه تسهیلات، عملکرد بانک‌ها در جذب سپرده‌های جدید، متوسط نرخ ماهانه سود تسهیلات و سود سپرده‌های مشتریان و همچنین نسبت سپرده‌های قرض‌الحسنه (سپرده‌های بدون هزینه) به کل سپرده‌ها اشاره کرد.
  • ۳ اقدام مهم سازمان بورس در کنترل نرخ اخزا

    سنا: میثم فدایی، مدیرعامل سابق فرابورس با اشاره به سه اقدام مهم سازمان بورس و اوراق بهادار در زمینه کنترل نرخ اسناد خزانه اعلام کرد: بانک مرکزی باید از طریق بازارگردانی مناسب اسناد خزانه، نسبت به کنترل نرخ بهره بدون ریسک این اوراق اقدام کند.
  • مخابراتی‌ها بر خط سودآوری

    دنیای اقتصاد- محمدصادق صفا: ارزش ۵شرکت برتر صنعت مخابرات جهان بیش از ۸۳۳میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ برآورد شده است. در ایران اما ارزش بازار این گروه تنها حدود ۹۰.۶همت برآورد می‌شود. طی یک‌دوره ۶ساله از سال ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۱، درآمد‌های ارائه خدمات این گروه به‌طور میانگین سالانه ۲۹‌درصد رشد داشته و طی همین دوره گروه مخابرات حاشیه سود خالص ۱۵درصدی را تجربه کرده است. این روند امید به آینده این گروه را افزایش می‌دهد. با توجه به ماهیت تکنولوژی‌محور بودن این گروه، ‏‏‌تحریم‌ها، ورود تکنولوژی‌های با بهره‏‏‌وری بالاتر را با مشکل روبه‌رو کرده است.
  • وخامت حال عمومی صنایع

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: صنایع در حالی شرایط پرابهام سیاسی و اقتصادی کشور را تحمل می‌کنند که بازدهی شاخص کل بورس، از ابتدای سال، منفی ۵درصد و بازدهی نماگر هموزن منفی ۸.۵درصد بوده است. این میزان از بازدهی درحالی به ثبت رسیده که شاخص کل پس از ریزش‌‌‌های پی‌‌‌درپی و پرسرعت از ابتدای اردیبهشت، از ۷خردادماه، موفق شده است کف جدیدی را ایجاد کند.
  • جدایی شیرین خودرویی‏‏‌ها از آپشن

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: در روزهایی که بورس تهران درگیر تحولات سیاسی و ریزش‌‌‌های بی‌‌‌سابقه است، در بازار مشتقه اتفاقات عجیبی در حال روی دادن است. پس از سررسیدن شدن قراردادهای اختیارمعامله خرید ایران‌خودرو، تاکنون سررسیدهای جدید برای این نماد منتشر نشده است. این درحالی است که ایران‌خودرو یکی از پیشگامان انتشار سررسیدهای جدید در این بازار بوده و انتظار می‌‌‌رفت قبل از رسیدن به سررسید تیرماه، قراردادهای مرداد و شهریور نیز منتشر شود؛ چرا که قراردادهای اختیارمعامله اهرم در مهرماه نیز فعال شده است و یکی از پرمعامله‌‌‌ترین قراردادهای بازار آپشن است.
  • ریلی‌ها در مسیر افزایش درآمد

    دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا: عواملی مانند ایمنی و صرفه اقتصادی بیشتر، مصرف سوخت کمتر و آلودگی کمتر برای محیط‌زیست، حجم بیشتر در حمل بار و مسافر طی مسیرهای طولانی و توسعه و رشد زیرساخت‏‏‌‏‏‌‏‏‌ها با هزینه کمتر نسبت به سایر روش‌های حمل‏‏‌ونقل، باعث شده است تا حمل‏‏‌ونقل ریلی همواره مورد توجه قرار بگیرد و در قیاس با دیگر روش‌های حمل‌ونقل، اهمیت بیشتری پیدا کند. با سابقه‌ای در حدود یک‌قرن، گروه حمل‌ونقل از طریق راه‌آهن می‌تواند از موتور‌های توسعه ایران باشد.
  • سقوط بازدهی دلاری‌ها

    دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس با افت ۱.۳۲درصدی به کار خود در هفته گذشته پایان داد. این درحالی است که عملکرد ضعیف شرکت‌های بورسی به‌ویژه صنایع دلاری‌محور، فضای بازار را نامتعادل کرده است. صنایع دلاری و بزرگ بازار، نظیر فولاد و پالایشی‌ها عملکرد معاملاتی ضعیف‌تری را نسبت به شاخص ارائه کردند.
  • کام تلخ شیرینی‌جات

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: بررسی مقادیر تولید و فروش گروه شیرینی و شکلات بازار سرمایه که جزو صنعت غذایی محسوب می‏‏‌شوند، از تقلیل تناژی آن حکایت دارد. بر این اساس طی سال ۱۴۰۲ مجموع مقادیر تولید و فروش این صنعت با کاهش ۴ و ۵درصدی همراه بوده و این افت موجب تقلیل شتاب رشد درآمد شده و طی سال قبل فروش این صنعت با افت شتاب ۱۴درصدی نسبت به متوسط رشد سالانه همراه بوده است. ارز ترجیحی به عمده اقلام صنعت شیرینی اختصاص می‏‏‌یابد که این امر نرخ دستوری این صنعت را در پی داشته و عاملی در جهت کاهش انگیزه تولیدکنندگان برای به حداکثر رساندن ظرفیت تولید بوده است. در سال ۱۴۰۲ مجموع فروش دلاری شیرینی‌جات ۳۱۰میلیون دلار بوده که در قیاس با سال ماقبل ۱۶درصد کاهش را تجربه کرده است.
  • جاده هموار لجستیک زمینی

    دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا: مهم‌ترین مزیت حمل‌ونقل جاده‌ای در مقایسه با دیگر روش‌های حمل‌ونقل کالا، هزینه کمتر، سرعت بالاتر در فواصل کوتاه و ردیابی راحت‌تر کالاست. هرچند رخدادهای منفی مانند آسیب رسیدن به کالا در فواصل طولانی امکان‌پذیر است؛ اما نمی‏‏‌توان از مزیت نسبی این نوع حمل‌ونقل نسبت به روش‌های دیگر آن چشم‌پوشی کرد. در ایران بخش غیر‌بورسی، بزرگ‌ترین بازیگر این نوع خدمات است. با این حال گروه حمل‌ونقل زمینی در تالار شیشه‌ای، یکی از گروه‌های فعال در بازار سرمایه است و پنج‌شرکت با ارزشی در حدود ۶.۶۱همت فعالان بورسی این گروه را تشکیل می‌دهند. این گروه در سال گذشته، بیش از ۲.۷همت درآمد را در دفاتر خود شناسایی کرد و تنها با حدود ۳۰۰میلیارد تومان سود، پرونده سال گذشته را بست.
  • ایست رونق روغن‌های خوراکی

    دنیای اقتصاد-عباس بیات: تناژ تولیدی روغن‌‌‌های خوراکی طی سال ۱۴۰۲ با افت ۲درصدی همراه بود که علت اصلی آن به تغذیه شرکت‌ها از ذخایر انبار سال‌های قبل این صنعت بازمی‌گردد. مقدار فروش در سال ۱۴۰۲ به‌‌‌میزان یک‌میلیون و ۱۲۲هزار تن بوده که در مقایسه با ۱۴۰۱ افزایش ۳۹درصدی را تجربه کرده است. با همه این تفاسیر درآمد فروش این صنعت برخلاف جهش تناژ فروش، با کاهش همراه بوده است. بر این اساس مجموع فروش ریالی روغنی‌‌‌ها ۴۴هزار میلیارد تومان بود که به‌‌‌میزان ۲۲درصد طی سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. درآمد فروش سال قبل این صنعت نسبت به متوسط رشد سالانه ۲۰درصد کاهش یافته است. ‌‌‌

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر